Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Ойзерман Т.І. (Ред.) - М.: Наука. - 584 с .. ФІЛОСОФІЯ епохи ранніх буржуазних революцій, 1983 - перейти до змісту підручника

1. Раннепротестантское вчення про бога і світі

Вже в старозавітному міфі про творіння з нічого закладено уявлення про «несумірності» бога і світу, «несущностном» характер законів цього МНРА. Світ, створений «з нічого», нестабільний, і не випадково ідея творіння з нічого сполучена з ідеєю кінця світу. Цей нестабільний, неврівноважений світ, де бог довільно може порушити одного разу заснований порядок, не схожий на світи, що малюються античної думкою, - врівноважені, гармонійні і вічні.

Християнський міф розп'ятого бога ще більше посилив цю «не співмірні» бога і світу, бо «абсурдністю» своїх дій бог, так сказати, демонструє несущностний характер світу и його законів.

Але все подальший розвиток християнського уявлення з бога в руслі середньовічного католицизму вело до пом'якшення ідей «несумірності» і «абсурдність» бога, «несущностності», неабсолютності земного світопорядку. Ця трансформація стала прямим відображенням еволюції християнства від гнаної секти до пануючої церкви.

Коли конкретна, «земна» організація захоплює духовну монополію і проголошує, що їй гарантована істина, бог перестає бути чимось іншим по відношенню до земного розуму і знанню (такий був бог Ісуса, що відкидає мудрість книжників); він стає скоріше тієї ж самою мудрістю, але написаної з великої літери. Коли церква визначає, що потрібно робити для досягнення загробного блаженства, бог перестає бути чимось іншим по відношенню до людського поняттю про добро (такий був бог, що відкинув праведність фарисеїв); він робиться втіленням цього поняття, Добром з великої літери. Якщо церква панує в суспільстві, значить, бог - НЕ іпое по відношенню до соціального порядку, а як би вінець, вершина цього порядку. Атрибути бога - продовження земних цінностей, небесна ієрархія - завершення земної.

Таким чином, факт панування ієрархії над віруючими тягне за собою встановлення сутнісного зв'язку, «сумірності» бога і церквп, а факт панування церкви в суспільстві - до встановлення «сумірності» бога і земної, соціального порядку.

Потреба «прив'язати» бога до землі і тим самим освятити і стабілізувати влаштовує церква світопорядок, знаходить вираження п в космології - тяжінні середньовічної думки до врівноваженим, симетричним, гармопіческім картинам світу, що створювалися на матеріалі античної думки.

Цьому «прив'язування» бога до земного світопорядку аж ніяк не суперечить його звеличення, приписування йому всяких грандіозних епітетів, віддалення його від землі різного роду посередниками - земними п небесними. Навпаки, цим способом бог ще міцніше прив'язується до земного світопорядку.

У схоластиці міцно вкорінюється уявлення про стабільне світі, в культі - образ ієрархії, на вершині якої - на небі - сидить бог, оточений святими і ангелами, як імператор придворними. І можна сказати, що як теологія тяжіє до античних, «язичницьким», філософським системам, так культ тяжіє до античного політеїзму.

Зрозуміло, ці процеси не могли бути завершені. Християнський культ не міг бути до кінця редукований до «язичницькому», а схоластика, досягнувши в XIII в. максимального наближення до античної філософії, в XIV ст. змушена була знову підкреслювати «несумірність» божественного і человеческого16.

Ні оскільки трансформація уявлень про бога була обу-? пт і ца реальним процесом боротьби за земне панування церк-н! 1, остільки ці зворотні тенденції пізньої схоластики неіз-IHM.HO були обмеженими. Для логічно послідовного Приведення ідеї «несумірності» бога і світу потрібно було та ж реальна дія - повстання проти втілює цю

и ші.імерпмость »церковної організації, і, навпаки, для наполяганням п, послідовного повстання проти папства необхідно in.і in послідовне проведення ідеї «несумірності».

Реформація (повне, раніше небувале відкидання авторитету нгркпі) нерозривно пов'язана з радикальним, знову-таки раніше невідомим європейської думки «розведенням» бога і світу. . І I і 1111, то, що реформатори «знайшли» в Писанні предельпое про-I іішюставлепіе бога і світу, заперечення «сутнісного» характеру світопорядку, було для них виправданням і обгрунтуванням їх реви / опціонних стосовно церкви дій.

Лютеру постійно задавали звичайний в подібних випадках питання, н він сам задавав його собі: «що він, розумніший за всіх?». Як може нити, що вся церква з усіма її Сорбонні й Оксфорді нічого не розуміє, а він один все попімает? І в нього є одне виправдання своїй сміливості - бог настільки великий, що «не облики» говорити через тата і Сорбонну. Він не зобов'язаний підкорятися ііемпой ієрархії і вільний по відношенню до світопорядку.

Перед лицем його безмірного величі немає різниці між татом і Лютером | 7. Звичайно, те, що Лютеру відкрилися істини, не зрозумілі церквою, - абсурд, але «бог - особа такого роду, що любить робити дурне і марне в очах цього світу» 18.

Висловлювання про те, що бог незбагненний, що він вище любою 'знання, навіть знання ангелів,-загальне місце і в отців церкви, н у схоластів. Але ніколи і ніхто не робив з цього настільки послідовних і далеких висновків. Лише у реформаторів протиставлення божественного земній проводиться «до кінця», за всіма пунктами доктрини, і ми ще багато разів будемо стикатися з ним надалі викладі. Якщо бог непорівнянний ні з чим. Іемпьім, значить, він принципово недоступний земному розуму і нею одкровення в Писанні «незрівнянно» теологічним формулами (і ніяка організація, ніякої індивід не може претендувати на знання абсолютної істини). Якщо бог непорівнянний з усім земним, значить, він непорівнянний і з нашого земного мораллю, ми не можемо приписувати йому нашу мораль і чекати від наших моральних дій порятунку 19.

