Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Про вічність творіння

Оскільки творіння - плід вічного і нескінченної мудрості, справедливості, доброти й істини та здійснено нескінченним могутністю, воно подібно до свого великого творцеві залишається таємницею для нас. Як і яким способом його було скоєно, дано осягнути єдино тій силі, по всемогутньому повелінням якій воно здійснилося. Все ж, вирушаючи від необхідних атрибутів, досконалостей, вічності і нескінченності бога, ми можемо довести, що творіння також має бути вічним і нескінченним. Якби воно не було вічним, то не могло б бути і вічного прояву тих божественних атрибутів і досконалостей, кои необхідним чином складають бога.

Припустити, що бог самосущий і вічний, але що він не діяв до якоїсь певної епохи або періоду, коли він, як вважають, приступив до акту творіння, означало б допустити протиріччя в його природі як бога: згідно цьому твердженню, існувала б вічність, попередня ері творіння, так як час або тривалість без початку до якоїсь певної епохи настільки ж вічне, як і час від такої епохи, що не має кінця. Одне відноситься до попередньої, а інше до подальшої вічності, отож, якщо творіння почалося в часі, то, треба думати, попередньої йому вічністю володіло якесь недіюче істота, якщо нею взагалі володіло яке-небудь істота. Якщо ж допустити, що бог вічний, то можна з рівною підставою припустити, що він був вічно діяльний, або, іншими словами, вічне зусилля було б нероздільно пов'язане з його існуванням як бога, а якщо він вічно діяльний, то чому він не може вічно творити, тобто збігтися в часі з попередньою вічністю? Так як акт творіння міг складатися лише з одного простого і нескладного зусилля, цілком заповнила собою неосяжність, то це зусилля нема чого й неможливо повто-рять. Хоча провидіння, яке представляє собою зусилля пли дію природи, триває їв вічної послідовності, вічне творіння є не більше як вічне зусилля або действование; і те й інше однаково таємничі, і засумніватися в них - значить не більше не менше як засумніватися у вічності бога.

Вічність - додається вона до тривалості, існуванню, действованію або творінню - однаково незбагненна для пас, але тут немає ніякого протиріччя, бо ми не в змозі доглянути суперечність у тому, що вище нашого розуміння, а з іншого боку, ми не можемо угледіти його розумність або сообразность. Ми переконані, що бог - розумне, мудре, мисляча істота, так як в деякій мірі він зробив такими ж і нас, і ми бачимо його мудрість, могутність і благість в його творінні і управлінні світом. Ці факти спонукають наш розум визнати його, і не тому, що ми можемо осягнути його буття, досконалості, творіння або провидіння; якби могли осягнути бога, він перестав би бути тим, що він є. Неукові не понять розумності мудреця, тобто іншої людини, і тим більше досконалості бога. Тим але менш, розмірковуючи про твори і гармонії природи, ми повинні допустити самосущого і вічну причину всіх речей, що вже було достатньо доведено, хоча в той же час самосуще і вічно незалежне істота представляється нам таємничим. Отже, ми віримо в бога, хоча не в змозі зрозуміти, як, чому і звідки він міг з'явитися. Оскільки ж творіння було плодом зусиль такого незбагненного і досконалого істоти, воно необхідним чином повинно залишитися для нас значною мірою таємничим; проте ми можемо бути уверепи, що воно настільки ж вічно і нескінченно всеосяжно, як і бог.

Ніхто не стане заперечувати реальності творіння, бо не можна не бачити безсумнівності його. З цієї посилки необхідно випливає, що воно було вічним або ж існувало в часі, так як третього шляху або способу не дано: те, що не вічно, повинно мати початок, а це все одно, що існування в часі. Що стосується нас, то ми можемо діяти не інакше як у часі; наше існування залежне, і по закінченні наступних один за одним відрізків часу ми досягаємо зрілості, і кожна дія в нашому житті відбувається у часовій послідовності.

Як один відрізок часу змінює інший, так і наші дії слідують одне за іншим, і кожне з наших індивідуальних дій само по собі проходить ряд ступенів (are progressive) - якщо розглядати його просто - і вимірюється часом , швидкоплинні миті якого швидко рухаються до ніколи не припиняється тривалості (stage) - вічності. Коли ж ми говоримо про акт, зусиллі або творінні бога, ми не повинні мислити їх собі соромляться або обмеженими тимчасової послідовністю або послідовно пов'язаними з швидкоплинними митями часу подібно нашим діянням, бо такі поняття применшують і обмежують могутність бога, подумки спростовують його вічність, нескінченність і абсолютну досконалість, наділяючи його свідомо кінцевим властивістю або станом. Але творіння є не що інше, як нескінченне зусилля бога, а так як він незмінно всюдисущий, то дія або зусилля, пов'язане з актом творіння, відбувалося вічно і всюди; як всезнаючого, воно було абсолютно гармонійним і найкращим; як всемогутнє, воно скоєно поза часовій послідовності, а будучи вічно і нескінченно повним, всемогутній акт творіння ніколи не може бути повторений.

Так як неосяжність заповнена творінням - всезнаючим, всюдисущим, всемогутнім, вічним і нескінченним творчим зусиллям бога, - то воно незбагненно для слабкого розуму людини, і осягнення його навіки залишиться надбанням нескінченної проникливості, прозорливості і ніким не створеного розуму ...

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Про вічність творіння "
  1. ГЛАВА I ІДЕЯ ТВОРІННЯ
    вічності світу. За Філону, «матерія», з якої складається світ, не сотворена, творіння ж світу полягала лише у формуванні окремих речей. Це вчення про вічність матерії і про сотворення окремих речей розхитував, звичайно, поняття творіння - Бог є у Філона (як Деміург у Платона в діалозі «Тімей») лише «художником» світу, сама ж основа світу (матерія) вічна. 2. Це вчення Філона
  2. ХТО СТВОРИВ БОГА?
    Вічності. Але що таке вічність? Як її описати? Які її характеристики? Думаю, що повні відповіді, які розкрили б для нас суть вічності, неможливі. Вічність, як «місцеперебування» Бога, незбагненна для нас. Про вічність ми можемо говорити лише в образній, метафоричній формі і тільки про те, що нам в тій чи іншій мірі відкривається розумом. Так, наприклад, ми можемо сказати, що якщо під
  3. Л. А. Криштоп Творіння - еманація?
    Вічності Бога і світу не доводиться, тому що якщо в Античності єдине не могло існувати як єдиного, що не еманіруя в багато чого, то християнський Бог, як було показано вище, якраз міг обійтися і без творіння . У творінні безумовно є Бог, але створеного немає в Бозі. Однак ми бачимо, що при подібному кардинальному онтологічному розходженні християнське богослов'я все ж зберігає
  4. 1. Аристотель, св. Августин і Ейнштейн
    вічності залишався в бездіяльності, перш ніж приступив до цього величезного і величному творінню. Нехай ці люди приборкають свою уяву, нехай вони протверезять свій розум і розсудять здраво, як безпідставно і суєтно їх здивування. Справді, як могли протікати незліченні століття до творіння, якщо ти ще не створив їх, будучи творцем і творцем всіх століть? Які часи могли б бути, якщо
  5. I. Попереднє пояснення
    § 109. Ми можемо вибирати між двома гіпотезами щодо походження живих теп. Одна, Гіпотеза Спеціального Творіння, стверджує, що організми створені кожен окремо. Інша, Гіпотеза еволюції, вчить, що вони виникли поступово і під впливом факторів, подібних тим, які ми звичайно спостерігаємо. Обидві гіпотези припускають невідому Причину. Подивимося, яка з них краще узгоджується з
  6. § 4. У яких стосунках перебуває Бог з Небуттям?
    Творення світу. А Бог - це активний стан Небуття, яке перейшло до творчого акту зміни або творіння з себе буття - світу. Ніщо і Бог - це різні стани Небуття, в якому Бог виступає «нічим під віємо і всім у ніщо». Отже, ми вийшли до універсального філософського визначенню Бога, яке включає в себе буквально всі релігійні доктрини та філософські напрямки, що дають нам
  7. КОСМОС РОЗУМУ
    вічності) Часу - і все ж для ВСЬОГО створення, розвиток, занепад і смерть мільйонів Міров по (порівнянні) за часом, подібно миті ока ». «Нескінченний Розум Всього є чревом Міров». Принцип підлоги (див. урок 1 і три наступні уроку) проявляється у всіх планах: життєвих, матеріальних, уявних і духовних. Але як ми вказали раніше «стать не означає« секс »- секс є просто
  8. Абсолютний ідеалізм Гегеля як витончена трансформація християнської теології.
    Творінні буття патрістіче-770 ське поняття-міфологему «творіння з ніщо», Фейєрбах бачить у ньому «абсолютний самообман, proton pseudos (первинна брехня. - В. С.)», продукувати в наступних релігійних побудовах, і не тільки в них, незліченні уявлення про безпричинних чудеса. Остаточний висновок, сформульований Фейєрбахом вже в «Попередніх тезах до реформи філософії»,
  9. II. Загальний огляд гіпотези спеціального творіння
    творіння з'явилася першою, то вже тому вона, ймовірно, помилкова, бо щодо інших питань вже виявилося, що тлумачення природи, дані первісними людьми, помилкові; отже, найвищою мірою ймовірно , що вони виявляться помилковими і тут, де істина порівняно важче доступна. § 111. Подальша впевненість у її неправдоподібність виходить внаслідок її зв'язку зі
  10. Про буття бога
    вічністю бога, як і саме час, взагалі не має міри, як це покаже подальша аргументація щодо вічності і нескінченності бога. Але, незважаючи на те що послідовний ряд причин не може бути простежено до самосущей або вічної причини, проте він служить незмінним і вирішальним доказом буття бога. Справді, послідовна ланцюг причин, розглянута в її
  11. § 4. Як Бог ставиться до світу?
    Вічність і нескінченність можуть існувати паралельно зі світом, який має як початок свого існування в часі і просторі, так і своє завершення. Панентеістіческое ставлення Бога до світу, як правило, користується креационистской концепцією творіння останнього з Ніщо (ex nihilo), чий підхід залишає людині можливість божественного досконалості, якщо він перейметься ідеєю, що його
  12. Матеріалізм
    вічність матерії, що утворює світ, об'єктивність законів природи, їх незалежність від людських уявлень про неї. Вторинність свідомості означає переконання в відображенні дійсності в людській свідомості і тим самим пізнаванності світу і його закономірностей. Матеріалістичний підхід до природних та суспільних явищ означає необхідність їх об'єктивного і неупередженого вивчення під
  13. Свобода в знанні
    вічності. Він говорив, що якщо ви усвідомлюєте важливість свого існування, то ви не будете задоволені життям, цілком присвяченої мистецтву і задоволень. Тоді ваша тимчасовість і незначність наповнюватимуть вас відчаєм. У такому випадку ви можете або продовжувати жити в розпачі, 'або спробувати досягти більш високої, етичної стадії існування. Коли ви починаєте брати на
  14. Контрольні питання для СРС 1.
    Творіння Бога (середні віки) і людина як творець самого себе (Відродження). У чому відмінність цих двох підходів? 5. Сформулюйте основні принципи раціоналізму Р. Декарта. 6. Чи вірно вислів Спінози «Свобода є пізнана необхідність» у світлі сучасної філософії? 7. Чому антиклерикальна і антирелігійна орієнтація представника «третього стану» Ф. Вольтера не виливається в
  15. § 5. Що таке релігійний символізм?
    Вічності, передує собою існування тимчасового матеріального світу, що виступає наслідком його ідеально продуманого плану - провидіння. Провидіння складається з ідей - думок Бога, що визначають зміст і закон існування майбутніх речей матеріального світу. Матеріально-природна організація світу стає відображенням духовного плану божественних ідей. А це означає, що кожна річ чи явище
  16. § 10. Яка роль еманації в бутті?
    Творінням, то цю «прірву» потрібно розуміти не фізично, а онтологічно. Інакше кажучи, природа Бога і природа його творінь - миру і людини - різні. І якщо спробувати зрозуміти це раціонально, то різниця полягає в тому, що Бог - ніщо, а світ - щось. Л це означає ', що якщо природу світу можна зрозуміти через властивості Бога - порожнечу, простоту, спокій і нескінченність, то властивості Бога не можна
  17. § 3. Як Бог творить світ?
    Творінню Богом світу. Так, наприклад, духовні релігії, до яких ми віднесли християнство, іслам, іудаїзм, адвайта-веданту та інші, вважають, що світ виник «з нічого». Подібна творча активність Бога отримала назву «креаціонізм». В інтелектуальних релігіях, багато з яких належать античності, стверджується, що світ виник завдяки еманації бога. І, нарешті, натуралістичні або
© 2014-2022  ibib.ltd.ua