Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Людвіг Фейєрбах. Історія філософії. Том 1., 1974 - перейти до змісту підручника

§ 98. Мета духу

Але пізнання третього роду, або пізнання бога, не буває без афекту, бо існують афекти, що виникають з розуму або самого мислення. І ми можемо визначатися розумом до всіх дій, до яких ми визначаємося афектами, які суть пристрасті. З цього пізнання виникають швидше вище блаженство і радість духу; воно є джерело любові до бога, яка є духовною любов'ю, любов'ю пізнання.

Бог любить себе самого нескінченної інтелектуальної любов'ю. Інтелектуальна любов духу до бога є любов самого бога, якою він себе любить, не оскільки він нескінченний, але оскільки він може бути визначений сутністю людського духу, розглянутої під формою вічності (або як такої), тобто інтелектуальна любов духу до бога є частина нескінченної любові, якою бог любить самого себе. Оскільки бог любить себе самого, він любить людей; і любов бога до людей і інтелектуальна любов духу до бога, отже, одне і те ж.

Мета духу є пізнання єдності, яке він має з цілою природою; його вище благо і вища чеснота є пізнання бога. Бо вища, що дух може пізнати, є бог, тобто абсолютно нескінченне істота, без якого ніщо не може ні існувати, ні мислитися, так що вище благо духу є пізнання бога. Лише остільки дух діяльний, оскільки він мислить або пізнає, і лише остільки можна про нього безумовно сказати, що він діє з чесноти. Абсолютна чеснота, або сила духу, тому є пізнання, але вища, що може розуміти дух, є бог, тобто вища чеснота духу полягає в пізнанні бога. Тому пізнання і любов бога як наше вище благо є остання мета духу.

Тому блаженство не їсти нагорода чесноти, але сама доброчесність; і ми насолоджуємося їм не тому, що ми приборкувати свої пристрасті, але, навпаки, тому, що ми насолоджуємося їм, ми в змозі приборкувати свої пристрасті .

Вища благо доброчесних, або, що одне і те ж, розумних, загально всім людям, і всі можуть, таким чином, насолоджуватися ним. І не випадково, але має підставу в самій сутності розуму те, що вище благо людини загально, бо воно виводиться саме з сутності самої людини, оскільки вона складається тільки в розумі; і людина зовсім не міг би ні існувати, ні бути мислимо, якби він не мав здатності володіти і насолоджуватися цим вищим благом. Бо до самої сутності людського духу належить те, що він має адекватне пізнання про вічну і нескінченної сутності Бога.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " § 98. Мета духу "
  1. ЄДНІСТЬ матерії і духу - ОСНОВНИЙ ЗАКОН-ФОРМУЛА-КОД ВСЕСВІТУ
    духу і матерії. На основі цієї первинної подвійності утворюється Всесвіт і все, що існує в ній. Життя кожного життя як неодмінної умови вимагає з'єднання матерії і духу. Як дух, так і матерія, окремо взяті, не дають явища життя. Життя можлива лише завдяки з'єднанню цих двох одвічних Почав: Духа і Матерії, позитивного і негативного, чоловічого і жіночого ...
  2. Контрольні питання по § 1 лютого.
    Що означає поняття «експлікація», стосовно до проблеми метафізичної філософії? 2. Яке співвідношення іманентного і трансцендентного в експлікації рівнів людського буття? 3. У чому полягає проблема взаємозв'язку «Букви» і «Духа» як метафізичних понять? 4. Які стадії експлікації Духа в Букві в індивідуальному та загальноісторичному плані людського буття? 5.
  3. III. Релігія одкровення
    мета духу полягають у тому, щоб дух досяг свого власного поняття, того, що він є в собі, і досягає він цього тільки тим способом, на абстрактні моменти якого вже вказувалося раніше. Релігія одкровення є відкрита релігія тому, що в ній бог повністю відкрив себе. Тут все відповідає поняттю, в бога немає більше нічого тайного5б. Тут свідомість розвиненого поняття духу,
  4. § 72. Сутність духу та ідеї
    цілісні і не могли б представляти різноманітних форм, складових їх мета, то вони не могли б бути зроблені в такому вигляді розумною істотою, точно так само мислення або дух без волі були б зовсім марні, так як вони не мали б ні схильності до предметів своїх уявлень, ні любові до добра, яке становить мета існування духу, і тому вони не могли б бути зроблені, таким
  5. Філософське розуміння свідомості
    духу як ядра філософської рефлексії. Генезис духовного. Форми духовного. Філософія про природу духовної діяльності. Душа як космічне начало. Тема «духу» в дофілософській традиції. Орфико-піфагорейської вчення про душу. Концепція розуму (Нуса) Анаксагора. Відособленість буття «самого по собі» від буття сприйманого почуттями. Буття «саме по собі» як душа речей. Філософська значимість
  6. с. Культ в релігії чаклунства
    духу. Значення всього цього поступального руху зводиться до об'єктивації духу взагалі, тобто до того, що дух стає абсолютно предметним і набуває значення загального
  7. Експлуататори
    мета - не множення суспільного багатства, а накопичення його у себе, перерозподіл на свою користь. Це клас хижаків, грабіжників, шахраїв, хабарників, гвалтівників, тобто паразитів всіх мастей. Його вища мета - отримання надприбутку і множення
  8. ЧАСТИНА I РОЗДУМИ Про будову людського тіла і духу, ПРО ЇХ взаємного зв'язку і взаємовпливи
    ЧАСТИНА I РОЗДУМИ ПРО будову людського тіла І ДУХУ, ПРО ЇХ ВЗАЄМНИХ зв'язки і взаємні
  9. 1. Китайська релігія, або релігія заходи а. Її загальна визначеність
    духу, а духа кінцевого, людського, і тут вступає в дію відокремлення його від інших, над якими він
  10. I. Введення
    мета існування (бо, якби байдужість або страждання були цілями, тоді слід було б віддати перевагу неіснування), ми бачимо, що щастя кожного індивіда є цілком підходяща мета, звідси випливає, що для кожного індивіда його власне щастя є цілком підходяща мета. § 197. Ми повинні тут підкреслити ще один висновок, звичайно що залишається без уваги. Як правило, мало
© 2014-2022  ibib.ltd.ua