Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Людвіг Фейєрбах. Історія філософії. Том 1., 1974 - перейти до змісту підручника

§ 75. Різні види пізнання духу

Є чотири різних види пізнання. Душу ми пізнаємо не так, як тіла поза нас, через її ідею; ми бачимо її не в бога, а тільки пізнаємо через самопочуття чи свідомість. Тому наше пізнання про неї недосконале. Ми не знаємо про душу нічого, крім того, що ми дізнаємося про неї за допомогою почуття. Якби ми ніколи не мали почуття болю, теплоти, світла, то ми не могли б дізнатися, чи має наша душа сприйнятливість до цих почуттів. Якщо ж ми бачили б в бога ідею, відповідну нашій душі, то ми могли б одночасно пізнати всі її можливі властивості так само, як в ідеї протягу ми пізнаємо всі можливі властивості останнього.

Те, що ми дізнаємося про душу, всього лише ніщо в порівнянні з тим, що вона представляє сама по собі. Бо наша свідомість про нас самих дає нам, може бути, найменше уявлення про нашої сутності. Тому ми не маємо такого досконалого пізнання про природу душі, як про природу тіл, хоча ми набагато ясніше вбачаємо існування нашої душі, ніж існування нашого тіла і оточуючих нас тіл. Тому ми не можемо дати визначень для модифікацій або властивостей душі. Бо так як ми не пізнаємо ні душу, ні її модифікації через ідеї, але тільки через відчуття і такі відчуття, як біль, задоволення, теплота, не пов'язані зі словами, то ясно, що, якщо хто-небудь ніколи не випробував почуттів задоволення або болю, він не міг би отримати пізнання їх через визначення.

Тому ми самі для себе абсолютно темні й непрозорі; щоб бачити себе, ми повинні дивитися на себе з боку; і не пізнаємо нашої сутності, поки не будемо споглядати себе в тому, хто є наш світ і в ком лише всі речі стають світлом. Бо поза бога навіть самі духовні субстанції абсолютно невидимі.

Але душі інших людей і чисті духи ми пізнаємо тільки шляхом припущень. Ми не пізнаємо їх ні в них самих, ні через їхні ідеї, і так як вони відмінні від нас, то ми не можемо пізнати їх також шляхом свідомості. Ми тільки припускаємо, що душі інших людей такі ж, як наші. Ми стверджуємо, що вони мають ті ж почуття, як ми, і навіть, коли ці почуття не мають ніякого відношення до тіла, ми впевнені, що ми не помиляємося, бо ми бачимо в бога відомі незмінні ідеї і закони, з яких ми з упевненістю пізнаємо, що бог діє на інші духи так само, як на нас. Але ми пізнаємо предмети через себе самих і без ідей, якщо вони інтеллігибельного і пізнавані через себе самих, тобто якщо вони діють на дух і тому можуть відкриватися йому, бо розум є чисто пасивна здатність душі. Але тільки одного бога ми пізнаємо через нього самого, бо хоча поза його є ще інші духовні сутності, які також здаються пізнаваними за своєю природою, але тільки один бог може діяти в дусі і відкриватися йому.

