Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Людвіг Фейєрбах. Історія філософії. Том 1., 1974 - перейти до змісту підручника

§ 74. Бог - принцип якого знання

Таким чином, залишається ще погляд, що ми бачимо всі речі в бога. Бог містить в собі ідеї всіх створених істот, бо без пізнання та ідеї він не міг би створити світ, тому він містить всі істоти, навіть самі матеріальні і земні, найвищою мірою духовним і незрозумілим для нас чином. Тому бог і бачить в собі самому всі сутності, споглядаючи свої власні досконалості, які вони представляють йому. Але він бачить в собі не тільки їх сутність, але і їх існування, бо вони існують тільки через його волю. Потім бог своєю присутністю з'єднаний з нашою душею найтіснішим чином, так що його можна назвати місцем духів, як простір називається місцем тел. Тому людський дух може споглядати в бога те, що в ньому представляють створені сутності, так як воно найвищою мірою духовно, найвищою мірою пізнаванності (ідеально) і безпосередньо близько і притаманне самому духу. На користь цього погляди говорить вся економія природи. Бог ніколи не творить важкими і заплутаними способами те, що він може створити легкими і простими засобами, бо бог нічого не робить даремно і без підстави. Так, за допомогою одного протягу бог виробляє в природі все дивовижні дії, навіть життя і руху тварин. Але так як бог може дати духам знання про всі речі лише тим, що він змушує їх бачити те, що в ньому має відношення до цих речей, і зображує їх, то неймовірно, щоб бог діяв інакше і справив таке незліченну безліч ідей, скільки створених духів. Втім, того що духи споглядають всі речі в бога, не випливає, що вони бачать також сутність бога, бо бог досконалий. Але те, що вони бачать в бога, саме подільну і наділену формою матерію і тому подібні речі, найвищою мірою недосконале. У самому бога немає нічого розділеного або має форму; він весь сутність, так як він нескінченний і містить всі; він не особлива сутність. Потім на користь цього погляду говорить те, що воно ставить нас в найбільшу залежність від бога, бо при цьому ми пізнаємо, що сам бог просвіщає філософів в їх знаннях, які невдячні люди називають природними, хоча вони походять від неба, що він загальний вчитель людей , істинний світло духу.

Але найбільше цей погляд показує спосіб, яким людський дух сприймає всі речі. Відомо, що, коли ми хочемо уявити собі який-небудь особливий предмет, ми спочатку кидаємо погляд на всі речі і лише тоді уявляємо собі об'єкт, про який хочемо думати. Але ми не могли б бажати бачити або розглядати особливу сутність, якби вона вже не була для нас предметом, хоча б лише загальним і темним. Таке ж бажання розглядати всі речі один за одним є вірний доказ, що всі сутності присутні в нашому дусі. Але як могли б всі речі присутніми в нашому дусі, якби в ньому не перебував бог, то є сутність, яка містить всі сутності у своєму простому істоті? Загальні ідеї, як рід, вид, дух не міг би собі уявити, навіть якщо б не бачив всі сутності в одній. Бо так як всяка створена сутність лише окрема сутність, то не можна сказати, що ми маємо своїм об'єктом щось створене, якщо бачимо, наприклад, трикутник взагалі, саме не поодинокий і окремий, але містить у своєму понятті все трикутники. Нарешті, саме піднесене, прекрасне, сильне, перше і незалежне доказ існування бога є ідея нескінченного. Бо хоч ми не маємо поняття про нескінченному, проте ми, безперечно, маємо вельми ясну ідею про бога, і при тому лише завдяки нашій зв'язку з ним, бо ідея нескінченно досконалої суті не може бути чимось створеним. Але дух має не тільки ідею нескінченного, він має її навіть раніше ідеї кінцевого. Ідею нескінченної сутності ми отримуємо тільки від того, що ми мислимо тільки про сутність, незалежно від того, конечна вона чи нескінченна. Але щоб отримати ідею кінцевого, ми повинні необхідно відняти щось від цього загального поняття сутності; отже, воно передує поняттю кінцевої сутності. Тому дух сприймає кожну річ лише в ідеї нескінченного і не тільки не утворює цієї ідеї з темної сукупності всіх своїх ідей про особливі сутності, але, вірніше, всі ці особливі ідеї лише обмежені уявлення про нескінченному, які беруть участь в загальній ідеї нескінченного, подібно до того як сам бог не має свою сукупність від творінь, але всі окремі сутності лише обмеженим чином беруть участь у божественному бутті.

