Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
І. І. Богута. Історія філософії в короткому ізложеніі.-М.: Думка, - 590, [1] с., 1995 - перейти до змісту підручника

ОЛЕКСАНДРІЙСЬКА БОГОСЛОВСЬКА ШКОЛА І ЗБЛИЖЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ВІРИ З ІДЕАЛІСТИЧНОЇ ФІЛОСОФІЇ

Тенденції зближення християнства з елліністичної філософією посилювалися з перетворенням християнства в релігійно-ідеологічну систему, яка виправдовувала експлуататорський лад. Ця лінія проявляється, зокрема, у сучасника Тертуліана Тита Флавія Климента (Клемент Олександрійський-ок. 150-219), який заснував в Олександрії в III столітті християнську богословську школу. Її метою було не тільки захистити християнську віру від її супротивників, а й перемогти язичників і вплинути на них так, щоб вони самі звернулися в християнство.

Безпосередній наступник Климента в керівництві олександрійської школи, який ще далі просунувся вперед по шляху з'єднання християнства з платонізму, був Оріген (184-254). Він вважав християнство завершенням елліністичної філософії, яка є найкращим введенням в християнське вчення. Він вимагав від теологів, щоб вони опрацьовували трактати древніх філософів і виявляли в них правильні з точки зору християнства моменти. У своєму вченні Оріген наповнив християнські елементи неоплатонічну і взятими у Філона. Подібну операцію він вважав досить важливою для церкви і християнства. У своєму головному трактаті "Про основні настановах" він пояснює відношення між богом і сином божим як відношення між світлом і відблиском. Син божий є образом світла, стоїть між Богом і людиною як посередник.

У деяких важливих моментах вчення Орігена була зустрінута церквою недружелюбно. Собор навіть засудив його, як єретичне. Незважаючи на це, його вчення справило помітний вплив на філософствують "батьків церкви".

До кінця III - початку IV в. в церкві гостро позначився питання про з'єднання божественної і людської сутності в особистості Ісуса Христа \ К християнським догматам відноситься вже згадане подання про бога - рятівника людства, який втілився в людину.

Цей богочоловік, Ісус Христос, є, згідно євангелічним текстам, центральною фігурою християнської релігії. Він був розп'ятий в Палестині, коли влада Риму здійснював у цих місцях прокуратор Понтій Пілат. Церковна традиція відносить його смерть до 33 р. Народження його було закріплено в VI-VIII ст. як початок християнського літочислення. \. У цей час християнство вже було державною релігією Римської імперії. Церква прагнула до того, щоб всі люди бачили в ній єдину представницю царства божого на Землі. Для посилення її авторитету велике значення мала ідея, згідно з якою єдиний бог виступає в особистості Ісуса Христа, роль якого втілює церква \ Згідно з християнським вченням, церква походить від любові вічного бога-батька. Вона була заснована Ісусом Христом, є зримою духовної спільністю, яка розділяє земну долю людства і готує його майбутнє порятунок шляхом перетворення всього суспільства в "божественну сім'ю", з'єднану з Христом (у Христі), який суть альфа і омега, початок і кінець. \.

На початку IV в. в тодішньому найбільшому центрі християнського богослов'я - Олександрії виступає пресвітер Арій (256-336), який вчив (у дусі Орігена), що бог-син має іншу сутність, ніж бог-батько, він є його образом, підпорядкований йому і в часі не існувало до свого народження. Бог-син не може бути повністю рівним богу-батькові. Таким чином Христос возноситься на вищий щабель морального якості, але не має божественної сутності.

Церква визначила погляди аріанцев, які вважали Ісуса Христа подібним, минущим речам створеного світу, небезпечними, тому що Христос втрачав авторитет, а значить, авторитет втрачала і церква.

Афанасій (295-373), спочатку диякон і таємний писар єпископа, потім наступник померлого Олександра, патріарха в Олександрії, відстоював принцип, згідно з яким син божий має одвічно ту ж сутність, що і бог-батько .

