Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / езотерика
ГоловнаФілософіяПершоджерела з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг Н.М.. Американські просвітителі. Вибрані твори в 2-х томах / том 2, 1969 - перейти до змісту підручника

Оцінка особистості Ісуса Христа та його історії

Все сказане тут жодним чином непріложімо, нехай навіть з найменшим неповагою, до реальної особистості Ісуса Христа. Він був доброчесним і привабливим чоловіком. Моральність, яку він проповідував і практикував, була найвищою мірою благородною, і, хоча подібні моральні системи проповідувалися Конфуцієм і деякими грецькими філософами за багато років до нього і квакерами згодом, а багатьма доброчесними людьми у всі часи, його система не була ніким перевершена.

Ісус Христос не написав нічого про себе, своє народження, своїх батьках або про що-небудь ще; жоден рядок так званого Нового Заповіту не напи-сана «їм самим. Його історія написана іншими, а що стосується розповіді про його воскресіння і вознесіння, то він є необхідним доповненням до історії про його народження. Його жізнеопісатель, привівши його у світ надприродним способом, змушені були таким же чином і прибрати його зі світу, інакше валилася б перша частина історії про нього.

Жалюгідні вигадки, якими наповнена ця друга частина, перевершують все попереднє. Перша частина - про чудесне зачаття - була присвячена речам, що не допускає широкого розголосу, і розповідають її мають ту перевагу, що якщо їм не вірили, то не могли і спростувати. Від них не можна було очікувати докази, бо сам предмет не належав до речей доказовим. Адже навіть те особа, про яку все це розповідали, само не змогло б це довести.

Але воскресіння мертвого і вознесіння його в повітря вельми відрізняються від незримого зачаття дитини в лоні матері в сенсі доказовості. Воскресіння і вознесіння, якщо припустити, що вони дійсно відбулися, допускали публічне і зорове доказ принаймні для всього Єрусалиму, як допускає такий доказ підйом повітряної кулі або сонця опівдні.

Якщо вимагають, щоб всі повірили в щось, предмет віри повинен допускати рівну для всіх і загальну перевірку; оскільки ж публічна очевидність цього останнього акту була єдиним доказом, яке могло б надати віру першій частині історії , вся вона руйнується, бо доказ це пікогда не було дано. Замість цього невелику групу людей представляють в якості повірених всього світу. Їх не більше восьми-дев'яти, і вони стверджують, що бачили воскресіння, а весь інший світ повинен повірити їм на слово. До того ж виявляється, що Фома 1 не повірив у воскресіння і, як кажуть, не хотів вірити, поки не переконався особисто, зорово і на дотик. Так і я не повірю, і підстави для цього у мене і у будь-якого іншого настільки ж вагомі, що й у Хоми.

Марно намагатися згладити або приховати ці обставини. Історія [Ісуса], оскільки мова йде про її надприродною частини, несе на собі печатку обману і шахрайства. Хто були її автори, ми зараз не можемо сказати, як не можемо стверджувати, що книги, в яких вона розповідається, написані темп, чиї імена вони носять.

Кращі пз збережених свідоцтв дійшли до нас від євреїв. Останні ведуть своє природне походження від людей, що жили в ті часи, коли нібито сталися воскресіння і вознесіння, і вони кажуть, що це неправда. Мені давно вже здавалося дивною непослідовністю цитувати євреїв на доказ істинності даного оповідання. Це те ж саме, що сказати: я доведу істіпу своїх слів, привівши свідоцтва людей, що говорять, що я брешу.

Існування такої особи, як Ісус Христос, і його розп'яття (такий був звичайний спосіб страти в ті часи) - історичні події, що не виходять за рамки можливого. Ісус проповідував чудову моральність і рівність людей; але він виступав у своїх проповідях також проти продажності і користолюбства іудейських священиків, що викликало на рябо ненависть і помста всього духовенства.

Священики висунули проти пего звинувачення в заколоті і змові проти римського уряду, якому були тоді підпорядковані і платили данину євреї. Не виключено, що і римське уряд, як і іудейські священики, мало таємні побоювання щодо наслідків його вчення. Не виключено також, що Ісус Христос мав намір звільнити єврейський народ від римської залежності. Так чи інакше, доблесний реформатор і революціонер втратив життя.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Оцінка особистості Ісуса Христа та його історії "
  1. Нове Одкровення. Життя у Христі
    Перше Одкровення Сверхтварного Творця, дане Мойсею і пророкам, принесло з собою ідею Царства Божого як зміст світового життя взагалі і зокрема - зміст особистого життя людини. Ідея ця і знайшла вираження в суспільстві ізраїльському. Її основою був Завіт Бога з людьми і виникала з цього Закон. З настанням належного, покладеного часу постало зі Спасителем Нове
  2. Глава VI
    Наскільки, до речі сказати, велике невігластво тих, хто приписує цю первісну вигадку мусульманам! Адже при самому зародженні християнства васілідіане21 отріцалі222, що страждав сам Христос, і стверджували, що замість нього був розп'ятий Симон з Кі-рени. До них керінфіане, а потім карпократпаіе22 (не згадуючи більш тих, хто стверджував, що Ісус був звичайною людиною) теж вважали, що
  3. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи
    Те, що Ісус Христос не був богом, виявляється з його власних слів, коли, кажучи про день страшного суду, він заявляє: «Про день же той чи про годину, ніхто не знає, ні ангели небесні, ні син, але тільки батько »[Марк., гл. 13, ст. 32]. Це рівносильно відмові від усяких домагань на божественність і відвертому визнанню, що він знає не все, по порівнює своє розуміння з розумінням людини і ангелів:
  4. Кара за гріх і нагорода за доброчесність, коли незабаром вони зачіпають розум , не можуть існувати самі по собі (have no positive existence), незалежно від пороків гріха і достоїнств чесноти; з поясненням викладається в Писанні догмату про поставленні
    Ті, хто вірить в догмат про поставлення, безсумнівно , повинні виходити з припущення, що акт (гріхопадіння Адама осудним ето нащадкам, ледь вони народжувалися на світ. Бо до того часу їх настільки ж мало можна було назвати винними або невинними, як і неіснуюче істота. Таким чином, якщо ми визнаємо, що Христос прийняв муки в спокутування гріха і що (гріх Адама був вменен ето прямим нащадкам,
  5. Про страх смерті І ПРО ПАМ'ЯТЬ СМЕРТНОЇ
    Все живе боїться смерті - і люди, і тварини, і рослини ... Я думаю, що навряд чи хто-небудь буде сумніватися в тому, що ми, люди, боїмося смерті. Бояться її і тварини: мені говорили, що коли корову ведуть на бойню, вона плаче, за її доброї морді течуть сльози. Складніше повірити в те, що рослини бояться смерті. «Як рослини можуть боятися смерті, - запитає читач, - адже їм буквально нічим
  6. ОЛЕКСАНДРІЙСЬКА БОГОСЛОВСЬКА ШКОЛА І ЗБЛИЖЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ВІРИ З ідеалістичної філософії
    Тенденції зближення християнства з елліністичної філософією посилювалися з перетворенням християнства в релігійно-ідеологічну систему, яка виправдовувала експлуататорський лад. Ця лінія проявляється, зокрема, у сучасника Тертуліана Тита Флавія Климента (Клемент Олександрійський-ок. 150 - 219), який заснував в Олександрії в III столітті християнську богословську школу. Її метою було
  7. § 3. Яка головна чеснота в християнстві?
    Саме християнство, безумовно, відноситься до вищих форм релігійної свідомості, в рамках якого Бог виступає особистим Абсолютом, наділеним усіма безмежними здібностями. Одиничність християнського Бога, його ізольованість від світу і повна свобода вигідно відрізняють його від божественних абстрактних і безособових абсолютів в язичницьких і натуралістичних релігіях. Однак вторинність
  8. Є В ЖИТТІ ЩАСТЯ?
    Чи можемо ми бути щасливі, поки живемо на землі? Навряд чи, - відповідає цар Соломон в «Книзі Екклезіаста» (далі йде цитата у перекладі С.Аверінцева): Бо, доля синам людини і доля худобі - Одна і та ж їм доля: Як тому вмирати, так вмирати і цим, І один подих, і не краще худоби осіб: Бо всі - марноту. Всі туди ж йде, Все - з пороху, і вернеться все знов до пороху, Хто
  9. Клінічна оцінка
    увазі обгрунтування експертами на підставі даних про історію розвитку випробуваного, результатів клініко-психіатричного і експериментально-психологічного дослідження його особистості висновку про відсутність у випробуваного психічного розладу і наявності у нього відставання в психічному розвитку. У тих випадках, коли між вчиненням правопорушення та проведенням експертизи пройшло більше
  10. зради Іуди
    Всі знають, що Юда зрадив Ісуса Христа. Ім'я «Юда» навіть стало синонімом слова «зрадник». Тому, коли про кого-небудь хочуть сказати, що він - зрадник, його цілком можуть назвати «Іудою». Про зраду Юди йдеться у всіх чотирьох Євангеліях. Наприклад, у Марка (Мк. 14:10,43-46) написано так: «І пішов Юда Іскаріотський, один з дванадцятьох, до первосвящеників, щоб їм Його видати ... (І через
  11. 6.3 Західний тип культури
    Культуру, народжену на старому європейському континенті, називають «європейською», або «західної». Між цими термінами не можна ставити знак рівності. Останній термін говорить про те, що разом з європейцями - переселенцями ця культура переступила через океан і зробила величезний вплив на всю західну культуру. Говорячи про європейську культуру, ми повинні мати на увазі і США, і Канаду, і Австралію, і
  12. Про неухильне прогрес в житті духу: будьте терплячі і вірте богу
    Вникнемо в одну з притч Господа нашого Ісуса Христа. І сказав: Царство Боже подібно тому, як якщо людина кидає в землю насіння, І спить, і встає вночі і вдень, а насіння сходить і росте, не знає він; Бо земля сама себе: перше вруна, потім колос, а тоді повне збіжжя на колосі; Коли ж дозріє плід, негайно посилає серп, бо настали жнива (Мк. 4:26-29).
  13. Глава XV про ідеї, додавав РОЗУМОМ ДО ТИХ, ЯКІ СКЛАДАЮТЬ ТОЧНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛІВ
    Додатковими можна також вважати ідеї іншого роду , які розум з якихось міркувань додає до точного значення термінів. Часто буває, що, помислів відповідне слову точне значення, розум не зупиняється на ньому, якщо воно є занадто невиразним і загальним, а простягає свій погляд далі, щоб розглянути ще інші атрибути та інші сторони представився йому продмета і, таким
  14. «Товар X» - новіше, більше, яскравіше
    Християнство, одна з похідних іудаїзму, переглянуло Старий заповіт з нової позиції і додало до нього нові священні писання - Новий заповіт. Прийде знову? Як і євреї, християни вірили, що мета Бога буде виконана, коли в цей світ прийде месія. Християнський месія, Ісус Христос, вже приходив до нас і, відповідно до книги Одкровення Іоанна Богослова, ще повернеться, щоб правити своїм царством
  15. Примітки
    1Плотін (204-270) - грецький філософ, засновник неоплатонізму. Його філософія ще більше посилила дуалізм Платона між світом ідей і дійсним світом. 2Керінф - єгипетський іудей, засновник в I ст. по Р. X. секти керінфской в Малій Азії. Вчив, що Бог Старого Завіту і Бог Нового не один і той же і що Ісус Христос - проста людина. 3Сатурніл (розум. в 125) -
© 2014-2022  ibib.ltd.ua