Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ОБШЕНИЯ З БОГОМ ...

Втім, далеко не всі люди вважають, що з Богом треба спілкуватися. «Як спілкуватися з Тим, Кого немає?» - кажуть вони.

«Бог помер», - проголосив в XIX в. німецький філософ Фрідріх Ніцше. І це помилкове пророцтво (слово «пророцтво» я в даному випадку вживаю в біблійному значенні, як «прореканіе», категоричне висловлювання того, що вважається вищою істиною) з великою радістю було сприйнято людьми.

Що мав на увазі Ніцше, коли говорив про смерть Бога? І яка природа тієї радості, яку випробували багато представників так званої інтелігенції, коли почули звістку про смерть Бога?

Говорячи, що Бог помер, Ніцше мав на увазі, що люди перестали вірити в Бога й Ісуса Христа як Сина Божого й істинного Бога, перестали вірити в Бога і визнали втрату своєї віри достатньою підставою для переконання, що «Бога немає». Зрозуміло, Ніцше не стверджував, що всі люди, поголовно, перестали вірити. Він лише сказав, що саме він, Фрідріх Ніцше, і люди, подібні йому, перестали вірити в Бога, сприймати Слово Боже, Біблію, як живу мову Бога, звернену до людей. Таким чином, словами «Бог помер» Ніцше висловив своє переконання, що Бога немає. І дійсно, Бог помирає для тих людей, які перестають вірити в Нього, подібно до того як видимий світ зникає для осліплого людини.

До кінця XIX в. невіра в Бога широко поширилося серед населення християнських країн, як у Західній Європі та Америці, так і в Росії. Поширення цього невіри мало самі сумні наслідки і найбільш тяжкими і трагічними вони виявилися для Росії. Я переконаний, що кривава революція 1917 р., громадянська війна, наступні репресії - все це має своєю найважливішою причиною втрату громадянами Росії віри в Бога. Це прекрасно висловила народна мудрість: «Люди Бога забули - від того і все!» Люди забули Бога, духовно осліпли, перестали бачити інший вищий, Божий світ, втратили глибоке сердечне знання того, що за все, яке чиниться в цьому житті, неминуче свого часу доведеться дати звіт Вищому Судді. Люди втратили Бога, від того всі їхні біди і скорботи.

Чому ж все-таки люди раділи пророцтву Ніцше, що Бог помер ? - Тому, що Ніцше мав мужність чесно і гранично ясно висловити те, що давно вже підспудно ворушилося на дні душі багатьох людей, у чому люди, багато потайки від себе, були вже переконані. Він висловив слово, і тим самим як би прийняв на себе відповідальність за переконання в тому, що Бога немає. Він не був боягузом! І більш боязкі, ніж він, радісно підхопили це слово, «приєднувалися» до думки «авторитету» і, приєднуючись, легко і просто «звільнялися» від Бога!

Втім, подібне «звільнення» людей від Бога стало більш-менш регулярно проявлятися в сукупному людському дусі ще до народження Ніцше, який з'явився на світ в 1844 р.

В цьому відношенні характерно спогад Льва Толстого, що відноситься до 1838: «Пам'ятаю, що коли мені було років одинадцять, один хлопчик, Володенька М., який навчався в гімназії, прийшовши до нас на неділю, як останню новинку оголосив нам відкриття, зроблене У гімназії . Відкриття полягало в тому, що Бога немає і що Все, чого нас вчать, одні вигадки. Пам'ятаю, як старші братися зацікавилися цією новиною, покликали й мене на раду. Ми всі, пам'ятаю, дуже пожвавилися і прим'яли цю звістку як щось дуже цікаве й Вельми можливе ».

Таким чином, зерно пророцтва Ніцше і подібних йому« пророків »пало на добре підготовлений грунт і дало багатий урожай морального і, як наслідок, революційного розтління людей, урожай, який пожинаємо світом до цього часу. «Якщо Бога немає, то все дозволено», - сказав один з героїв Достоєвського. «Гуляй, рваніна, від рубля і вище», - продовжив в одній зі своїх пісень Володимир Висоцький. І погуляли! .. Влаштували собі «свято непослуху». Так погуляли, що досі з похмілля тієї гульні голова світу тріщить ...

Отже, люди осліпли і оглухли духовно, перестали бачити і чути Бога і дійшли висновку, що Його немає. Саме такий, я переконаний, джерело воєн і революцій XX в. Однак я також переконаний, що положення не є безнадійним: люди ще можуть схаменутися і повернутися до Бога. Духовна сліпота і глухота не є незворотними. Ми можемо знову побачити і почути нашого Творця, бо Він не вмирав! Він нікуди не йшов від нас, Він завжди перебував з нами. Це ми відгороджувалися від Нього! Пора рішуче зруйнувати ці перегородки, покаятися в своїх гріхах і відкрити Богові своє серце.

Варто лише неупередженим і відкритим поглядом глянути на навколишній нас світ, і ми всюди угледівши безперечні свідчення і знаки Божої присутності, бо, як чудово пише апостол Павло: «Невидиме Його, вічна сила і божество, від створення світу через розглядання творінь видимі »(Рим. 1:20). Ми побачимо Бога в природі! Ми побачимо Його в нашій душі! Ми побачимо Його в інших людях! Відкрити наше серце Богу - це означає полюбити Бога. Любов же творить чудеса. Любов - це найкраща основа для взаєморозуміння, для спілкування, як між людьми, так І між нами і Богом.

У цьому зв'язку спадає на пам'ять текст з Толстого, в даному випадку сцена з «Анни Кареніної» (ч.4, гл. 13) - освідчення в коханні Левіна і Кіті:

«Я давно хотів запитати у вас одну річ, - каже Левін. -

Будь ласка, запитайте, - відповідає Кіті. -

Ось, - сказав він і написав крейдою на картковому столі початкові літери: до, в, м, о, е, н, м, б, з, л, е, ч , н, і, т? Літери ці значили: "Коли ви мені відповіли: цього не може бути, значило це, що ніколи або тоді?" Не було ніякої ймовірності, щоб вона могла зрозуміти цю складну фразу, але він подивився на неї з таким виглядом, що життя його залежить від того, чи зрозуміє вона ці слова.

Вона глянула на нього серйозно, потім сперлася насуплений лоб на руку і стала читати. Зрідка вона поглядала на нього, питаючи у нього поглядом: "Чи то це, що я думаю?" -

Я зрозуміла, - сказала вона, почервонівши. -

Яке це слово? - сказав він, вказуючи на (літеру) н, якої позначалося слово ніколи. -

Це слово означає ніколи, - сказала вона, - але це неправда!

Він швидко стер написане, подав їй крейду і встав. Вона написала: т, я, н, м, і, о.

Він раптом засяяв: він зрозумів, Це означало: "Тоді я не могла інакше відповісти".

Він глянув на неї запитливо, боязко. -

Тільки тоді? -

Так, - відповідала її посмішка. -

А тепер? - запитав він. -

Ну, так от прочитайте. Я скажу те, чого б бажала. Дуже б бажала! - Вона написала початкові літери: ч, В , м, з, і, п, ч, б. Це означало: "Щоб ви могли забути і пробачити, що було".

Він схопив крейда напруженими, тремтячими пальцями і, зламавши його, написав початкові літери такого: "Мені нема чого забувати і прощати, я не переставав любити вас".

Вона глянула на нього з зупинити посмішкою. -

Я зрозуміла, - пошепки сказала вона ».

Отже, достатньо найменшого натяку, початкових букв, щоб передати улюбленої свої почуття, і вона їх зрозуміє, розшифрує і безпомилково відновить ціле. Толстой говорить нам, що любляче, відкрите до улюбленого серце стає телепатично надчутливий до сигналів з боку свого коханого. Крім того, любов цнотлива - вона воліє натяк розгорнутому пропозицією, бо вона не нав'язлива, не хоче утрудняти свободу предмета своєї любові.

Бог любить нас, і натяки Його любові до нас розсіяні всюди. Але саме тому, що Він любить нас, Він цінує нашу свободу і не нав'язує Себе нам. Проте варто лише відповідні почуття любові виникнути в нашій душі, і ми відразу ж почнемо розуміти Божі натяки, почнемо вільно розмовляти з Ним, почнемо спілкуватися з Ним!

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна "ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ОБШЕНИЯ З БОГОМ ..."
  1. 5. Вічний інтерес, вічні суперечки Іван Грозний і Петро Великий
    що більшість істориків , оцінюючи діяльність Івана IV, керувалися власними політичними переконаннями та ідеалами. Саме це найчастіше викликало ту полярність оцінок, з якою неминуче стикається читач, бажаючий познайомитися з історичною роллю першого російського царя. Схожа ситуація склалася і щодо ще одного російського государя - Петра I (1672-1725). Одним історикам
  2. Глава третя. ПОХОДЖЕННЯ ПРАВА
    щоб пізнати причини появи і сутність права, виконавши тим самим свою основну дослідницьку задачу. Звернемося в цьому зв'язку знову до соціально-економічної сутності привласнюючої системи господарства. Ця система об'єктивно не потребувала в обліку внеску кожного члена суспільства в результати конкретної полювання, заняття рибальством, в інші способи добування їжі, і забезпечення житлом і т.п. Не
  3. Неміцність доцентрових тенденцій Західноєвропейська культура
    щоб вчителі спеціально вивчали інтелектуальні здібності своїх учнів, визначали, які способи педагогічної роботи з ними доцільно використовувати виходячи з їх індивідуальних нахилів. Вівес закликав виявляти вроджені здібності дітей, включаючи їх у різні види діяльності і спостерігаючи за успіхами і невдачами. Він ставив завдання допомогти учням набути знання про самих себе, про
  4. § 2. Розвиток науки і культури в другій половині ХХ в.
    що обсяг наукової інформації подвоюється кожні 5-7 років, то в 80-ті роки - кожні 20 місяців, а до кінця 90-х років - щорічно. Сенсом науково-технологічного та соціального прогресу став виграш у часі. Супутники , комп'ютери і факси сприяють ущільненню потоків інформації. Телекомунікаційні мережі, що з'єднали найвіддаленіші точки земної кулі, надали можливість подолання
  5. 3. 2. 944 рік. Договір Русі з Візантією
    щоб посли приносили золоті печатки, а купці - срібні, то тепер повелів Ваш князь посилати грамоти до нашого царській величності; посилаються ними (тобто росіянами) посли та гості нехай приносять грамоту, де буде написано так: «послав стільки-то кораблів »; щоб з таких (грамот) дізналися і ми, що приходять вони з мирними намірами. Якщо ж прийдуть без грамоти і опиняться в наших руках, то нам
  6. 3. 4. 907 рік. Договір Русі з Візантією
    що їм потрібно. І зобов'язалися греки. І сказали царі і всі бояри. Якщо з'являться росіяни не для торгівлі, то нехай не стягують місячне. Нехай (російська) князь заборонить своїм послам і (взагалі) прибувають сюди російським творити безчинство в наших селах і в нашій країні. Прибувають (сюди) росіяни нехай мешкають поблизу (монастиря) святого Мамонта; і коли наше царська величність пришле (до них будь-кого), хто
  7. 1. 2. Правління Ярославовичей
    що всі ви брати, від одного батька і від однієї матері. І якщо будете жити в любові між собою, Бог буде у вас і підкорить вам ворогів. І будете мирно жити. Якщо ж будете в ненависті жити, у чварах і сварках, то загинете самі і погубите землю отців своїх і дідів своїх, які добули її працею своєю великою; але живіть мирно, слухаючись брат брата. Ось я доручаю стіл мій в Києві старшому синові моєму і
  8. 1. 2. Військова діяльність Володимира Мономаха. Княжі міжусобиці на Русі на рубежі XI - XII століть. Повстання 1113 в Києві
    що помер Всеволод , послали вони послів до Святополка домовитися про світ. Святополк же, не порадившись з старшою дружиною батьківських і дядька свого, створили раду з прийшли з ним і, схопивши послів, посадив їх у хату. Почувши ж це, половці почали воювати. І прийшло половців з безліч і оточили місто Торчеськ. Святополк же відпустив послів половецьких, хоча світу. І не захотіли половці світу,
  9. Князь як монархічна початок.
    що "князь" - це запозичене старослов'янське слово. Воно відбувається, на думку багатьох вітчизняних і зарубіжних історіографів, від древнегерманского (прагерманского або готського) kuning (древньоскандинавською koningr), що означає "цар", "король". Разом з тим ряд авторів бачать у цьому слові чисто слов'янські корені: "Російське" князь ", давньослов'янське" коназ ", сербсько-чорногорський кньаз, тобто
  10. Т. Б. ВольскійІСТОРІЯ І ФІЛОСОФІЯ" ІНШОГО "
    що особливий ентузіазм вони викликають не у багатьох. Оскільки, в даній ситуації, людина опиняється в положенні, м'яко кажучи, для нього невигідному: людина, це завжди Тотожність, 1е Мете відповідно до термінологією, скажімо, Левінаса. Завжди щось одиничне, видящее себе в центрі всесвіту, як би незначній його персона не виглядала ззовні. Історія його взаємовідносин з Історією, це досить
  11. В. Б, БелоеерО ДРУГОМУ ВИМІРЮВАННІ ІСТОРІЇ
    щоб " зупинитися і поставити, нарешті, питання - так чи точно наш світ, той світ, якому розум продиктував закони ", той світ, який створений" колективним "досвідом, є єдино можливий мир і чи точно розум з його законами панує над живим" (2). Зрозуміло, чому тепер в історії Шестова НЕ БУДЕ причин і наслідків, "інтересів" Джерело істини і одкровення єдино один - Святе
© 2014-2022  ibib.ltd.ua