Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяФілософія (підручник) → 
« Попередня Наступна »
Д. Л. Родзинський. ФІЛОСОФІЯ В ПИТАННЯХ І ВІДПОВІДЯХ. Навчальний посібник. Москва, 2009 - перейти до змісту підручника

§ 3. Яка головна чеснота в християнстві?

Саме християнство, безумовно, відноситься до вищих форм релігійної свідомості, в рамках якого Бог виступає особистим Абсолютом, наділеним усіма безмежними здібностями. Одиничність християнського Бога, його ізольованість від світу і повна свобода вигідно відрізняють його від божественних абстрактних і безособових абсолютів в язичницьких і натуралістичних релігіях. Однак вторинність християнства по відношенню до свого прабатька - іудаїзму виражається в тому, що хоча саме християнство відноситься до духовних релігій, його етична складова цілком натуралістична, бо найвищою чеснотою в християнстві виступає звичайна любов, з часом трансформуються в духовну. Тут християнство цілком залежно від платонівського «Бенкету», в якому було продемонстровано, як фізична любов перетворюється на божественну.

Загальна проблематика християнського світогляду була сформульована ще в іудаїзмі. У П'ятикнижжі Старого Завіту розповідається про страшний гріхопадіння Адама і Єви, через якого вони були вигнані з едемовому саду і вкинути у світ перевернутих стосунків, в якому спілкування зі своїм прабатьком - Богом було зведено до мінімуму. У результаті гріхопадіння Адам і все наступне людство втратило фізичне безсмертя, але зберегло шанс на порятунок своєї душі, якщо поведінка на землі буде вірним. Пошук вірного шляху назад до Бога багато в чому і поділяють всі Авраамі-стические релігії. Для християнства шляхом порятунку стає шлях уподібнення Ісусу. Хто такий Ісус? Сам Бог втілюється в людську природу (вочеловечівается) і стає Ісусом з Назарету, щоб спокутувати первородний гріх і створити умови для відновлення богоподо-бія людини.

«Бог став людиною, щоб людина могла стати Богом, - говорили отці церкви, обумовлюючи при цьому, - не по природі, а по благодаті». У чому суть цього шляху? Повинно відбутися духовне злиття з особистістю Христа і очищення і перетворення своєї гріховної природи, що і веде людину до спасіння його душі. У чому основна гносеолого-етична доктрина Христа? Формально вона сформульована в сакральному його вислові: «Возлюби ближнього свого ...» - і в Нагірній проповіді. Але якщо сакральне вислів Христа націлене па поведінку людини в зовнішньому світі, то Нагірна проповідь пропонує поведінкову концепцію, яка відображатиме зміст внутрішнього життя. Отже, Христос каже: «Пізнайте істину, і істина зробить вас вільним». Тут виникає два питання: 1) що є істина, і 2) у чому виражає себе справжня свобода. Зрозуміло, що істина повинна відкривати нам природу Бога, а Бог є любов. Отже, велика істина християнства полягає у всеосяжній любові, яка уподібнює людини Богу. «Хто не любить, той не пізнав Бога, бо Бог є любов» (Перше послання Івана. - 4; 8). Однак чим звичайна любов відрізняється від досконалої? У досконалої любові немає страху смерті, тому що боїться не досконалий в любові (Перше послання Івана. - 4; 18). Безстрашна любов до всіх уподібнює людини Богу, а саме цього вимагає доктрина: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний». Саме досконала любов пояснює дивну поведінку по відношенню до ворогів: «Не противитися злому, любити своїх ворогів і підставляти ліву щоку, якщо вдарили по правій» (Євангеліє від Матвія. - 5, 27-44). Глибоко релігійна доктрина стверджує три чесноти: віру, надію, любов, серед яких любов найбільша чеснота.
«Люби і роби, що хочеш», - якось крат ко сформулював Августин.

Отже, якщо істина криється у досконалої любові, то яка їх зв'язок зі свободою? Досягнувши через здійснений-ную любов відчуття безсмертя власної душі, втраченого при гріхопадіння, людина позбавляється від всіх страхів (інстинктів самозбереження) і знаходить свободу в укладення добра. Що таке добро? Добро - це оцінка вільного вибору. А це значить, все, що наближає людину через вільний вибір до Бога, оцінюється як добро, що віддаляє людину від Бога - зло. Ласкаво стає результатом свободи, а свобода - продовженням досконалої любові. Зло символізує свавілля - протиставлення себе волі Бога через відсутність головної чесноти - любові. Інше питання в християнстві, який викликав бурхливі суперечки: чи можна самому добитися досконалої любові або вона приходить через благодать? Відповідь проста: тільки шлях добра приводить людину до Бога, дозволяє йому врятувати свою безсмертну душу.

Таким чином, загалом і в цілому порівнюючи між собою конфуціанство і християнство, можна відзначити, що якщо в державну релігію найвищою чеснотою виступають різні форми покори, що призводять Піднебесну до універсального порядку, то в натуралістичній етики християнства вищої чеснотою стає любов, яка, трансформуючись з фізичної форми в духовну, призводить до головної мети християнського світогляду - порятунку людської душі.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " § 3. Яка головна чеснота в християнстві? "
  1. § 15. Які види чесноти бувають?
    Чеснот, що належать різним епохам, філософським традиціям і навіть окремим школам. Проте всі їх об'єднати-і і те, що вони належать свідомості людини, а тому юбродетель несвідомої бути не може 'Гак, наприклад заходів, в даосизмі вищої її формою вьіелупаеі «у н.м' і-медеяніе; в конфуціанстві -« чи » -рітуа.т; та іудаїзмі страх перед Господом. Разом з тим, якщо добрий *> деі ялина ви
  2. Література
    християнства на Русі. М., 1987. Кузьмін А.Г. Падіння Перуна: Становлення християнства на Русі. М.. 1988. Як хрещена Русь. М. 1990 Раппов О.М. Російська церква в IX - першій третині XII ст. Прийняття християнства. М., 1998. Сахаров А.Н., Назаров В.Д., Боханов А.Н. Подвижники Росії. М., 1999. Щапов Я.М. Держава і церква Давньої Русі X - XIII ст. М., 1988. Щапов Я.М. Церква в системі
  3. Література
    християнства на Русі. М., 1987 Як хрещена Русь. М. 1990 Кузьмін А.Г. Падіння Перуна: Становлення християнства на Русі. М.. 1988. Раппов О.М. Російська церква в IX - першій третині XII ст. Прийняття християнства. М., 1998. Сахаров А.Н., Назаров В.Д., Боханов А.Н. Подвижники Росії. М., 1999. Шапова Я.М. Держава і церква Давньої Русі X - XIII ст. М., 1988. Шапова Я.М. Церква в системі
  4. § 14. Що таке чеснота?
    Чеснот. Ми ХОЧЕМО про ратить увагу па ту культуру, яка найбільш гли боко розробила цю тему, створивши фундаментальне обгрунтування походження чесноти, п зі погляду ми якої були змушені рахуватися всі последую тціе етичні напрямки. Такі найавторитетніші не проходження природи чесноти належать філософам Стародавньої Греції, а найбільш яскравим і розробленим стає
  5. 2. Порфирій
    чеснотах, про очищення від афектів, про чесноти, що звертають до розуму, і про чесноти, в яких сам розум стає зразком для духовного життя, Порфирій надавав велике значення практичної містику, яку ой в багатьох творах захищав і виправдовував. Втім, можливо, що він залишав практичну містику для філософськи неосвічених кіл, а для себе зберігав шлях чистої теорії.
  6. § І. Введення
    чеснот. У філософській етиці ми умовно виділили чотири її розділу, відповідні своїм сферам буття. Так, етика абсолютизму відображає шляхи досягнення духовного стану. Етика інтелектуалізму вказує дорогу до досягнення інтелектуального благополуччя. Етика гуманізму направляє до фізичного благополуччя. А етика індивідуалізму - до моральної досконалості. Виникає перше питання:
  7. ВИСНОВОК: «ПРОСТО ДЕЛАЙ ТЕ, ЩО ЗРОБИЛА БИ Я»
    чесноти в розумінні Аристотеля можуть благополучно існувати не тільки в абстрактних працях філософів, а й в реальному буденному мультиплікаційному світі. Не можна заперечувати хоробрості, чесності, стриманості та інших чеснот Мардж, так само як випливає з них відчуття щастя. Мардж подобається бути хороброю, чесною і стриманою, тому що ці якості дозволяють їй допомагати своїм домашнім.
  8. ТЕМА 2 Християнство I-III ст.
    ТЕМА 2 Християнство I-III
  9. ТЕМА 5 Християнство 5 - 7вв
    ТЕМА 5 Християнство 5 -
  10. XVIII. ВІД ФІЛОСОФІЇ До ІДЕОЛОГІЇ У марксизмі. Діалектичний матеріалізм
    головним чином надбанням досить вузького кола «інтелектуалів», духовно найбільш до неї схильних. Правда, в силу конвергенції світоглядних форм, особливо при виникненні монотеїстичних віросповідань, відбувалося запозичення тих чи інших філософських ідей, з'являлися догматізірован - з тим або іншим ступенем понятійності - релігійно-філософські побудови, що ставали
© 2014-2022  ibib.ltd.ua