Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Лев Тихомиров. Релігійно-філософські основи історії - М.: "Москва". - 592 с., 1997 - перейти до змісту підручника

Нове Одкровення. Життя у Христі

Перше Одкровення Сверхтварного Творця, дане Мойсею і пророкам, принесло з собою ідею Царства Божого як зміст світового життя взагалі і зокрема - зміст особистого життя людини. Ідея ця і знайшла вираження в суспільстві ізраїльському. Її основою був Завіт Бога з людьми і виникала з цього Закон.

З настанням належного, покладеного часу постало зі Спасителем Нове Одкровення і Новий Завіт. Цей новий Завіт не був скасований стародавнього, але, як Спаситель сказав, був його виконанням, здійсненням, а тому і остаточним з'ясуванням змісту Закону ізраїльського. Чому ж знадобився якийсь нове виконання закону, а не те просте відновлення його виконання, яке здійснював, наприклад, Ездра та фарисеї? У відношенні цього-то і потрібно нове Одкровення.

Нове Одкровення возвещало великий факт настільки ж земного, як і надмирного, значення: що Царство Боже наблизилося до людей.

Так оголошував і Іоанн Предтеча: "Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне" (Мф. 3, 2). Про це проповідував і сам Ісус Христос. У старозавітному здійсненні Божого Царства засобом цього був закон. Бог царював у Ізраїлі через даний Їм закон. З пришестям Ісуса Христа Бог нізшел до людей, вочеловечился, з'єднався з ними, відкрив їм шлях до з'єднання з Ним, до життя з Богом в Ісусі Христі. Таким чином, закон формальний, колишній засобом підкорятися Богові і Його царственої влади, мав здійснитися в самої мети своєї, мав бути поповнений у всій своїй реальності, тобто в самому житті з Богом, життя таємничої, божественної.

Царство Боже, колись лише понад простягає свою владу над людьми за допомогою закону, тепер наблизилося, і, отже, в нього потрібно було входити вже іншим шляхом: самим життям з Христом, у Христі. Це не було ще остаточне всесвітнє здійснення Царства, яке повинно з'явитися лише з другим пришестям Христа.

Але воно наблизилося, і в нього можна стало входити допомогою життя у Христі.

Це і є сама сутність християнства: в ній і шлях до мети, і сама мета. "Я, - як сказав Христос, - дорога, і правда, і життя" (Ін. 14, 6). Все інше в християнстві має своїм призначенням або усвідомити життя у Христі, перешкодити людям прийняти будь-яке інше стан за життя у Христі, або оформити колективну життя у Христі, наростаючу на особистій, або, нарешті, забезпечити для мирського життя деякий вплив з боку життя духовної, якою є життя у Христі.

З цією основою християнство увійшло в світ, витримало натиск всіх ворожих елементів, з'ясувало свій догмат, організувало церкву і чернече життя, наклало свою печатку на державність і громадськість і дало основу для розвитку найбільшої в світі культури.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Нове Одкровення. Життя у Христі "
  1. Розділ IV
    нове одкровення, що не менше, ніж те, яке, треба думати, було необхідно для написання самих оригіналів. Однак нище не затверджується, що, коли укладачі чи перекладачі Біблії робили або завершували свою справу, на них зійшов божественний дух. Так що для того, щоб відрізнити божественні, за припущенням, писання від людських п зняти абсолютно точну копію оригіналів, необхідно було
  2. Клод діжі. Нове зібрання хімічних філософів - (Алий Лев), 2010

  3. Відділ III. Одкровення Сверхтварного Творця
    Відділ III. Одкровення Сверхтварного
  4. Резюме
    нову справу, поки ви його не освоїли, здається довгим, страшним і неприємним. Починаючи вчити себе новому і кращому, на деякий час розучують робити по-старому і тому робиш все тільки гірше. Нове вміння буде тим краще сформовано, чим краще воно було розгорнуто і усвідомлено на етапі формування і краще згорнуто на етапі відпрацювання. Добре освоївши нову справу, починаєш дивуватися всім
  5. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи
    відвертого визнання, що він знає не все, по порівнює своє розуміння з розумінням людини і ангелів: «Про день же той чи про годину, ніхто не знає, ні ангели небесні, ні син». Таким чином, він прирівнює себе до кінцевих істотам і визнає, що подібно їм ои не знає про день і годину суду, приписуючи в той же час вищі знань батькові, бо той знає про день і годину суду. Далі, що Христос був
  6. Заперечення
    нове, при цьому просте судження Р перетворюється на складне, і якщо вихідне просте судження істинно, то нове складне судження брехливо - «невірно , що Р ». р р і л л і
  7. Чудеса не могли б бути повчальними для людства
    одкровення або призначення його вчителів, які проповідували його будь-якій країні, пароду або державі, більше або долитто того часу, протягом якого дійсно тривали зті чудеса. Залишається ще довести, що вони ие в стані нічому навчити нас щодо предмета, вчення, положення або виведення з якого-небудь даного в Писанні одкровення, або дати нам осягнути його заповіді чи
  8. Кара за гріх і нагорода за доброчесність, коли незабаром вони зачіпають розум, не можуть існувати самі по собі (have no positive existence), незалежно від пороків гріха і достоїнств чесноти; з поясненням викладається в Писанні догмату про поставленні
    християнство , не стане припускати, що Христос страждав за себе одного або що на ньому був якийсь гріх, Іром поставлений йому. Тому слід допустити, що муки були прийняті Христом виключно в порятунок людства від передбачуваної загибелі і засудження за гріхопадіння. Такий, на мою думку, міститься в Писанні погляд на подвійне поставлення гріха. Можуть, однак, заперечити, що
  9. Історичного свідоцтва про чудеса недостатньо для докази не осягаються розумом навчань
    одкровення найчастіше доводять його божественну силу посиланням на чудеса, заради цього вчинені , за переказами, Мойсеєм і пророками, а також Христом і його апостолами. Ці чудеса вони або приймають на віру як факти, або тщатся довести їх реальність за допомогою мало переконливих висновків, виведених зі старих історій про чудеса і головним образам з самих писань. Такі історичні оповідання
  10. Про страх смерті І ПРО ПАМ'ЯТЬ СМЕРТНОЇ
    життя обмежується тим коротким тимчасовим відрізком, який ви проходите протягом вашого земного життя? »Приблизно так можна виразити Божу «підказку» про сенс життя, яка укладена в страху смерті. Людина, який зрозумів це, буде набагато серйозніше ставитися до земного життя, буде серйозно сприймати і можливість майбутнього життя, як життя нашої душі після смерті тіла, так і нашого тілесного
  11. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
    одкровення 397 - і первородний гріх 370 - і приречення 267, 268, двісті сімдесят третій страждання 79 - і марновірство 225 - і людина 371, 372 - і чудеса 309 Віра 338, 339 - і знання 315 - і розум 339 - і Священне пісапіе 339 Вічність 230, 23 (2 (див. бог, творіння) Збудливість (подразливість) - визначення 437 - як носій руху 464 - як властивість матерії 137 - як стимул
© 2014-2022  ibib.ltd.ua