Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / езотерика
ГоловнаФілософіятелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

КОЛИ НАМ СТАЄ ВИГІДНО НЕ ВІРИТИ В БОГА?

Митрополит російської православної церкви Антоній Сурожський в одній зі своїх бесід розповів дуже повчальну історію, яка добре мені запам'яталася.

Одного разу зустрічає Антоній, майбутній митрополит, а тоді ще священик, свого старого знайомого, молодого чоловіка, якого він знав ще дитиною, росшим в дуже добропорядної православній родині. Цей хлопчик вірив у Бога, як його вчили в сім'ї та школі. Причому не просто вірив, а відрізнявся кілька демонстративної, якоюсь мірою показною, побожністю і благочинним у поведінці. Зауважу, що справа відбувалася в дореволюційній Росії, коли шкільні вчителі ще не боролися з Богом.

Отже, вони зустрілися і розговорилися. У ході бесіди ця людина між іншим сказав Антонію, що він вже давно втратив віру в Бога. Антоній не став загострювати увагу на цьому факті, а перед розставанням, теж як би між іншим порадив йому згадати, що стало безпосереднім поштовхом до втрати віри. Співрозмовник відповів, що він навряд чи зможе згадати це початкова подія, оскільки ця втрата відбувалася поступово і непомітно, як би «сама собою» і в продовження тривалого часу. Цілком можливо, що цього «початкового» події, яке знаменувало початок його відходу від Бога, зовсім і не було.

«А ти все-таки спробуй згадати, - попросив його Антоній, - коли тобі стало вигідно не вірити в Бога». Той знизав плечима - мовляв, справа безнадійна, але «для пристойності», «з ввічливості» обіцяв таки спробувати згадати. На тому й розійшлися.

Минуло багато часу, і вони знову зустрілися. І Антоній з першого ж погляду побачив важливу зміну, що відбулася в цій людині. А минулої їх зустріч він розмовляв, хоча і з молодим, але «зневіреним» в житті, людях і Бога людиною, «без іскри» в душі і в очах, спустошеним і передчасно душевно постарілим. Тепер же перед ним стояв зовсім інший чоловік - зібраний, з живим поглядом і, хоча минуло вже кілька років, він буквально помолодшав, і це відбивалося в його зовнішньому вигляді.

«Що з тобою сталося?» - Запитав Антоній.

«Я знову знайшов віру в Бога», - відповів він.

«Як це сталося?» - Поставив питання священик.

І людина розповів: «Пам'ятаєш, ти порадив мені спробувати згадати, коли мені стало вигідно не вірити в Бога. Я і не думав спочатку, що мене так зачепить цей твоя порада. Але абсолютно несподівано я став все частіше згадувати його, став думати, «прокручувати» у пам'яті своє життя, став шукати відповідь на питання: яке ж подія в минулому стало поштовхом до втрати моєї дитячої віри? І я згадав це значуща тоді для мене подія, яка згодом я забув ... »

І далі ця людина повідав, що коли він був маленьким хлопчиком, то вірив в Бога, як його вчили дорослі. І без міркувань довіряв тому, що вони говорили. Він намагався дотримуватися всі православні церковні обряди, йому дуже подобалося, коли його хвалили за зразкову поведінку і називали «зразковим віруючим хлопчиком». Зразковість у зовнішніх проявах заохочувалася, і він прагнув цьому відповідати. По неділях вони всією сім'єю ходили на службу до церкви. Перед церквою завжди сиділи, збираючи милостиню жебраки, і серед них - один сліпий, якому хлопчик завжди клав у чашку для подаяння копієчку, видану для цієї мети батьками. У цей момент хлопчик завжди подумки милувався собою, дивився на себе очима оточуючих людей і зворушувався, який він гарненький, умитий, чисто одягнений віруючий хлопчик, і як добре він проявляє християнське милосердя до нещасного людині! У походах до церкви саме цей момент подобався йому найбільше, оскільки тоді він відчував себе в центрі загальної уваги, у всякому разі йому здавалося, що він заслуговує захоплення, і що їм дійсно захоплюються. Так тривало досить довго. Батьки любили його, були задоволені його поведінкою, дарували іграшки ...

Хлопчик ріс і, нарешті, увійшов в такий вік, коли йому захотілося мати велосипед. У той час велосипеди коштували дорого, а його батьки, хоч і не були достатньо багаті, щоб відразу купити велосипед, сказали: «Що ж, починай збирати гроші. Для цього ми тобі будемо давати копійки щотижня. Складай їх в скарбничку. Поступово нагромадиш потрібну суму ». І він став збирати. Чим більше накопичувалася сума, тим більш пристрасно йому хотілося отримати бажану річ. Він вийняв гроші зі скарбнички і перелічив їх: залишалося набрати зовсім небагато. «Де ж скоріше взяти гроші, яких бракує? ..» - Болісно роздумував хлопчик і придумав. У неділю замість того, щоб покласти чергову копієчку в чашку жебрака, він лише зробив вигляд, що кладе, а прийшовши додому, поклав її в свою скарбничку. І нарешті, залишилося накопичити зовсім трохи - буквально кілька копійок! Бажання у що б то не стало отримати велосипед стало нестерпним! І в наступну неділю він не тільки не поклав копієчку в чашку сліпого, але непомітно взяв у жебрака відсутні копійки, він обікрав сліпого жебрака і купив велосипед.

Після того як це сталося, деякий час його мучила совість: але ж Бог-то покарає за злодійство! Але час йшов, Бог не поспішав з покаранням, і совість мучила все менше і менше ... Разом з тим почала спадати його дитяча віра. До часу отроцтва він вже повністю втратив віру в Бога і зовсім забув про свій крадіжці. Злодієм-«професіоналом» він, на щастя, не став, але він став невіруючим.

Про свій проступок він не згадував до тих пір, поки Антоній не радив йому згадати, коли йому стало вигідно не вірити в Бога. І коли він згадав, за яких обставин почався його відхід від Бога, він покаявся і повернувся до Бога, знову знайшов віру. Але ця вже була не дитяча, наївна віра, це була свідома віра дорослої людини. Він ясно зрозумів, що його невіра було не чим іншим, як помилковою і згубною для його душі «самозахистом» від докорів сумління, які вказували на його гріх і на необхідність сповідування і зживання цього гріха.

Подібні докори, хоча і болісні, але справедливі і, в кінцевому рахунку, цілющі. «Якщо Бога немає, то все дозволено», - говорив Достоєвський. Іншими словами, якщо Бога немає, то як би немає і гріха. І ми з «чистої» совістю можемо грішити, можемо жити спокійним грішній життям, бо немає Бога, немає ні прижиттєвого, ні посмертного відплати за гріх. А смерть - це не більше ніж припинення життя, перехід в «ніщо», в небуття. «Умрешь - трава виросте» - так говорив старий козак-мисливець Брошка, один з героїв повісті Льва Толстого «Козаки». Живи, поки живеться, і не думай ні про яке відплату за гріх - така глибинна мотивування невіри, атеїзму. Атеїстам «вигідно» не вірити в Бога, тому що віра передбачає відповідальну, моральну життя. А для людини слабкого, грішного, який не бажає зізнатися у своїй слабкості і У своїх гріхах, не бажає щиро, з глибоким серцевим сокрушенням, покаятися перед Богом у своїй гріховної слабкості, в результаті покаяння знайти силу благодаті, яку дає нам Бог для успішної боротьби зі своєї гріховністю, для такої людини визнання реального існування Бога болісно, воно пече його грішну душу! Тому всі нібито наукові доводи атеїстів проти існування Бога - це не більше ніж виправдання ними своєї грішного життя. Не "розумом» своїм атеїсти «доводять», що Бога немає, тим більше, що «довести» неіснування Бога неможливо. Ні, в серці своєму атеїсти відвертаються від Бога: «Безумний говорить у серці своєму:" немає Бога ". Вони зіпсулися, здійснили мерзенні справи ... »(Пс. 13:1).

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " КОЛИ НАМ СТАЄ ВИГІДНО НЕ ВІРИТИ В БОГА? "
  1. 2.5. "Нові філософи" і "нові праві": проблеми особистості та культури
    Події травня 1968 стали поворотним пунктом в історії країни, після яких почалося зміщення вправо традиційно лівої Франції. Після Другої світової війни французька комуністична партія була найвпливовішою політичною організацією, проте в 80-і рр.. вона опинилася на периферії політичного життя. Ідейний багаж лівого руху постав застарілим, таким собі сполученням «увріерізма» з
  2. РОСІЙСЬКА ЛІТЕРАТУРА ОЧИМА І. А. ІЛЬЇНА
    Початок систематичного вивчення літературно-критичної спадщини І.А. Ільїна поклав професор Піттсбурзького університету (США) Н.П.Полторацкій (1921-1990). Він, зокрема, зазначає, що звернення И.А.Ильина до російської літератури відбулося порівняно пізно - в середині двадцятих років, коли Ільїну було вже за сорок. З кінця двадцятих років він посилено займається і сучасниками -
  3. ПАРАДОКСИ СУЧАСНОГО «бесовства»
    А можна ль вірувати в біса, що не віруючи зовсім в бога? - О, дуже можна, часто-густо. Ф.М.Достоевский «В основі духовної кризи, що переживається нині Росією і світом, - писав півстоліття тому І.Ільїн, -« зубожіння релігійності », тобто цілісної, життєво-смертної відданості Богу і Божій справі на землі. Звідси виникає і все інше: здрібніння духовного характеру, втрата духовного
  4. Глава друга. ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВИ
    Первісне суспільство. Влада в первісному суспільстві, організація та форми її здійснення. Перехід від присвоює до виробляє економіці («неолітична революція») як фактор соціального розшарування суспільства, появи класів, власності, держави. Закономірності виникнення держави. Міста-держави. Держава як соціальний інститут, що забезпечує виробляє економіку.
  5. Глава дев'ята. ТЕОРІЯ ПРАВА ЯК ЮРИДИЧНА НАУКА
    Теорія права і теорія держави. Предмет і методологія теорії права. Теорія права в системі суспільних наук. Загальна теорія права. Спеціальні теорії права. Теорія права і галузеві юридичні науки. Функції теорії права. У другій частині, присвяченій теорії права, розглядаються з урахуванням сучасного рівня юридичного знання функціонування та розвиток такого яскравого і складного соціального
  6. Абеляра (Abelard, Abaillard) Петро
    один з замечательнейших представників духовного життя середніх віків. Сучасники любили називати його Сократом Галлії, Платоном Заходу, Аристотелем своєї епохи, нові письменники - трубадуром філософії, мандрівним лицарем діалектики. За життя він був засуджений як єретик церквою, яка згодом, однак, поклала більшість його творів в основу своєї науки. Він славився також як поет і
  7. Введення
    Історія російської державності, як і історія Росії в цілому, до цих пір викликає найзапекліші суперечки як в середовищі професійних істориків, так і - політиків, публіцистів, громадських діячів, пересічних громадян цією історією цікавляться. Одні підкреслюють її особливу трагедійність, уривчастість традицій, підчас доходить мало не до нігілістичного заперечення попередньої епохи,
  8. В. Б, БелоеерО ДРУГОМУ ВИМІРЮВАННІ ІСТОРІЇ
    Про час і про всіх тих. хто вже непідвладний суду історії, не утруднить себе бути уважною до елементарного людського "капризу", за яким "ховалося нестримне прагнення до свободи невинну людину, який давав імена всім речам і над усіма речами панував" (1), тобто про те єдиному , неповторним "внутрішньому досвіді", що вміщає надзвичайне, ворожебну,
  9. Ідеал Карма-йога
    Найбільша ідея в релігії Веданти полягає в тому, що ми можемо досягти мети різними шляхами . Шляхи ці можна розділити на чотири категорії - шлях праці, шлях любові, шлях вивчення себе і шлях вивчення світу. Але не слід водночас забувати, що ці підрозділи різко не розмежовано і не виключають один одного, нерідко зливаючись між собою. Ми даємо їм назву, погодившись з переважаючим в
  10. ФІЛОСОФСЬКІ ПІДСТАВИ АНАЛІЗУ ДОСВІДУ
    Досвід є традиційним об'єктом філософського дослідження, однак у різних філософських системах йому відводилася різна роль і приписувалося то більш широке, то більш спеціальне значення. Найпримітивніше розуміння досвіду склалося в рамках тих форм натуралізму, які весь досвід, в тому числі соціальний, духовний і творчий, зводили до психофізіологічних реакцій. Згідно
  11. РЕЛІГІЙНІСТЬ ЯК УМОВА ДУХОВНОСТІ
    Попередньою умовою духовного досвіду і духовності представники не лише духовної антропології, а й самих різних філософських напрямів визнають релігійність, розуміємо як прихильність до віри або , швидше, дар віри, підноситься людини до визнання розумності, натхненності або одухотвореності світобудови, а у вищих своїх зразках - до визнання Бога. Про релігійності можна
  12. Метод компаративістики.
    Головним у всіх роботах Мюллера була пропаганда порівняльного методу, який він використовував у науці про мову, науці про міфологію, науці про релігію і науці про людському мисленні. Бажаючи підкреслити важливість порівняльного методу для науки, він писав: «Нас запитують, в чому користь порівняння? - Як в чому? Адже всяке вище знання досягається шляхом порівняння і грунтується на порівнянні. Коли
  13. § 2 Моральні підходи до проблеми сенсу життя в російської філософії
      Спільним для багатьох мислителів російського "срібного століття" є ототожнення визначення мети й смислополаганія: ставиться питання про абсолютно цінної мети, про те, що вона є по суті і "де лежить"? У житті чи поза нею? Від знання істини їм представлялося можливим перейти до питання про те, якими засобами вона затверджується в житті. На думку філософа-неокантианца, психолога і логіка А.І.
  14. А. пшеворської. ДЕМОКРАТІЯ І РИНОК26
      Переворський Адам - американський політолог, один з найвідоміших теоретиків переходу до демократії. Переворський, близьке до «Солідарності», емігрував з соціалістичної Польщі в 1980? Х рр.. Був одним з основних учасників міжнародного проекту «Переходи від авторитаризму до демократії», який завершився виданням однойменного чотиритомного праці, що містить аналіз особливостей переходу від
  15. V. Фундаменталізм після падіння комунізму
      Комуністичний режим впав не в результаті тиску знизу, а через власну неефективність, і можна сказати, що моральна перемога над ним так і не було одержана183. Незважаючи на всі викриття комунізму останніх років починаючи з публікації "Архіпелагу ГУЛАГу", значною частиною населення він не сприймається як щось ганебне, підмет изживанию. Певну роль у такому
  16. VI. Чого очікувати в XXI столітті
      Вже ясно, що постіндустріальний світ не омине Росію, хоча навряд чи його чекає тут тріумф. Якщо не трапиться черговий національної катастрофи, число російських користувачів Інтернету, нині становить близько 1 млн осіб (дані ніким не перевірені), дещо зросте, але все одно їх буде мізерно мало в порівнянні з числом користувачів в розвинених постіндустріальних країнах, відставання від
© 2014-2022  ibib.ltd.ua