На соборі в Нікеї, скликаному в 325 р. імператором Костянтином, погляди аріанцев і Афанасія зіткнулися. Собор схилився до того, що бог-батько і бог-син мають одну і ту ж сутність. Однак спочатку перемога Афанасія була неповною. У Східній церкви панував аріанізм. Германські племена, насамперед Готті та інші (крім франків), були також аріанцев. Тільки після смерті Афанасія, в 380-381 рр.., Синодом було підтверджено тезу про єдність Бога-батька, бога-сина і святого духа, який став твердим церковним законом. До неухильному виконанню був прийнятий догмат про триєдність бога \ Один з найважливіших християнських догматів, який свідчить, що бог єдиний і разом з тим триєдиний. Догмат містить три частини .. Перша стверджує, що в єдиному істоту бога містяться три особи, або іпостасі, - батько, син і дух святий. Друга частина трактує;. про те, шануючи ці іпостасі бога рівні: батько є богом, син є богом і дух святий є богом, але вони існують не, як три бога, а як єдиний бог. Третя частина стверджує віру в те, що три іпостасі бога володіють різними якостями: бог-батько не народжений ніким, бог-син народився від Бога-батька, а бог-дух святий також походить від Бога-батька (в католицькій догматиці святий дух походить від батька і сина). \. Цим завершується процес формування християнського монотеїзму у боротьбі з язичницьким політеїзмом. Німецькі народи повернулись від аріанізму до католицизму тільки в VI і VII століттях \ Аріанських вчення знову проникає в церкву в період Реформації у так званих антитринитариев (социніан); в даний час деякі елементи аріанізму є частиною так званого вільного протестантизму. \.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " ОЛЕКСАНДРІЙСЬКА БОГОСЛОВСЬКА ШКОЛА І ЗБЛИЖЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ВІРИ З ідеалістичної філософії "
  1. Олександрійська школа
    1. Олександрійська школа неплатників була центром досліджень у галузі спеціальних наук і складання коментарів до праць Платона і Аристотеля. Так, Іпатія (більше відома тим, що в 415 році н. Е.. Була вбита натовпом фанатиків-християн) писала трактати з математики та астрономії і, як стверджують, читала лекції про філософію Платона і Аристотеля. Асклепіодот Олександрійський (друга
  2. каппадокійських "БАТЬКИ ЦЕРКВИ"
    Встановлення офіційної догматики поставило перед християнськими ідеологами завдання систематизувати християнство. Для її виконання було необхідно використовувати спадщину античного мислення в його ідеалістичної формі. Систематизація християнських поглядів була необхідна для боротьби з єретичними вченнями, які виступили тоді як ідеологія локальних соціальних рухів проти пануючої
  3. Рандалова О.Ю.. Середньовічна філософія: навчально-методичний посібник. - Улан-Уде : Видавництво Бурятського держуніверситету. - 47 с., 2011

  4. Несмелов, тареев, Каринский, Митр. Антоній
    Біографічні відомості про В. І. Несмелова дані лише в самих загальних рисах в «Енциклопедичному Словнику» (Брокгауза), див також кілька слів у Флоровського (Op. cit). Твори В. І. Несмелова: Наука про людину. Т. I., 3-е изд., 1905; Т. II, 2-е вид., 1907; Віра і знання. Казань, 1913. Література про Несмелова теж дуже невелика: Флоровський. Op. cit, стор 445-459; Бердяєв. Духовна криза
  5. Блаженний Августин
    Величезну роль у формуванні християнської педагогічної традиції зіграв Блаженний Августин (354-430). Визнаючи практичну значимість світських наук, Августин стверджував, що їх вивчення, в кінцевому рахунку, повинно бути підпорядковане вирішення завдання морального вдосконалення особистості в дусі християнських ідеалів і цінностей. Вирішення цього завдання він пов'язував, насамперед, з осягненням серцем
  6. Патристика
    Патріотична філософія включала в себе кілька різновидів: 1. Щодо своїх завдань вона ділилася на апологетичну і систематичну. Ця подвійність походила з того, що перші філософські спроби християн виходили з двояких потреб, зовнішніх і внутрішніх. З одного боку, філософія повинна була захищати християнську віру ззовні, і по відношенню до ворогів повинна була
  7. 1. Філософія і байдужість сучасності до Певним догматам
    Отже, якщо філософію дорікають у тому, що своїм ставленням до релігії вона принижує зміст вчення про одкровення, дане позитивної релігією, зокрема релігією християнської, дорікають у тому, що вона руйнує і спотворює догмати християнської релігії, то цей закид знімається діями самої нової теологіі31. Лише дуже небагато догмати колишніх церковних сповідань зберегли своє колишнє
  8. ВІРМЕНСЬКА ФІЛОСОФІЯ
    Початок філософської думки у Вірменії сходить до найдавніших часів. За античними джерелами вірменський цар Тйгран II і його син Артавазд (ї в до н. :).) протегували філософам, учеіьгм і поетам. Вірменія стала надалі однією з перших країн, які прийняли християнство як державну релігію (на самому початку IV ст.). Після того, як видатний вчений і мислитель Месропа Маштоца в МГ) м.
  9. Неоплатонізм
    III в. був не тільки століттям становлення християнської теології у Климента Олександрійського, Тертуліана, Орігена, Іполита, Лак-танці і у інших християнських теологів, але і часом виникнення останньої великої, по-своєму епохальною, філософської системи західної античності - неоплатонізму. Подібно до того як стоїцизм був характерний для теоретичного світогляду Ранньої Римської імперії, так для
  10. 3. Мілетська школа
    Історично першою філософською школою Стародавньої Греції є милетская школа. Дана школа зародилася в місті Мілеті, найбільшому культурному й торговому центрі Греції того часу. Мілетська школа представлена такими філософами як Фалес, Анаксимандр і Анаксимен. У центрі інтересів цих філософів лежали проблеми освіти всесвіту і живих істот. В основі створення світу, на думку
© 2014-2022  ibib.ltd.ua