Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Бейль П.. Історичний і критичний словник в 2-х томах / Сер.: Філософська спадщина; рік.; Вид-во: Думка, Москва; т.1 - 391, т.2 - 510 стор, 1968 - перейти до змісту підручника

МАРЦІОНІТИ

МАРЦІОНІТИ - так називають учнів єресіарха Марціона, який жив у другому столітті ... Він народився в Синопі, місті Пафлагонії, на Чорному морі, і батьком його був добрий і благочестивий єпископ ... Він став учнем Кердона (Cerdon) 144, і для того щоб краще захищати вчення про двох засадах, яке він сприйняв від цього єретика, старанно зайнявся вивченням філософії ... У нього було велике число послідовників, які не тільки зберегли свої позиції після його смерті, але також і поширилися всюди і заснували скрізь, де могли, церкви на заздрість ортодоксам ... Потрібно було відновити проти них світську владу, оскільки панування в імперії дісталося християнам. Але минуло кілька століть, перш ніж за допомогою цього гарного кошти вдалося здолати зазначену секту. Вона прославилася своїми уявними мучениками ... Втім, якщо хочуть судити про це без пристрасті, то Марціоі помер, залишивши благочестиве заповіт ... він не упирався у своїй єресі так, як його учні ... Ми можемо сказати про його вченні те ж саме, що про вчення манихейців. Він не зумів розвинути головну ідею (F), він заплутався в приватних питаннях, про які не мав достатнього уявлення, а звідси вийшло, що отці церкви легко привели марціонітов в замішання. Мабуть, вони були вражені іервьш запереченням, яке було ним зроблено. Говорили, що зіткнувшись з іепрікосіо-веннимі привілеями людської свободи волі, на які їм насамперед вказували, вони виявилися спантеличені і німі як риби. Однак на це легко було заперечити (G).

(F) Він не зумів розвинути головну ідею. Якби людина такого розуму, як пан Декарт, взявся за цю справу, то не можна було б знищити вчення про двох засадах так легко, як це зробили батьки [церкви], відразу ж перемігши Кердона, Марціона, Апеллеса (Apelles) 145, Мані (Manes) - людей, які не могли правильно скористатися своїми перевагами або тому, що вони не визнавали Євангеліє, або тому, що вони не мали достатніх знань, щоб уникнути тлумачень, що призводять до особливо серйозних суперечностей. Самим смішним в їхніх вустах було твердження, що Ісус Христос дійсно з'являвся на Землі, але не у вигляді людини у плоті, - твердження, яке вони обгрунтовували тим, що плоть являє собою створення не доброго, а злого початку. Марціоніти виглядають жалюгідно, коли міркують про це. Взагалі, якщо ми будемо судити про їхню силу з запереченням, які вони висувають в «Діалозі» Орігена 187, у нас складеться про них погану думку. Не видно, щоб вони дозволили труднощі щодо походження зла, бо, мабуть, після того, як їм заперечували, що зло з'явилося внаслідок зловживання вільною волею з боку людини, вони більше нічого не могли заперечити.

Вимагаючи ж передбачення цього зловживання, вони оброблялися колишнім запереченням, хоча це заперечення і було слабо. Оріген 188, заявивши, що мисляче створіння, яке не користувалося б вільною волею, було б подібно богу незмінно і безсмертне, закрив рот марціоніту, бо останній нічого не відповів. Однак спростувати це заперечення було дуже легко: потрібно було лише запитати Орігена, чи є блаженні мешканці раю рівними богу по незмінності та невмирущості. Безсумнівно, він відповів би, що ні. Отже, заперечили б йому, створення не ста-

НОВІІТСЯ богом, як тільки воно схиляється до добра і позбавляється того, що ви називаєте вільною волею. Отже, ви не дали задовільної відповіді на заперечення, бо вас запитували, чому бог, передбачаючи, що створення грішитиме, якщо воно покине свою добру віру, не звернув його до добра подібно до того, як він постійно звертає [до добра] душі блаженних мешканців раю? Ви відповідаєте так, що стає ясно, що ви уявляєте, ніби вас запитують, чому бог не дав створенню сутність настільки ж незмінну і настільки ж незалежну, якою є він сам. Але ніхто не збирався задавати вам таке питання. Святий Васілій146 дав інший відповідь, що володіє тим же недоліком. Бог, каже він, зовсім не хотів, щоб наша любов до нього була нав'язана нам силою. І ми самі не приховуємо, що наші слуги повинні відчувати прихильність до служіння нам, що не коли ми їх тримаємо на цінуй, а лише тоді, коли вони по своїй добрій волі слухаються нас ... Щоб переконати святого Василя, що його думка хибна, достатньо тільки нагадати про райське блаженство. Там бога люблять, там богу служать досконалим чином і в той же час блаженні не користуються свободою волі, вони не мають зловісної привілеї грішити ...

Але коли ми хочемо встановити, яким чином поводиться творець стосовно первородного гріха створення, ми опиняємося в сильному замішанні. Всі навчання, встановлені хрістіанахмі, погано відбивають удари, які їм наносять з цього питання. Всі вони беруть гору, коли діють наступально, але втрачають всі свою перевагу, коли їм потрібно відбити атаку. Наші ідеї, про які йшлося вище, неясні настільки, наскільки це потрібно для затягування війни; вони подібні тим князям, які не мають сили перешкодити спустошення їх меж, але досить могутні, щоб робити набіги на ворожу країну. Не схоже, щоб Мар-Ціон і його послідовники добре знали сильні і слабкі сторони ортодоксів ...

(G) Однак на це було легко заперечити. З попереднього Примітки ВИДНО, ЩО ДЛЯ незаперечних 011 - роверженія відповіді святого Василя потрібно було лише запропонувати йому звернути увагу на положення блаженних.

Я додам тут, що не було необхідності вимагати від нього настільки глибокого роздуму, так як було б достатньо, щоб він розглянув становище праведників в цьому житті. Лише по милості святого духа чада божі, що знаходяться в положенні подорожніх, я хочу сказати, в цьому світі, люблять свого батька небесного і роблять добрі справи. Ні святий Василь, ні інші грецькі отці не могли цього заперечувати, хоча вони і не проповідували так само завзято, як святий Августин, необхідність благодаті, яка дієва сама по собі. Чи не ставить божа благодать віруючих в положення рабів, які слухають тільки силі? Не перешкоджає вона тому, щоб вони любили бога без примусу і корилися йому щиросердно і щиро? Якби поставили це питання святому Василю та іншим батькам [церкви], які спростовували марціонітов, не були б вони змушені відповісти негативно? Але яке природне і безпосередній наслідок подібної відповіді? Чи не означає він, що, чи не зневажаючи свободи створення, бог може звернути його неминуче до добра? Значить, гріх відбувається зовсім не тому, що творець не міг його запобігти, не віднімаючи у створення вільну волю. Отже, треба шукати іншу причину. Не можна зрозуміти, чому батьки церкви не бачили слабкість того, що вони відповідали, а їх противники не скористалися цією слабкістю. Хоча питання подібного роду і пе були в центрі дискусій, які мали місце в XVI і XVII ст., Але безсумнівно, що первісна церква виразно визнавала сумісність людської волі з благодаттю святого духа. Найбільш непохитні християнські секти визнають сьогодні, що веління божі не підкорятися першої людини необхідності грішити і що найдієвіша благодать не позбавляє грішника волі. Значить, вони визнають, що веління зберегти рід людський постійно і незмінно в невинності, наскільки б абсолютні вони не були, не завадили усім людям виконувати абсолютно вільно свої обов'язки. Томісти стверджують, що фізична приречення удосконалює свободу нашої душі, аж ніяк не віднімаючи її і не завдаючи їй шкоди. І проте вони вчать, що це приречення такої властивості, що коли воно дано для того, щоб викликати акт любові, то неможливо in sensu compositio 147, щоб душа зазнала акт ненависті. Я щиро вважаю, що вони погано розуміють, як свобода створення вдосконалена фізичним приреченням ...
« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " МАРЦІОНІТИ "
  1. предметний покажчик
    Акаталепсія 108, 109, 218 (див. також скептики, скептицизм) Аксіоми 286 Акциденція (див. субстанція) Альбігойці 289 Апатія 126, 127 апоретика 341 Армініанци 65 Атеїзм (безбожництво) 136, 157 - 159, 162, 237, 338 - і суспільство 160, 161 - і спростування християн ства 116 - і страх смерті 152-154 - і філософствування 78, 80 (див. сумнів) Атомістичні системи 99, 156, 157, 192, 204, 205,
  2. манихейців
    манихейців - єретики, мерзотна секта яких, заснована якимось Мані ... зародилася у III ст., утвердилася в декількох провінціях і існувала дуже довгий час. Однак вона проповідувала речі, які повинні викликати найглибше огиду. Її слабке місце полягало не в навчанні про двох засадах - добром і злом, як здається спочатку, а в особливому тлумаченні, яке вона їм давала, і в
  3. Павлікяани
    Павлікяани - так називали манихейців у Вірменії, коли якийсь Павло став їх вождем в VII в ... Їх основна доктрина полягала у визнанні двох вічних, незалежних один від одного начал. Цей погляд одразу ж викликає жах, і тому дивно, що маніхейська секта змогла звабити так багато людей. Але з іншого боку, відповісти на заперечення цієї секти про походження зла так важко (Е), що ні
© 2014-2022  ibib.ltd.ua