Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

Блез Паскаль

Є старовинна східна притча, яку у своєму творі «Сповідь» Лев Толстой виклав такими словами: «Давно вже розказана східна байка про подорожнього, захопленого в степу розлюченим звіром. Рятуючись від звіра, подорожній схоплюється в безводний колодязь, але на дні колодязя бачить дракона, роззявивши пащу, щоб пожерти його. І нещасний, не сміючи вилізти, щоб не загинути від розлюченого звіра, не сміючи і зістрибнути на дно колодязя, щоб не бути пожертим драконом, ухвативается за гілки зростаючого в ущелинах колодязя дикого куща і тримається на ньому. Руки його слабшають, і він відчуває, що скоро повинен буде віддатися погибелі, з обох сторін яка чекає його, але він все тримається, і поки він тримається, він оглядається і бачить, що дві миші, одна чорна, інша біла, рівномірно обходячи стволіну куща , на якому він висить, підточують її. Ось-ось сам собою обломиться і обірветься кущ, і він впаде в пащу дракону. Подорожній бачить це і знає, що він неминуче загине; але поки він висить, він шукає навколо себе і знаходить на листках куща краплі меду, дістає їх мовою і лиже їх ».

Ця притча про наше повсякденне життя, про людей, які ще не знайшли справжнього сенсу свого життя, не здобули Бога і радісною перспективи життя в Бозі.

Таким людям фінал їхнього життя, звичайно ж, повинен представлятися найвищою мірою моторошним. Дві миші - біла і чорна - це день і ніч, тобто добу. Дві миші працюють, вони працюють невпинно ... Кінцевий, обмежений відрізок часу, який нам судилося прожити в цьому світі, неухильно скорочується. Вода життя витікає по краплині, і трохи раніше чи трохи пізніше посудину життя спорожніє, і ми помремо. Більшість людей поводиться подібно подорожньому з притчі - тішать себе краплями меду примарних задоволень цього скороминущого світу. Люди придумують найрізноманітніші «обманки» і «заглушки», за допомогою яких вони більш-менш успішно відволікають свій погляд від споглядання страшної, але і найважливішою правди про те, що всі ми трохи раніше чи трохи пізніше помремо.

Але не всі люди поводяться подібно подорожньому з притчі і закривають очі на основну правду життя - будь-який фізичний об'єкт рано чи пізно зруйнується. Не всі панікують перед неминучістю смерті. Такими безстрашними перед лицем смерті людьми є справжні християни.

Таким духовно безстрашною людиною був великий француз, видатний вчений і мислитель-філософ, і перш за все великий християнин, людина глибокої і живої віри - Блез Паскаль.

Жив він дуже недовго - народився в 1623, а помер в 1662 г. Дуже рано проявилися його здібності до занять точними науками - математикою, фізикою. Згодом він став одним із засновників математичної теорії ймовірностей. Зробивши ряд видатних відкриттів у різних галузях фізики і математики, Паскаль, будучи ще молодою людиною, розчарувався в науці, оскільки не знайшов в точних (математизованих) науках відповідей на хвилювали його питання морального життя.

«Якщо я не знаю основ моральності, - писав він, - то наука про навколишній світ не принесе мені розради в тяжкі хвилини життя, а ось основи моральності втішать і при незнанні науки про предмети. Паскаль прожив зовсім небагато часу, але пережив, відчув і передумав не так розумом, скільки серцем дуже і дуже багато.

Відомо, що є не тільки, так би мовити, «розум розуму», а й «розум серця», який набагато глибше першого. «Розумом нашого розуму» ми пристосовуємося до цього фізичного світу, до звичного для нас шару реальності. А «розумом серця» ми просимо Іншого Світу, Іншого Шаруючи Реальності ... «Розумом серця» ми просимо і знаходимо Бога або відвертаємося від Бога, відмовляємося від Нього. Обидва види розуму були дані Паскалю Богом в найвищому ступені - він був і видатним ученим, і великим християнином.

Основним і найбільш прославленим філософських і богословських працею Паскаля є збірка його дуже глибоких і більш-менш розгорнутих думок -

про світ, про Бога, про людину, а також про ставлення людини до світу і Бога. Ця збірка так і названий: «Думки». Він кілька разів видавався і російською мовою.

Як приклад приведу міркування, яке отримало назву «Парі Паскаля». Це міркування являє собою якийсь уявний експеримент - якусь уявну «гру в кості», причому ця «гра» звернена до невіруючих людей. Я приведу її у вільному переказі.

Паскаль переконаний, що в Бога потрібно вірити, незважаючи ні на що, зокрема на те, що існування Бога неможливо логічно довести.

Зауважу, що якщо б існування Бога можна було довести логічними засобами, то віра в Бога була б логічно примусовою.

Але Господь створив нас вільними. Тому Він не примушує нас вірити в Себе. Якщо ми хочемо врятуватися, то повинні вільно вибрати Бога.

Отже, звичайно ж, не можна логічно довести існування Бога. Але на Бога потрібно робити ставку, тобто потрібно, точніше корисно, вести себе так, як ніби б Бог існує.

Основной хід міркування Паскаля такий: Бог або існує, або не існує. На що нам «ставити»? Що вибрати? Існування Бога? Або Його неіснування? Що злічити більш правдоподібним, більш імовірним? Якщо слухатися тільки «розуму розуму», тобто формальної логіки, то не потрібно ставити ні на існування Бога, ні на Його неіснування, так як чиста логіка не може віддати перевагу ні першого варіанту, який говорить, що Бог існує, ні другого варіанту, який говорить, що Бога не існує. Але ми не можемо не грати, ми життям нашої втягнуті в цю гру, ми не можемо не вибирати, ми повинні вибирати] Так давайте ж зважимо наш можливий виграш чи програш у разі того чи іншого вибору.

Перший варіант: ми ставимо на Бога. В даному випадку, вигравши, ми знаходимо все -

з Богом ми сильні найвищою мірою. Програвши ж, не втрачаємо нічого, ми всього лише не здобули додаткової (з точки зору невіруючої людини) сили і благодаті.

Другий варіант: ми ставимо на те, що Бога немає. У цьому варіанті, вигравши, ми не набуваємо нічого, бо й так не віримо в Бога. Програвши ж (у випадку, що Бог дійсно існує), втрачаємо все, бо ми безповоротно втрачаємо преизобильно повноту буття в Бозі.

Подібне міркування, переконаний Паскаль, говорить нам, що потрібно, відкинувши коливання, ставити на Бога.

Але чи існують, крім «холодного розрахунку», який Паскаль образно висловив у вигляді «Парі», інші підстави для віри в Бога? .. Так, переконаний Паскаль, такі підстави існують, і найважливішим з них є те, що наша душа тягнеться до Бога, пристрасно визиску «Парі Паскаля», звернуто насамперед до людей, які ще не увірували в Бога. Паскаль як би закликає: «Друзі! Ви поки ще не вірите в Бога, але, сподіваюся, ви - розумні люди ... Слухайте ж мене ... ».

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Блез Паскаль "
  1. Про зловтіхи
    Що таке зловтіха? Це радість чужої біди, чужої напасті, чужого горя ... Злорадство - це негідне відчуття, але навряд чи помилюся, якщо скажу, що Всі ми в тій чи іншій мірі час від часу відчуваємо зловтішні почуття. Причому ми цілком можемо відчувати ці почуття в самих, здавалося б, невідповідних обставинах, наприклад, страшно сказати, коли дізнаємося про смерть нашого доброго
  2. 1.2. Основні фактори, що обумовлюють уніфікацію права міжнародних контрактів
    Кінець ХХ - початок XXI ст. характеризуються двома взаємопов'язаними процесами: по-перше, виникнувши в кінці ХІХ ст., ідея всесвітньої уніфікації права міжнародної торгівлі отримала не тільки визнання фахівців, але багато в чому завдяки їх зусиллям, що спирається на потреби практики, була офіційно визнана державами, що проявилося у створенні в 1966 Комісії ООН з права міжнародної
  3. Примітки 1
    Welsh W. Unsere postmoderne Moderne. Weinheim, 1987. S. 6. 2 Xабермас Ю. Модерн - незавершений проект / / Питання філософії. 1992. № 4. 3 Ліотар Ж.-Ф. Нотатки про сенсах «пост» / / Іноземна література. 1994. № 1. С. 58. 4 Гідденс А. Постмодерн / / Філософія історії: антологія. М., 1994. 5 Кутирев В.А. Пост-перед-гіпер-контр-модернізм: кінці і початку / / Питання філософії.
  4. 1. Геометрія як ідеал філософії
    «Метафізика завжди була мавпою математики», - писав в 1891 році Пірс. Добре також відомо, що Платон не допускав охочого вивчати філософію в Академію, якщо він не був підготовлений з геометрії. Пірс пояснив це вимога Платона таким чином: «Геометрія вселяє ідею доказової системи абсолютно достовірних філософських принципів, і ідеї метафизиков у всі часи бралися більшою
  5. філософської прози
    Значне місце у творчій спадщині Ільїна займає філософська проза. Витоки її можна виявити в європейській літературі епохи Відродження. Одним із зачинателів цього роду прози був французький мислитель Мішель Мон-тень, який створив новий літературний жанр есе, що отримав в наступні століття широкого поширення. Жанр цей, що не має ні сюжету, ні фабули, надає найбільші
  6. Основне питання філософії.
    Питання про сенс життя належить до вічних філософських питань, який ще до різдва Христова був поставлений в книзі Екклезіаста: «все суєта суєт і томління духу», - який сенс має ця суєта, якщо немає Бога ? Ці питання мучать і поета: Дар марна, дар випадковий, Життя, навіщо ти мені дана? І навіщо долею таємницею Ти на страту приречена? Хто мене ворожою владою З нікчеми
  7. 5. Закон достатньої підстави
    Це єдиний закон, який збігається з формально-логічним законом не тільки формально ~ за назвою, а й по суті. Зміст його свідчить: «Будь-яка справжня думка повинна бути достатньо обгрунтованою». А сверхлогіческую думка теж повинна мати і сверхлогіческіе критерії істини, які збігаються зі сферою нематеріального, духовного. Без конвергенції та синтезу матеріального і ідеального,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua