Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяАнтологія → 
« Попередня Наступна »
В. В. Соколов та ін АНТОЛОГІЯ світової філософії. У 4-х томах. Том 1. Філософія стародавності і середньовіччя частина 2. М., «Думка». (АН СРСР. Ін-т філософії. Філософ, спадщина)., 1969 - перейти до змісту підручника

[НЕГАТИВНЕ ВИЗНАЧЕННЯ БОГА]

сверхсущностного трійця, сверхбожественная і сверхблагая ... возведи нас за межі пізнання і за межі світла, на ту найвищу вершину, де нерозкладних, абсолютні і непорушні таїнства богослов'я відкривають морок таємничого безмовності, що перевищує всякий світло («Таємниче богослов'я», 1, 997А).

Причина всього, суща понад усе, не є щось позбавлене сутності, або життя, або розуміння, або розуму; не є тіло, не має ні образу, ні лику, ні якості, ні кількості, ні товщі, чи не перебуває в просторі, незрима і невловима, неощущаема і не відчуває. Вона нічим не возмущаема і тревожімие, а одно і не Хвильоване-якими притаманними речовині станами. Вона не позбавлена сили, ие схильна чуттєвим випадковостям, і світло її не відчуває нестачі. Вона не є перетворення, розпад, поділ, позбавлення, плинність та інші чуттєві стану і не схильна їм («Таємниче богослов'я», / і, I040D).

Піднімемося ще вище і скажемо, що вона не є ні душу, ні розум і не володіє пі поданням, ні думкою, ні розумінням, ні думкою і сама не є ні розуміння, ні думка. Вона невимовна і непомис-лпма; вона не є ні число, ні улаштування, ні величина, і та дещиця, ні рівність, ні НЕ-рівність, пі подобу, пі НЕ-іодобне. Вона не недвижна, і не рухається, і не перебуває в стані спокою; не володіє силою і сама не є ні сила, ні світ; не володіє жізпио і сама не є життя.

Вона також не їсти ні сутність, ні вічність, ні час. Тому до неї неможливо торкнутися думкою. Вона не є ні знання, пі істина, ні царство, ні мудрість, ні єдине, пі єдність, ні божественність, ні добрість, ні дух в тому сенсі, як ми його знаємо, 1ІІ синівство, ні батьківство і взагалі ніщо з того, що нам або всякому іншому сущому відомо. Вона не належить до ие-сущому, але також і до сущого, і ніщо з сущого не може її пізнати, яка вона є, так само як сама вона не може нозіать речі, які вони є. Для неї немає розуміння, імені, пізнанні; вона не морок п не світло, не помилка п не істина. Взагалі щодо неї неможливо ип полаганій, ні заперечення, бо з нашими полагайіямі і запереченнями ми не вважаємо і не заперечуємо її, адже вона вище від усякого іолаганія як досконала і єдина причина всього і вищий від усякого заперечення як ізбм-точествованне повної відчуженості від усіх речей, як суща над усім («Таємниче богослов'я», 5, 104GD - 1048В).

Якщо хто-небудь скаже, що деяким святим безпосередньо був сам бог, нехай він пз Священного писання уразумеет й інше: що сокровенне боже ніхто не бачив і не побачить, богоявлення ж праведникам здійснювалися через боголегшие і співмірні їм бачення II ІЗТеЯСНеНІЯ. Всемудрое ж слово боже справедливо іменує Богоявленням бачення, яке виявляло собою як би через образ потворне, боже подобу, бо воно зводить споглядають до божественного; через нього созерцающие, сподобився божест-

2 Антології і, т.

1, ч. 2 (іОУ

зеїіяого осяяння, свято присвячуються також у щось з божественного. І в такі-то божественні бачення славні предки присвяченим були через посередництвом сил небесних («Про небесну ієрархію», 4,3,180).

[БОГ ЯК ТОТОЖНІСТЬ СВІТЛА І морок, пізнаваності II непізнаваності, трансцендентне і іманентно]

Божественний морок - це той недосяжний світ, в якому, як сказано в писанина, мешкає бог. Світло цей незримий з причини надмірної ясності і недосяжний з причини преізбитка сверхсущностного світло-літію, і в цей морок вступає всякий, хто сподобився пізнавати й бачити бога саме через НЕ-віденпе ее НЕ-пізнавання, але воістину підноситься над баченням і пізнаванням, знаючи те, що бог - у всьому чуттєвому і в усьому умопостигаемом, і виголошуючи разом з псалмоспівцем: «Дивно знання твоє для мене, укріплено воно, і не можу я піднятися до нього »(Листи V,« Послання до священнослужителя Дорофею », 1074А).

