Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Трійця осіб не може існувати в божественної сутності, все одно, мисляться ці особи кінцевими або нескінченними; із зауваженнями щодо віровчення св. Афанасія

Жодне з допущених в релігії помилок не було настільки згубним для неї, як ті, що безпосередньо стосуються божественної природи. Неправильні уявлення про бога або його провидіння підривають в теорії і на практиці сама підстава релігії, що виявляється з забобонів, якими пронікпута більша частина людей. Замість того щоб поклонятися істинному Богу, вони тим чи іншим чином віддають божественні почесті простим творінням, або рукотворним ідолам, або таким [богам], які існують лише в їх багатій уяві.

Оскільки бог незбагненний для нас, ми не можемо зрозуміти всі досконалість, з якого складається божественна сутність; тем пе менш ми можемо (негативно) постачає багато речей, з яких божественна сутність не складається і не може складатися (позитивно).

Те, що вона не складається з трьох або будь-якого іншого числа осіб, довести так само легко, як і те, що ціле більше частини, або будь-яке інше положення в математиці.

Припустимо, що три особи в передбачуваній трійці або кінцевого, або нескінченні, бо на сходах буття не може бути третього виду істот, так як самі вищі ступені кінцівки все ще залишаються кінцевими, нескінченне ж буття не допускає ніяких ступенів або розширення. Оскільки всі істоти повинні бути обмеженими або безмежними, досконалими або недосконалими, їх належить називати або кінцевими, або нескінченними. Тому ми припустимо, що три особи в трійці всього лише кінцеві, розглянуті особливо і по отдельностп одне від іншого. ОВ цьому випадку постало б питання, чи може передбачувана трійця кінцевих істот, хоча б і з'єднаних в одній сутності, бути чимось більшим, ніж кінцевим буттям. Бо три недосконалих і обмежених істоти, з'єднаних разом, не могли б скласти вчиненого або нескінченного істоти, так само як абсолютну досконалість не могло б складатися з трьох недосконалостей. А це рівносильно припущенням, що нескінченність може бути зроблена або складена з кінцівки, або що абсолютна, ніким не створене н нескінченне досконалість могло б складатися з трьох особистих і недосконалих натур.

З іншого ж боку, розглядати кожне з трьох осіб в передбачуваній трійці як абсолютно нескінченне буття прямо суперечило б нескінченної і всеосяжної сутності. Допустити, що бог-батько нескінченний, - значить необхідно виключити передбачуваного бога-сина і бога-святого духа з божественної природи або сутності бога - єдиної нескінченної сутності, осяжний всі здібності, гідності і досконалості, які тільки можуть існувати в божественну природу. Якби в одній і тієї ж сутності могли міститися три абсолютні нескінченності - а це те ж саме, що три бога, - то чому там не могло б міститися і будь-яке інше число бесконечностей? Але КОЛЬ скоро нескінченність не допускає додавання, то і безліч бекопечностей не може існувати в од-співай і тієї ж сутності, бо дійсна бесконеч-ність є сувора і абсолютна нескінченність і тільки; вона не може складатися з бесконечностей або частин і не допускає ніякого додавання . Особистий або обмежений бог - таке велике і очевидне протиріччя, про яке тільки може помислити людський розум. Це все одно, що обмежена всюдисущість, слабке всемогутність або кінцевий бог.

З наведених доводів щодо трійці ми укладаємо, що божественна сутність не може складатися з трійці осіб, мисляться вони кінцевими або нескінченними.

Торговці вірою підносять догмат про трійцю, прагнучи вселити тривогу: «Хто хоче врятуватися, той насамперед повинен сповідувати католицьку віру, хто ж таки не буде неухильно дотримуватися цієї віри, той, без сумніву, загине на векп вічні ». Перейдемо тепер до самого догмату: «Батько вічний, син вічний і святий дух вічний, і все ж це не три вічних, але одне вічне» 19. Говорячи просто, три особи в трійці суть три вічних, аналізованих окремо, і все ж вони не три вічних, а одне вічне.

Заявляти, що в трійці три вічних і, проте, там немає трьох вічних, є протиріччя; це все одно, що сказати, що в трійці три особи і проте в трійці немає трьох осіб.

Перше положення в символі віри говорить, що «батько вічний», друге - що «син вічний», третє - що «святий дух вічний», четверте - що «це не три вічних» і п'яте -що це «одне вічне».

Читач помітить, що три перших положення спростовуються четвертим, заперечливим, що є три вічних, хоча в трьох перших ПОЛОЖЄНІЯХ ці три вічних названі по імені: батько, син і святий дух. П'яте положення не пов'язане ні з одним з попередніх положень і, без сумніву, воно вірно: «але є одне вічне». «Бог-отець, Бог-син, бог-святий дух, і все ж це не три бога, але один бог». Тут знову три перших положення стверджують, що три названих по імені бога мають одне існування, четвертим становищем це заперечується, а п'яте знову стверджує істину, а саме що мається. «Один бог».

Якщо допустити, що три перших положення вірні, а саме що є три бога, то тоді ці три не можуть бути одним і тим же богом, так само як не можна припустити, що Діана, Дагон і Молох 20 суть одне і те ж. А коли вже є три бога, їх сутності та провидіння зіткнулися б один з одним і породили б загальне сум'яття і безладдя.

«Батько всемогутній, син всемогутній і святий дух всемогутній, і все ж їх не три всемогутніх, але один всемогутній». Тут ми маємо трьох всемогутніх і в той же час лише одного всемогутнього. Таким чином, спірне питання зводиться до наступного: чи можуть три одиниці бути однією або одна одиниця - трьома, або не можуть? Надаємо цікавим визначити це. Далі, наш символ віри говорить нам, що три особи в трійці со-вічні і рівні один одному, а потім нам говорять, що одне було породжене іншим. Звертаючись же до історії цієї події, ми виявляємо, що се сталося якихось 1800 років тому і сталося за царювання іудейського царя Ірода 21, і якщо ми «Не будемо неухильно і свято дотримуватися цієї віри, то, без сумніву, загинемо на віки вічні ... »

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна "Трійця осіб не може існувати в божественної сутності, все одно, мисляться ці особи кінцевими або нескінченними; із зауваженнями щодо віровчення св. Афанасія"
  1. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю ; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи
    особа божественне або ж володіє сутністю бога. Як можна думати, що божественна сутність ділена і що одна частина набуває владу над іншою або що інша частина повинна коритися? Це суперечливо, бо сутність неподільна, вона завжди одна і та ж, однакова за своєю природою, силу і влади. Предполояшть, ніби одна частина божественної природи здійснює владу над іншою її
  2. Розділ VI
    трійці і яке, будучи злочинним по своїй природі, могло б бути зняте або відшкодовані не готівкою грошима або товарами, як заборгованість за цивільними договорами, а стражданням. А ми вже довели, що покарання невинних за винних несумісне ні з божественним, ні з людським правлінням, хоча одна людина і може виплатити борг іншої в тих випадках, коли для цього досить землі,
  3. Завдання 3: Дайте логічну характеристику поняттям (визначити вид понять за змістом та обсягом).
    Існування / «стіл», «злочин» /. Абстрактні - в них мисляться властивості і відносини предметів і явищ / «твердість», «успішність», «дружба» /. Позитивні - поняття, в яких відображається наявність у предметів думки яких властивостей, якостей і т.д. Негативні - поняття, які характеризуються відсутністю у предметів думки яких-небудь якостей, властивостей і т. п. / «незалежність»,
  4. 1.2. Види понять. Логічна характеристика за обсягом та змістом
    існування одного з яких немислимо без існування іншого, наприклад, «діти» і «батьки», «начальник» і «підлеглий», «верх» і «низ» і т. д. Безвідносні - такі поняття, в яких відображаються предмети, існування яких не зв'язується необхідним чином з існуванням інших предметів. Наприклад, «людина», «книга», «парта» і т. д. Для зручності всі зазначені види понять
  5. Григорій з Ніси
    може бути вічним видом буття . 3. Імматеріалізм (ідеалізм). З платонівського духу виводилася також космологія Григорія. Але вона була його самостійним творінням і визначила для нього особливе місце серед філософів, зокрема серед християнських філософів. Це була імматеріалістіческая космологія, або, як говорили, ідеалістична, і її вихідним пунктом було положення про те, що матерія не 2.3. Розподіленість термінів у судженні
  6. все »і« жодна », для нерозподіленого -« деякі »,« багато »і т. д. Графічно розподіленість термінів прийнято зображати за допомогою кругових схем і штрихування тій частині термінів , які мисляться в судженні. {Foto37} У Общеутвердітельное судженні «Всі S суть Р» суб'єкт розподілений, так як мислиться в повному обсязі, предикат не розподілений, оскільки його обсяг не вичерпується лише об'ємом
    § 2. Чи має душа структуру?
  7. Може виступати душа людини, бо вона має всю повноту своїх можливих форм. Сама нижча - рослинна частина душі, чия справа відтворення та харчування. Ця ПОСП> душі притаманна всім формам життя. За нею слід тваринна частина душі, здатна до відчуттів. Тваринна частина душі не може існувати без рослинної, в той час як рослинна душа може цілком обходитися без тваринної.
    Реорганізація юридичних осіб
  8. особа припиняє свою діяльність при реорганізації, коли його справу і майно переходять до іншої юридичної особи в порядку загальної правонаступництва. Сама реорганізація здійснюється в різних формах: а) шляхом злиття, б) приєднання; в) поділу; г) відділення; д) перетворення особи в порядку загальної правонаступництва. Злиття відбувається тоді, коли два
    Матеріалістичний напрям думок Августина
  9. особах немає ні ієрархії, ні функціональних відмінностей, є тільки абсолютна рівність. Однак, стверджуючи рівність трьох іпостасей, Августин вважає сутністю Трійці ставлення осіб один до одного. На виникненні ірраціональної філософії також вплинуло вчення Августина про час і вічність. Августина хвилювало духовний аспект часу, а не фізичний. Йому важливо було знати, як людина
    Про положення колона У Фрігії У 111 в. Н. Е.
  10. божественності, угнетаеми понад неймовірною заходи і є об'єктом вимагання з боку тих, кому належить охороняти суспільні інтереси. Живучи в глибині країни і не перебуваючи під владою військової, ми, однак, терпимо лиха, несумісні з вашими счастливейшими часами. Нас гноблять ті, які, будучи послані в Аппіанскій округ, ухиляються від великих доріг; до того ж солдати і
    неопіфагорійців
  11. існувало Божественне, до возз'єднання з яким і повинен прагнути кожна людина. Людина - це душа, активність, життя. Все в людині залежить від душі. Пам'ять, пристрасті, почуття і хвилювання, властиві людині, розглядалися як форми активності душі. Велике значення в розвитку ірраціональних ідей зіграв термін "єдине". "Єдине" - є абсолютне перше начало, яке виробляє саме себе.
    2.3.1. Вступні зауваження
  12. трійці ». У ній в мистич-ско-релігійній формі була виражена ідея історичного прогресу. З'явилася вона в працях філософа Іоанна Скота Еріугена (810 - 880). Найбільш обстоятелию ця ідея була розроблена італійським ченцем Джо-аккіно да Фьоре, відомим під ім'ям Йоахіма Флорського, або Калабрійського (1130-1202). Згідно з ученням Йоахіма, викладеному в його працях «Узгодження Старого і
    Л. А. Криштоп Творіння - еманація?
  13. Може вважатися нічим для даної науки. Такі кадри теології не потрібні. Їй важливо новаторство. Єдине непохитне обмеження для таких першопрохідців - необхідність підтвердження своїх промов посиланням на авторитет, тобто на Святе Письмо. Однак обмеження це страшно лише для людей необізнаних, для справжніх же професіоналів - це потужна зброя, що дозволяє розвивати будь-які думки, якщо
    Спосіб виявити моральні досконалості і природні атрибути бога
  14. може не відповідати йому. Більше ніж знати річ - якщо говорити тільки про певної речі - не в стані і саме всевідання, бо і нескінченний і кінцевий розум мають однаковим знанням. Знати річ - це те ж саме, що мати про неї правильні ідеї, чи ідеї, відповідають істині; істина ж одна для всякого правильного розуму, не виключаючи і божественного. Не можна заперечувати, що хоча б в
     Про вічність і нескінченності бога
  15.  може про-продовжували ad infinitum. Уявивши, що бог існував одвіку і буде існувати до століття, ми прийдемо до ідеї, що бог існує в часі і що з часом він перестане існувати; іншими словами, він існував від якоїсь ери, іменованої вічністю, до другого ери, іменованої так ж, тобто від однієї епохи до іншої. А це означає визнання однієї вічності, яка передувала його
     Один Бог
  16.  можете бачити, чому справедливість, яка наділяє всіх рівними можливостями, так важлива в управлінні товариствами з монотеїстичної релігією. Уряду доводиться бути чесним, тому що Бог одно піклується про кожну людину. Але, незважаючи на це почуття справедливості, монотеїзм не зовсім до кінця усуває проблему земного нерівності. Протягом історії ми спостерігаємо чимало прикладів
     Про походження диявола або моралт »пого зла і про бесіду диявола з Євою; із зауваженням, що догмат про гріхопадіння становить основу християнства
  17.  може стати порочним або грішним, а саме зробивши те ж саме, що ймовірно зробив диявол, щоб зробитися дияволом, і це абсолютно незалежно від всякого передбачуваного диявола і його спокус. Справді, якщо передбачуване створення, яке ми називаємо дияволом, спочатку було випробуваним істотою, яке могло б сподіватися на порятунок, але, вживши в зло свою свободу, стало
     IX. Класифікація, найменування і впізнавання
  18.  може бути приведена як підтвердження попередніх аналізів. Бо ослаблення умовних відмінностей, відома цих різних операцій розуму, разом з усіма досі розглянутими, на видозміни однієї операції - всього цього слід було очікувати як результату нашого
     Іудаїзм і християнство
  19.  божественним. Релігійне звернення набуває в цих релігіях радикальну і всеосяжну форму, що зближує його з філософської конверсією. Але воно приймає форму абсолютної та виключної віри в слово і рятівну волю Бога. У Старому Завіті Бог устами пророків часто запрошує свій народ «звернутися», тобто повернутися до нього, повернутися до договору, колись укладеним на Синаї. Те
     § 2. Що таке благодать?
  20.  божественне Ніщо, порівнянне зі сном без сновидінь. І це абсолютне Ніщо - Брахман - є потенційне все. Тут і світ, і людина виступають самообмеженням божественної нескінченності в змозі його сновидіння. І подібно до того, як будь-яка обмежена форма бере свій початок з нескінченного божественного Ніщо, щоб назад туди повернутися, так і всяке відчуття людиною себе бере своє
    божественное Ничто, сравнимое со сном без сновидений. И это абсолютное Ничто - Брахман - есть потенциальное все. Здесь и мир, и человек выступают самоограничением божественной бесконечности в состоянии его сновидения. И подобно тому, как всякая ограниченная форма берет свое начало из бесконечного божественного Ничто, чтобы назад туда вернуться, так и всякое ощущение человеком себя берет свое
© 2014-2022  ibib.ltd.ua