Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяАнтологія → 
« Попередня Наступна »
В. В. Соколов та ін АНТОЛОГІЯ світової філософії. У 4-х томах. Том 2, «Думка». (АН СРСР. Ін-т філософії. Філософ, спадщина)., 1969 - перейти до змісту підручника

Мюнцера

Томас Мюнцер (бл. 1490-1525) - ідеолог народного течії в німецької Реформації, ватажок селян і міського плебсу в Селянській війні 1524-1525 рр.. Походження Мюнцера не ясно. Будучи проповідником і священиком, він проявив різко опозиційне ставлення до католицької церкви і спочатку був ревним прихильником Лютера. Проте вже до кінця 1520 під впливом наростання революційних подій почав боротьбу з лютеранами як ідеологами князівсько-бюргерської Реформації. З цього часу Мюнцер зміцнюється на позиціях містичного пантеїзму. Вони отримали свою відпрацьовано-даток насамперед у «Празькому відозві», опублікованому. Мюнцером німецькою та чеською мовами під час його перебування в Празі в листопаді 1521 У цьому документі його автор вперше розвиває своє пантеїстичне тлумачення християнського віровчення. Головне питання, що розглядається тут, - питання про співвідношення «святого духу» і Священного писання (особливо Євангелія). Другий уривок запозичений з «Проповіді перед князями», яку Мюнцер прочитав 13 липня 1524 Загальна тема проповіді: сон царя Навуходоносора і його пояснення пророком Даниїлом (в Старому завіті). У цю тему, не раз використалася містичної літературою середньовіччя, Мюнцер вводить думка, згідно з якою сучасне йому німецька держава являє собою останнє (п'яте за рахунком) царство, кінець якого близький. Він при-показують селянсько-плебей-ські маси до знищення цього царства, а перед князями ставить дилему: або відмовитися від своїх привілеїв, або бути знищеними, бо в прийдешньому державі не може бути панів. Ця держава представляється йому спільнотою рівноправних членів, об'єднаних у громади, які за допомогою «меча» підтримують справедливість. Нарешті, остання група уривків запозичена з «Викриття помилкової віри» (1524). Тут Мюнцер викладає свою теологічну концепцію. Справжніми християнами він визнає лише тих людей, які, відчуваючи глибокі сумніви і боріння совісті, чують у собі голос бога. Таким чином, шлях до божественного одкровення і порятунку відкритий лише для тих, хто переживає страждання і відчай, горе і нужду. Таких-то, справжніх, християн можна знайти лише серед бідняків. Господа ж і їх прислужники - «безбожники», які слово бога використовують лише як ширму. Революційний елемент, що міститься в цьому та інших творах Мюнцера, полягає в тому, що він закликає не до пасивного очікування другого пришестя Христа, який знищить гнобителів (як закликали до цього багато середньовічні «єретики», попередники Мюнцера), а до боротьби проти «безбожників », за здійснення« царства божого »на землі.

Всі ці уривки з названих творів Мюнцера вперше публікуються російською мовою в перекладі зі старонемецкого. Переклад зроблено В. Первухіним по виданням (у названому вище порядку): 1) Т h. Muntzer. Sein Leben und seine Schrijten. Ilrsg. von О. H. Brandt. Jena, 1933, 2) T h. Muntzer. Politische Schriften. Hrsg. von C. Hinrichs. Halle (Saale),

mo.

Автору перекладів належить і даний вступний текст.

Празьких відозви Я, Томас Мюнцер з Штольберг, заявляю [...], що я вжив всі моє старання для того, щоб отримати або досягти більш високої освіти в святий і незламної християнській вірі. Але протягом усього мого життя я не міг навчитися ні від одного ченця або попа ні істинного вправі віри, ні поясненню її в дусі страху божого, причому таким чином, що кожен обраний [людей] повинен сім раз долучатися до святого духу, [щоб досягти істинної віри]. Ні від одного вченого я не чув жодного слова в пояснення божого порядку, що міститься в кожному створенні, і ті люди, які повинні бути християнами, особливо прокляті попи, ніколи не визнавали [пізнання] цілого в якості єдиного шляху пізнання всіх частин. Я чув від них лише [виклад Священного] писання, яке вони викрали з Біблії подібно вбивцям і злодіям. Таку крадіжку Єремія називає крадіжкою слова божого з уст свого ближнього, слова, якого вони самі ніколи не чули з вуст бога. Гарні ж мають бути ці проповідники, діючі по диявольському намовою. Але св. Павло пише в Посланні до коринтян, що серця людські - це папір або пергамент, де бог перстом записав свою незмінну волю і вічну мудрість, [записав] не чернилом; і читати це Писання може кожна людина, оскільки він має особливим чином відкритий розум.

Там же, як кажуть Єремія і Єзекіїль, написав бог свої закони в третій день окроплення. Якщо людям відкривається їх розум, то це робить бог изначала в обраних ним, про що вони отримують безсумнівну і певне свідоцтво від святого духу, який дає нашому розуму достатній доказ, що ми - діти божі. Бо той, хто не відчуває в собі духу Христа і не впевнений, що має його, той не є частина Христа, він - частина диявола. [...]

Малося і є багато таких [людей], які кидають їм, [людям як дітям божим], хліб, тобто слово боже, як собакам. Але вони не діляться ним з ними. Про зауваж, зауваж! Вони не поділилися ним із дітьми. Вони не пояснили справжній дух, [сенс], страху божого, з чого вони повинні дізнатися ту істину, що вони незмінно є дітьми божими. Тому й виходить, що християни подібно трусам не здатні захищати істину і дозволяють собі ще після цього базікати, що бог більше не говорить з людьми, як ніби він став німим. Вони уявляють, що достатньо того, що написано в книгах, і що вони можуть це [написане] так само грубо розголошувати, як випльовує лелека жаб до пташенят в гніздо. Вони [поводяться] не як квочка, яка оберігає і зігріває своїх дитинчат, вони не доносять добру боже слово, яке живе у всіх обраних людях, до сердець, як [робить] мати, що дає молоко своїй дитині. Навпаки, вони надходять з людьми подібно до Валаама: в устах у них буква, а серцем вони віддалені від неї на добру сотню миль.

[...] Якщо ми будемо вчити істинному живому слову божому, то ми зможемо перемогти невіруючого і вказати йому ясний шлях, бо відкриється таємниця його серця і він повинен буде смиренно визнати, що бог існує в нас. Подивіться, це все доводить Павло в I Посланні до коринтян, 14 розділі, де він говорить, що проповідник повинен мати одкровення, інакше ж він не може проповідувати [боже] слово. [Нехай] навіть диявол повірить, що християнська віра істинна. [Адже] якби слуги антихриста могли це спростувати, то бог мав би бути божевільним пли дурним, сказавши, що його слово не повинно буде ніколи загинути [зникнути].

Якщо ж ти уважно прочитаєш текст, то будеш думати інакше: «Небо і земля загинуть, моє ж слово не зникне ніколи». Якщо ці слова були лише записані в книгах і бог, сказавши їх одного разу, зник потім у повітрі, то вони не могли б бути словами вченого бога. Тоді це було б лише творіння, ззовні привнесене в пам'ять, і, таким чином, все це було б проти істинного порядку і правил святої віри. [...] Тому всі пророки говорять так: «Це говорить господь». Вони не кажуть: «Це сказав господь», тобто як би в минулому, але він »говорять це в настою щем часу.

Такий нестерпний і злісний шкода, що наноситься християнству, я сприйняв сумним серцем, старанно прочитавши давню історію предків. Я знаходжу, що після смерті глави апостолів чиста, цнотлива церква зробилася блудницею з причини духовного перелюбу, через вчених, які завжди хочуть сидіти нагорі. [...] Ні в одному [церковному] соборі мені не вдалося виявити справжнього відповідності правдивому слову божому. Воно стало порожній дитячою іграшкою.

[...] За ніколи не повинно бути допущено то - і слава богу! - Щоб попи і мавпи представляли християнську церкву. Вибрані ж друзі слова божого повинні також навчитися проповідувати [...], щоб вони дійсно могли дізнатися, як дружньо, від усього серця бог говорить з усіма своїми обраними (стор. 59 - 62).

ПРОПОВІДЬ ПЕРЕД князя (II)

[...] Дорогі князі, нам необхідно вжити в ці небезпечні дні всілякі зусилля, щоб противитися цьому злу [Непочітаніе бога] . А часи тепер небезпечні. [...] Чому? Та тому, що благородне могутність бога так жахливо зганьбити і принижене, що бідних неосвічених людей спокушають своїм базіканням безбожні книжники. [...] (III)

[...] Якщо людина не отримує божественного одкровення від самого бога, то він не може знати про бога нічого суттєвого, навіть якщо він поглинув сотні тисяч Біблій. Ясно тому, як все ще далекий світ від християнської віри. [...] Таким чином, якщо людина бажає досягти божественного одкровення, він повинен віддалитися від усіх утіх [земних] і мати мужність пізнати істину. [...] (IV)

[...] Для чого в Біблії розповідаються різні історії? Це правда, і я знаю, що божий дух тепер відкриває багатьом обраним, благочестивим людям необхідність і неминучість швидкої реформації.

І вона повинна бути проведена, який би опір їй ні виявлялося. Передбачення Данила залишається в силі. [...] Текст Данила - ясний, як яскраве сонце, і [передбачений їм] кінець п'ятого царства на землі [вже] почався і йде повним ходом.

Перше царство символізує золота голова. Це було Вавілонське царство. Символ другого царства - срібна груди і рука. Це було царство мідян і персів. Третє царство - мідне - ото царство греків, що прославилося своєю мудрістю. Четверте - [залізне] - римське царство, яке було створено силою меча і було царством примусу. А п'ятого царство - ото те, що перед нами. Воно теж створено з заліза і прагне примушувати. Але воно забруднене грязио [...], наповнене ложі і лицемірством, яке поширилося по всій землі. Бо той, хто не вміє обманювати, вважається дурнем. Ясно видно, як вугри і змії развратнічают, сидячи в одній купі. Іони і всі злі священнослужителі - ото змії [...], а світські панове і правителі - це вугри. Ось і замазати себе царство диявола грязио. Ах, дорогі панове, як славно пройдеться господь за старим горщика залізною палицею [і розіб'є його]. Тому, найдорожчі правителі, приймайте свої рішення, отримуючи їх з вуст бога, не давайте спокусити себе лицемірним попам і не дозволяйте стримувати себе брехливими промовами про терпіння і доброту божої. Бо камінь, що відірвався від гори, став величезним, і бідні селяни і миряни бачать його набагато краще, ніж ви. Так, слава богу, камінь став величезним [...], і якщо інші панове, [правителі], стануть переслідувати вас через Євангелія, [т. е. реформації], то вони будуть повалені їх власним народом. Це я знаю напевно.

Так, камінь став величезним! Дурний світ давно боявся цього. Адже камінь впав на нього, коли був ще невеликий. Що ж нам робити тепер, коли він став таким великим і могутнім і розбив величезний стовп як старий горщик?

Про люб'язні правителі Саксонії, сміливо встаньте на наріжний камінь, [дух Христа], [...] і шукайте справжню міцну опору в божественній волі. Ваш шлях буде вірним. Домагайтеся завжди тільки божої справедливості і мужньо відстоюйте Євангеліє. Ви й не уявляєте собі, як близький до вас бог. Чому ж ви дозволяєте залякати себе людськими примарами? (Стор. 5-28.)

ВИКРИТТЯ помилкові ВІРИ

ЗВЕРНЕННЯ ДО НЕЩАСНОГО Християнських Люду

[...] Наші вчені дуже бажали б представити в вищі школи доказ [розуміння ними] духу [вчення] Христа. Але це їм не вдасться доти, поки вони не будуть вчити тому, що завдяки їх науці мирянин стає рівним їм. Навпаки, вони міркують про віру, спираючись на своє помилкове тлумачення [Священного] писання, хоча самі вони ніякої вірою ні в бога, ні в людей взагалі не володіють. Адже кожному ясно і зрозуміло, що вони прагнуть лише до слави і багатства. Тому ти, про мирянин, повинен сам себе навчити, щоб [вони] тебе більше не спокушали. У цьому допоможе тобі той самий дух Христа, який наші вчені перетворили на насмішку, що приведе їх до загибелі.

ТЛУМАЧЕННЯ ПЕРШОЇ ГЛАВИ ЄВАНГЕЛІЯ ВІД ЛУКИ

Все Євангеліє від Луки є для християн незаперечний доказ того, що свята християнська віра стала таким рідкісним і незвичайним явищем, що було б дивно , якби добросерда людина заплакав би кривавими сльозами при вигляді сліпоти християнської громади. [...] Тому, про мої дорогі брати, ми повинні уважно розглянути дану главу від початку до кінця. Тоді ми ясно побачимо, як в обраних людях зникає невіра.

[...] Син бога сказав: «Писання дає свідчення [віри]». Вчені-книжники, навпаки, говорять, що воно дає віру. Про пет! [...] Якщо навіть людина ніколи в житті не бачив н не чув Біблію, він може володіти істинної християнської вірою через істинне вчення [святого] духа, і точно так само, як володіли вірою всі ті [особи], які створили Священне писання , не маючи перед собою будь-яких книг [...].

Істота цієї першої глави - посилення духовної сторони у вірі, [посилення духу у вірі], тобто вчення про те, що Всевишній бог [...] бажає послати нам святу християнську віру, [віру в Христа], за допомогою олюднення Христа. При цьому ми як би долучаємося до його страждань і способу життя завдяки прихованому [присутності в нас] святого духа, щодо якої світ страшно грішить і над яким грубо насміхається (стор. 31-70).

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
 Інформація, релевантна "Мюнцера"
  1. РЕФОРМАЦІЯ
      (Від лат. Reformatio - перетворення), суспільно-політичне й ідеологічне рух в Західній і Центральній Європі 16 століття, яке прийняло релігійну форму боротьби проти католицького вчення і церкви. Початок Реформації пов'язують з виступом Мартіна Лютера 31 жовтня 1517 проти торгівлі папськими індульгенціями. Ідеологи Реформації висунули тези, які заперечували необхідність
  2. ОСНОВНІ РИСИ РОЗВИТКУ ШКІЛ ТИПУ томізмом.
      У XIII в. в домініканському ордені переважав томизм. На переломі століть у Аквината в церковних школах було вже багато учнів і послідовників, які захищали його вчення від опозиції і займалися популяризацією. Центром томизма стають насамперед Париж і Неаполь, пізніше - Авіньйон. Починаючи з XV ст. схоластика проявляється насамперед у формі томізму. Томізм ділиться на два
  3. Атеїстичне втілення релігійного ідеалу.
      Будь-яка революція, і особливо соціалістична, відноситься до християнства вкрай вороже і не раз вже обрушувалася на нього для винищування, і тому немає сумніву, що в ідеї революції та атеїзму проявилося зворотне втілення християнського релігійного ідеалу. До XVIII століття людство, якщо не вважати християнських ж сектантських рухів, зовсім не знало ідеї революції, раптового перевороту
  4. РЕФОРМАЦІЯ
      Реформація безпосередньо є історичною ситуацією XV і XVI ст., А як поняття історичної науки визначає час, в період якого в Середній і Західній Європі відбувається широкий рух народних мас. Особливе значення це поняття має для історичного визначення революційного руху в Німеччині. Термін "реформація" виражає ту істотну сторону руху, центром якої
  5. ЛІТЕРАТУРА
      Абеляр П. Історія моїх лих. - М., 1959. Агрикультура в пам'ятниках західного середньовіччя. - М.; Л., 1936. Акти Кремони X - XIII ст. - М., 1937. Акти Кремони XIII-XVI ст. - М., 1961. Англійська село XIII - XIV ст. - М., 1935. Анна Комніна. Алексіада. - М., 1965. Арабські джерела XII - XIII ст. з етнографії та історії Африки. - М., 1985. Боккаччо Дж. Декамерон / / БВЛ. - М., 1970.
  6. 9. УТОПІЧНИЙ телеологизм
      Льюїс Мемфорд запропонував розрізняти «утопію втечі» і «утопію реконструкції». Як вказував П. Александер, «побудова утопій повсюдно вважається шкідливим справою і притому по двох взаємовиключних обставинам: а) утопія незбутня, б) реалізована утопія - це тоталітарна держава» 188. Насправді утопії необхідні, тому що допомагають осмислювати життєві перспективи. Число
  7. Деякі особливості та приклади морально-соціальної думки гуманістів.
      Моральна проблематика, що грала виняткову роль в теоцентрической філософії Середньовіччя, природно, продовжувала розроблятися і в епоху Відродження. Найбільш загальне її відмінність від суто релігійної моралістікі полягало в посиленні акцентів розуміння людини як природної істоти і ослабленні, якщо не повне усунення, аскетичного компонента людинознавства. Звідси орієнтація
  8. 1. Становлення сучасної європейської цивілізації. Ренесанс і Реформація
      У Європі в XV-XVII ст. відбуваються якісні зміни в історичному розвитку, «цивілізаційний стрибок», перехід до нового типу цивілізаційного розвитку, який отримав назву «західного». Передумови західної цивілізації закладалися в античності та середньовіччя. Однак середньовічна європейська цивілізація замикалася у вузькі рамки європейської території. Її відносини зі Сходом і
  9. Епоха єврейської рівноправності, або Емансипація євреїв
      У європейських культурних країнах до XVIII століття остаточно назріли умови, які зробили можливим і почасти необхідним поява єврейської рівноправності. Ці умови полягали у визнанні прав особистості, а отже, її релігійної свободи і в побудові держави на підставі цих прав. По суті, ця ідея не тільки не суперечить християнській, а прямо випливає з неї
  10. ПОПЕРЕДНИКИ утопічного соціалізму
      В період утворення перших зародків капіталізму, пов'язаних з первинним накопиченням капіталу, виникають теорії, критично реагують на явища, пов'язані з заглиблюється соціальною диференціацією. І хоча ці теорії виникають на початку раннього капіталізму, в них, власне кажучи, вже передбачаються горизонти капіталістичного суспільного ладу і виражаються ідеї соціальної рівності
  11. Питання до заліку (ІСПИТУ)
      Предмет історії політичних і правових вчень. Поняття і структура політико-правового вчення. Методологія історії політичних і правових вчень. Періодизація курсу. Становлення і розвиток політико-правової ідеології як специфічної форми суспільної свідомості. Зародження політико-правової думки. Руйнування міфологічних уявлень про устрій суспільства в період розкладу родового
  12. 3. Соціалізм є свобода для народу
      Якби ми докладно розглядали всі абсурдні твердження, висловлені Фечером з цього приводу, то ми даремно витрачали б час і папір, зловживаючи терпінням нашого читача. Вони нічим не відрізняються від усіх тих наклепницьких вигадок, які висловлювалися з цього приводу в устпой та письмовій формі з моменту переходу державної влади в Радянському Союзі в руки пролетаріату. Карл
  13. ВИСНОВКИ Філософські проблеми XIII в.
      Схоластичні проблеми, які в ранньому середньовіччі представляли досить примарну цілісність, и XIII в. стали більш комплексними і злитими. Проблем и ранньому середньовіччі було небагато, але багато було різно образних рішень, тепер же, навпаки, багато проблем \ обмежена кількість рішень. Великих філософ ських напрямків було тільки декілька: гетеродоксально * напрямок аверроистов
  14. ТЕМИ І ПЛАНИ семінарських занять
      Семінар № 1. Предмет історії політичних і правових вчень. Питання для обговорення: Поняття політико-правової доктрини. Зв'язок історії політичних і правових вчень з іншими юридичними науками, її місце в системі наук. Соціальні функції політичних і правових вчень, їх роль у розвитку суспільства. Різні підходи до періодизації історії політичних і правових вчень. ЛІТЕРАТУРА: Алексєєв
  15. Т. І. Ойзерман Філософія, наука, ідеологія
      Самосвідомість науки як дослідження її теоретичних підстав Розвиток кожної науки складається з двох якісно різних, але в кінцевому рахунку органічно пов'язаних один з одним процесів: множення знань щодо досліджуваних нею об'єктів і пізнання власних теоретичних підстав, методів, дослідницьких прийомів. Значення досліджень першого роду очевидно для всіх,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua