Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Про вічність і нескінченності божественного провидіння

Коли ми розглядаємо нашу сонячну систему, притягує її розпеченим центром і регулярно здійснювало величні періодичні обороти по декількох орбітах, нас чарують вигляд і споглядання цих рухомих світів, і ми благоговіємо перед мудрістю і могутністю, яким вони притягуються і яким швидкість їх регулюється і увічнює. Коли ж ми розмірковуємо про те, що життєві блага виникають і залежать від властивостей, якостей, будови, розмірів і руху цього дивного механізму, ми з вдячністю думаємо про божественне доброчинність. Коли ми подумки (за допомогою наших зовнішніх почуттів) обкидаємо поглядом простори зіркових небес, ми губимося в неосяжності божественних діянь; одні зірки здаються ясними і блискучими, інші ж, ледь помітні оком, стають яскравими, коли ми користуємося підзорної трубою, завдяки чому ми дізнаємося , що в межах наших слабких [можливостей робити] відкриття існують ще й інші, дуже далекі зірки, які не можна було б розрізнити неозброєним оком. Ці відкриття, що стосуються бо-жественних діянь, природно, підказують допитливому розуму, що творець цієї разючої частини творіння, що відкривається нашому погляду, поширив своє творіння і далі; так що якби хто з нас міг перенестися на саму далеку зірку, яку ми В ' СТАНІ сприйняти звідси, то з неї ми могли б спостерігати світи, настільки ж далеко віддалені від цієї зірки, як сама вона відстоїть від нашої землі, і так далі ad infinitum.

Крім того, цілком розумно укласти, що небесні тіла, або, інакше, світи, рухомі або розташовані в доступних нашому знанню межах, так само як і всі інші світи у всій неосяжній Всесвіту, належать якимось мислячим діяльним істотам або населені ними,. як би вони не відрізнялися від нас або один від одного за своїм почуттям або способом сприйняття і передачі ідей. Справді, хіба було б мудро і сумісно з досконалостями, які ми шануємо в бога, якби він не дав буття розумним істотам в цьому світі, як і в тих інших світах в його неосяжному творінні, проміжки між якими заповнені ефіром, що володіє різними властивостями? Оскільки ж цей світ заповнений саме таким чином, ми маємо всі підстави зробити висновок, що, іколь скоро бог дав нам радіти і славити його за наше буття, він діяв згідно зі своєю добротою, проявляючи своє провидіння у всьому Всесвіті.

Припущення, ніби всемогутній бог обмежив прояв своєї доброти нашим світом, виключивши всі інші, дуже походить на дозвільні домисли деяких людей, воображающих, ніби тільки вони та їхні однодумці або одновірці обрані богом. Але такі поняття, що говорять про вузькість і нетерпимості, принизливі для розумної істоти і абсолютно недостойні бога, про якого ми повинні скласти самі піднесені уявлення.

Далі, добрість або будь-яке з моральних досконалостей бога не могли б проявитися тільки в заповненні неосяжності простим творінням стихій або інертною, байдужої і неживої матерії, яка, як вважають, за своєю природою не здатна відчувати, міркувати п насолоджуватися. Безсумнівно, що бог присвятив стихії і складові частини матерії служити розумним істотам, утворюючи АБО підтримуючи їх відповідний спосіб життя в цьому або інших численних світах.

У безмежному божому царстві природи і провидіння може бути стільки ж різних видів відчуття, скільки є різних світів і життєвих умов (temperatures) в неосяжності, або відчуття можуть ото Принаймні так чи інакше видозмінюватися. Нам, правда, невідомо, подібні чи їх відчуття в якому-небудь одному або в багатьох відносинах з нашими відчуттями, і, якщо подібні, то наскільки. Однак ми можемо бути настільки впевнені в існуванні видів мислячих істот, розсіяних по всьому божому світобудові, наскільки взагалі можна бути впевненим в речі, яку не можна довести математично або яка підкріплюється доказами, доступними нашим зовнішнім почуттям і іменованими чуттєвої демонстрацією. Адже якщо життя і розум є тільки в нашому світі, значить, цей світ обіймає всю область провидіння бога, бо мудрість або благість не могли б проявитися тільки в управлінні стихіями і байдужої матерією. І не може таке передбачуване управління ні мати хоч якусь важливу-мета, ні принести щастя, знання чи користь буття взагалі; не можна також знайти жодних підстав для того, щоб таке творіння (бо воно не може бути провидінням) отримало божественне схвалення. Отже, ми можемо бути внутрішньо впевнені, що розумні істоти розсіяні всюди і сумірний з божим творінням.

Хоча розсіяні в нескінченності мислячі істоти настільки сильно розрізняються між собою за способом відчуття і, стало бути, за способом передачі і сприйняття ідей, проте розум і свідомість повинні бути у всіх однаковими, але однаковими за своєю природою , а не по їх відношенню до різних предметів різних світів. Наприклад, сліпонароджений не має, ймовірно, уявлення про колір, хоча почуття слуху і дотику у нього можуть бути такими ж сильними, як у нас. А якщо вже в нашому світі існує така безліч видів відчуттів, то які численні, треба думати, вони в неосяжної Всесвіту? Розмірковуючи про ці предмети, ми © скоре відчуємо недостатність нашої уяви, яке не в змозі уявити собі все можливе різноманітність видів відчуття і-способів спілкування мислячих істот. Можуть заперечити, що людина не в змозі існувати на Сонці; але хіба звідси випливає, що бог не міг створити або але створив для цієї огнедишною сфери особливої природи і не зробив для неї настільки ж природним і необхідним вдихати і видихати язики полум'я, ікак для лас повітря? Численні породи риби, що можуть існувати лише у воді, де загинули б інші тварини (крім земноводних); в той же час інші живі істоти самих різних видів швидше або повільніше пересуваються по поверхні землі або літають по повітрю. Серед них є всілякі види, що живуть взимку без їжі; а багато, насправді живі, комахи залишаються в замороженому стані і знову повертаються до звичної ДЛЯ НИХ ІЖІВОТІІОЙ життя під благотворним впливом сонця. Бели, таким чином, тваринне життя може приймати настільки різні форми в одному і тому ж світі, то яке ж незбагненне різноманітність наділених духом, розмірковують і складних (organized) істот можливо в незліченних світах? Звичайно, будь-які мислимі перешкоди, пов'язані з якістю кожного з цих світів або з притаманними йому умовами, не могли б перешкодити всемогутньому богу заповнити свій світобудову причетними моралі діяльними істотами.

Необмежена досконалість бога дозволило б йому досконалим чином пристосувати будь-яку частину світобудови до будови будь-яких видів і різновидів складних істот, вряди він у своїй божественної мудрості і доброти вважав за благо вдихнути життя. Отже, оскільки абсолютна досконалість позбавлене недоліків, розумно припустити, що неосяжне світобудову заповнене розумними діяльними істотами, що так бияо вічно і що (прояв божественної доброти повинно було бути таким же досконалим і повним у попередній вічності, яким воно може бути у вічності наступної.

З цього теологічного міркування про творіння і провидіння бога випливає, що ціле, яке ми нме-нуем природою,-а ото те ж саме, що досконалим чином впорядковане творіння, - було одвічно пов'язано воєдино творцем відповідно (С однієї і тієї ж славної іцелью, а саме з проявом божественної природи, наслідком чого є існування і щастя буття взагалі. Таким чином, творіння з усіма його породженнями діє відповідно до законів природи і підтримується самосущей вічної причиною «у скоєному порядку і сообразности , згідно з вічною мудрістю, незмінною моральністю, неупередженої справедливістю і неосяжної добротою божественної природи, що становить суть провидіння бога. Саме в силу встановлених законів природи літо і зима, дощова і ясна погода, мусони, освіжаючі бризи, час посіву і жнив, день і ніч, чергуючись, змінюють один одного і марнують свої великі блага людині. Кожна радість і опора в житті - від бога; його-створення отримують їх завдяки спрямованості, придатності, характеру і дії цих законів. Природа є засіб або інструмент, за допомогою якого бог обдаровує людство своєю добротою. Повітря, яким ми дихаємо, світло сонця, вода дзюркотливих струмків - все це прояв його провидіння; і добре, що вони дані лам в такому надлишку, що не можуть бути гвалтівником будинків і стати монополією багатіїв.

Усередині вивчаючи природу, ми неминуче губимося перед обличчям неосяжності діянь і мудрості бога; проте ми можемо розрізнити придатність для нас цих різноманітних речей, їх здатність ощасливити і (підтримати пас. З усього цього ми, як розумні і созерцающие істоти, робимо висновок, що бог (повсюдно единообразен і гармонічний у нескінченності свого творіння і провидіння, хоча ми по своїй слабкості і не в змозі осягнути всієї цієї гармонійність; в глибині душі (morally) ми, однак, впевнені, що нескінченна мудрість повинна була одвічно обрати найкращий з усіх можливих задумів, нескінченна благість схвалила його, а нескінченне могутність здійснило його. А так як кінцевою метою творіння бога та управління ім його створіннями мало бути благо буття взагалі, то він у своєму всезнанні не міг не мати його (ПОСТІЙНО на увазі. Тому всеосяжна природа повинна в кінцевому рахунку прагнути-до цього одному пункту, нескінченне ж досконалість повинно вічно проявлятися в творінні і провидіння. Звідси ми робимо висновок, що бог так само вічний і нескінченний у своїй благості, як всемогутнє велика його самосущого і досконала природа.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна "Про вічність і нескінченності божественного провидіння"
  1. § 5. Що таке релігійний символізм?
    вічності, передує собою існування тимчасового матеріального світу, що виступає наслідком його ідеально продуманого плану - провидіння. Провидіння складається з ідей - думок Бога, що визначають зміст і закон існування майбутніх речей матеріального світу. Матеріально-природна організація світу стає відображенням духовного плану божественних ідей. А це означає, що кожна річ чи явище
  2. Зауваження з приводу розповіді Мойсея про творіння
    вічності і нескінченності бога, як то доводилося вище. Можуть заперечити, що неосяжність навколо всієї земної кулі до краю Моїсеєва «неба і землі» була одвічно заповнена творінням, провидінням і добротою, але що частина простору, що охоплюється Мойсеєвим поданням про «небо і землю», була до ери початку творіння (що, згідно хронології іудеїв, відбулося менш шести тисяч років тому)
  3. Про вічності творіння
    вічності і нескінченності бога, ми можемо довести, що творіння також має бути вічним і нескінченним. Якби воно не було вічним, то не могло б бути і вічного прояву тих божественних атрибутів і досконалостей, кои необхідним чином складають бога. Припустити, що бог самосущий і вічний, але що він не діяв до якоїсь певної епохи або періоду, коли він, як вважають, приступив до
  4. Про вічність і нескінченності бога
    вічності і нескінченності бога. Питання про тоАм, як з'явився бог, суперечить його буття як бога; адже це означає припустити, що бог стався і залежить від якоїсь раніше існуючої причини, тобто вважати, що за своїм характером оп кінцеве і залежне істота. Але якщо ми подумки простежимо ланцюг раніше існуючих причин, наскільки вистачить людської системи рахунку, то все ж будемо настільки
  5. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднанні в іпостасі божественної і людської природи
    вічності, що передувала цьому передбачуваному з'єднанню, у зв'язку з чим божественна природа повинна була змінити свого вічного тотожності. Він не міг би бути тим же богом, яким він був до свого з'єднання з людською природою. Справді, якщо передбачається, що з'єднання тієї й іншої природи не справило змін до божественної сутності, то буде протиріччям називати його
  6. § 2. Що таке благодать?
    нескінченності в змозі його сновидіння. І подібно до того, як будь-яка обмежена форма бере свій початок з нескінченного божественного Ніщо, щоб назад туди повернутися, так і всяке відчуття людиною себе бере свій початок з універсального відчуття божественної нескінченності, відсутність в якій небудь обмеженості і є справжня природа всього ілюзорного. У цьому суть адвайги-веданти
  7. ХТО СТВОРИВ БОГА?
    вічності. Але що таке вічність? Як її описати? Які її характеристики? Думаю, що повні відповіді, які розкрили б для нас суть вічності, неможливі. Вічність, як «місцеперебування» Бога, незбагненна для нас. Про вічність ми можемо говорити лише в образній, метафоричній формі і тільки про те, що нам в тій чи іншій мірі відкривається розумом. Так, наприклад, ми можемо сказати, що якщо під
  8. § 1. Що є Бог?
      вічність. І, нарешті, тілесно-почуттєві здатності свідомості людини, перебуваючи в моральній сфері, хочуть зробити людину, подібно богу, всеблагим. Таким чином, з обмеженого часом і простором свідомості людини народжується досконалий образ нескінченної божественної особистості, яка, перебуваючи в тих леї сферах, що у людини, відрізняється від останнього як кількістю, так і
  9. Борг позбавити людство від забобонів і помилок і благі наслідки цього
      божественних предхметах так само вільно, як вони розмірковують про свої повсякденні справи, то вони значною мірою позбавилися б від своєї сліпоти і забобонів, придбали б більше (піднесені ідеї про бога і своє борг по відношенню до нього і один до одного, були б відповідно захоплені і ощасливлені спогляданням його морального правління і зробилися б кращими членами суспільства; у них з'явилося б
  10. Про буття бога
      вічністю бога, як і саме час, взагалі не має міри, як це покаже подальша аргументація щодо вічності і нескінченності бога. Але, незважаючи на те що послідовний ряд причин не може бути простежено до самосущей або вічної причини, проте він служить незмінним і вирішальним доказом буття бога. Справді, послідовна ланцюг причин, розглянута в її
  11. 1. Момент загальності
      вічності це інше залишається в лоні
  12. Людська свобода, діяльність і відповідальність не можуть мати вічних наслідків - ні хороших, ні поганих
      вічності і що випробуванням вони будуть піддаватися вічно. Припущення, ніби нам навіки зумовлено щастя чи нещастя залежно від дій або справ, скоєних у цьому тимчасовому житті, несумісне з моральним правлінням бога і з поступово придбавалися і зверненими до минулого знаннями людського розуму. Бог не дав нам влади увергнути себе у вічне горе і смерть. Людська
  13. Ідея теократичної панування у вченні Августина.
      провидінням і являє собою боротьбу світлих і темних сил. Божество є лише джерело добра, зло виникає з вільної волі, що прагне до самостійності і не визнає Божественних встановлень. Відповідно з боротьбою світлих і темних сил і всесвітня історія розпадається на два напрямки: прихильники Бога на землі, що визнають Його волю, увійшовши в лоно церкви, будують град Божий, а
  14. Р) Кінцівка з точки зору рефлексії,
      нескінченного. Ця протилежність приймає різні форми. Виникає питання: які ж ці форми? У точці зору, заснованої на рефлексії, наявна звільнення від кінцівки, однак і тут справжня нескінченність виступає лише у вигляді знятої кінцівки. Встає, отже, питання: чи може рефлексія вважати кінцеве як у собі нікчемне (Nichtige), або вона йде не далі, ніж
  15. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
      вічність 224, 229, 233, 238, 241, 243, 244, 246, 248, 259 - всевідання 258-260 - всемогутність 71, 272, 273 - докази буття 223 - моральне правління 276 - передбачення 258, 268, 269, 272 - провідепіе 226, 227, 237, 239, 241, 246-248, 251, 253, 257, 269, 274-276, 278 - і благо (добро) 71, 257, 277, 279 - і рух двісті третій зло (несправедливість) 263, 264, 321
  16. Положення колона ВО ФРАКІІІМПЕРАТОРУ Цезарій М. Антоном Гордіану, Пію щасливими серпнем ПРОХАННЯ ВІД СЕЛЯН СКАПТОПАРЕНОВ, ВОНИ Ж ГРЕСІТИ ...
      божественним підписанням, наказали не чинити нам образ, бо ми заявили, що не можемо більше витримати, але мають намір залишити свої отчіе вогнища через які чинить над нами насильств, адже воістину від великого числа домохазяїнів ми дійшли до надзвичайно малого. І якийсь час розпорядження уряду подіяли, і ніхто нас не гнобив ні в сенсі постоїв, ні щодо надання провіанту;
  17. ГЛАВА I ІДЕЯ ТВОРІННЯ
      вічності світу. За Філону, «матерія», з якої складається світ, не сотворена, творіння ж світу полягала лише у формуванні окремих речей. Це вчення про вічність матерії і про сотворення окремих речей розхитував, звичайно, поняття творіння - Бог є у Філона (як Деміург у Платона в діалозі «Тімей») лише «художником» світу, сама ж основа світу (матерія) вічна. 2. Це вчення Філона
  18. § 4. Як Бог ставиться до світу?
      вічність і нескінченність можуть існувати паралельно зі світом, який має як початок свого існування в часі і просторі, так і своє завершення. Панентеістіческое ставлення Бога до світу, як правило, користується креационистской концепцією творіння останнього з Ніщо (ex nihilo), чий підхід залишає людині можливість божественного досконалості, якщо він перейметься ідеєю, що його
© 2014-2022  ibib.ltd.ua