Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяПершоджерела з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг Н.М.. Американські просвітителі. Вибрані твори в 2-х томах / том 2, 1969 - перейти до змісту підручника

Визначення справжнього одкровення

Але можливо, деякі запитають: невже ми повинні бути позбавлені слова божого - позбавлені одкровення? Я відповідаю: так, є слово боже, є одкровення.

Слово боже є видимий нами створений світ, світобудову (creation); і за допомогою цього слова, яке ніяке людське винахід не може підробити або змінити, бог завжди і всюди говорить з людиною.

Людська мова змінюється залежно від місця й часу, і тому його не можна використовувати для передачі незмінного і загального. Так, ідея, що бог послав Ісуса Христа звістити, як кажуть, благу звістку всім народам, з одного кінця землі в іншій, відповідає неуцтво тих, хто не знав нічого про розміри світу і вірив, як вірили тоді і продовжували вірити протягом століть ці рятівники світу, що земля плоска, як дошка, на якій ріжуть хліб, і людина може пройти її з кінця в кінець, - вірили всупереч відкриттів філософів і досвіду мореплавців.

Та й як міг Ісус Христос провістити небудь всім народам? Він говорив лише однією мовою - єврейською, а в світі кілька сот мов. Навряд чи які-небудь дві нації говорять на одному і тому ж мовою і розуміють один одного.

Що ж стосується перекладів, то всякий, хто знає що-небудь про мови, знає також, що неможливо перекласти з однієї мови на іншу, не втративши при цьому значної частки оригіналу і - часто - не зробивши помилок в передачі сенсу. Крім того, мистецтво книгодрукування в часи життя Христа було зовсім невідомо.

Завжди необхідно, щоб кошти, які слугують досягненню відомої мети, їй відповідали, інакше мета не може бути досягнута. У цьому виявляється відмінність між кінцевою і нескінченною си-лій і мудрістю. Часто людині не вдається досягти своїх цілей через природної нездатності, а часто через нестачу кмітливості в належному додатку сили. Але безмежна сила і мудрість не можуть подібно до людини зазнати невдачі. Засоби, які вони застосовують, завжди відповідають мети. Людський же мова, оскільки немає загального мови, не здатний бути універсальним засобом незмінною і однакової передачі думки і тому не є засобом, за допомогою якого бог сповіщає про себе людині.

Тільки у світобудові можуть об'єднатися всі наші ідеї і уявлення про слово божому.

Світобудову говорить загальною мовою незалежно від різноманіття людських мов. Воно - вічне існуючий оригінал, прочитати який може кожен. Його не можна підробити, підмінити, загубити, змінити або знищити. Від волі людини не залежить, оголошувати його в печатп чи ні; воно саме оголошує себе з одного краю землі до іншого. Воно проповідує всім народам і всім світам; і це слово боже відкриває людині все, що йому необхідно знати про бога.

Хочемо ми споглядати його влада? Ми бачимо її в безміру творіння. Хочемо ми споглядати його мудрість? Ми бачимо її в незмінному порядку, за яким управляється незбагненне ціле. Хочемо ми споглядати його щедрість? Ми бачимо її в достатку, яким він наповнює землю. Хочемо ми споглядати його милосердя? Ми бачимо його в тому, що він не відбирає цього достатку навіть у невдячних. Нарешті, хочемо ми знати, що таке бог? Вивчають не книгу, іменовану Письмом, яку може створити людська рука, а писання, іменоване світобудовою.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Визначення справжнього одкровення "
  1. Відділ III. Одкровення Сверхтварного Творця
    Відділ III. Одкровення Сверхтварного
  2. Чудеса не могли б бути повчальними для людства
    Якщо б ми і визнали втручання чудес, то вони ще не могли б розширити наші уявлення про могутність бога. Справді, щоб повсюдно переробити природу і дати їй нові закони, протилежні законам її вічного встановлення, знадобилося б не більший прояв могутності, ніж всі-могутність, яке должіно було бути проявлено у вічному творінні, впорядкування і підтримці
  3. § 8. Який зв'язок між розділами філософії і формою існування в них істини?
    Для того щоб відповісти на це питання, будемо вони раться на такі важливі фрагменти вже рассмот Ріпнів нами знань, як філософська картина світу, властивості з знання людини, відповідні їм напрями в гно сеологіі та відображають їх види знань. Нам відомо, що в містичній картині світу вищої пізнавальної здатністю людини висту пает інтуїція, яка ірраціональним способом
  4. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
    Агент - рухомий 173 - духовний 182, 183 - матеріальний 182 Акциденція 192 - і субстанція 193 Анатомія - і фізіологія 435 Аномія 413 Атеїзм 474 Біблія 119, 385 - переклад і тлумачення 377 - 384 Бог (божество, творець) 71, 75, 84, 106, 107, 180, 203, 228, 235 -237, 255-257, 278, 279, 316, 317, 323, 325, 349, 483 - як мисляча істота 239 - як перводвигатель 69 - як
  5. III. Релігія одкровення
    Видимість, розвиток і визначення не тривають до безкінечності і не припиняються випадково, навпаки, справжній процес розвитку полягає в тому, що ця рефлексія поняття сама себе перериває допомогою того, що вона дійсно повертається до себе . Тоді саме явище нескінченно, зміст відповідає поняттю духу, і явище є такою, якою дух є в собі і для себе самого. Поняття
  6. Нове Одкровення. Життя у Христі
    Перше Одкровення Сверхтварного Творця, дане Мойсею і пророкам, принесло з собою ідею Царства Божого як зміст світового життя взагалі і зокрема - зміст особистого життя людини. Ідея ця і знайшла вираження в суспільстві ізраїльському. Її основою був Завіт Бога з людьми і виникала з цього Закон. З настанням належного, покладеного часу постало зі Спасителем Нове
  7. А. Л. Никифоров (ред.). Поняття істини в соціогуманітарної пізнанні [Текст] / Ріс. акад. наук, Ін-т філософії; - М.: Іфра. - 212 с., 2008

  8. Блаженний Августин
    Величезну роль у формуванні християнської педагогічної традиції зіграв Блаженний Августин (354-430). Визнаючи практичну значимість світських наук, Августин стверджував, що їх вивчення, в кінцевому рахунку, повинно бути підпорядковане вирішення завдання морального вдосконалення особистості в дусі християнських ідеалів і цінностей. Вирішення цього завдання він пов'язував, насамперед, з осягненням серцем
  9. В спів чреду дотримуйтесь: її полюбили камео 363.
    Але весь чин цілком читається у дні сонцестоянні і рівнодень, які, повертаючись, проводять зміну пір року і всі інші зміни на нашій планеті (при посередництві і під впливом Сонця). Весь чин читається також і в інших випадках, головним чином коли приймається новий член співдружності, для чого потрібно загальне згоду, хоча виключення відбувається за постановою більшості. Щоб
  10. § 9. Який зв'язок між формами існування істини і її назвами?
    Єдина за змістом, але роздрібнена сприйняттям людини за формами її прояву, кожна з ча пий істини отримує своє найменування. Це означає, що в духовній сфері божественне одкровення АБО СО Зерцала принципи будуть іменуватися абсолюшноіі істиною. Що таке абсолютна істина? Це представ леііе у свідомості суб'єкта про вічне і незмінному. 11о якщо буття світу перебуває в русі і тому
  11. Історичного свідоцтва про чудеса недостатньо для докази не осягаються розумом навчань
    Захисники християнського одкровення найчастіше доводять його божественну силу посиланням на чудеса , заради цього вчинені, за переказами, Мойсеєм і пророками, а також Христом і його апостолами. Ці чудеса вони або приймають на віру як факти, або тщатся довести їх реальність за допомогою мало переконливих висновків, виведених зі старих історій про чудеса і головним образам з самих писань. Такі
  12. § 3. Яка природа і роль священних текстів?
    Релігійний авторитаризм починається з твердження незаперечного переваги в пізнанні вищої реальності, шляхах і цілях людського життя тих, хто коли-небудь випробував благодать, над тими, хто її ніколи не мав. Наявність досвіду пережитої благодаті фактично ділить людство на дві кількісно і якісно нерівні частини: кращі люди за якістю своєї душі, по менші у своєму кількісному
  13. § 7. Що таке істина?
    Істина - це підсумок пізнавального процесу, який, звільняючи людину від забобонів, стереотипів і помилок, робить його знання - уявлення про світ, ісбе або вивчається предмет - досконалим. Здійснений моє, тобто істинне знання або розширює внутрішній світ людини, або збільшує його можливості в зовнішньому світі. У першому випадку людина уподібнюється са
© 2014-2022  ibib.ltd.ua