«Розведення» бога і світу знищує небесну ієрархію. () Т поділений від бога, позбавлений «сутнісного підстави», світ - дестабілізується ». Для Кальвіна світ не живе за своїми законами, які періодично порушуються богом (дива), але всі його деталі, всі його дрібниці безпосередньо визначаються волею бога. Камінь з гори не впаде без волі бога, як і сонце сходить лише з волі бога. Світ - це не порядок, порушується чудесами, а, так би мовити, весь одне суцільне диво. Природно, при цьому у реформаторів немає ніякого інтересу до антічпой думки, що прагне до картини світу вічного, обмеженого та впорядкованого. Разом з тим ідея законосообразности парадоксальним чином присутній в раннепротестаптском мисленні. Тільки світ в цілому - суцільне диво. Але саме тому особливі чудеса претят реформаторам - вони пли вигадки, або трюки дьявола20. Світ-чудо виявляється світом, де природний хід речей не преривается21. Бог настільки великий, що ніяке людське дія не «свято», не наближає до бога більш, ніж будь-яке інше, і жодна людина не більш «святий», ніж інші, не ближче до бога інших людей, але саме тому всі дії і всі люди святі.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " 1. Раннепротестантское вчення про бога і світі "
  1. ГЛАВА I ІДЕЯ ТВОРІННЯ
    вчення про тварности світу, покликаного до буття Богом, і про Бога Єдиному, як Творця світу. Як світ не можна мислити поза ідеї Бога, як Творця світу, так і Бог відкривається нам не у своєму Суті, закритому для нас, а лише у своєму ставленні до світу, Їм створеного. Ідея творіння поєднує поняття Бога і світу, Абсолютного і відносного буття у формі, яка залишає обидві сфери буття в їх повноті і
  2. ЗАГАЛЬНИЙ ПОГЛЯД НА ВЧЕННЯ Про вібрацію і ВЧЕННЯ ПРО АСОЦІАЦІЮ [ІДЕЙ]
    ЗАГАЛЬНИЙ ПОГЛЯД НА ВЧЕННЯ Про вібрацію і ВЧЕННЯ ПРО АСОЦІАЦІЮ
  3. запитальник
    вчення Арістотеля. Вчення Полібія про форми держави. Політичне вчення Августина Аврелія. Вчення Фоми Аквінського про закони і державі. Вчення Марсилій Падуанського про закони і державі. Політичне вчення і програма І. Пересветова. Політичне вчення H. Макіавеллі. Вчення Ж. Бодена про державу і право. Вчення про державу і право Т. Мора і Т. Кампанелли. Вчення Г. Гроція про право і
  4. КАНТ
    вчення про уповільнення - в результаті приливної тертя - добового обертання Землі і концепцію відносності движ-ня і спокою. Дослідження ці, об'єднані матеріалістичної ідеєю природного розвитку Всесвіту і Землі, зіграли важливу роль в історії діалектики. У філософських роботах докрітіче-ського періоду Кант намітив - під впливом емпіризму і скептицизму Юма - відмінність між реальним і
  5. з КУЛЬТ
    бога, а бог в мені і щоб було створено це конкретне єдність. Або ж якщо ми перші, теоретичне, єдність позначимо як форму представлення сущого, об'єктивного, то по відношенню до цього твердо встановленим відношенню - яке в якості представляє свідомості про бога, як про в-собі-і-для-себе-сущому, теоретично, - культ становить практичне відношення, оскільки в ньому укладена
  6. Тема 2. Поличні та правові вчення в Стародавньому Світі
    вчення Платона. Проект ідеального ладу в книзі «Го-сударство». Платон про співвідношення держави і права в діалозі 'Політик ». Класифікація форм держави. Платон про вдачу і державі в книзі «Закони». Політичне і правове вчення Арістотеля. Поняття держави. Аристотель про зв'язок форм держави з майновою диференціацією вільних, про завдання політики, про справедливість і її видах, про
  7. § 1. Яке місце займає етика у філософському світогляді?
    Вчення з
  8. а) вчення Канта про смак і ГЕНІЇ
    а) вчення Канта про смак і
  9. § 76. Спосіб споглядання речей в бога
    бога, бо ідея протягу може перебувати лише в бога, вона не може бути модифікацією нашої душі. Всі модифікації кінцевої сутності необхідно кінцеві: саме так як модифікація субстанції є певний спосіб її буття, то вона не може мати більшого обсягу, ніж сама субстанція. Але розум наш обмежений, а ідея протягу необмежена; ми не можемо ні вичерпати її, ні відкрити в ній кордону.
  10. РОЗДІЛ ТРЕТІЙ Вчення про людину у філософії епохи ранніх буржуазних революцій
    РОЗДІЛ ТРЕТІЙ Вчення про людину у філософії епохи ранніх буржуазних
  11. Теологія
    вчення. Але треба зазначити, що прагнення до бога як мети, предмету бажання і думки, і любові не веде від світу. У Аристотеля любити бога-значить любити самого себе і досягати ентелехії у своїй діяльності, що означає повну реалізацію потенції. Будучи формою, перводвигателем і метою, бог позбавлений матерії. Бог нематеріален. Оскільки матерія вносить початок можливості, потенційності,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua