Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

Про неухильне прогрес в житті духу: будьте терплячі і вірте богу

Вникнемо в одну з притч Господа нашого Ісуса Христа.

І сказав: Царство Боже подібно тому, як якщо людина кидає в землю насіння,

І спить, і встає вночі і вдень, а насіння сходить і росте, не знає він;

Бо земля сама себе: перше вруна, потім колос, а тоді повне збіжжя на колосі;

Коли ж дозріє плід, негайно посилає серпа, бо настали жнива (Мк. 4:26-29).

Ця притча міститься тільки у Марка. У ній говориться, що Царство Боже - це повнота здійснення Божої влади.

У вічності, якщо можна так висловитися, Царство Боже існує «завжди», бо Бог - це Абсолютний Суверен (Абсолютний Цар) Свого царства - Цар від століття. Вічність - це місцеперебування Бога. У часі ж - у нашому, тварному світі - Царство Боже встановлюється поступово, як би виростає, зростає, про це і говорить дана притча.

«Нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя і на землі як на небі» - ці слова «Молитви Господньої» висловлюють ту ж ідею - ідею поступового воцаріння Бога в тварному світі. Цей процес поступового воцаріння Бога в нашому, тварному світі має свій початок. Цим початком є, звичайно ж, земне життя Ісуса Христа. Процес воцаріння Бога в нашому світі має також своє завершення, яким буде друге пришестя Христа. Земне життя Ісуса Христа - це, образно кажучи, час «кидання насіння в землю». А Його друге пришестя - час «жнив», нашого звіту перед Богом.

Притча також говорить про те, що Царство Боже - це Церква в процесі росту, Церква, як збори віруючих.

Церква росте ... Цей процес відбувається на перший погляд непомітно для тих, хто день у день спостерігає за цим ростом. Якщо я кожен день після посіву насіння буду ходити на поле, де я їх посіяв, то я не буду помічати суттєвих змін. Але якщо я буду відвідувати це поле через тиждень, то зміни будуть помітні.

Ця «непомітність» процесу зростання Церкви, до речі сказати, може дати привід до спокуси песимістичної оцінки успішності справи Христової на землі. Так, піддавшись цій спокусі, російський філософ Микола Бердяєв говорив свого часу, що «християнство не вдалося». Довготривале і поступове зміна дуже часто сприймається як незмінне стан.

«Непомітність» долгоідущего процесу, сприйняття його як якоїсь сукупності статичних станів видатний російський історик і етнолог Лев Миколайович Гумільов охарактеризував як «аберацію стану», тобто спотворення в сприйнятті процесу, яке у тому, що цей процес сприймається як незмінне стан.

А з приводу помітності змін на великих часових інтервалах мені згадалися слова Л. М. Толстого, сказані ним про Московському Кремлі: «Я часто думав і говорив, що прогресу в суспільному житті немає. Але зараз я думаю, що я був не правий. Адже всього якихось 200 років тому вздовж цих самих стін на кілках гнилі голови стрільців. А зараз хоча б цього немає! »

« Зерно »ж, кинуте в землю і« загибле », щоб дати життя іншим зернам, у притчі, яку ми сьогодні розглядаємо, це, звичайно ж, Ісус Христос, Який приніс Себе в жертву заради нас. А «урожай», відповідно, - це повнота Церкви, Главою якої є воскреслий Ісус.

Анализируемая притча коротка. Але вона дуже багато чому вчить нас: 1.

Вона каже нам, що людина сама по собі - без Бога, без Його допомоги, підтримки та водійства - безпорадна («вбогий, сір, слабкий і убогий»). Чи не селянин вирощує насіння, він навіть не знає закону його зростання. Секрет життя міститься в самому насіння. Людина не знає і, Я думаю, ніколи не дізнається глибинної таємниці життя. Людина не може створити нічого в тому ж сенсі, в якому творить Бог. Людина, звичайно, може відкрити, змінити речі, може вдосконалити їх, але створити не може. Ми не можемо створити Царства Божого, воно належить Богу.

Спроби людей побудувати те чи інше «досконале суспільство на землі без Бога, сподіваючись лише на власні сили, приречені на невдачу. Не дивно тому, що результатом таких спроб була, в кращому випадку, казарма, а в гіршому - концтабір. Про це йдеться в Пс. 126:1: «Якщо Господь не будує, даремно працюють його будівничі». Так, ми самі, без Бога не можемо створити Царства Божого, але ми можемо або сприяти його наближенню, або ж перешкоджати йому. Інакше кажучи, швидкість його настання в якійсь мірі залежить від нас. Ми не приречені на пасивність. Ми - не маріонетки в Божих руках. Ми - співучасники з Богом, співпрацівники з Ним, співучасники у справі настання Царства Божого.

Але провідною силою в цій справі є, звичайно ж, Бог. 2.

У цій притчі говориться, що Царство Боже неухильно наближається - точно так само як і в природі ріст і розвиток дуже часто здійснюються, хоча і непомітно для ока, але, тим не менш, безперервно і неминуче. .. 3.

Притча говорить нам також про те, що буде кінець світу - настане день жнив, великий день підбиття підсумків нашої земної історії, великий день останнього Божого суду, день, в який Сівач (Ісус Христос) збере врожай , збереже (для життя вічного) повноцінне зерно (праведників) і прирече на знищення (на муку) бур'яни (грішників), точніше, вони самі себе своєю попереднім життям прирікають на муки вічні: «І підуть на вічную муку, а праведники в життя вічне »(Мф. 25:46).

Деякі ліберальні богослови, як і деякі християнські філософи, кажуть, що ідея вічних пекельних мук нібито несумісна з переконанням, що Бог є любов. Вони задаються таким питанням: чому людина, яка грішив у своєму земному житті кінцеве (обмежене) час, повинен компенсувати («відпрацьовувати») свої гріхи в пеклі нескінченне (необмежену) час - цілу вічність? Наприклад, М. Бердяєв, зокрема, навіть називав християнське розуміння пекла «садистським». Що на це сказати? Бог не садист. Садистами (по відношенню до самих себе) є люди, які добровільно, з власної волі ввергають себе своїми смертними гріхами в пекло, тобто вільно вибирають пекло. А Бог не може відняти Свого вищого дару людям - свободи. Він поважає нас і будь-який наш вибір. Він не може насильно рятувати нас, силою вводити людей в рай, інакше Він не був би Богом, а ми не були б людьми. Бог не більшовик. Це більшовики після революції 1917 р. заявляли російському народу: «Ми насильно заженемо вас в рай світлого комуністичного майбутнього залізною мітлою пролетаріату», - і «загнали» в концтабір.

