Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Про вічність і нескінченності бога

Тепер ми приступаємо до дослідження вічності і нескінченності бога. Питання про тоАм, як з'явився бог, суперечить його буття як бога; адже це означає припустити, що бог стався і залежить від якоїсь раніше існуючої причини, тобто вважати, що за своїм характером оп кінцеве і залежне істота. Але якщо ми подумки простежимо ланцюг раніше існуючих причин, наскільки вистачить людської системи рахунку, то все ж будемо настільки ж далекі від бога, як і в той момент, коли ми тільки починали з'ясовувати послідовність раніше існуючих причин, бо послідовний ряд причин ие може про- должалось ad infinitum. Уявивши, що бог існував одвіку і буде існувати до століття, ми прийдемо до ідеї, що бог існує в часі і що з часом він перестане існувати; іншими словами, він існував від якоїсь ери, іменованої вічністю, до другого ери, іменованої так ж, тобто від однієї епохи до іншої. А це означає визнання однієї вічності, що передувала його існуванню, і друтой, наступної за ним: «Ти, господи, перебуваєш від століття до століття» - так проголошують часто з амвона, що абсолютно несумісне з правильною ідеєю вічності. Бог не виник, а був, він пе існував одвіку, а існував і буде існувати одвічно. Хоча вічність включає в себе ідею існування або тривалості (у застосуванні до бога) без початку і кінця, все ж при обговоренні питання про вічне існування необхідно розділяти його на попередню і наступну вічність, так як розум може розглядати їх відокремлено; але якщо розглядати її в сукупності, то це тільки одна вічність без початку і кінця. Ідея існування без початку і кінця містить в собі ідею причини, самосущей і незалежної від усякої предсуществующей причини; існування же від століття необхідним чином передбачає існування або з якогось певного часу, або від певної предсуществующей причини, званої вічністю, а це рівнозначно безглуздого виведенню бога з ланцюга передбачуваних предсуществующих причин, що вже достатньою мірою спростовано.

Самосуществовапіе - вища найменування, яке ми можемо дати богу, бо тільки воно в змозі зробити його незалежним і відкрити правильний сенс його божественності і вічності. І хоча ми не можемо осягнути цей таємничий спосіб існування, все ж ми можемо зрозуміти, що всякий спосіб існування, що не досягає самосуществованія або нижчий в порівнянні з ним, обов'язково повинен бути залежним і, отже, недосконалим, а значить, позбавленим всяких підстав претендувати на те, що це є спосіб існування бога. Справді, несамосущее необхідним чином має залежати від самосущого; або ж воно не могло б існувати, хіба що ми припустимо, що залежне буття може існувати незалежно, що неприпустимо. Якщо, кажучи про бога, ми скажемо, що він першопричина всіх речей, то це суперечить здоровому глузду, бо в такому випадку в послідовному ряду причин існували б друга, третя, четверта і п'ята причини і так далі до причин, безпосередньо діючих або впливають в Нині, а це необхідно увазі початок послідовного ряду причин і, стало бути, початок буття бога. Але послідовний ряд причин, який може діяти тільки у часовій послідовності або відповідно з цифровим відліком послідовного ряду причин, не може тривати вічно.

Уявімо собі, наприклад, математичну вічну або нескінченну лінію, яка була б нескінченною в обох напрямках і кожна частина якої рівним чином перебувала б у середині, або, вірніше, у цієї лінії взагалі пе було б середини або центру, оскільки вона мислиться нескінченною. Припустимо, що в якомусь із напрямів такої лінії в будь-який даний момент випущено гарматне ядро, і припустимо також, що воно буде рухатися вічно (а це те ж саме, що послідовність руху) з незмінною швидкістю; в цьому випадку воно ніколи не подолає цю нескінченну протяжну лінію, бо те, що не має початку або кінця, вічно і його не можна виміряти або осягнути при посередництві послідовного ряду чисел або руху або за допомогою якої б то не було речі, яка піддається обчисленню у часовій послідовності. Тому неможливо довести ланцюг природних причин в природі до самосущей і вічної причини. Проте ми могли б звести послідовний ряд причин в природі до передбачуваної першопричину, бо перша, друга, третя і т. д. суть числа і за своєю сутністю піддаються дослідженню за допомогою послідовності, множення або ділення, що суперечило б вічності бога. Тому не можна назвати бога першопричиною всіх речей. Адже якби ми могли простежити буття бога через послідовний ряд причин, то це означало б, що існує вічність, попередня його існуванню, оскільки всі можливі обчислення послідовного ряду причин становили б обмежену тривалість часу і були б так само далекі від вічності бога, як, можна вважати, і наші обчислення тривалості часу. Але хоча неправильно назвати бога першопричиною, все ж він діє, причина всіх речей, тобто безпричинна і вічно самосущого причина: він дав природі буття і порядок, співвічність його власному існуванню, а так як упорядковане творіння (а це те ж саме, що природа) вічно, то ми й не можемо побачити сліди творця допомогою зведення послідовного ряду причин до вічної причини (бо цей ряд також вечей), подібно до того як ми не можемо простежити нескінченну лінію за допомогою руху гарматного ядра, про який говорилося вище. Адже існування, яке не має початку, лінія, яка не має кінця, чи вічний ряд природних причин (який необхідно допустити виходячи з вічності природи) охоплюються нашим обчисленням послідовності, переміщення або руху, заснованим на швидкоплинних миттєвостях.

Припустити, що вічний ряд природних причин починається першопричиною, - це все одно, що допустити, ніби існування бога має початок і, отже, цей ряд не вічний, а до рябо була ще вічність, що прямо суперечить вічності бога. Згідно законам хронології, поняття першого завжди має на увазі якесь певне літочислення; так, по Мойсеєві, богу тепер менше шести тисяч років. Ось його слова: «Спочатку сотворив бог небо і землю» [Бут., Гл. 1, ст. 1]. Ця епоха обчислена на основі єврейської хронології,. Яка вміщує лише трохи цифр. За поняттями китайців, їх бог існує близько сорока тисяч років; але і те й інше лише різні початку, з яких нп одне не об'яспяет вічної, самосущей причини. Можуть сказати, що Мойсей мав на увазі тільки створення «неба і землі»; нехай так, але якщо до цього в небудь частини простору з-чинився якийсь акт творіння, то сотворіння, про який говорив Мойсей, не могло бути початком .

Проте можуть заперечити, що бог, можливо, вічний, творіння ж могло мати початок; але це настільки ж безглуздо, як припустити існування короля без підданих: поки світ не був створений, нічим було керувати і не про що дбати, і, отже, не могло бути жодного прояву провидіння, яке становить сутність буття бога. Тому творіння і провидіння або природа так само вічні, як бог. Таким чином, для бога і створеної ним природи не може бути ні першого, пі останнього, бо вони вічні, як це буде повністю доведено в наступному розділі.

Перейдемо до дослідження нескінченності бога. Для початку припустимо, що між нескінченним і кінцевим - стосовно до богу або до природи (а це те ж, що його творіння або провидіння) або просто стосовно простору (бог виявляє своє провидіння в послідовному ряду дій природи) - немає ніякої проміжної щаблі . Нескінченність безмежна і необмежена, кінцівку ж має межі і обмежена, так що вони незрівнянні і несумірні. Імовірно нескінченна природа, або простір, була б настільки ж необмеженої у всіх напрямках, як імовірно вічна лінія у двох напрямках, і кожна частина її неосяжності була б позбавлена центру.

Окружність необхідно припускає існування центру і, як би вона не була велика, підпадає під визначення кінцівки; але неосяжність, не будучи периферичної, не має також і центру, так що швидке і вічний рух гарматного ядра НЕ могло б продовжуватися крізь неосяжність, бо безмежне не можна досліджувати і осягнути за допомогою послідовного руху, або якого-небудь поступальної дії, або шляхом складання величин, якими б великими і численними вони не були; оскільки кожна з них мислиться локальної, то разом вони утворюють лише локальне ціле і в кінцевому рахунку несумірні з нескінченною природою (що охоплює витті речі) або з нескінченним простором. Те ж саме і з нескінченним розумом: він нікуди не включається і нізвідки не виключається, але думкою заповнює неосяжність, повністю осягає всі речі і володіє всіма можливими силами, досконалостями і достоїнствами без додавання або віднімання.

Така нескінченність бога, що складається з мудрості, могутності, справедливості, доброти й істини з їх вічно взаємопов'язаними і всемогутніми діями, соразмеренность (co-extensive) з неосяжним різноманіттям (fullness) предметів.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Про вічність і нескінченності бога "
  1. ХТО СТВОРИВ БОГА?
    Християни вірять, що наш світ створений Богом. Але що це означає? Це означає, що існування нашого світу звичайно в часі, або, інакше кажучи, неможливо, щоб наш світ існував нескінченне число днів. До речі, цю неможливість легко обгрунтувати: якби наш світ існував нескінченне число днів, то нинішнього дня не було б, бо нескінченність неможливо пройти крок за кроком, день за днем. Я
  2. Про вічність творіння
    Оскільки творіння - плід вічного і нескінченної мудрості, справедливості, доброти й істини та здійснено нескінченним могутністю, воно подібно до свого великого творцеві залишається таємницею для нас . Як і яким способом його було скоєно, дано осягнути єдино тій силі, по всемогутньому повелінням якій воно здійснилося. Все ж, вирушаючи від необхідних атрибутів, досконалостей, вічності і
  3. § 5. Що таке релігійний символізм?
    Можливість освоїти вищу божественну реальність дана всім різною мірою. Чи не схожий між собою духовні 1-і потенціал людей визначає і різні шляхи осягнення абсолютної цінності - Бога, який для одних відкриває себе в благодаті, для інших - у священних текстах, для третіх - в зосередженому мисленні, але для більшості - в предметах матеріального світу , які для релігійного
  4. § 4. У яких стосунках перебуває Бог з Небуттям?
    Могутність Небуття є безумовне Благо, що виступає вищої ценнос тьма. А це означає, Небуття, володіючи всіма вищими цінностями: порожнечею, простотою, спокоєм, нескінченністю і їх могутністю - стає зразком досконалості для всього того, що може в ньому виникнути. Отже, Небуття виступає зразком для наслідування буттю. Саме тому, що Небуття зовсім, а що виникає в ньому
  5. ГЛАВА I ІДЕЯ ТВОРІННЯ
    1. Основна і центральна ідея християнської метафізики є ідея тварности світу; це є твердження, що світ не має своїх коренів в самому собі, що світ виник завдяки якоїсь надмірной силі. Світ не вічний, він створений Богом - це є і основна інтуїція християнської свідомості про світ і основна ідея християнської метафізики. Сама ідея тварности світу була вперше висловлена з усією чіткістю в
  6. § 1. Що є Бог?
    Визначимо, що є Бог, через вже знайому для іпе філософську категорію субстанції. Бели субстанції є вічна і незмінна основа всього сущого, з че-11> все виникає і в що все повертається, то Бої '- це абсолютизована у своїх властивостях філософська суб-сгаіція. Так раціональне поняття субстанції перетворюється на міфологізований образ Бога, що володіє абсолютними
  7. § 4. Як Бог ставиться до світу?
    Однією з найважливіших проблем, що відносяться до релігії та релігійної філософії, виступає питання про ставлення Бога до світу. Адже від того, перебуває Бог у світі п. їй ні, залежить вссьма важлива обставина пошук людиною шляхів свого самовдосконалення. Інакше мворя, місце «перебування» Бога обумовлює миро?; Оззрснческую позицію віруючого. У релігіях і релігійних философиях ecu. два 'жо
  8. § 2. Що таке благодать?
    Благодать - це вилив на людину боа, її и ВСІ светоносной енергії, вис тупа ВИЩОЮ OO / КЄІ I IК 11 пим даром - милістю, чиє переживання едини и по 'іовска з волею Бога. Подібна єдність двох воль (спнер ГІІЯ) є необхідною знаменням людині свідчить про можливе порятунок нею гріховної душі. У результаті впливу благодаті розум людини відновлює свою
  9. ВІД феноменології до ЕТИКУ: Левінас ?
      Життя Левінаса Народившись в Литві, Еммануель Леві-нас (1906-1995) вивчає філософію в Страсбурзі, потім у Парижі. Відвідує заняття Гуссерля і Хайдеггера в 1928-1929 рр.. одним з перших і, безсумнівно, найбільш впливовим провідником яких він стане у Франції (дисертація з «Теорії інтуїції у феноменології Гуссерля» в 1930 р. Відкриваючи існування з Гуссерлем і Гайдеггером в 1949 р.). Починаючи
  10. Р) Кінцівка з точки зору рефлексії,
      Піднімаючись тепер від безпосереднього свідомості до точки зору рефлексії, ми знову маємо справу з кінцівкою, яка виступає в певній протилежності до нескінченного. Ця протилежність приймає різні форми. Виникає питання: які ж ці форми? У точці зору, заснованої на рефлексії, наявна звільнення від кінцівки, однак і тут справжня нескінченність виступає лише в
  11. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
      Агент - рухомий 173 - духовний 182, 183 - матеріальний 182 Акциденція 192 - і субстанція 193 Анатомія - і фізіологія 435 Аномія 413 Атеїзм 474 Біблія 119, 385 - переклад і тлумачення 377 - 384 Бог (божество, творець) 71, 75, 84, 106, 107, 180, 203, 228, 235-237, 255-257, 278, 279, 316, 317, 323, 325, 349, 483 - як мисляча істота 239 - як перводвигатель 69 - як
  12. Матеріалістичний образ думок Августина
      змінився під впливом ідей Гребля і неплатників. Віру сприйняв він як Божий дар, який повністю змінив його спосіб життя і образ думок. Розум змушував його шукати Бога, а віра допомагала йому пізнавати і розуміти. Августину належить відкриття проблеми особистості, і глибини її душі. Проблемою всіх проблем він вважав конкретного індивіда, людини, особистість, а не космос. Як і Плотін він
  13. 1. Момент загальності
      Перше в понятті релігії - знову саме загальне, момент мислення в його досконалої загальності. Мислиться не те чи інше, але мислення мислить себе саме, предмет є загальне, яке в якості діючого є мислення. Підносячись до істини, релігія виходить з чуттєвих, кінцевих предметів; якщо ж цей процес стає одним тільки переходом до іншого, то ми маємо рух у погану
  14. ОСНОВОПОЛОЖНИК СУЧАСНОЇ ФІЛОСОФІЇ ?
      Життя і праці Декарта Рене Декарт народився 31 травня 1596 р. у Турен. По закінченні свого навчання в єзуїтському коледжі Ла Флеш в 1616 р. стає бакалавром. Після десятирічного періоду, зазначеного військовою службою і подорожами, Декарт 1625 р. приїжджає до Парижа. Там він пише «Правила для керування розумом» латинською мовою, праця буде опублікований тільки в 1701 р. У 1628 р. Декарт покидає
  15. Римський неостоїцизму
      вводить в обіг поняття любові, за допомогою якого визначає органічну, живу, зв'язок всіх людей. "І ще, що велить ра-нальних душа, любити ближнього, це і істина, і смиренність ..." (Марк Аврелій). Так само ставиться питання про те, що можуть боги або вони не можуть нічого і якщо вони не можуть, то чому? Мабуть тому, що боги дали людині силу і вміння для того, щоб він сам міг допомогти собі. До
  16. Фаталізм.
      Надія на Бога є однією з важливих цінностей і опор віри. Однак іншою важливою релігійної цінністю є працьовитість, бо працею ми славимо Бога і він нагороджує людей за праведний працю. Якщо людина буде пасивно чекати від Бога подарунків, то навряд чи він їх отримає. Фаталізм найбільш органічно притаманний ісламу, бо бути мусульманином означає бути покірним волі Аллаха. Беззаперечна
  17. § 5. Які чесноти ведуть до заперечення існування світу?
      Приклад найвищої чесноти ми можемо знайти в найдавнішому релігійному пам'ятнику Індії - Упані-шадах. Роль самих Упанішад для релігійної культури Стародавньої Індії переоцінити неможливо. Будучи міфологічним закінченням Вед, Упаіішади зіграли грандіозну роль у формуванні релігійно-філософської традиції Індії. Досить згадати, що, спираючись саме на них, виникли в різні часи всі школи
© 2014-2022  ibib.ltd.ua