Ідеї дієві. Вони діють на дух, освічують його, вони роблять його щасливим або нещасним допомогою приємних або неприємних уявлень, які вони викликають в ньому. Але ніщо не може діяти безпосередньо на дух, якщо воно не стоїть над ним, так що один бог може діяти на нього, і тому всі наші ідеї необхідно повинні знаходитися в діяльної субстанції божества, яка одна може діяти на уми і визначати їх. Неможливо, щоб щось інше, ніж сам бог, було головною метою його дій. Тому не тільки наша природна любов, тобто прагнення до щастя, яке він вселив нашому духу, а й наше пізнання має своєю метою бога, бо всі виходить від бога може існувати лише для нього. Якби бог створив дух і зробив для нього ідеєю або безпосереднім об'єктом його пізнань сонце, то він створив би його для сонця, а не для себе. Тому бог може робити пізнання своїх творінь метою духу лише остільки, оскільки це пізнання в той же час є будь-яким чином пізнання бога. Тому ми не могли б нічого споглядати, якби ми не споглядали-яким чином бога, як ми не могли б любити особливого блага, якби ми не любили загального блага. Ми бачимо всі речі тільки завдяки нашому природному пізнанню бога. Всі наші особливі ідеї, ідеї створених сутностей суть лише обмеження ідеї творця, подібно до того як всі прагнення нашої волі до творінь суть лише визначення та обмеження нашого потягу до бога.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " § 74. Бог - принцип якого знання "
  1. Запитання і завдання для самоконтролю
    принципи навчання"? У чому їх зв'язок із закономірностями навчання? 207 4. Дайте коротку характеристику принципів навчання і різних підходів класифікації закономірностей і принципів у навчальних посібниках з педагогіки. 5 Вкажіть, у чому полягає значення знання закономірностей і принципів навчання для
  2. Контрольні питання для СРС 1.
    знання. 4. Що таке істина? Критерії істини. 5. У чому полягає специфіка наукового знання? 6. Назвіть і охарактеризуйте рівні наукового знання. 7. Що таке метод? План семінарського заняття 1. Різноманіття форм знання і пізнавальної діяльності. 2 . Структура знання: а) специфіка і форми чуттєвого пізнання; б) специфіка і форми раціонального пізнання; в) єдність
  3. 3. праксеологіческая дедукція логічних норм
    принципів, що відносяться до реальної логіці. Чому прийнявши А як істинного, ми не можемо вважати істинним судження не-а і т.д. Як встановлюються ці принципи і що робить їх настільки стійкими і непорушними для свідомості? Ми потребуємо проясненні того, чому норми логіки саме такі, а не інші. Звідки у нас настільки ясна і тверда ідея абсолютної істини, яка не допускає ніяких
  4. § 2. Принципи і критерії відбору змісту освіти
    багатство, рівень розвитку духовних потреб і здібностей, рівень інтенсивності їх прояву в творчій практичній діяльності. 5. Принцип фундаменталізації змісту освіти передбачає інтеграцію гуманітарного та природничо-наукового знання, встановлення наступності і міждисциплінарних зв'язків. Навчання у цьому зв'язку постає не тільки як спосіб отримання
  5. Управління знаннями
    принцип безперервного самовдосконалення. Концепція інтелектуальної організації базується на організаційних знаннях, на яких засновані її здатності до змін з метою виживання. Організаційні знання розвиваються завдяки знанням кожного співробітника і включають спектр принципів, фактів, нави-ков, правил і методів, що забезпечують ділову активність організації та її кадровий потенціал.
  6. праксеологіческая теорія логіки
    бого роду, що сприяють цій
  7. Mflfifl 13 ФІЛОСОФІЯ ТОВАРИСТВА
    знання відповідей на питання про природу людського суспільства, його структуру, системності, функціонуванні, спрямованості розвитку, критеріях еволюції суспільства, факторах і рушійних силах соціального розвитку. Соціологічні знання дозволяють людині сформувати соціально-політичний ідеал про скоєний суспільному устрої, виробити навички методології аналізу соціальних процесів і
  8. 1. Предмет науки "Теорія держави і права"
    знання - впорядковані, організовані в певну систему знання, взаємопов'язані і логічно викладені, обгрунтовані, доведені. Об'єкт науки - сукупність досліджуваних явищ. Бувають природні, які вивчають природні явища - астрономія, біологія, хімія та гуманітарні, які вивчають явища соціального життя (історія, філософія, політологія). Предмет науки - відрізняється від об'єкта
  9. 2. Сутнісний характер евклідіанского обгрунтування
    принципи теорії і тече «вниз», до більш конкретних твердженнями по дедуктивним каналам передачі істинності. Евклідіанское обгрунтування, таким чином, це аксіоматичне обгрунтування теорії в тому випадку, коли у нас є внелогіческіе доводи за безумовну істинність аксіом. Всі традиційні програми обгрунтування є евклідіан-ськими в тому сенсі, що вони, зрештою, ставлять своєю
  10. ФІЛОСОФСЬКІ загальнометодологічною КАТЕГОРІЇ - ОСНОВА НАУКОВОГО ПІЗНАННЯ
    багатством, здійснити сходження від общеабстрактних категорій і з їх допомогою до наукового аналізу всього конкретно сущого. У цьому і полягає методологічне значення філософських категорій, що становлять у сутності найважливішу частину всякого наукового знання і полегшують вченим пізнання сущого. світу. Філософія як би зосереджує в собі квінтесенцію всіх галузей людського
  11. Тема: ФІЛОСОФІЯ ЯК ФОРМА ЗНАННЯ.
    Тема: ФІЛОСОФІЯ ЯК ФОРМА
© 2014-2022  ibib.ltd.ua