Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Лев Тихомиров. Релігійно-філософські основи історії - М.: "Москва". - 592 с., 1997 - перейти до змісту підручника

Наближення до особистого Бога і ідея Царства Божого

Коли людина шукає єднання з Особистим Богом - Творцем і Промислітслем, він тим самим приходить до ідеї Царства Божого. Ця ідея, за християнським Одкровенням, вносить у всесвітню історію такою загальний процес, який відбувається і в душах окремих людей, і в усьому світі людському, і в світі духовних внечеловеческая істот, і, нарешті, має навіть космічний характер. І весь цей процес нерозривно пов'язаний із Сином Божим, другою особою Пресвятої Трійці, Який, як Слово Боже, створив світ; як втілене Слово-Бог і людина, Ісус Христос є Спасителем людства і осуществітелем Царства Божого.

Ось як змалював ідею Царства Божого професор П. Свєтлов у своєму спеціальному творі про це питання.

"Ідея про Царстві Божому, - говорить він, - займає виняткове і особливе положення в християнстві порівняно з іншими релігійними і моральними ідеями його. Навіть ідеї про спокуту, наприклад, або про любов - поступаються місцем всеосяжною і великій ідеї Царства Божого. Мало сказати, що ця ідея панує в Новому Завіті, - ні, вона поєднує в собі всі Євангельське вчення, як догматичного, так і морального змісту, в тому числі і ідеї спокутування і любові. У цьому сенсі ідея Царства Божого є центральною і корінний ідеєю в християнському світогляді, наріжним каменем його.

Коротко і точно, - продовжує автор, - вчення про мету світу і життя людської може бути сформульоване так: людина, як і все існуюче, створений на служіння Богу - розумне та добровільне. Мимоволі і несвідомо підкоряється волі Божої, Його проводом і нерозумне, навіть мертве творіння, слідуючи Його законами. Але розумні тварі самою природою своєю призиваються до вільного служінню Богу, участі в Царстві Його. Царство Боже, здійснюване в розумній істоті, є остання і остаточна мета творіння світу.

Але, як у світі видимому і в роді людському, так і в світі невидимому або вищої розумної тварі, з появою зла навпроти Царства Божого виникло царство зла, з прагненнями та ідеями, противними думки Божої. Зло існує насамперед у тому світі, де живе людина, і в самій людині. Але царство зла нс обмежується межами землі і людського роду: воно піднімається вище над землею і захоплює частину Царства Божого в його вищої розумної тварі, у світі ангельському. Власне, тут спочатку і виникло зло, і в Царство Боже вторгається, на місце Бога як Царя всесвіту, тварь Його зі своєю волею, своїми думками, а звідси зло спускається нижче, поширюючись на землі, в роді людському і мало-помалу у своїй боротьбі з добром розширюється в особливе царство, що вступило в боротьбу з Царством Божому. Царство Сатани коштує в непримиренну ворожнечу до Царства Бога. Завдання його - дати торжество злу над добром, дияволові над Богом ".

Така загальна постановка світової боротьби, в якій, як відомо за християнським вченням, зло буде переможене і добро восторжествує в Царстві Божому.

Християнське вчення повідомляє про Боже Царство набагато більше, ніж цю загальну схему, але, в значній мірі, як велику таємницю. Це не така таємниця, як буває в езотеричних навчаннях, що не таємниця присвячених від непосвячених, але таємниця для людського розуму взагалі, в теперішньому його стані. Вона відноситься до області "дієслів невимовних, яже НЕ леть людям глаголити". У ці таємниці нам зрозуміло лише те, що потрібно для виконання нами приречень Божи-їх. В іншому ж істота таємниці можна відчувати лише в містичному спогляданні, якого бачив, у всякому разі, не в змозі передати, коли повертається в умови буття тутешнього світу.

Ідея Царства Божого переносить нас до часів, що передували навіть створення цього світу. Воно приготовлено людям "від створення світу", проте не було здійснено тоді з причин, які передбачаються тоді ж, так що досягнення його було покладено в основу світового процесу, який він є. Ми застаємо людський рід в той момент, коли він, в особі прабатьків, виявився негідним запропонованої йому життя, причому гріховні почуття людей були викликані до реалізації спокусою злого духа, який розпочав боротьбу проти свого Творця ще раніше, до деяких предмірние часи. Нашу історію ми бачимо вже як процес боротьби за порятунок людей, за вільне здійснення приречень Божих.

Цей процес порятунку відбувається за допомогою єднання людей з Богом у різних ступенях, в залежності від "повноти часів", тобто від чогось досить назрілого в світі. Це єднання людей з Богом тут, на землі, складає Церкву. Вона і виникла спочатку в епоху Старого Завіту. Те єднання, яке було можливо тоді, тобто за допомогою підпорядкування запропонованому закону, до часу Ноя, Авраама і Мойсея становило лише початки, підготовку людей до пришестя втіленого Бога. "Закон був, - як висловлюється апостол Павло, - виховником до Христа", - педагогічним до цього засобом. З пришестям Спасителя Царство Боже "наблизилося до людей" і хоча лише частково здійснилося, але усвідомило в можливій для нас мірою свій зміст.

Люди покликані Богом до участі в Його Царстві, але це можливо тільки їх найтіснішим і, по суті, незбагненним для нас тепер єднанням з Христом. Це нс просте однодумність, а щось глибше, в наших земних представлених невимовне. Наскільки воно містично невимовно, видно з того, що нас Бог обрав "в Ісусі Христі" перш створення світу, коли нас ще й не було на світі. Тоді ще Він призначив "усиновити собі через Ісуса Христа, щоб усе небесне і земне з'єднати під одною Главою - Христом" (Еф. 1; 3, 4, 5, 10).

Чим з'явиться людина, коли це здійсниться? Це - таємниця. "Улюблені, - говорить апостол Іоанн, - ми тепер діти Божий; але ще не відкрилося, що будемо. Знаємо тільки, що коли відкриється, то будемо подібні до Нього "(1 Ім. 3, 2). Яке буде тоді світове становище людей, на це є лише характеристичні натяки.

"Не Ангелам світ майбутній", - говорить ап. Павло (Євр. 2, 51), а коринфянам нагадує: "Хіба не знаєте, що святі будуть судити світ" (1 Кор. 6, 2). Перед людством в майбутньому Царстві розкриваються, отже, величні долі. "Думаю, - говорить той же ап. Павло, - що нинішні тимчасові страждання нічого не варті у порівнянні з тією славою, яка відкриється в нас ". Долі всьому створінню пов'язані з долями людства. "Тварь очікує з'явлення синів Божих" - бо "саме створіння визволиться від рабства тління - на свободу слави" (Рим. 8; 18-19). Звільнення від рабства тління, згадаємо, означає безсмертя, непідлеглість закону смерті. Але вся ця слава буде виключно "у Христі", "з Христом" в силу того таємничого єднання з Ним, про яке Він Сам каже: "Я в них, і Ти в Мені, щоб були досконалі в одно" (Ів. 17, 23).

Після підготовки, виробленої в епоху Старого Завіту, Слово Боже в належний час вчоловічитися. Христос зробив спокутування, вразив Сатану у пеклі, переміг смерть воскресінням. Бог нас "воскресив з Ним, і посадив на Небесах в Ісусі Христі, щоб у наступних віках показати безмірне багатство благодаті Своєї" (Еф. 2, 4-7). Процес порятунку відбувається вже тепер, але, як бачимо, в якійсь області буття поза часом і простором, де ми теж перебуваємо "в Ісусі Христі", хоча безпосередньо перебуваємо поки тут, на землі, в колишніх законах буття.

Все це, звичайно, безумовно незбагненно для нинішнього нашого розуму, як і апостол каже: "ми говоримо Божу мудрість у таємниці, приховану" - "як написано: не бачив того око, не чуло вухо, і не приходило те на серце людині, що приготував Бог люблячим Його ". "А нам, - говорить Апостол, - Бог відкрив це Своїм Духом бо Дух усе досліджує, і глибини Божий" (1 Кор. 2; 7-10). Але формулювати в людських уявленнях те, що відкривається тільки в Дусі - неможливо.

Це стане ясно в Царстві Духа. У тутешньому існування покладається лише початок розвитку Царства Божого, з характером деякої еволюції, як можна бачити з притчею про закваску хлібної, про сіяча і кукіль і т. д., - втім, при безперервній боротьбі проти Божого Царства всіх ворожих йому сил. Зрештою ці ворожі елементи навіть отримують короткочасну перемогу, після чого, з другим пришестям Спасителя, настане нарешті здійснення Царства при повній зміні умов буття.

У нинішньому світі, при нинішніх законах буття, все має кінець, всюди панує смерть. У Царстві ж Божому смерті нс буде і законом буття стане "життя вічне". Наступ його буде супроводжуватися космічним переворотом: "Раптом, як оком змигнути, при останній сурмі: бо засурмить вона і мертві воскреснуть, а ми змінимося. Бо тлінне оце одягнутися в нетління "(1 Кор. 15, 52-53). Вся тварь буде звільнена від рабства тління. Довга підготовка Царства завершиться новим актом творчості. "Але в ті дні, коли сьомого Ангола ... здійсниться Божа таємниця" (Об'явл 10; 7). У цей час скаже сидить на престолі: "Се, творю все нове", і виповниться бачення Тайнозрітеля: "І побачив я нове небо та землю нову; бо небо та перша земля проминули" (Об'явл 21; 1,5).

Така картина світової історії, від початку до кінця. У наше земне життя вона вводить дію Бога, виконання Їм поставлених цілей, і привносить у світ чуттєвий вплив елемента духовного, який є панівним і перемагаючим. Але ця перемога досягається в процесі безперервної боротьби, з одного боку - за Царство Боже, з іншого боку - проти нього. Кінцевий результат процесу, що малюється Одкровенням, полягає в такому торжестві духовного елемента, що і люди, і навіть сама природа - перетворюються, перестворює, є новими істотами, новими небом і землею. Але саме протягом історичного процесу відбувається серед нинішньої природи землі, неба і людини. Дія духовних сил людини і сфер надлюдських прівходіт до дії тутешнього світу і переплітаються з усіма нашими історичними подіями.

Якби в людстві не було нічого протидіє зближенню з Богом, то весь історичний процес міг би представляти картину мирної еволюції, простого дозрівання духовного зерна. Але процес відбувається в безперервній боротьбі, тому що в ньому діє, щодо Бога, не одна центростремительная сила, але і відцентрова, не одне наближення до Бога, але й видалення від Нього, прагнення до царству не Божу, а якомусь іншому. Виникає тому безперервна боротьба добра і зла, яка наповнює людську історію, її поступальні рухи, її відступу від істини і добра, проявляючись в ідеях, віруваннях, направлених, бутті і в усьому, чим живуть люди.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Наближення до особистого Бога і ідея Царства Божого "
  1. Нове Одкровення. Життя у Христі
    царював у Ізраїлі через даний Їм закон. З пришестям Ісуса Христа Бог нізшел до людей, вочеловечился, з'єднався з ними, відкрив їм шлях до з'єднання з Ним, до життя з Богом в Ісусі Христі. Таким чином, закон формальний, колишній засобом підкорятися Богові і Його царственої влади, мав здійснитися в самої мети своєї, мав бути поповнений у всій своїй реальності, тобто в
  2. Про неухильне прогрес В ЖИТТІ ДУХУ : Будьте терплячі і ВІРТЕ БОГУ
    наближенню, або ж перешкоджати йому. Інакше кажучи, швидкість його настання в якійсь мірі залежить від нас. Ми не приречені на пасивність. Ми - не маріонетки в Божих руках. Ми - співучасники з Богом, співпрацівники з Ним, співучасники у справі настання Царства Божого. Але провідною силою в цій справі є, звичайно ж, Бог. 2. У цій притчі говориться, що Царство Боже неухильно
  3. Обрання Ізраїлю
    наближення до Бога і видалення від Нього. Докоряти за це євреїв не може ні один народ, але самий факт не може не бути
  4. Бл. Августин (354-430 рр..)
    Царствами: градом земним, який підпорядковується минущим законам і побудований на «любові до себе, доведеної до презирства до Бога», і небесним градом, який управляється вічним законом і грунтується «на любові до Бога, доведеною до презирства до
  5. § 3. «Влада спочиває на насильницькому штучному пануванні» (політична думка Реформації: Мартін Лютер)
    ідея державного суверенітету не допускала більш змішання світської і духовної влади. Серйозний удар по цих середньовічним концепціям був нанесений і в ході процесів, що протікали в лоні самої католицької Церкви і що призвели до її нового розколу - Реформації. Примітно, що саме поняття «реформація» з'явилося в Німеччині в XV в. і позначало в той час «проект політичної перебудови
  6. Господарство і суспільний лад Ассирії та Хеттського царства.
      царства і Ассирії. Раби й інші групи залежного населення. Общинні і сімейні відносини. Характерні риси хетського і ассірійського судебников. Література (основна): Історія Стародавнього Сходу. Ч. 2. М., 1988,-С. 110 - 116. Історія Стародавнього Сходу. / Под ред. В.І.Кузіщіна. М., 1999. Гол. 16 (особливо с. 193-195). Історія Сходу. Т.1. Схід в давнину. М.: «Східна література» РАН. 2000.
  7. Ідея теократичної панування у вченні Августина.
      наближених до імператорського двору), до тридцяти років різко змінив спосіб життя, став християнином. Був висвячений на священика, а потім посвячений у сан єпископа в Гиппоне - місті, розташованому недалеко від Карфагена. Під враженням від захоплення Риму Августин пише трактат "Про град Божий" (413-426), головна ідея якого полягає в заміні єдності Римської всесвітньої імперії (державної
  8. Становище трудящого населення в Єгипті.
      царства. Загострення соціальних протиріч в Єгипті та рушійні сили повстання за даними джерел. Основні події народного повстання, тенденції його висвітлення в «Вислові Ипусера». Література (основна): Історія Стародавнього Сходу. Частина 2. М., 1988 (під ред. Г.М.Бонгард-Левіна). - С.394-397, 416-421. Історія Сходу в 6 тт. (Під ред. Р.Б.Рибакова та ін.) М., 2000. Т.1, гл. 10, с.156-174.
  9. Медіоплатонізм
      - Термін, введений вченими для позначення перехідного періоду між Платоном і Плотіном, допомагає зрозуміти сутність христи-Андської світогляду і значення патристики у філософському обгрунтуванні віри, це свого роду, прелюдія до неоплатотонізму. До нас дійшли деякі твори платоников (Плутарх, Теона, Альбін, Апулей і Максим тирський). Центральне положення у медіоплатоніков займала етика,
  10.  3.2. Від Київської Русі до Московського царства
      царству
  11. План семінарського заняття 1.
      ідея у філософії: западничества слов'янофільства
  12. Видалення від Бога Творця і автономність людини
      ідея "порятунку", то його повинен здійснювати для себе сама людина, як це типовіше всього виразилося в буддизмі. Чи не Бог здійснює спасіння людини, а він сам. Він сам іде з життя за допомогою заперечення се. Він - самостійний, автономний. При інших тлумаченнях тієї ж "гілозоіческой" ідеї людина розглядає себе вище несвідомого божественного елемента природи, бо в природі
  13. Єресі
      наближенні віруючих до Бога. У цьому також позначалося заперечення значення церкви, її "единоспасающей" сили, її ролі посередника між людиною і Богом. Заперечуючи будь-яку владу і традиційні порядки, амальрікане сповідували своєрідний анархізм. Основоположник іоахімітской єресі чернець Йоахім Флорский і його послідовники вважали, що церква розклалася і разом з існуючим світом повинна бути
  14. Стійкість основних світоглядів.
      ідея человекобожія. Саме наприкінці світу ідея человекобожія реалізується в особистому здійсненні. Точно так само, об руку з реалізацією человекобожія, повинна реалізуватися і ідея сатанобожія. Згідно християнської філософії, в земну епоху існування Царство Боже охопить не все людство, а лише обрану частина його, виховала свої духовні властивості відповідно до
  15. Загальний характер язичництва
      ідея визнає вихідним пунктом буття нествореного, самобутнього Бога - Творця всього з нічого і, визнаючи його промис-Лител, породжує ідею Царства Божого, Друга визнає самобьггность того, що перша вважає світом "тварним", наслідком чого є в тій чи іншій формі ідея автономного царства світу "тварного". Язичництво є явище уселюдське, всесвітнє і
  16. 55. Правове становище Польщі у складі Російської імперії.
      царства, Конституційну хартію. У Польщі, як і в Фінляндії, був створений сейм. У Польщі в основному зберігалося місцеве право, навіть армія, бюджет та інші атрибути державності. Зокрема, Польща, як і колись, ділилася на воєводства, а не губернії. Після польського повстання 1830 Микола I замінив олександрівську Конституційну хартію 1815 Органічним статутом 1832. Польський сейм був
  17. Принцип додатковості (несумісності)
      наближенні.
  18. ОБЛІК І ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ РОБОТИ НАРЯДІВ
      особовому складу почуття персональної відповідальності за виконання поставлених перед ним завдань. Результати роботи патрульно-постових нарядів, що беруть участь в охороні громадського порядку, враховуються і оцінюються керівниками територіальних та транспортних органів внутрішніх справ і командирами щодня при підведенні підсумків за добу. Облік роботи патрульно-постових нарядів відображається в постової
© 2014-2022  ibib.ltd.ua