Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи

Те, що Ісус Христос не був богом, виявляється з його власних слів, коли, кажучи про день страшного суду, він заявляє: «Про день же той чи про годину, ніхто не знає, ні ангели небесні, ні син, але тільки батько» [Марк ., гл. 13, ст. 32]. Це рівносильно відмові від усяких домагань на божественність і відвертому визнанню, що він знає не все, по порівнює своє розуміння з розумінням людини і ангелів: «Про день же той чи про годину, ніхто не знає, ні ангели небесні, ні син». Таким чином, він прирівнює себе до кінцевих істотам і визнає, що подібно їм ои не знає про день і годину суду, приписуючи в той же час вищі знань батькові, бо той знає про день і годину суду.

Далі, що Христос був тільки створеним істотою, випливає з його молитви до батька: «Отче мій! Якщо можна, нехай обмине мене чаша ця, втім, не як я хочу, а як ти »[Матв., Гл. 26, ст. 39]. Ці слова говорять про смирення покірності волі, силу і влади батька його, і, наскільки ні подбати сотворенному суті така покірність божественної влади, вона абсолютно несумісна і негідна бога або особи Ісуса Христа, якщо допустити, що він особа божественне або ж володіє сутністю бога.

Як можна думати, що божественна сутність ділена і що одна частина набуває владу над іншою або що інша частина повинна коритися? Це суперечливо, бо сутність неподільна, вона завжди одна і та ж, однакова за своєю природою, силу і влади.

Предполояшть, ніби одна частина божественної природи здійснює владу над іншою її частиною, - все одно що припустити, що частина суті бога була слабкою, недосконалою і нездатною брати участь у божественному правлінні. Це означало б звести її до стану та стану створеного предмета і позбавити її божественності. На цьому наслідки такого передбачуваного недосконалості сутності бога не кінчаються, бо вони необхідно прирекли б божественну природу на слабкість, страждання і недосконалість і знищили б усяку ідею про існування бога. Таким є необхідний наслідок обожнювання Христа. Але якщо Ісус Христос не володів божественною сутністю, то він повинен був бути всього лише створеним істотою, бо такого буття, яке не було б ні кінцевим, ні нескінченним, бути не може, як то доведено вище.

Нам, однак, говорять про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи. У чому ж воно полягає? Поєднує Чи воно дві природи так, що людська природа включається в сутність бога? Якщо ні, то не відбувається і обожнювання особистості Христа, бо тим, що він є, його робить сутність бога. Але якщо з'єднання в іпостасі означає включення чоло-веческой природи в природу божественну, то тоді сталося б додавання людської природи до сутності бога, і в цьому випадку божественна природа була б вже не простий і досконалою, а складовою і відмінною від того, чим вона, за припущенням, була у вічності, що передувала цьому передбачуваному з'єднанню, у зв'язку з чим божественна природа повинна була змінити свого вічного тотожності.

Він не міг би бути тим же богом, яким він був до свого з'єднання з людською природою. Справді, якщо передбачається, що з'єднання тієї й іншої природи не справило змін до божественної сутності, то буде протиріччям називати його з'єднанням, оскільки з'єднання в іпостасі повинно було бути або чимось, або нічим. Якщо воно було нічим, то такого з'єднання немає, якщо ж воно є щось реальне, то воно неминуче породжує мінливість у божественній природі. Але коли незабаром божественна природа була одвічно досконалою і повною, то для неї було б неприйнятно додавання людської природи. Якщо ж вона була недосконалою у вічності, що передувала передбачуваному з'єднанню в іпостасі, то вона не могла б зробитися досконалої допомогою додавання іншого недосконалості.

Догмат ж про втілення п непорочне зачаття не заслуговує серйозного спростування, і тому ми обмежимося одним лише згадкою про нього.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи "
  1. Розділ VI
    несовершенствам. Тому Ісус Христос в тому в'ГО єстві, в якому він, як вважають, страждав, не міг бути богом. Але якщо виходити з того, що Христос був лише створеним істотою (як в той вірять послідовники аріанства), хоча б і самим піднесеним, то всяке послух або праведність, які він міг би придбати або яких він міг досягти, були б необхідні для виконання ним його
  2. Принцип додатковості (несумісності)
    несумісна з її великою складністю. Іноді цей принцип розуміється більш спрощено - реальна складність системи і точність її опису при аналізі обернено пропорційні в першому
  3. Про страх смерті І ПРО ПАМ'ЯТЬ СМЕРТНОЇ
    християнами, якщо ми не прийняли Ісуса Христа у своє серце, є найсерйозніші підстави боятися смерті. Я переконаний, панічний страх смерті - це не що інше, як рятівна Божа «підказка», Боже повчання, і якщо ми будемо хорошими учнями, правильно сприймемо Божу «підказку» і засвоїмо Божий урок, це призведе нас до спасіння в Ісусі Христі. Суть рятівного Божого настанови
  4. Ставлення протилежності
    несумісні з ним. Наприклад, відносини між поняттями «високий» (А) і «низький» (В) (рис. 6). Пунктиром і суцільний кривої зображено родове поняття «зростання». Поняття В містить ознаки, несумісні з ознаками поняття А. Рис.
  5. § 3. Яка головна чеснота в християнстві?
    Християнство, безумовно, відноситься до вищих форм релігійної свідомості, в рамках якого Бог виступає особистим Абсолютом, наділеним усіма безмежними здібностями. Одиничність християнського Бога, його ізольованість від світу і повна свобода вигідно відрізняють його від божественних абстрактних і безособових абсолютів в язичницьких і натуралістичних релігіях. Однак вторинність християнства по
  6. Зауваження з приводу розповіді Мойсея про творіння
    недосконалості знань і особливо через спотворень в перекладах писань Мойсея та інших стародавніх письменників. До того ж слід визнати, що цим древнім авторам було дуже важко писати для нащадків вже в силу одного того, що наука і знання в ті часи перебували в зародковому стані; стало бути, нам не слід виступати в якості суворих критиків їх писань, ми повинні лише перешкоджати
  7. Іудаїзм і християнство
    християнство, де спостерігається розрив між людиною і природою і порушена рівновага обмінів між людським і божественним. Релігійне звернення набуває в цих релігіях радикальну і всеосяжну форму, що зближує його з філософської конверсією. Але воно приймає форму абсолютної та виключної віри в слово і рятівну волю Бога. У Старому Завіті Бог устами пророків часто запрошує
  8. Є В ЖИТТІ ЩАСТЯ?
    Християнину ставитися до цієї теорії? Нагадую, що ця теорія, правда в пом'якшеному вигляді, міститься в старозавітній "Книзі Екклезіаста». Переважаючий тон цієї книги - глибока меланхолія, смуток, скорбота: життя - це не більше ніж "суєта суєт і ловля вітру» ... Як ставитися до цього умонастрою премудрого Соломона? Його, на мій погляд, вибачає те, що він жив приблизно за 1000 років до Ісуса
  9. зради Іуди
    його цілком можуть назвати «Іудою». Про зраду Юди йдеться у всіх чотирьох Євангеліях. Наприклад, у Марка (Мк. 14: 10,43-46) написано так: «І пішов Юда Іскаріотський, один з дванадцятьох, до первосвящеників, щоб їм Його видати ... (І через деякий час - В.К.) прийшов Юда, один з дванадцятьох, і з ним люди з мечами та киями, від первосвещешшков і книжників, і старших. зрадник
  10. Про неухильне прогрес в житті духу: будьте терплячі і вірте богу
    християнство не вдалося » . Довготривале і поступове зміна дуже часто сприймається як незмінне стан. «Непомітність» долгоідущего процесу, сприйняття його як якоїсь сукупності статичних станів видатний російський історик і етнолог Лев Миколайович Гумільов охарактеризував як «аберацію стану», тобто спотворення в сприйнятті процесу, яке у тому , що цей процес
  11. Історичного свідоцтва про чудеса недостатньо для докази не осягаються розумом навчань
    християнського одкровення найчастіше доводять його божественну силу посиланням на чудеса, заради цього вчинені, по переказами, Мойсеєм і пророками, а також Христом і його апостолами. Ці чудеса вони або приймають на віру як факти, або тщатся довести їх реальність за допомогою мало переконливих висновків, виведених зі старих історій про чудеса і головним образам з самих писань. Такі історичні
  12. Розділ IV
    християнства деякі з тодішніх його сект вважали божественними різні інші писання, які, до нещастя, не отримали схвалення ортодоксії в наступну епоху деспотизму церкви. Переклад Письма, зроблений царем Єгипту Птолемеєм Філадельфом28, з'явився до Христа і тому не міг-включати Нового завіту, «а чи був він здійснений 72 перекладачами і тим способом, як про те звичайно
  13. Про положення колона У Фрігії У 111 в. Н. Е.
    несумісні з вашими счастливейшими часами. Нас гноблять ті, які, будучи послані в Аппіанскій округ, ухиляються від великих доріг; до того ж солдати і вельможі з правлячих в місті і ваші цезаріанци, прибувають сюди, відхилившись від проїжджих доріг, відірвавши нас від роботи і забираючи на Ангарі наших робочих волів, стягують те, що їм не слід, і виходить, що ми пригнічені і терпимо
  14. Завдання 5: Чи є дані поняття: а) порівнянними, б) сумісними?
    несумісні /.
  15. § 5. Що таке релігійний символізм?
    його походження? Бог, перебуваючи у вічності, передує собою існування тимчасового матеріального світу, що виступає наслідком його ідеально продуманого плану - провидіння. Провидіння складається з ідей - думок Бога, що визначають зміст і закон існування майбутніх речей матеріального світу. Матеріально-природна організація світу стає відображенням духовного плану божественних ідей. А це
  16. християнське розуміння СМИСАА ЖИТТЯ: КАТОЛИЦЬКИЙ, ПРАВОСЛАВНИЙ і протестантських ПІДХОДИ
    християнина вищою метою і цінністю є Сам Ісус Христос. Іншими словами, сенсом життя християнина є прагнення до життя у Христі і набуття цьому житті - життя, про яку апостол Павло сказав: «І живу вже не я, а живе в мені Христос. А що я живу в тілі, то живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив і видав себе за мене »(Гал. 2:20). Яким же чином знаходиться,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua