Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Людвіг Фейєрбах. Історія філософії. Том 1., 1974 - перейти до змісту підручника

§ 49. Сутність і властивості вічної природи

Природа є не що інше, як властивості приємності власного виниклого потягу, яке виникає в роздільності живого слова як живої сили, бо властивості вводяться в сутність. Ця сутність називається природною і не є сам бог, бо бог проникає природу, але природа розуміє його, лише оскільки єдність бога вводиться в природну сутність і робить її істотною як сутність світла, яка в природі діє в собі самій і проникає природу, інакше єдність бога незбагненно для природи як спраглої задоволення (Clavis до кількох важливих пунктів, 25).

Природа виникає з виділеного слова божественної чутливості і знань і є постійне утворення і формування знань і відчуттів. Що слово творить через мудрість, то природа утворює і формує в властивості. Вона подібна теслі, який будує будинок, спланований заздалегідь духом;

так само слід розуміти тут: те, що вічний дух планує в мудрості бога, в божественну силу і зводить до ідеї, природа утворює як властивість (26, 27). Природа в своїй першій основі складається з семи властивостей, які діляться нескінченно. Перше властивість природи є потяг, яке створює терпкість, гостроту, твердість, холод і сутність. Таким чином, як ми розуміємо, потяг є основа я, щоб з ніщо стало щось; як ми повинні вважати, воно було початком цього світу, через яке бог привів в сутність всі речі. Інша властивість є рух або тяжіння, яким потяг коле, ламає і ріже твердість, приводячи її до безлічі, і становить основу гіркого страждання і справжній корінь життя;

це початок світу, роздільник сил, яким творець, воля бога, привів всі речі з mysterio magno великої таємниці до однієї форми. Третя властивість є чутливість в руйнуванні терпкою твердості і основа остраху та природної волі, в якій вічна воля хоче виявитися. Ця чутливість є причина вогню, духу і почуттів. Якби не було чутливості, то воля нічого не знала б у властивостях, бо вона була б лише єдина. У цих трьох перших властивостях складається підстава гніву і пекла і всього, що злобно (28-31 і 41-43).

Четверте властивість, або форма вічної природи, є духовний вогонь, у якому світло виявляється як єдність, бо блиск вогню виникає від вихідного єдності, який повідомив природному потягу, а якість вогню і горіння як жар виникає з гострої винищувального перших трьох властивостей (48, 49). Це відбувається так: вічну єдність, або свобода, є лагідна тиша і за силою любові одно лагідному благодіяння, і неможливо висловити, яка лагідність поза природи в єдності бога, а три властивості природи гострі, болісні, страшні; в цих трьох болісних властивостях складається виходить воля, яка виникла через слово або божественне подих, в них складається також єдність; тому воля прагне до єдності, а єдність прагне до чутливості як до вогненної основе.

Таким чином, одне прагне до іншого, і це прагнення подібно переляку або блискавки, подібно тертю стали об камінь або литтю води у вогонь (48, 49).

В цю мить єдність відчуває чутливість і воля сприймає лагідне єдність, так що єдність стає блиском вогню, а вогонь стає горінням любові, бо він отримує сутність або силу від лагідного єдності. Вогонь є протівомет великої любові єдності бога, бо таким чином вічне задоволення стає відчутно; і це відчуття єдності називається любов'ю, як горіння або життя в єдності бога; і в силу такого горіння любові бог називається милосердним, добрим богом, бо єдність бога любить чи проникає болісну волю вогню. Тому у вогні і світлі складається життя всіх речей (50, 54, 57).

П'яте властивість є вогонь любові, або сила і світ світла. Під цим п'ятим властивістю розуміється інший принцип, ніж ангельський світ, бо це є рух єдності, в якому всі властивості вогненної природи горять в любові. Подоба цього підстави і дії вогню видно на запаленою свічці: у ній все мається поруч і ні одна властивість не виявляється перед іншим, поки вона не запалено; так в ній видно вогонь, масло, світло, повітря і вода з повітря, виявляються всі чотири стихії , які спочатку були приховані в єдиній основі. Таким чином, у властивості вогню розрізняється і виявляється єдність бога (58, 61, 62).

Шосте властивість вічної природи є звук, шум або розуміння, бо в блиску вогню всі властивості стають звучними, звук є розум, в якому всі властивості заповнюють один одного. За одкровенням св. трійці, із закінченням єдності цей звук є божественне, творить слово, як розум вічної природи, через який виявляється надприродне знання, і за природою і творінню він є пізнання бога, в якому природний розум пізнає бога. Бо природний розум є протівомет і витікання божественного розуміння (69,70).

Сьоме властивість є сутність як суб'єкт або вмістилище шести інших, де всі вони істотні, як душа з тілом. У сьомому всі властивості складаються в темпераменті як у єдиній сутності; аналогічно як всі вони виникають з єдності, так всі вони знову входять в одну основу, і хоча вони діють помітним способом і властивостями, проте всюди лише одна сутність, якій сила називається тинктури, як свята проникаюча сутність (73). Еттінгер (в цит. Соч., Ч. V, стор 385) пояснює ці два останніх властивості так: "Шосте є джерело всякої чутливості, перцепції і апперцепції. Каббалісти називають його "Єсод" (підстава). Сьоме робить те, що всі знаходяться разом в непорушної тілесності, яка називається власне субстанцією, коли духовна сутність отримує своє неразрушимое тіло через досконалий порядок і спільна дія шести попередніх сефіре ".

Під цими сім'ю властивостями треба завжди розуміти дві сутності. По-перше, безодню (Abgrund). Під такими властивостями розуміють божественну сутність як божественну волю з що виходить єдністю бога, яке виходить з природи і приходить до приємності, до гостроти, через яку вічна любов чутлива і діяльна, включаючи щось страждає, де вона може виявитися і бути пізнана, з чого вона знову стає улюбленою і народжується як болісно страждає природа, яка в любові переходить у вічне царство радості: коли любов виявляється у вогні і світлі, то вона проникає полум'ям природу, як сонце - траву і вогонь - залізо (36).

Інша сутність є власна сутність природи, яка болісна і страдательное і є знаряддя творця, бо, де немає страждання, там немає і потягу до звільнення або чому-небудь краще, а де ні потягу до кращого, там річ покоїться в собі самій, і тому вічну єдність через своє витікання і роздільність вводиться в природу, щоб мати протівомет, в якому воно виявляється, щоб любити щось і в свою чергу бути коханим, щоб, таким чином, стало відчутним дію і воління (37).

Особливо треба відмітити, що перше і сьоме властивості завжди вважаються одним, так само другий і шосте, а одно третє і п'яте, лише четверте є проміжна ланка, бо існують лише три властивості природи, за одкровенням божої трійці. Перше потяг приписується богу-батькові і є лише дух, а в сьомому потяг суттєво. Друге приписується синові як божественна сила, яка в другому числі є лише дух, а в шостому є розумна сила. Третє приписується богу, св. духом, за його одкровенню, і на початку третього властивості воно являє дух вогню, а в п'ятому виявляється велика любов. Таким чином, закінчення божественного одкровення за трьома властивостями в першому принципі, до світла, природно, а в другому, у світлі, духовно (75-79).

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " § 49. Сутність і властивості вічної природи "
  1. § 50. Про сім властивостях
    сутність ясна. Я. Беме - релігійний сенсуаліст, теософічний матеріаліст. Він виходить з положення: з нічого відбувається ніщо; але все виходить з бога або від бога, отже, воно має бути також в бога; так що тимчасова, то є дійсна, природа припускає вічну природу, земна матерія - божественну. "Бог створив всі речі з нічого, і це ніщо він сам" (Signatura recum
  2. 3. Соціальні властивості особистості
    властивостей, соціальні властивості купуються людиною тільки прижиттєво, в ході 39
  3. I. Що таке суспільство?
    сутність (entity), бо хоча воно і утворене з роз'єднаних одиниць, однак на відому конкретність агрегату цих одиниць вказує загальна незмінність їх угруповання в займаній ними площі. § 213. Так як властивості суспільства схожі з властивостями живого тіла, то потрібно розглянути підстави, які дозволяють стверджувати, що постійні відносини між частинами суспільства аналогічні постійним
  4. Належність доказів
    властивість, пов'язане Зі змістом судових доказів. Сутність належності доказів полягає в наявності об'єктивної зв'язку між змістом докази і шуканим фактом. Относимость може розглядатися не тільки як об'єктивна властивість докази, але і як правило, адресоване арбітражному суду. Відповідно З цим суд зобов'язаний відібрати тільки докази, що володіють
  5. Закони взаємодії суспільства і природи
    властивості людства дозволяють йому надавати середовища свого проживання (як биосферной, так і іншої, скажімо, в космічному кораблі) властивості екологічної системи, забезпечувати стабільне існування життя. 5.Человечество може зберегти можливість сприятливого існування тільки в умовах побудованої на екологічних принципах общепланетарной системи природокористування.
  6. Введення
    сутність і передумови естетичної оцінки і за яких умов досягається - і тільки й може бути досягнута - мета мистецтва, тобто мета створення прекрасного, то цим встановлюється разом з тим і як «повинно» естетично оцінювати, і як художник «повинен» в кожному окремому випадку чинити. Тобто розуміння сутності і передумов прекрасного має разом з тим бути і нормою як для
  7. § 9. Як матерія перетворюється на тілесні почуття?
    властивості як енергії, так і простору. Так, від енергії вона запозичила незмінний рух, а від простору - обмеженість. Яку роль відіграє матерія? Матерія виступає як «інструментом», так і «будівельним матеріалом» в руках всемогутнього Небуття. І тому вона покликана оформити собою різноманітну реальність, що грає для Небуття роль дзеркала. Однак якщо матерія є розширена
  8. IX. Класифікація, найменування і впізнавання
    сутностей. А якщо ми згадаємо, що, з одного боку, класифікація відносин включає в себе класифікацію речей або властивостей, між якими ці відносини існують, а, з іншого боку, класифікація сутностей включає в себе класифікацію відносин між складовими їх властивостями - тоді спорідненість обох процесів здасться ще більш тісним. Подібність відносин є інтуїція, обцая Міркування
  9. Запитання і завдання
    сутність вчення В. І. Вернадського про біосферу? Яке значення вчення про біосферу має для розуміння і вирішення сучасних екологічних проблем? 3 . Що називається «живою речовиною», за В. І. Вернадського? Які речовини, крім живого, В. І. Вернадський виділив в біосфері? 4. Назвіть і розкрийте основні властивості живої речовини. Порівняйте їх з неживим речовиною (відсталим). 5 . Перелічіть і
  10. § 53. Антропологія Якова Беме
    сутності всіх сутностей, так як він є подобу божества, велика таємниця укладена в ньому "(Теософ, послання, лист 20, § 3). "Де хочеш ти шукати бога в глибині над зірками? Ти не знайдеш його там; шукай його в своєму серці, в центрі народження твого життя, там ти знайдеш його. Прихований людина, яка є душа (оскільки любов сходить у світлі бога в твоєму центрі), є власна сутність
  11. Філософія людини.
    сутності людини, межами і різноманіттям ситуацій людського існування, свободи волі і детермінантів поведінки, сенсу життя і гідності смерті, дослідженням різних людських якостей займається спеціалізована область філософії - філософська антропологія (від гр. anthropos - людина, і logos - слово, вчення). Родове поняття "Людина" визначає місце людини в ряду
© 2014-2022  ibib.ltd.ua