Розглянута притча закликає нас: до терпіння в очікуванні Божого пришестя; до надії на Бога - песимізм і розпач ні за яких обставин не повинні опановувати душею християнина, і нарешті, вона закликає нас до готовності - до постійної готовності зустріти повернувся до нас Ісуса Христа.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Про неухильне прогрес В ЖИТТІ ДУХУ: Будьте терплячі і ВІРТЕ БОГУ "
  1. ОДКРОВЕННЯ В.Розанова
    прогрес, по Розанова, це не технічний прогрес, який, хоча і необхідний , але нічого не дає душі людської: «Душа в ньому не росте. І душа швидше навіть малітся в ньому »(2, с. 449). Справжній прогрес, і в цьому Розанов не з-мневается, здійснювали Серафим Саровський, Амвросій Оптинський: «Але ми не вміли вислухати. І ніхто не міг зрозуміти. "Випрямила" - сказав враження від Венери Мілоської
  2. Від автора
    прогресивних демократів ", явно відставав від перших двох за частиною ідейного самовизначення. Проте становище цих відстаючих була не зовсім безнадійно, бо ненасильницька ідея, як кажуть, носилася в повітрі і відповідала їх стихійним прагненням. Освоюючи ненасильницький світогляд, "прогресивні демократи" могли б ясніше показати собі і суспільству, що, на відміну від
  3. Історичне міросозерцаніе Грановського
    неухильно ідут' вперед' Вь етом' развітіі, - спрашівал' он 'сам' себе,-для чого другіе так' незмірно відстали од них і мовби назавжди окаменілі Вь своіх' формах'? ' Зй тієї ж всемірно-историче-ської точки зрінія інтересу до всього человіческому, он ', кажучи знову словами Кудрявцева, "слЬдшгь за ВСЄМЬ ТЬМ', ЩО робилося і відбувалося вокруг' нього. Современния громадська явленія не КУЛЬТУРА І антикультури
  4. прогрес, вважав Розанов, це не технічний прогрес, який, хоча і необхідний, але нічого не дає душі людської:« Душа в ньому не росте. І душа швидше навіть маліт-ся в ньому ». Справжній прогрес, і в цьому Розанов не сумнівався, здійснювали Серафим Саровський і Амвросій Оптинський. Підкреслюючи істотна відмінність між культурою як явищем духовно-моральним, що зачіпають глибини
    християнське розуміння СМИСАА ЖИТТЯ: КАТОЛИЦЬКИЙ, ПРАВОСЛАВНИЙ і протестантських ПІДХОДИ
  5. життя - це найвища цінність, яку ми намагаємося знайти в нашому житті, це мета, до якої ми прагнемо. Для християнина вищою метою і цінністю є Сам Ісус Христос. Іншими словами, сенсом життя християнина є прагнення до життя у Христі і набуття цьому житті - життя, про яку апостол Павло сказав: «І живу вже не я, а живе в мені Христос. А що я живу в тілі, то живу
    1. Національний характер
  6. життя населення СРСР на противагу вивченню національних рис і особливостей того чи іншого народу, що проживає на території цієї багатонаціональної держави. Тим часом, без пізнання та вивчення національного чинника, і насамперед - національного характеру, зрозуміти історичний процес просто неможливо. Енциклопедичні словники визначають характер як індивідуальний склад особистості
    1. Національний характер
  7. життя населення СРСР у про-противаги вивченню національних рис і особливостей того чи іншого народу, що проживає на території цієї багатонаціональної держави. Тим часом, без пізнання та вивчення національного чинника, і насамперед - національного характеру, зрозуміти історичний процес просто неможливо. Енциклопедичні словники визначають характер як індивідуальний склад особистості
    Метод компаративістики.
  8. Прогресивного розвитку та еволюції не нова, вона має тривалу історію. Однак аж до середини ХІХ ст. вона розроблялася головним чином у рамках філософії. Принципово новий етап в історії ідеї еволюції почався з виходом у світ роботи Чарльза Дарвіна (1809 - 1882) «Походження видів ...» (1859), що викликала небувалий громадський резонанс і зробила величезний вплив на всі галузі
    1. Теоретичні передумови формування філософсько-історичної концепції Вл. Соловйова
  9. прогрес здійснюється лише в духовній сфері, і його щаблі відповідають ступеню осозна-ня даної епохою світового духу. Оскільки ж сутність духу - свобода, остільки всесвітня історія є прогрес в усвідомленні свободи, прогрес якої ми повинні пізнати в його необхідності. По-друге, ця необхідність, за Гегелем, полягає в наступному. В історії «свідомість свободи» послідовно
    § 2 Моральні підходи до проблеми сенсу життя в російської філософії
  10. прогресу часто спростовує сама себе: людина, за словами Достоєвського, завжди норовить "вильнути в сторону", і не в досягненні мети, а в самому процесі життя бачить своє задоволення. "Можна стверджувати, що природжена людині власне прагнення до вдосконалення, а прагнення до досконалості производно ..." . Природжене - об'єктивно і моральної оцінці не підлягає: "Нехай саме по собі
    § 1. Пошук нових напрямків соціально-економічної політики. Росія на шляху капіталістичного розвитку
  11. прогрес. Багато в чому розвитку економіки перешкоджало і поганий стан доріг. Поволзький хліб, наприклад, доставлявся в Петербург лише на другий рік після прибирання. Перший пароплав "Єлизавета" з'явився в Росії тільки в 1815 р., а залізниця, що зв'язувала Петербург і Царське Село, - в 1837 р. До 1861 р., коли було скасовано кріпосне право, в Росії було тільки 1500 верст залізниць,
    прогресс. Во многом развитию экономики препятствовало и плохое состояние дорог. Поволжский хлеб, например, доставлялся в Петербург лишь на второй год после уборки. Первый пароход "Елизавета" появился в России только в 1815 г., а железная дорога, связывавшая Петербург и Царское Село, - в 1837 г. К 1861 г., когда было отменено крепостное право, в России имелось только 1500 верст железных дорог,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua