Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Про нескінченність і вічності провидіння в творінні і створенні кінцевих істот

9 *

243 Вище вже було цілком доведено, що обрахована нами тимчасова послідовність не вічна, незалежно від того, чи застосовується вона до творіння, створення, провидінню або до чого-небудь ще, якщо тільки припускають, що воно має початок, а це завжди передбачається, коли ми говоримо про час або його розподілі. Але, предпосилая самосущого і, отже, вічну причину, ми можемо потім припустити вічний послідовний ряд причин, який за своєю природою був би незбагненний для нас і, стало бути, пе міг би бути нами вирахувано, так як діюча і самосущого причина вічна, а творіння або управління речами не має виражається в числах початку або періоду існування і чергування. Таким чином, послідовність не мала б початку і кінця, тобто була б настільки ж вічною, як яка-небудь передбачувана нескінченна лінія; її можна було б назвати вічним поруч, оскільки вона являє собою гармонійні кругообороти природи, в яких полягає провидіння бога і де воно, як вважають, воістину вечпо. І ми цілком можемо припустити вічне створення так само, як вічне творіння або дей-ствование, бо, якщо ми тільки визнаємо вічність і нескінченність бога, необхідним наслідком сього будуть вічність і нескінченність його творіння і провидіння (що також може включати в себе створення), так як не провидіння, ні управління не могло бути до створення істот, якими керують або про яких дбають. Отже, ми повинні визнати, що тварі створені або створені одвічно або те й інше, проти чого, однак, можна привести те міркування, що якщо виходити з такої посилки, то творіння і залежні істоти були б у своїй вічності співвічні богу; як же в такому випадку вони могли б залежати від нього? Відповідаю: точно так само, як акт бога, що може бути вічним і проте залежних від буття чи сутності бога, або так само, як можуть існувати вічні еманації, вічно виникають з вічної причини. Вічне існування, або вічна послідовна зміна кінцевих істот у попередньої вічності, настільки ж сумісно з атрибутами, досконалостями і провидінням бога, як і те, що вони повинні бути безсмертними або здатними до подальшої вічної тривалості, якими, згідно нашій вірі, є людські душі.

Вчення про вічне творінні і провидіння, а також про нескінченність його, можливо, обурить тих читачів цієї книги, які звикли вести свою генеалогію від Адама як від першого розумного кінцевого істоти. Їх може здивувати поняття про вічну нескінченності творіння, кінцевих істот і провидіння. Але, як доводилося вище, це мало бути вічно. Ми повинні, таким чином, зрозуміти, що, оскільки бог вічний і вічно діяльний, він міг вічно творити і створювати і дійсно творив і створював мислячі діяльні істоти, що відповідають за свої вчинки. Вічне творіння, або вічне створення і, стало бути, вічне існування, або послідовний ряд кінцевих істот в їх відношенні до попередньої вічності, суперечать буттю бога або несумісні з ним аж ніяк не більше, ніж безсмертя людської душі, увічнення чи вічний послідовний ряд кінцевих істот у їх відношенні до подальшої вічності. Бо самосуще, вічне і нескінченне досконалість вічно одне й те ж і може і повинно вічно проявлятися однаково, що наводить на думку про єдину вічності без початку і кінця.

Хоча ми не в силах осягнути самосуществованіе, вічність і нескінченність бога або вічність і нескінченність його творіння і провидіння, все ж МИ В 00 - стоянні зрозуміти, що несамосущее буття необхідно залежить від істоти, за своєю природою самосущого і самодостатнього. Інакше воно не Мотл б існувати з тієї причини, що залежне істота не може існувати незалежно, як воно не може і існувати і не існувати в один і той же час.

Ось чому самодостатнє, незалежне і самостійне існування діючої причини всіх речей доказово на підставі існування залежних розумних істот і нині існуючих явищ природи, з якими стикаються наші зовнішні почуття, внутрішнє роздум і розум. А з самодостатнього і самостійного існування діючої причини всіх речей ми робимо висновок, що ця причина володіє всім можливим могутністю, або, іншими словами, що вона всемогутня, інакше вона не була б самодостатньою і не могла б дати буття всьому неосяжному безлічі речей. Встановивши, таким чином, всемогутність діючої причини всіх речей, ми укладаємо про її вічності і нескінченності, так як істота, що володіє всім [можливим] могутністю, самодостатнє, 'самосуще або всемогутнє, не могло б існувати в часі або в якусь певну еру : твердження, що воно не існувало до такої ери або до будь-якого іншого періоду часу, суперечило б його самодостатньої існуванню або його всемогутності.

Адже самосуще і всемогутня істота не могло б бути наслідком волі, примхи чи могутності якого іншого істоти або причини свого існування і абсолютної самостійності. Тому воно повинно було існувати самодовлеюще, всемогутнього і вічно, інакше воно не було б самодостатнім, абсолютно самостійним або всемогутнім, бо здатність до існування - невід'ємна ознака всемогутності, так як без його існування не могло б бути і такої сили у Всесвіті. А раз існуюча всемогутня сила включає в себе всю силу, то вона необхідно включає і силу вічного існування: адже будь-яка сила, крім вічної, не могла б бути істинно і абсолютно всемогутньою, бо їй бракувало б такої властивості, як вічність. Тому всемогутня сила вічна.

Вічне творіння і провидіння бога є необхідний результат його вічного буття і діяння. Якщо бог вічно існує і діє, значить, він щось робив, бо він не міг бути діяльним, нічого не роблячи. Якщо ж він щось робив, то, питається, чи не було це щось гідне бога? Заняття дурницями негідно його; вважати, наприклад, що він трудився днем, або відпочивав від трудів, або здійснював акт творіння згідно нашим поняттям про часовій послідовності або поступово, - значить робити припущення, що не відповідають нескінченного буття і не відповідають мети вдосконалення неосяжного творіння і поширення або прояву безмежної провидіння; його ніколи не можна було б удосконалити поступовим або кінцевим зусиллям, навіть якби воно тривало ad infinitum. Якщо ж, навпаки, ми станемо виходити з того, що бог вічний і нескінченний, то звідси має з неминучістю випливати, що його творіння і провидіння так само вічні і нескінченні, а це необхідно увазі вічне творіння, створення і існування або послідовний ряд розумних кінцевих істот. Адже творіння і управління речами (кои ми іменуємо природою), що розглядаються окремо від розумних істот, не могли утворити провидіння, бо в такому випадку в творінні і управлінні однієї лише нерозумною і неживої матерією, нездатною до відчуття, рефлексії та насолоди, не могло бути й прояви божественної доброти або характеру. Адже в такому творінні і в гармонії одних тільки предметів природи не могло б проявитися-яке розуміння буття, атрибутів і досконалості бога, божественність якого можна угледіти лише при прояві розуму. Тому розумні Копечне істоти, розсіяні (по всьому світобудови], повинні бути співвічні-ми і соразмеренность з буттям, творінням і провидінням бога. Заперечувати ж вічне існування, або послідовний ряд розумних кінцевих істот, або вічність і нескінченність творіння і провидіння-це в кінцевому рахунку все одно, що заперечувати реальність бога. Бо вічне і нескінченне досконалість бога настільки ж безсумнівно, як і те, що він існує, а якщо це так, то не можна сумніватися і у вічному і нескінченному досконало і в повноті його творіння і провидіння, якими б не були наші неосвічені поняття і міркування про це божественне предметі.

У читача можуть виникнути деякі питання, що стосуються окремих приводяться в цьому трактаті доводів щодо послідовності зусилля бога в творінні, а саме що переконують в тому, що , навіть якщо б послідовне творіння тривало вічно, воно все одно залишилося б обмеженим або локальним, в той час як і цього та інших розділах цього твору доводиться, що повинна була існувати вічна послідовність у створенні і чергуванні предметів природи і особливо кінцевих розумних істот в їх відношенні до попередньої і наступної вічності.

На перший погляд здається, що ці доводи не узгоджуються один з одним. Твердження, що в природі існує вічна послідовність, але що ми в той же час не в змозі охопити неосяжність речей за допомогою наших послідовних вимірювань, здається суперечливим. Слід, однак, пам'ятати, що послідовність у природі вічна і тому але має початку або кінця, наші ж розрахунки кінцеві, так як у них є початок і кінець, і тому з їх допомогою не можна осягнути вічне послідовність речей, вічність бога або нескінченність нею творіння або провидіння. Вже було доведено, що, простежуючи послідовний ряд причин, ми не в змозі прийти до вічного або самосущей причини, бо така послідовність вічна і тому перевершує нашу систему рахунку, в основу якої покладено додавання одиниць або тимчасової порядок. Однак, виходячи з існуючого порядку в природі, ми доводимо його вічну послідовність і чергування, які перевершують наше літочислення, так як в цьому нескінченному й вічне ряду немає першого; як у гіпотетічен-ської нескінченної (протяжної) ланцюзі немає першої ланки, так і у вічній або нескінченної послідовності не може бути чогось першого, бо це суперечило б нескінченною протяжності або вічної тривалості буття бога.

Те, що має початок і кінець, ми можемо простежити за допомогою своєї системи рахунку аж до появи його в часі, але ми губимося в своїх спробах обчислити вічну тривалість, або вічне існування, або нескінченну протяженность4 творення, бо те, що нескінченно або безмежно, перевершує можливості нашої математики і поглинає всі наші думки і порівняння. Також неможливо для. нас припустити вічну математичну лінію або нескінченну окружність, або обчислити вічний ряд і послідовність причин або просто вічне буття бога пли тривалість. Проте ми переконані у вічній тривалості, так само як у вічному бутті бога, бо якщо бог вічний, то тривалість його існування також повинна бути вічною, - незалежно від того, чи здатні ми обчислити її чи ні, - і те ж саме можна воістину стверджувати про івечіом творінні, або вічному провидіння, або вічне існування і послідовності, або породженні розумних кінцевих істот. Вічний ряд або послідовність у природі так само узгоджуються з нашим (розумінням, як вічне існування природи або вічне буття бога, так що ми так само можемо сперечатися проти будь-якого вічного існування, як і проти вічної послідовності: оскільки можливе одне, можливо й інше, незалежно від того, чи в змозі ми їх осягнути чи ні. Спосіб цього нескінченного рахунки незбагненний для нас, але не суперечливий, бо ми не можемо зрозуміти, що це є протиріччя, оскільки воно для нас незбагненно.

Нарешті, так як не може бути бога без провидіння і провидіння без розумних-істот, - лише по відношенню до них воно в стані проявлятися, - то, коли незабаром існує бог, кінцеві розумні істоти розсіяні по всьому світобудови і сфері провидіння бога і співвічні його існуванню. Що ж до-ся припущення про послідовне або поступовому творінні, що складається з локальних частин, які, якщо розглядати їх сукупно, могли б утворити лише локальне ціле, то це не може ставитися до творіння і провидінню бога з тієї самої причини, що тоді ми могли б охопити його за допомогою своїх математичних обчислень і, стало бути, воно могло б бути лише кінцевим, що ні в якому разі не відповідало б належала до нашої землі (territorial) провидінню абсолютно досконалого і нескінченного істоти.

Розділ V Різниця між творінням і творенням Представляється доречним провести чітку відмінність між творінням і творенням, щоб уникнути всякої плутанини в наших умах і не підміняти одне поняття іншим. Творення ставиться до того, що ми називаємо вічним поруч нрічін і наслідків, про жодному ми не раз говорили як про непіддатливому нашим обчисленням, і, хоча воно вічне, воно у вічному улаштуванні природи залежить від творіння, і є творіння, яке вічно залежить від вічної самосущей причини. Творіння надає матеріали для творення або видозміни, а сила природи, іменована продуктивністю, породжує величезну їх різноманітність. Але продукт не може з'явитися з нічого, тому творення і видозміна є продукт творіння. Як зазначалося вище, творіння, будучи вічним і позбавленим послідовності, не може бути повторено, так як йому притаманна вічна і неосяжна повнота. Однак акти створення продуктів природи можуть здійснюватися і здійснюються у формі вічного ряду, прикладом чого можуть служити продукти рослинного і тваринного життя. Словом, продукти (а це те ж саме, що породження) зазвичай суть не що інше, як створення. Смерть, гниття і розпад - це лише розпад форм, а не знищення або розпад творіння, яке абсолютно повно і не залежить від приватних форм, хоча воно має-існувати в тій плі іншій формі і необхідно пов'язане з усіма можливими формами. Таким чином, всі форми взагалі зобов'язані своїм існуванням творінню. А неосяжне творіння, яке складається зі стихій, володіє різними формами і наділено всіма необхідними властивостями, якостями, схильностями і здібностями, які ми називаємо при-родой, яка повинна бути співвічність богу і необхідно повинна постійно залишатися соразмеренность і співіснуючої з божественною природою.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
 Інформація, релевантна "Про нескінченність і вічності провидіння в творінні і створенні кінцевих істот"
  1. Вічність і нескінченність бога доводять вічність і нескінченність його творіння і провидіння
      нескінченність бога необхідно увазі вічність і нескінченність творіння і провидіння. Припущення, ніби правлепіе або провидіння нескінченного істоти локально, прямо суперечить нескінченності його могутності і доброти, так само як творіння в часі суперечило б його вічності. Складна ідея бога містить ідею його провидіння, подібно до того як складна ідея короля включає в себе ідею
  2. Зауваження з приводу розповіді Мойсея про творіння
      нескінченністю. Це обмежило б панування і, отже, прояв божественних досконалостей або провидіння, що несумісно з правильній ідеен вічності і нескінченності бога, як то доводилося вище. Можуть заперечити, що неосяжність навколо всієї земної кулі до краю Моїсеєва «неба і землі» була одвічно заповнена творінням, провидінням і добротою, але що частина простору,
  3. Про вічність творіння
      нескінченної мудрості, справедливості, доброти й істини та здійснено нескінченним могутністю, воно подібно до свого великого творцеві залишається таємницею для нас. Як і яким способом його було скоєно, дано осягнути єдино тій силі, по всемогутньому повелінням якій воно здійснилося. Все ж, вирушаючи від необхідних атрибутів, досконалостей, вічності і нескінченності бога, ми можемо довести, що
  4. Про вічність і нескінченності бога
      нескінченності бога. Питання про тоАм, як з'явився бог, суперечить його буття як бога; адже це означає припустити, що бог стався і залежить від якоїсь раніше існуючої причини, тобто вважати, що за своїм характером оп кінцеве і залежне істота. Але якщо ми подумки простежимо ланцюг раніше існуючих причин, наскільки вистачить людської системи рахунку, то все ж будемо настільки ж далекі від
  5. ХТО СТВОРИВ БОГА?
      нескінченне число днів. До речі, цю неможливість легко обгрунтувати: якби наш світ існував нескінченне число днів, то нинішнього дня не було б, бо нескінченність неможливо пройти крок за кроком, день за днем. Я думаю, що неможливість будь-яким кінцевим числом «кроків» вичерпати нескінченність самоочевидна. Отже, якби наш світ існував нескінченне число днів, то нинішнього дня не було б.
  6. Про вічність і нескінченності божественного провидіння
      нескінченності мислячі істоти настільки сильно розрізняються між собою за способом відчуття і, стало бути, за способом передачі і сприйняття ідей, проте розум і свідомість повинні бути у всіх однаковими, але однаковими за своєю природою, а не по їх відношенню до різних предметів різних світів. Наприклад, сліпонароджений не має, ймовірно, уявлення про колір, хоча почуття слуху і дотику у нього можуть
  7. Р) Кінцівка з точки зору рефлексії,
      нескінченного. Ця протилежність приймає різні форми. Виникає питання: які ж ці форми? У точці зору, заснованої на рефлексії, наявна звільнення від кінцівки, однак і тут справжня нескінченність виступає лише у вигляді знятої кінцівки. Встає, отже, питання: чи може рефлексія вважати кінцеве як у собі нікчемне (Nichtige), або вона йде не далі, ніж
  8. Спосіб виявити моральні досконалості і природні атрибути бога
      нескінченний і кінцевий розум мають однаковим знанням. Знати річ - це те ж саме, що мати про неї правильні ідеї, чи ідеї, відповідають істині; істина ж одна для всякого правильного розуму, не виключаючи і божественного. Не можна заперечувати, що хоча б в простих, повсякденних речах людство відрізняє справедливість від несправедливості, правду від брехні, добро від зла, чеснота від пороку,
  9. Трійця осіб не може існувати в божественної сутності, все одно, мисляться ці особи кінцевими або нескінченними; із зауваженнями щодо віровчення св. Афанасія
      нескінченні, бо на сходах буття не може бути третього виду істот, так як самі вищі ступені кінцівки все ще залишаються кінцевими, нескінченне ж буття не допускає ніяких ступенів або розширення. Оскільки всі істоти повинні бути обмеженими або безмежними, досконалими або недосконалими, їх належить називати або кінцевими, або нескінченними. Тому ми припустимо, що три особи
  10. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
      нескінченність 229, 233, 234, 241, 243, 244, 246, 257, 259 - вічність 224, 229, 233, 238, 241, 243, 244, 246, 248, 259 - всевідання 258-260 - всемогутність 71, 272, 273 - докази буття 223 - моральне правління 276 - передбачення 258, 268, 269, 272 - провідепіе 226, 227, 237, 239, 241, 246-248, 251, 253, 257, 269, 274-276, 278 - і благо (добро) 71, 257, 277, 279
© 2014-2022  ibib.ltd.ua