Тому ми маємо безпосереднє і пряме споглядання одного тільки бога, бо лише один він може просвіщати дух через свою власну субстанцію, і тому в цьому житті лише наша єдність з богом є причиною того, що ми здатні пізнавати те, що ми пізнаємо. Неможливо думати, що щось створене може представляти нескінченне, що сутність без обмеження, нескінченна, загальна сутність може бути представлена через ідею, тобто особливу сутність, відмінну від загальної і нескінченної сутності. Що ж до особливих сутностей, то не важко зрозуміти, що вони можуть бути представлені через нескінченну сутність, яка містить їх у своїй найвищою мірою дієвою і, отже, найвищою мірою інтелігібельних субстанції. Тому ми повинні стверджувати, що ми пізнаємо бога через нього самого, хоча наше пізнання його в цьому житті досить недосконале.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " § 75. Різні види пізнання духу "
  1. § 98. Мета духу
    Але пізнання третього роду, або пізнання бога, не буває без афекту, бо існують афекти, що виникають з розуму або самого мислення. І ми можемо визначатися розумом до всіх дій, до яких ми визначаємося афектами, які суть пристрасті. З цього пізнання виникають швидше вище блаженство і радість духу; воно є джерело любові до бога, яка є духовною любов'ю, любов'ю пізнання.
  2. ЄДНІСТЬ матерії і духу - ОСНОВНИЙ ЗАКОН-ФОРМУЛА-КОД ВСЕСВІТУ
    Кожна форма проявленого Буття двоїста і складається з духу і матерії. На основі цієї первинної подвійності утворюється Всесвіт і все, що існує в ній. Життя кожного життя як неодмінної умови вимагає з'єднання матерії і духу. Як дух, так і матерія, окремо взяті, не дають явища життя. Життя можлива лише завдяки з'єднанню цих двох одвічних Почав: Духа і Матерії,
  3. § 95. Про свободу і чесноти духу чи пізнання
    Сутність (свобода) духу полягає тільки в пізнанні. Ми діяльні (або вільні) лише остільки, оскільки ми пізнаємо, бо лише пізнання з необхідністю випливає з сутності одного нашого духу; воно може бути виведено і пізнане тільки із законів природи духу. Але ми діяльні лише тоді, коли ми є адекватною або повної причиною дії, тобто коли щось випливає з нашої природи так,
  4. питання До іспиту ПО логіці
    Предмет і значення логіки. Роль мислення в пізнанні. Логіка як наука. Значення логіки. Основні логічні закони. Закон тотожності. Закон несуперечливий. Закон виключеного третього. Закон достатньої підстави. Поняття як форма мислення. Зміст і обсяг поняття. Види понять. Відносини між поняттями. Логічні операції з поняттями. Узагальнення і обмеження понять. Визначення понять.
  5. § 3. Види договорів
    Поділ договорів на окремі види. Численні цивільно-правові договори мають як загальними властивостями, так і певними відмінностями, що дозволяють відмежовувати їх один від одного. Для того, щоб правильно орієнтуватися у всій масі численних і різноманітних договорів, прийнято здійснювати їх поділ на окремі види. В основі такого поділу можуть лежати самі різні
  6. § 93. Єдність духу і тіла, як і взагалі ідеальних і матеріальних об'єктів
    Ідея є поняття духу, яке він утворює тому, що він мисляча істота. Ідея по природі існує раніше за інших видів мислення, бо решта види, як любов, прагнення, припускають ідею улюбленого, бажаного предмета, але буття ідеї не передбачає буття іншого способу мислення. У богу необхідно існує ідея як про свою сутність, так і про все, що необхідно випливає з його
  7. Контрольні питання для СРС 1.
    Що таке знання і пізнання? 2. Як співвідносяться пізнання і практика? 3. Назвіть і охарактеризуйте основні підходи до проблеми пізнання. 4. Що таке істина? Критерії істини. 5. У чому полягає специфіка наукового знання? 6. Назвіть і охарактеризуйте рівні наукового знання. 7. Що таке метод? План семінарського заняття 1. Різноманіття форм знання і пізнавальної діяльності.
  8. Рекомендована література 1.
    Спиркин А.Г. Свідомість і самосвідомість. -М. 1972. 2. Коршунов A.M., Мантатов В.В. Діалектика соціального пізнання. -М., 1988. 3. Мантатов В.В. Образ, знак, умовність. -М., 1980. 4. Питання філософії. -1988. № 11. -С.2-30. 5. Гадамер Г. Філософія і література / / Філософські науки. -1990. - № 2. 6. Мамардашвілі М.К. Проблема свідомості і філософське покликання / / Питання філософії. -1968. - № 8. 7.
  9. § 72. Сутність духу та ідеї
    Сутність духу полягає в мисленні, як сутність матерії полягає лише в протязі. Воля, уяву, почуття суть лише різні модифікації, визначення (види) мислення так само, як різні форми матерії, як вода, вогонь, дерево, суть лише різні модифікації протягу. Можна уявити собі дух, який не має почуттів, фантазії, навіть волі, але уявити собі дух, який не мислить, так само
  10. Контрольні питання по § 1 лютого.
    Що означає поняття «експлікація», стосовно до проблеми метафізичної філософії? 2. Яке співвідношення іманентного і трансцендентного в експлікації рівнів людського буття? 3. У чому полягає проблема взаємозв'язку «Букви» і «Духа» як метафізичних понять? 4. Які стадії експлікації Духа в Букві в індивідуальному та загальноісторичному плані людського буття? 5.
  11. § 60. Перехід до об'єктивного принципом пізнання
    Дух тепер має певне знання про себе і своєї реальності і в цій впевненості принцип пізнання, міру, якої він визначає, що достовірно, саме що істинно все, що він сприймає так само ясно і чітко, як себе самого і своє існування, тобто що він споглядає в тому ж ясному світлі, в якому він бачить себе самого, пізнає в єдності з самим собою, що чи не порушує його впевненості
  12. 2. Розгляд догматів з історичної точки зору
    Самим вірною ознакою того, наскільки згадані догмати втратили своє значення, можна вважати ту обставину, що вони розглядаються переважно в історичному аспекті, як переконання інших епох, як розповіді про події, сприйнятих не нашим духом, не відображають його потреби. Інтерес викликає лише те, як була справа у інших, що там відбувалося, випадкові обставини,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua