Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Лев Тихомиров. Релігійно-філософські основи історії - М.: "Москва". - 592 с., 1997 - перейти до змісту підручника

Видалення від Бога Творця і автономність людини

З точки зору світогляду, що відкинули ідею Особистого Бога Творця, весь світовий процес , а зокрема - життя людини, представляється в зовсім іншому вигляді.

Навіть і світової духовної боротьбі тут немає місця. Вся природа, з цієї точки зору, є Бог. У ній є різні прояви божественного елемогга, нопрі всіх проявах - це одшг і той же елемент. Життя всесвіті є розвиток, еволюція на тих властивостях і законах, які притаманні природі. При матеріалістичному розумінні природи, звичайно, немає і питання про яку б то не було духовній боротьбі і про яких би то не було цілях світового буття. Перебуваючи в залежності тільки від сил природи і будучи її породженням, людина в моральному сенсі не залежить від Бога, але автономний, тобто робить те, що знаходить для себе кращим і на що вистачає його сил. При спіритуалістичного погляді на природу, як на що володіє духовними властивостями, ці останні є лише деяким елементом, а не особистістю. Бога, окремого від природи, немає. Життя природи є життя Божества, життя Божества є життя природи. Не завжди ця життя природи правиться людині, і він (як в індуїзмі) вважає найбільшим щастям піти зі сфери тутешньої, "проявленої" природи в сферу природи непроявляющсйся, де немає тутешнього життя. Але, якщо в цьому сенсі є ідея "порятунку", то його повинен здійснювати для себе сама людина, як це типовіше всього виразилося в буддизмі. Чи не Бог здійснює спасіння людини, а він сам. Він сам іде з життя за допомогою заперечення се. Він - самостійний, автономний.

При інших тлумаченнях тієї ж "гілозоіческой" ідеї людина розглядає себе вище несвідомого божественного елемента природи, бо в природі немає особистості, а в людині є і свідомість, і воля, концентрована в одній особистості.

Якщо є інші істоти, у яких свідомість і воля так само концентрувалися в особистих формах, як у ангелів, то людина подібна і дорівнює їм, а може бути, і вище. Його особа представляється автономно. За відсутністю Особистого Бога Творця ніякого "Царства Бо-жия" не може бути. При погляді, яке ставить людину вище безособової природи, на землі може з'явитися "Царство людське". Воно може бути здатний охопити і всю природу. Але Божа Царства немає і не може бути.

Таке погляд на світове буття людина засновує також на одкровенні, але не Бога Творця, а одкровенні людей, високо проникли в глибини буття всесвіту. Відкриті ними істини з пізнавальної точки зору йому здаються більш достовірними, і нинішні пропагандисти індуїзму дуже хваляться тим, що їх філософія монистична, якою і повинна бути справжня філософія, а не дуалистична, як у християн. Для розуму, що відкинули Особистого Бога, такий погляд цілком логічний.

Дійсно, філософія, вичерпна сенс буття, повинна б бути монистична, тоді як при існуванні Бога Творця, що має абсолютно не ту природу, як Їм створений світ, - філософія нс може охопити всього буття, внаслідок непізнаваності Божественного істоти. Тому вона отримує як би дуалістичний характер, хоча насправді це невірно. Правильно висловлюючись, має сказати, що у християн філософія повинна бути доповнюваності релігією. Однією філософії розуму недостатньо для пізнання цілого буття, в якому є і буття несозданнос. божественне, і створене, тобто всесвіт зі своїми матеріальними і духовними елементами. Таким чином, насправді пізнання, доступне християнину, незрівнянно глибше і ширше, ніж "монистическая" філософія індуїзму, що не знає зовсім Божества і искажающая свої поняття про всесвіту приписуванням їй автономності.

Проте філософія "автономного світу" може хвалитися тим, нібито вона знає його цілком, тоді як християнин, безсумнівно, не знає багато чого в істоті Божому. Не можна не помітити з цього приводу, що таке незнання, безсумнівно, підтримано Божеством в цілях, визначеним для вироблення людини. У цих цілях повинна бути досягнута життя з Богом, при якій тільки й можливе осягнення Його істоти.

Таке містичне осягнення можливо і в нинішньому житті, а в майбутній, коли люди побачать Бога лицем до лиця, зробиться загальним долею "врятованих". Для досягнення цього Божественне Одкровення дало людям не те, що потрібно б для вичерпної повноти філософії буття, а те, що потрібно для пріхожденіі до Бога. Таке положення деякі люди приймають охоче, бо їх поглинає бажання йти до Бога, бути з Ним. Інші уми, в яких переважає бажання не перебувати з Богом, а мати хоча б оманливу повноту знання, воліють псевдооткровснія, нібито задовольняють це їх прагнення. У християнстві філософія необхідно повинна бути доповнюваності релігією. У прихильниках автономного світу діє мрія повноти знання, що дає владу над всесвіту.

Насправді ця уявна повнота знання підказана чисто людської презумпцією, формульованої ще єгипетським

Гермесом Трисмегистом, нібито "все, що вгорі (тобто в Божественному світі), є те ж саме, що внизу (тобто в земному світі) "Це є просте відкидання Бога Творця, обожнювання природи цілком довільне, нічим не доведене, а тому і не має права на зарахування до" пізнання ".

Ми вище говорили, як багато чого в природі людини тягне його навернулись до Бога, до шукання Його. Але які ж властивості природи, Богом людині даної, можуть спричиняти до протилежного: до бажання віддалитися від Бога як би запевнити себе, що Його як Творця, як Істоти Внетварного не існує? Це є тому, що в цілях Божественних належить, щоб людина вільно приходив до свого Творця. Людині дана тому внутрішня свобода, дар божественний, дорогоцінний, але в той же час небезпечний, бо вільне изволение може повести людини до всього: до правди і неправди, до добра і зла.

Воно може призвести прагнення не йти до Бога, а віддалитися від Нього

Ми, безсумнівно, спостерігаємо настрою, при яких людина бажає, щоб Бога не було, тяготиться думкою про можливе Його суще ствованию. Аналізуючи такі настрої, ми легко помітимо, що причини, що призводять людини до них, криються в небажанні сорому, всамоутвержденіі свободи, в тому, що почуття свободи заглушає інші почуття людини, особливо любов. Духовна істота нацк може відчувати розлад гармонії своїх властивостей, їх атрофію і гіпертрофію. Гіпертрофія ж почуття свободи може переходити в пристрасне бажання могутності. Найсильнішою протидією цьому служить любов, яка тягне до єднання з тим, що прекрасно, що благо, і дає найбільшою мірою відчуття щастя. При нормальному співвідношенні духовних властивостей свобода тому тягне людини до шукання Бога, до знаходження в Ньому щастя. При гіпертрофії ж почуття волі воно заглушає все інше, доходить до самоствердження, не бажає нічого, крім своєї абсолютності, а тому прагне до могутності, бо лише могутність забезпечує свободу. Легко бачити що це прагнення, що витекла з порушеною внутрішньої гармонії людини, може мати наслідком лише таке ж порушення всієї світової гармонії, бо немислимо, щоб всі істоти виявилися каждоб могущественнее всіх інших. Це прагнення фактично може призводити тільки до боротьби за владу і до спроб придушити свободу всіх інших, монополізувати її для одного себе.

При цьому єднання і любов замінилися б загальною взаємної ворожнечею, в якій духовний світ втратив би найбільш високі свої властивості, що роблять його вмістилищем спільного. Це, однак, руйнувало бь самі цілі створення, і тому вся сила Творця варто проти здійснення прагнень хворобливого самоствердження. Охоплений ж цим людина дратується перешкодами і починає відчувати тяжке почуття при одній думці про існування Бога, починає бажати, щоб Його не було, і тому охоче зупиняється на всяких гіпотезах, за допомогою яких може лестити себе надією, що Бог не має великої сили, які не може скласти великий перешкоди людському всевладдя.

Це - те саме психологічний стан, який Одкровення малює нам у першого противника Божого, Падшего Ангела.

Звичайно, величезну відстань віддаляє велетенські алканів свободи до могутності у Падшего Духа, колись представляв собою красу створення, і прагнення маленької людини, якого алканів іноді не йдуть далі того, щоб ніщо йому не заважало задовольняти свої тваринні апетити в кориті земних благ. Але це розходження тільки кількісне, а не якісне, і в Одкровенні категорично заявляється, що "творяй гріх - від диявола є, яко ісперва диявол грішить". Як би то не було, видалення від Бога, забуття Його складає такий же всесвітньо-історичний факт, як шукання Бога і прагнення до Нього. Одкровення християнське прямо вказує в цих антібожественних прагненнях надзвичайно сильне участь перший противника Божого - Падшего Ангела, що став духом зла саме па грунті боротьби проти Бога.

Як в ізраїльських переказах про диявола, так і в сприйнятих християнами частинах цих переказів можна знайти свого роду міфологію, що оповідає назад, в матеріальних формах, про діяння духу зла. У поезії зразком художньої обробки цих сказань є "Втрачений рай" Мільтона. Зрозуміло, в самому Одкровенні ми не маємо таких оповідань, бо воно ніколи не зображує неізобразімості. Та боротьба, яку занепалі духи ведуть проти Бога, відбувається у формах, недоступних земному поданням. Але самий факт боротьби свидетельствуется християнським Одкровенням самим позитивним чином. Особливо докладні вказівки на те, що диявол невпинно діє серед людей, впливаючи на них, намагаючись відвертати їх від Бога і його заповідей, а за допомогою цього перешкодити здійсненню в долях людства того, що призначене Богом.

Загальну картину історичної дії диявола в людстві дав Сам Спаситель у притчі про пшеницю і кукіль: "Пшениця, добре насіння - це сини Царства", кукіль - сини лукавого. Добре насіння посіяв Христос, кукіль ж - ворог, що диявол. Ці кукіль будуть виростати спільно з добрим насінням до самого кінця світу. Професор А. Бєляєв вважає, що ця притча накреслює "всесвітню історію людського роду від початку до кінця".

Крім такого безпосереднього дії злого духу, сама природа людей, з часів гріхопадіння, засвоїла як би щось сатанинське, долучилася природі злого духа. У гріхопадіння з'єдналися різні елементи самоствердження, між іншим, спокуслива думка зробитися "як боги". Люди як би отруїли себе духом диявола і внесли в свою природу двоїстість. У них залишалося і те, на підставі чого вони могли звертатися до Бога зі словами "Отче наш", з'явилося також і те, про що сказав Спаситель: "Ви батька вашого диявола есте і пожадливості батька свого твооіть хошете". З цією подвійністю почалася і проходить історія людства, з усіма її перипетіями, із завданням звільнитися від прищепленої дияволом зарази. Але це завдання дуже важке. За скоєнні спокути перед людьми з'явилася можливість тісного єднання з Богом ("у Христі"), але не зникло ні одна з обставин, що спокушають людей шукати своєї незалежності, творити "свою волю", ніж людина вже відрізується від Бога.

Думка про автономність людини, по християнському погляду, є не більше як ілюзія. Одкровення категорично заперечує можливість людської автономності, стверджуючи, що станом сил людини у нього немає іншого вибору, як бути або "рабом Божим", або "рабом диявола" (див. напр.: Деян. 26, 18; Рим. 6; 17 , 18, 22). Можливо, що це обставина цілком признається та діанолом, який спокушає людину мрією автономності у впевненості підпорядкувати його собі, як тільки відверне від Бога. В історії і дійсно, хоча в слабких формах, бували і повторюються явища "діаволізма", "сатанобожія" - поклоніння человекадіаволу. Але якщо поклоніння сатані бувало досі явищем досить рідкісним, то ідея автономності людини, ідея "Царства людського" має в історії найширше місце.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Видалення від Бога Творця і автономність людини "
  1. Основні прямі правила
    видалення кон'юнкції (УК): АЛВ АЛВ А В - Правило введення диз'юнкції (ВД): т AvB - Правило видалення диз'юнкції (УД): AvB AvB А В В Правило видалення імплікації (УІ): А ^ В А В Правило введення еквівалентності (ВЕ): А ^ В В ^ А А ^ В Правило видалення еквівалентності (УЕ): А ^ В А ^ В А ^ В'В ^ А Правило введення подвійного заперечення (ВО): А А Правило видалення подвійного заперечення (УО): А_ А Основні непрямі правила
  2. 48. СТАТУС округів та автономної ОБЛАСТІ В РОСІЙСЬКІЙ ФЕДЕРАЦІЇ
    автономна область є рівноправними суб'єктами РФ. Разом з тим автономні округи (крім Чукотського автономного округу, в 1992 р. на підставі Закону РФ «Про непосредс-91 Твеном входження Чукотського автономного округу до складу РФ» виділився зі складу Магаданської області) входять також до складу іншого суб'єкта РФ (області чи краю). Відповідно до ч. 4 ст. 66 Конституції РФ,
  3. § 7. Суд в період з 1917 р. по 1991 р.
      автономних республік, крайові, обласні (міські для мм. Москви і Ленінграда) суди, суди автономних областей і автономних округів. Вони ж були першою інстанцією у справах про найбільш тяжких переступив-Див - Історія законодавства СРСР і РРФСР з кримінального процесу та організації суду і прокуратури. 1917-1954 рр..: Збірник документів. М "1955. С. 31, 66, 83, 149. 167 та ін; Відомості РФ
  4.  Відділ III. Одкровення Сверхтварного Творця
      Відділ III. Одкровення Сверхтварного
  5. 2.8.4. Концепції індустріального суспільства
      творців концепцій спочатку індустріального, а потім постіндустріального суспільства. Вони теж говорив про історію людства в цілому, але в центрі уваги творців концепції індустріального суспільства була не стільки минуле, скільки сьогодення, в центрі ж уваги творців концепції постіндустріального - не стільки навіть справжнє, скільки майбутнє. Першим концепцію індустріального суспільства
  6. 62. Конституційно-правовий статус автономної області, автономного округу
      автономна область; Агінський Бурятський, Комі-Пермяцкий, Коряцький, Ненецький, Таймирський, Бурятський, Ханти-Мансійський, Чукотський, Евенкійський, Ямало-Ненецький автономні округи. Автономний округ - національне державне утворення, що відрізняється особливим національним складом і побутом населення. Він є формою національної державності малих народностей та етнографічних груп
  7. Стійкість основних світоглядів.
      автономно, не визнаючи ніякого Бога або богів, але воно влаштовується виключно на основі матеріального буття, не визнаючи ніякого іншого. Будучи автономним, людство стало матеріалістичним і атеістічно, і всі колишні точки зору характеру теистического, магічного, демонічного складають вже пережиту і поховану фазу розвитку. Тепер людство вступило навіть не в нову "фазу
  8. § XVli Наскільки важко відрізнити те, що виходить від природи, від того, що має своїм джерелом виховання?
      бога з вражень природи, а не з вражень виховання, необхідно вивчати в кожній країні дитинство її народу. Необхідно спостерігати перші промені світла, що виходять з душі дітей, і добре відрізняти те, що передує вихованню, від того, що є його наслідком. Де ж людина, що має досить дозвілля або живе досить довго, щоб здійснити всі ці дослідження? Невже,
  9. Етнотериторіального проблематика в період правління соціалістів
      автономне співтовариство (Статут автономії прийнятий 1 березня 1983); 17) Автономне співтовариство Кастилія-і-Леон (Статут автономії прийнятий 12 серпня 1983); Статут автономії отримали також міста Сеута і Мелілья (автономні міста), розташовані на північному узбережжі Африки. Всі АС отримали право формувати власні регіональні законодавчі, виконавчі та судові органи
  10. § 10. Автономна некомерційна організація
      автономної некомерційної організації Автономна некомерційна організація - нова для нашого правопорядку організаційно-правова форма юридичної особи, передбачена ст. 10 Закону про некомерційні організації. Вона створюється на основі майнових внесків засновників для надання різних послуг некомерційного характеру: освітніх, культурно-просвітницьких,
  11. 44. ПРИНЦИПИ РОСІЙСЬКОГО ФЕДЕРАЛІЗМУ
      автономні округи, автономна область) ознаками, більше того, деякі суб'єкти РФ входять до складу інших суб'єктів РФ (автономні округи у складі країв і областей). 2. Росія - відкрита і динамічна федерація, існують можливості зміни кордонів і конституційно-правового статусу суб'єктів РФ, утворення нових суб'єктів РФ у складі РФ, прийняття до складу РФ нових суб'єктів РФ. 3.
  12. Римський неостоїцизму
      бога є його участь у бутті. . Християнство «зломило» традиційне давньогрецьке бачення світу і представило в Біблії Бога як єдиного і особистісного одночасно, як творця світу і людини, що промишляє про світ і після
© 2014-2022  ibib.ltd.ua