Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяПершоджерела з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг Н.М.. Американські просвітителі. Вибрані твори в 2-х томах / том 2, 1969 - перейти до змісту підручника

Про місіях і одкровеннях

Кожна національна церква чи релігія упрочивает себе тим, що претендує на особливу божественну місію, повідомлену деяким особам. У євреїв є Мойсей, у християн - Ісус Христос, апостоли і святі, у турків - Магомет, як ніби шлях до бога не відкритий однаково для кожної людини.

Кожна з цих церков посилається на книги, звані одкровенням, або словом божим. Євреї кажуть, що їх слово боже було передано Мойсеєві богом, обличчям до обличчя; християни кажуть, що їх слово боже було отримано в результаті божественного натхнення; а турки кажуть, що їх слово боже (Коран) було принесено ангелом з неба. Кожна з цих церков звинувачує інші в безвір'я; що ж стосується мене, то я не вірю їм усім.

Оскільки необхідно надавати вірний сенс словами, я зроблю, перш ніж заглибитися в предмет, кілька зауважень щодо слова одкровення. Одкровення, у застосуванні до релігії, означає щось повідомлене безпосередньо богом людині.

Ніхто не стане заперечувати чи оспорювати, що у владі Всевишнього зробити, якщо йому заманеться, таке повідомлення. Але якщо допустити для даного випадку, що щось було відкрито певній особі, але Нікому іншому, то це означає, що одкровення тільки йому й було зроблено. Коли ж одержав одкровення повідомляє про нього другий, а той третьому, третій четвертому і т. д., одкровення перестає бути одкровенням для всіх цих осіб. Зроблене тільки першій особі, для інших воно просто слух, і, отже, вони не зобов'язані в нього вірити.

Називати одкровенням щось таке, що дійшло до нас з других рук, письмово або усно, - протиріччя в термінах і в сенсі. Одкровення необхідно обмежено першим повідомленням, після цього воно перетворюється на розповідь про одкровення, зробленому комусь; і хоча хтось може вважати себе зобов'язаною у нього вірити, це одкровення не обов'язково для мене, бо воно не було зроблено мені, я знаю про нього зі слів іншого.

Коли Мойсей сказав синам Ізраїля, що отримав дві скрижалі із заповідями з рук бога, вони не зобов'язані були вірити йому, бо у них не було ніякого тому підтвердження, крім його слів; а у мене немає іншого підтвердження, крім слів деяких істориків. Заповіді не містять в собі ніяких доказів їх божественності. У них міститься кілька хороших моральних приписів, які, однак, будь-яка людина, що має права законодавця, міг би скласти сам, не звертаючись до надприродного втручанню 5.

Коли мені говорять, що Коран був написаний на небесах і принесений Магомету ангелом, ця розповідь, як і перший, надто близький до категорії чуток і до авторитету з других рук. Сам я не бачив ангела і тому маю право не вірити в нього.

Коли мені говорять, що жінка, іменована дівою Марією, заявила, що завагітніла, чи не живучи разом із чоловіком, а її наречений чоловік, Йосип, сказав, що це повідомив йому ангел, моє право - вірити їм чи ні; така пригода вимагає набагато більш сильного докази, ніж голі слова. Але ми не маємо навіть цього, бо ні Йосип, ні Марія самі нічого такого не писали; тільки інші повідомляють, що вони так говорили; це слух про слух, а я не збираюся засновувати свою віру на такому свідоцтві.

Не важко, проте, пояснити довіру, надану історії в тому, що Ісус Христос - син божий. Він народився, коли язичницька міфологія була ще в моді і користувалася у світі довірою; міфологія і підготувала людей до віри в цю історію. Майже всі незвичайні люди, що жили, коли була поширена язичницька міфологія, вважалися синами-кого зі своїх богів. У той час було не ново повірити в небесне походження людини; переконання в тому, що боги вступають у зв'язок з жінками, було тоді широко поширене.

Юпітер, згідно міфології, жив разом з сотнями [жінок]; тому згадана історія не мала в собі нічого нового, чудесного або непристойного. Вона узгоджувалася з думками, що переважали тоді у людей, які називалися язичниками ЙЛЙ міфотворцями, і тільки вони і вірили в неї.

Євреї, які строго трималися віри в одного бога і не більше і завжди відкидали язичницьку міфологію, ніколи не вірили цим росскаїзням.

Цікаво простежити, як теорія так званої християнської церкви виникла із залишків язичницької міфології. Пряме запозичення полягало насамперед у тому, що [її] общепризнанному засновнику було приписано небесне походження. Подальша трійця богів є не що інше, як зменшення колишнього безлічі богів, що становив двадцять чи тридцять тисяч; статуя Марії замінила статую Діани Ефеської; обожнювання героїв перетворилося на канонізацію святих. Язичники мали богів на всякий випадок життя; християнські міфотворці мають стільки ж святих. Церква так само кишіла другими, як пантеон першими, а Рим - місце проживання тих і інших. Християнське вчення ще кілька більш, ніж ідолопоклонство древніх язичників, пристосоване до цілей влади і збагачення; і на частку розуму і філософії все ще залишається знищити низьку брехня.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Про місіях і одкровеннях "
  1. Відділ III. Одкровення Сверхтварного Творця
    Відділ III. Одкровення Сверхтварного
  2. Чудеса не могли б бути повчальними для людства
    Якщо б ми і визнали втручання чудес, то вони ще не могли б розширити наші уявлення про могутність бога. Справді, щоб повсюдно переробити природу і дати їй нові закони, протилежні законам її вічного встановлення, знадобилося б не більший прояв могутності, ніж всі-могутність, яке должіно було бути проявлено у вічному творінні, впорядкування і підтримці
  3. Нове Одкровення. Життя у Христі
    Перше Одкровення Сверхтварного Творця, дане Мойсею і пророкам, принесло з собою ідею Царства Божого як зміст світового життя взагалі і зокрема - зміст особистого життя людини. Ідея ця і знайшла вираження в суспільстві ізраїльському. Її основою був Завіт Бога з людьми і виникала з цього Закон. З настанням належного, покладеного часу постало зі Спасителем Нове
  4. § 3. Яка природа і роль священних текстів?
    Релігійний авторитаризм починається з твердження незаперечного переваги в пізнанні вищої реальності, шляхах і цілях людського життя тих, хто коли-небудь випробував благодать, над тими, хто її ніколи не мав. Наявність досвіду пережитої благодаті фактично ділить людство на дві кількісно і якісно нерівні частини: кращі люди за якістю своєї душі, по менші у своєму кількісному
  5. Клод діжі. Нове зібрання хімічних філософів - (Алий Лев), 2010

  6. Блаженний Августин
    Величезну роль у формуванні християнської педагогічної традиції зіграв Блаженний Августин (354-430). Визнаючи практичну значимість світських наук, Августин стверджував, що їх вивчення, в кінцевому рахунку, повинно бути підпорядковане вирішення завдання морального вдосконалення особистості в дусі християнських ідеалів і цінностей. Вирішення цього завдання він пов'язував, насамперед, з осягненням серцем
  7. Моральний фактор релігії в його трансформації у філософію у Лессінга.
    Деякі французькі просвітителі, як зазначено вище, дуже спрощено трактували виникнення релігії як результат обману недобросовісним священством темного народу, ігноруючи при цьому моральний фактор, без якого релігія, по суті, неможлива. Серед німецьких філософів епохи Просвітництва, можна сказати, не було подібних спрощенців. Можливо, така ситуація багато в чому пояснювалася
  8. Формулювання питань кандидатам
    Відкриті питання. Найбільш ефективним способом отримання максимуму інформації про кандидата є відкриті питання, що викликають відверті та повні відповіді. Питання називається відкритим, якщо він: допускає широкий діапазон можливих відповідей, не орієнтує співрозмовника на певний відповідь; спонукає висловлювати погляди і думки; не містить пропозицій і упереджень; викликає співрозмовника
  9. § CLX Про те, що люди , які стверджують, що зіпсованість вдач викликана ослабленням віри, применшують злочини, замість того щоб показати, як вони жахливі
    ... У міру того як вдається довести, що людина за своєю природою зіпсований, розум змушений повірити в те, що повідомило нам одкровення бога про гріхопадіння Адама. Віра в це дуже необхідна; і для релігії корисніше, ніж прийнято думати, доказательст-во того, що зіпсованість людей так жахлива, що тільки особлива благодать святого духа могла б подолати цю зіпсованість, а без такої благодаті
  10. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
    Агент - рухомий 173 - духовний 182, 183 - матеріальний 182 Акциденція 192 - і субстанція 193 Анатомія - і фізіологія 435 Аномія 413 Атеїзм 474 Біблія 119, 385 - переклад і тлумачення 377 - 384 Бог (божество, творець) 71, 75, 84, 106, 107, 180, 203, 228, 235-237, 255-257, 278, 279, 316, 317, 323, 325, 349, 483 - як мисляча істота 239 - як перводвигатель 69 - як
  11. 1.2. ВИЯВЛЕННЯ типологічних особливостей особистості. Общепсихологическими ТИПОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ
    Методика виявлення типологічних особливостей особистості запропонована К. Юнгом. Інструкція: "На кожне питання є два варіанти відповіді, необхідно вибрати відповідь, який підходить Вам більше, і поставити букву, що позначає цю відповідь». 1. Що ви віддаєте перевагу? а) трохи близьких друзів, б) велику товариську компанію. 2. Які книги ви віддаєте перевагу читати? а) із цікавим
  12. III. Релігія одкровення
    Видимість, розвиток і визначення не тривають до безкінечності і не припиняються випадково, навпаки, справжній процес розвитку полягає в тому, що ця рефлексія поняття сама себе перериває допомогою того, що вона дійсно повертається до себе . Тоді саме явище нескінченно, зміст відповідає поняттю духу, і явище є такою, якою дух є в собі і для себе самого. Поняття
  13. Логічні роздуми про надприродне і таємничому одкровенні взагалі
    Н-ичто так не сприяло обману людства в релігійних питаннях, як хибні уявлення про надприродне уселянні або одкровенні; при цьому не приймалося до уваги, що джерело всякої істинної релігії - розум і що її не можна зрозуміти ішаче, як застосовуючи і удосконалюючи його. Тому люди схильні забивати собі голову такого роду недоладності. У наступних міркуваннях про це
  14. § 8. Який зв'язок між розділами філософії і формою існування в них істини?
    Для того щоб відповісти на це питання, будемо вони раться на такі важливі фрагменти вже рассмот Ріпнів нами знань, як філософська картина світу, властивості з знання людини, відповідні їм напрями в гно сеологіі та відображають їх види знань. Нам відомо, що в містичній картині світу вищої пізнавальної здатністю людини висту пает інтуїція, яка ірраціональним способом
  15. Історичного свідоцтва про чудеса недостатньо для докази не осягаються розумом навчань
    Захисники християнського одкровення найчастіше доводять його божественну силу посиланням на чудеса, заради цього вчинені, за переказами, Мойсеєм і пророками, а також Христом і його апостолами. Ці чудеса вони або приймають на віру як факти, або тщатся довести їх реальність за допомогою мало переконливих висновків, виведених зі старих історій про чудеса і головним образам з самих писань. Такі
  16. Визначення справжнього одкровення
    Але можливо, деякі запитають: невже ми повинні бути позбавлені слова божого - позбавлені одкровення? Я відповідаю: так, є слово боже, є одкровення. Слово боже є видимий нами створений світ, світобудову (creation); і за допомогою цього слова, яке ніяке людське винахід не може підробити або змінити, бог завжди і всюди говорить з людиною. Людська мова змінюється в
  17. Різноманітність приміток до Писання і його тлумачень поряд з відмінністю різних сект доводить, що воно не непогрішно
    Все тлумачення Біблії та примітки до неї служать непрямим доказом того, що вона пе непогрішна. Справді, якби Письмо залишалося справжнім і достовірним, воно не потребувало б у тлумаченнях і поясненнях і без них сяяло б своїм незгасним світлом і чистотою. Хіба не порожня витівка з боку смертних намагатися розтлумачити і пояснити людству те, що бог, як припускають, дав
  18. § 2. Галузі міжнародного права
    Система міжнародного права являє собою комплекс його галузей та інститутів. Галузь міжнародного права ~ це сукупність юридичних норм, що регулюють відносини суб'єктів міжнародного права в певній галузі, яка складає специфічний предмет міжнародного права, має більшою мірою універсальної кодифікації і характеризується наявністю принципів, застосовних до
  19. Про те, як важливі для щастя людства застосування розуму і звичка до моральності
      Термін життя вельми невизначений, і навіть найдовша життя коротке. За кілька років ми переходимо від дитинства до зрілості, ще кілька років, і ми приходимо до розпаду. Біль, хвороба і смерть - неминучі слідства тваринного життя. Все своє життя ми боремося з фізичним злом, яке в кінцевому Рахунку неодмінно зруйнує натного земну оболонку, і було б благом, якби на цьому зло закінчувалося. Але на жаль!
  20. Алогізм Вільяма Джемса
      Стаття вперше опублікована в журналі «Під прапором марксизму» (1927, № 7-8) Простодушна відвертість Джемса пошкодила йому в думках буржуазних ідеологів Квропи. Наприкінці XIX і на початку XX в. філософська совість, щирість і прямота стають рідкісними якостями в середовищі буржуазних філософів. Та й розцінюються вони не як чесноти, а скоріше як недоліки. Для багатьох європейських
© 2014-2022  ibib.ltd.ua