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна "[Негативне ВИЗНАЧЕННЯ БОГА]"
  1. § XVli Сколь важко відрізнити те, що виходить від природи, від того, що має своїм джерелом виховання?
    бога з вражень природи, а не з вражень виховання, необхідно вивчати в кожній країні дитинство її народу. Необхідно спостерігати перші промені світла, що виходять з душі дітей, і добре відрізняти те, що передує вихованню, від того, що є його наслідком. Де ж людина, що має досить дозвілля або живе досить довго, щоб здійснити всі ці дослідження? Невже,
  2. § 90. Більш точне визначення способу дій субстанції
    ухвали або атрибути подібно вічним і нескінченним властивостями або станам цих визначень випливають безпосередньо з бога, а подальші більш спеціальні визначення цих властивостей або ці стани, як вони самі в свою чергу визначені будь-яким чином, і кінцеві речі випливають з нього опосередкованим чином. Все, що випливає з нескінченної або абсолютної природи атрибута бога,
  3. V. Негативне виправдання реалізму
    негативним виправданням реалізму мається на увазі доказ того, що він грунтується на свідченнях, що мають більше значення, ніж ті свідчення, на яких грунтується яка б то не була інша гіпотеза. Перш ніж приступити до кінцевого аналізу, ми посунемо вперед наше дослідження на один щабель, зробивши найближчий
  4. Римський неостоїцизму
    бога є його участь у бутті .. Християнство «зломило» традиційне давньогрецьке бачення світу і представило в Біблії Бога як єдиного і особистісного одночасно, як творця світу і людини, що промишляє про світ і після
  5. § 96. Різні пологи пізнання
    певного, тобто не керованого розумом, досвіду. До другого роду належать всі загальні поняття, які ми створюємо з загальних понять і адекватних ідей про властивості речей. Цей спосіб пізнання є розум. Крім цих двох існує ще третій рід - інтуїтивне знання. Цей спосіб пізнання веде від адекватної ідеї сутності відомих атрибутів бога до адекватного пізнання речей. До сутності
  6. § 98. Мета духу
    визначений сутністю людського духу, розглянутої під формою вічності (або як такої), тобто інтелектуальна любов духу до бога є частина нескінченної любові, якою бог любить самого себе. Оскільки бог любить себе самого, він любить людей; і любов бога до людей і інтелектуальна любов духу до бога, отже, одне і те ж. Мета духу є пізнання єдності, яке він має
  7. ГЛАВА ШОСТА [Топи для з'ясування того, чи правильно вказано власне]
    негативне НЕ БУДЕ власним для негативного. І якщо негативне пе буде власним для негативного, то і стверджувальне НЕ БУДЕ власним для ствердної. Якщо, наприклад, «жива істота" не є власне для людини, то й «неживе» не 20 власним для не людини. І якщо очевидно, що «неживе" не є власне для не людини, то й «жива істота" не
  8. § XCIX Другий недолік другого заперечення: воно передбачає, що існують лише практичні атеїсти
    бога немає, і намагаються усунути зі свого розуму переконання в існуванні бога: воно обмежує їх у прагненні насолоджуватися злочинними задоволеннями ... Ось портрет 301 практичного атеїста, яким нам його зазвичай зображають. Спекулятивними атеїстами називають тих, хто не переконаний в існуванні бога. Не буду заперечувати, багато авторів стверджують, що атеїстів цього роду зовсім немає; проте я міг би
  9. Правила посилок
    негативних посилок висновок не слід з необхідністю. Отже, одна з посилок повинна бути ствердною. Порушення цього правила можна продемонструвати на прикладі: Дельфіни - НЕ риби Щуки - НЕ дельфіни Щуки - НЕ риби З двох приватних посилок висновок не слід з необхідністю. Наприклад: Деякі тварини - плазуни Деякі живі організми - тварини Деякі живі
  10. § 34. Ставлення Гоббса до релігії
    негативними висловлюваннями, як нескінченний, вічний, незбагненний, або чудовими ступенями, як найвищий, найбільший, або невизначеними іменами, як благий, праведний, святий, творець, і притому так, щоб висловити цим лише своє поклоніння і подив, а не сказати, що є бог. Абсолютно вірно, предикати бога суть лише предикати людського духу, людського афекту. Взагалі у Гоббса
  11. § 87. Пояснення поняття протягу як божественного атрибута
    негативні сутності, вони не мають сталості в собі або для себе), ні мислитися без нього, бо вони припускають його як єдине і загальне, як їх істотне поняття, обмеження якого суть лише поняття окремих певних речей. Але протяг, або тілесна субстанція, не укладає в собі заперечення, воно являє невизначену, необмежену дійсність, сутність чистого
  12. Завдання 3: Дайте логічну характеристику поняттям (визначити вид понять за змістом та обсягом).
    Негативні, відносні і безвідносні, збірні і несобірательное (розділові). Конкретні - в них мисляться предмети і явища, які мають відносної самостійністю існування / «стіл», «злочин» /. Абстрактні - в них мисляться властивості і відносини предметів і явищ / «твердість», «успішність», «дружба» /. Позитивні - поняття, в яких відображається наявність у
© 2014-2022  ibib.ltd.ua