Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

БОГ І ЛЮДИНА

Для того щоб більш доступно витлумачити взаємозв'язок між Богом і людиною, спробую звернутися до рядків з оди Гаврила Романовича Державіна «Бог».

Ода - це поетичний жанр, який був поширений у російській поезії XVII - XVIII ст. Одами називалися урочисті вірші, присвячені якому-або історичної події або герою. З назви оди Державіна ясно, що її героєм є Бог.

Тебе, душа моя бути чає, Вникає, мислить, міркує: Я єсмь - звичайно є і Ти!

Ти є! - Природи чин віщає, Говорить моє мені серце то, Мене мій розум запевняє, Ти є - і я вже не ніщо!

Частка цілої я всесвіту, Поставлено, думається мені, в поважній, Середні єства я тієї, Де скінчив тварюк Ти тілесних, Де почав Ти духів небесних І ланцюг істот зв'язав усіх мною.

Я зв'язок світів всюди сущих, Я крайня ступінь речовини; Я осереддя живуть, Чорта початкових божества; Я тілом в поросі знищиться, Розумом грому наказую, Я цар - я раб - я черв'як - я бог!

Слово «бог» в останній сходинці написано, природно, з маленької літери, так само як в 81 псалмі, в якому Бог каже: «Я сказав: ви - боги, і сини Всевишнього всі ви» .

Але, будучи я настільки чудовий, відколи проісшел? - Безвісний; А сам собою я бути не міг. Твоє созданье я, Творець! Твоєї премудрости я тварь, Джерело життя, благ Подавець, Душа душі моєї і Цар!

Хоча архаїчний мова цього твору не завжди легко сприймається, але зміст наведеного тексту в основному зрозумілий.

Отже, спробую прокоментувати деякі рядки з оди. «Я єсмь - звичайно є і Ти!». Дослівний сенс цього рядка такий: я існую, отже (з логічною необхідністю), існує і Бог. Здавалося б, це твердження абсурдно й безглуздо, бо воно ставить існування Бога в залежність від мого існування - я ніби стаю причиною існування Бога. Але Державін має на увазі, що наявність людини - це достатня підстава для умовиводи про наявність Бога.

Моє існування, моє наявність у цьому світі є для мене цілком достатньою підставою, щоб стверджувати, що Бог, безсумнівно, існує. Людина створена за образом Божим. Ось як говорить про це біблія: «І створив Бог людину за образом Своїм, за образом Божим створив» (Бут. 1:27). Інакше кажучи, Бог - це Прообраз, Оригінал, а людина являє собою образ Божий, Його копію приблизно в тому ж сенсі, в якому фотографія є копією представленого на ній людини.

Але, кажучи про те, що людина - це образ Божий, ми не повинні забувати, що між нами і Богом дистанція величезного розміру. Ця дистанція набагато більше, ніж дистанція між фотографією і людиною.

Отже, розглядаючи фотографію людини, ми можемо з упевненістю укласти, що ця людина існує (або існував) насправді. Від нашого наявності в світі ми можемо з упевненістю укласти що існує наш Прообраз - Бог. Саме це мав на увазі Державін, коли написав «я єсмь - звичайно є і Ти!».

Далі звернемося до наступних рядках: «Ти є! - Природи чин віщає, / / Говорить моє мені серце то, / / Мене мій розум запевняє, / / Ти є - і я вже не ніщо! »

Перша рядок говорить, що на користь буття Божого , на користь існування Творця світу переконливо свідчить «чин природи», тобто порядок і законодоцільність реального світу. Іншими словами, якщо реальний світ настільки премудро збудований, то, безсумнівно, існує і його вищий премудрий Улаштовувач, тобто Бог.

Тут можна навести такий приклад. Припустимо, що людина з первісного племені в африканських джунглях, який ніколи не бачив годин, одного разу знаходить на лісовій стежці годинник, які напередодні обороняли білий мандрівник. Хоча тубілець ніколи не зустрічав нічого подібного, він, я думаю, відразу ж здогадається про штучне походження цього дивного предмета. Він зрозуміє, що цей предмет не впав з дерева, а має свого творця, наділеного розумом.

Про це йому гранично ясно скаже пристрій предмета, який опинився в його руках.

Подібним чином, спостерігаючи найвищою мірою премудро влаштований матеріальний світ, ми легко доходимо висновку, що цей світ має свого Творця.

Аналізовані рядки оди являють собою твердження, що у нас є два джерела доказів на користь існування Бога - це розум, тобто раціональна (логічна) думка, і наше серце, тобто безпосереднє глибинне емоційне відчуття Бога .

Можна сказати, що розумом ми, так би мовити, «обчислюємо» Бога - наводимо логічні доводи на користь Його існування; а серцем ми безпосередньо сприймаємо, відчуваємо Бога - приймаємо Його в себе. І звичайно ж, для нашого серця Бог набагато ближче, ніж для нашого розуму. «У серця є свої резони - яких не знає розум», - сказав Блез Паскаль.

Важливо звернути увагу на звернення поета до Бога: «Ти є - і я вже не ніщо!» Чому людина є «Не ніщо»? Відповідь міститься в наступних рядках оди. Людина - це зв'язок між матеріальним і духовним світами, створеними Богом: «Я. .. поставлений ... в ... середині єства ..., / / Де скінчив тварюк Ти тілесних, / / Де почав Ти духів небесних / / І ланцюг істот зв'язав усіх мною ». Людина, на думку Державіна, це місце з'єднання, місце зв'язку світу духовного зі світом матеріальним. Він каже, що без нас створений Богом світ розпався б. Таким чином, світ потребує нас! Ми, за задумом Бога, граємо дуже велику роль у всесвіті. Саме це виражає Гаврило Романович, коли говорить, що ми - «Не ніщо».

