Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяПершоджерела з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг Н.М.. Американські просвітителі. Вибрані твори в 2-х томах / том 2, 1969 - перейти до змісту підручника

[ПРИНЦИПИ ІСУСА] Т. ДЖЕФФ ЕРСОН - Д. АДАМ СУ1

Монтічелло. 12 жовтня 1813

Дорогий сер ...

Для того щоб порівняти моральні принципи Старого і Нового завітів, буде потрібно ретельне вивчення першого, відшукання у всіх його книгах моральних приписів та їх здійснення протягом його історії, а також принципів, які вони доводять. Для того щоб оцінити їх по справедливості, повинна бути досліджена як коментар до них єврейська філософія, повинні бути вивчені і зрозумілі Мишна, Гемара, Кабала, Іецірах, Зо-гар, кошрі і їх Талмуд 2. Брукер3, здається, глибоко вник в ці сховища етики, а Енфільд4, конспектувати його, робить наступний висновок: «Етика настільки мало пояснювалася євреями, що у всій їх компіляції, званої Талмудом, є тільки один трактат па теми моральності. Їх книги про моральність головним чином складаються в докладному переліку обов'язків. Із закону Мойсея були виведені 613 приписів, які були розділені на два класи, позитивну і негативний, 248 [приписів] в першому і 365 в останньому. Це дає читачеві деяке уявлення про низький рівень моральної філософії у євреїв в середні століття. До-бавім, що з цих 248 стверджувальних приписів тільки 3 розглядалися як обов'язкові стосовно жінок, а для того, щоб бути врятованим, вважалося достатнім в смертний час виконати який-небудь один закон; дотримання інших вважалося необхідним лише для того, щоб збільшити блаженство в майбутньому житті.

Яка жахлива розбещеність почуття і вдач повинна була переважати, перш ніж до цих зіпсованим правилам поведінки виникла довіра! З цих творів не можна скласти послідовну систему навчання про моральність »(Енфільд, кн. 4; гл. 3). Ісус зробив реформацію цієї «жахливої розбещеності». При з'ясуванні чистих принципів, яким він навчав, ми повинні скинути штучні одягу, в які їх народила попи, що спотворили їх у різних формах, як знаряддя свого збагачення і влади. Ми повинні відкинути платоністов і плотіністов, Стагиритом і Гамаліел-тов, еклектикою, гностиків 5 і схоластиків, їх сутності та еманації, їх логос і деміурги, еонів 6 і демонів, жіночих і чоловічих, і т. п. і т. п., або, простіше кажучи, нісенітницю. Ми повинні звести нашу книгу тільки до простих євангелістам, вибравши навіть з них лише слова Ісуса, відкинувши двозначні вирази, в які вони вдягнулися, так як часто забувалося або не розуміють те, що він обронял, а за його вислови видавалися власні неправильні уявлення та умонепостіжімо виражалося іншим те, чого вони й самі не розуміли. І тоді залишиться найбільш піднесений і благотворний кодекс моральності, який коли-небудь був запропонований людині.
Для власної користі я здійснив цю операцію, відкидаючи вірш за віршем з друкованої книги і збираючи матеріал, який, очевидно, належав йому і який так само легко розрізнити, як алмаз в купі гною. У результаті вийшло 46 сторінок в l / s частку аркуша чистих, непідробних доктрин, таких, каші проповідували й відповідно до яких діяли неписьменні апостоли, апостолические батьки і християни першого століття. Їх платонізірованние преемні-ки в дійсності в інші часи, щоб узаконити збочення, які вони внесли в вчення Ісуса, визнали за необхідне відректися від ранніх християн, які черпали свої принципи з вуст самого Христа, його апостолів і сучасних їм отців [церкви]. Вони відлучили послідовників цих ранніх християн як єретиків, затаврувавши їх ганебним ім'ям ебіонім-тов або беггардов 7.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " [ПРИНЦИПИ ІСУСА] Т. ДЖЕФФ ЕРСОН - Д. АДАМ СУ1 "
  1. Глава III
    Висунувши таке пояснення древньому Євангеліє від Варнави, або, скоріше, привівши мізерні докази, що таке євангеліє свого часу існувало, я переходжу тепер до євангелія магометан, яке, по всій ймовірності, в значній частині збігається з писанням Варнави і, таким чином, не втрачено під-Прека існував до цих пір загальноприйнятою думкою християнських авторів. Я знаю, вас здивує
  2. 2. Драма в Небі і народження часу.
    Якщо исмаилитская громада визначає себе як да'' ват, "Поклик" до езотеричного Тавхиду, то цей Заклик (або Відозва, керигма) почався "в Небі" покликом, з яким 1-й Інтелект звернувся до початку часів до всіх світловим Формам архангеліческой Плероми. Цей небесний да'' ват є вічним Закликом, земної формою якого, пристосованої до нинішнього пророчого циклу, є исмаилитском
  3. 2. Вчення про людину (антропологія)
    Нове, створене реформаторами уявлення про бога нерозривно пов'язане з новим уявленням про природу людини. Середньовічний католицизм ставив людину нескінченно далеко від бога, але при цьому зберігав як би якусь нитку, ланцюжок, сполучну його з богом. Це видно з того, як католицизм трактував біблійний міф про гріхопадіння. Якщо так можна висловитися, католицизм «пом'якшує» силу
  4. антіметафізіческой, сенсуалистическая і психологічна концепція людини Девіда Юма.
    Вершиною емпірістской традиції, 576 прогресувала в Англії з часів Френсіса Бекона, стало вчення шотландського філософа Девіда Юма (1711 - 1776). Син небагатого дворянина, який отримав юридичну освіту в Единбурзькому університеті, допитливий юнак був вельми начитаний в античній і в новоєвропейської філософської та іншій літературі. Віддалившись до Франції, в самоті протягом трьох
  5. § 3. Яка головна чеснота в християнстві?
    Саме християнство, безумовно, відноситься до вищих форм релігійної свідомості, в рамках якого Бог виступає особистим Абсолютом, наділеним усіма безмежними здібностями. Одиничність християнського Бога, його ізольованість від світу і повна свобода вигідно відрізняють його від божественних абстрактних і безособових абсолютів в язичницьких і натуралістичних релігіях. Однак вторинність
  6. 3. Циклічний час: священна історія та ієрархія.
    Цей земної Антропос визначається як цілісний початковий Адам (Адам аль-авваль аль-коллі). Його слід відрізняти від небесного архетипу, 3-го Ангела, що став 10-м і від приватного Адама (Джузі), з котрого почався нинішній цикл. Йому дана характеристика "фізичної персоніфікації початкової Плероми". Ця людина не має нічого спільного з первісною человекообезьяной наших палеонтологів. Він
  7. Глава VI
    Наскільки, до речі сказати, велике невігластво тих, хто приписує цю первісну вигадку мусульманам! Адже при самому зародженні християнства васілідіане21 отріцалі222, що страждав сам Христос, і стверджували, що замість нього був розп'ятий Симон з Кі-рени. До них керінфіане, а потім карпократпаіе22 (не згадуючи більш тих, хто стверджував, що Ісус був звичайною людиною) теж вважали, що
  8. зради Іуди
    Всі знають, що Юда зрадив Ісуса Христа. Ім'я «Юда» навіть стало синонімом слова «зрадник». Тому, коли про кого-небудь хочуть сказати, що він - зрадник, його цілком можуть назвати «Іудою». Про зраду Юди йдеться у всіх чотирьох Євангеліях. Наприклад, у Марка (Мк. 14:10,43-46) написано так: «І пішов Юда Іскаріотський, один з дванадцятьох, до первосвящеників, щоб їм Його видати. ... (І через
  9. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи
    Те, що Ісус Христос не був богом, виявляється з його власних слів, коли, кажучи про день страшного суду, він заявляє: «Про день же той чи про годину, ніхто не знає, ні ангели небесні, ні син, але тільки батько» [Марк., гл. 13, ст . 32]. Це рівносильно відмові від усяких домагань на божественність і відвертому визнанню, що він знає не все, по порівнює своє розуміння з розумінням людини і ангелів:
  10. Нове Одкровення. Життя у Христі
    Перше Одкровення Сверхтварного Творця, дане Мойсею і пророкам, принесло з собою ідею Царства Божого як зміст світового життя взагалі і зокрема - зміст особистого життя людини. Ідея ця і знайшла вираження в суспільстві ізраїльському. Її основою був Завіт Бога з людьми і виникала з цього Закон. З настанням належного, покладеного часу постало зі Спасителем Нове
  11. Глава V
    Але, шановний пане, нарешті, повністю зневірившись отримати коли- небудь кращі відомості, я вирішив, що, замість того щоб збирати додатковий матюкав, мені краще було б пролити світло на саме євангеліє, перекладене на італійську якимось відступником, а може бути, для якихось відступників, бо в ньому видно сліди швидше всього мусульманської писемності. Принаймні знання деяких
  12. Глава VIII
    Оскільки раніше я привів перші рядки євангелія від Варнави, то тут я додам до них його заключні слова: « Коли Ісуса більше не стало (на землі), апостоли розійшлися по Ізраїлю і за іншими країнам. І правда, ненависна сатані, була вигнана неправдою, як це завжди трапляється. І деякі злі люди, видаючи себе за апостолів, проповідували, що Ісус помер і не повставав знов; інші
  13. РЕЗЮМЕ
    Отже, перший крок для ефективної підготовки промови - визначити мету вашої мови. Ви починаєте з вибору області, в якій щось знаєте і до якої проявляєте інтерес. Це може бути ваша робота, хобі чи цікавить вас проблема. Потім, щоб знайти підходящу тему, використовуйте метод «мозкового штурму» і складіть список з тим, відповідних обраної вами предметної області. Коли ви таким
  14. Глава XV про ідеї, додавав РОЗУМОМ ДО ТИХ, ЯКІ СКЛАДАЮТЬ ТОЧНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛІВ
    Додатковими можна також вважати ідеї іншого роду, які розум з якихось міркувань додає до точного значення термінів. Часто буває, що, помислів відповідне слову точне значення, розум не зупиняється на ньому, якщо воно є занадто невиразним і загальним, а простягає свій погляд далі, щоб розглянути ще інші атрибути й інші сторони представився йому продмета і, таким
  15. Про страх смерті І ПРО ПАМ'ЯТЬ СМЕРТНОЇ
    Все живе боїться смерті - і люди, і тварини, і рослини ... Я думаю, що навряд чи хто-небудь буде сумніватися в тому, що ми, люди, боїмося смерті. Бояться її і тварини: мені говорили, що коли корову ведуть на бойню, вона плаче, за її доброї морді течуть сльози. Складніше повірити в те, що рослини бояться смерті. «Як рослини можуть боятися смерті, - запитає читач, - адже їм буквально нічим
  16. Примітки
    1Плотін (204-270) - грецький філософ, засновник неоплатонізму. Його філософія ще більше посилила дуалізм Платона між світом ідей і дійсним світом. 2Керінф - єгипетський іудей, засновник в I ст. по Р. X. секти керінфской в Малій Азії. Вчив, що Бог Старого Завіту і Бог Нового не один і той же і що Ісус Христос - проста людина. 3Сатурніл (розум. в 125) -
© 2014-2022  ibib.ltd.ua