Завершується процитований мною уривок словами, що Бог є «душею нашої душі», тобто «серцевиною нашої серцевини», - найважливішим, найбільш значним, найціннішим, що може в нас бути.

Коли ми закликаємо Ісуса увійти в наше серце, то ми закликаємо Його стати саме душею нашої душі!

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " БОГ І ЛЮДИНА "
  1. 1. 2. Правління Ярославовичей
    богім. І помер лютого о 3-й день і покладений там в церкві святої Богородиці. У рік 6575 (1067). Підняв рать у Полоцьку Всеслав, син Брячислава, і зайняв Новгород. Троє ж Ярославичів, Ізяслав, Святослав, Всеволод, зібравши воїнів, пішли на Всеслава в сильний мороз. І підійшли до Мінська, і мінчани зачинилися в місті. Брати ж ці взяли Мінськ і перебили всіх чоловіків, а дружин і дітей захопили в полон і пішли
  2. Грецькі ідеї
    богоподобия ». Ш. Змінилося уявлення про космос і місце людини в ньому. Давньо-грецький людина зливався з космосом, був реальністю, що не перевищує космос. У Біблії ж людина представлений як істота привілейоване, як пан і повелитель всього того, що було створено для нього Богом; 1 У. У греків і Боги і люди були підвладні Закону природи "фізису", а в християнстві Бог і людина
  3. 1. Становлення сучасної європейської цивілізації. Ренесанс і Реформація
    багатства, слави і придбання нових територій. Вже в середині XV в. португальці організували цілу серію експедицій вздовж узбережжя Африки. У 1460 р. їх кораблі дісталися до островів Зеленого Мису. У 1486 р. експедиція Бартоломео обігнула Африканський континент з півдня, минувши мис Доброї Надії. У 1492 р. Христофор Колумб перетнув Атлантичний океан і, висадившись у Багамських островів, відкрив
  4. IV. Історія російська - через призму постмодерну.
    Багатство цих усвідомлених, напівусвідомлених або навіть зовсім неусвідомлених наскрізних зв'язків. Така школа "Анналів" в особі насамперед Фернана Броделя і його творчого кола; такі досягнення безлічі нинішніх істориків соціальності, знання, віри і думки: визнаючи, разом з Фуко, наявність, здавалося б, дискретних і структурно своєрідних дискурсів, вони, інтенсивно вивчаючи ці дискурси, з особливою
  5. Філософія в Росії.
    Боголюдства, до всеєдності, до Царства Божого ". Інакше кажучи, в центрі уваги Соловйова - історичний час, ставлення" минуле - сучасне - майбутнє ", сенс історії, правда, занурені в релігійну, християнську картину світу. Водночас робиться спроба синтезу релігійної та наукової картин світу, бо процес еволюції включений і в космос, а матерія і тіло розглядаються як
  6. Генезис свідомості.
    людини , бо немає і не було людини без свідомості, немає і не було на землі свідомості без людини. Свідомість це найважливіший атрибут, відмінна риса людини, що відрізняє його від усього живого на нашій планеті. Мають місце три позиції виникнення людини та її свідомості. Перша - позиція релігії, виникла в глибоку давнину. Згідно їй - людину створив господь Бог. "І створив Бог
  7. Любов.
    Людині неможливо, тому що, по-перше, життя обрушує на людину занадто багато факторів, з яких треба вибирати, обмежуючи себе, і любов є «головна вибирає сила в житті». Якщо ж людина не навчитися обмежувати і вибирати, то розтратить себе і загине «під всесмеше-ванні». Треба відмовлятися від багато чого заради самого важливого, і здійснювати вибір допомагає воля, «воля без любові
  8. 3. Філософія і медицина епохи Відродження
    бого пізнання або як якесь вираження матеріалістичних поглядів. Суть в тому, що гуманізм Ренесансу проявлявся у революційних ідеях, звернених на внутрішню, земну «божественність» людини, у відмові від зовн-ній «інституційної» божої істини, в залученні людини до життєвої активності, в утвердженні віри людини в себе. Але і це нове, безсумнівно прогресивне, будучи історично
  9. Пейзажне майстерність
    багатств, світ блаженного буття. Всі спочиває там, як в ясному сні, - навіки заощаджене, нетлінне спогад; як помисли первозданного глибокодумності; як безмовні молитви відлюдника. І мало-помалу душа осягає, чому ця чудова тиша навколо і чому не чутно горних голосів, чому не щебечуть навіть птахи і чому новоприбулі-рілі подорожні починають говорити між собою пошепки. Природа
  10. Вчення К. Е. Ціолковського про Причині космосу.
    Богопізнання, повинен був яким-небудь чином дистанціюватися від усталених доктрин. Причина космосу в розумінні Ціолковського є вища і єдине початок, організуючий світ; споконвічне творчий початок. Вона здатна керувати світовим цілим і всіма його частинами, вона сходить до особистого діалогу з людиною. Ця інтерпретація, яка зачіпає сутнісні характеристики відносин Бога і світу, що не
© 2014-2022  ibib.ltd.ua