Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

ПОБАЧИТИ БОГА!

«Бога немає», - кажуть атеїсти. Що вони мають на увазі, коли говорять це?

Думаю, що існує два принципово різних типи атеїстичних переконань, два типи «заперечувачів Бога».

До першого типу відносяться ті люди, які без Яких би то не було глибоких роздумів, в значній мірі автоматично на питання про існування Бога кажуть: «Бога немає». На запитання ж: «Чому ви не поріте в Бога?», Такі люди могли б цілком щиро відповісти: «Нас так вчили». І дійсно, всіх нас Так вчили в радянській державі, починаючи мало не з данського саду. Атеїзм подібного роду бездумність, поверховим, автоматичний і, я думаю, не є великим, смертним, гріхом, оскільки він не зачіпає глибин душі людини. Атеїзм такого роду - це просто-напросто забобон, тобто має дорассудочную природу, заснований на чистому уселянні. Але існують, якщо можна так висловитися, і більш глибокі атеїсти. Це люди, які цілком свідомо відмовилися від Бога. Про таких людей раніше говорили, що вони «продали душу дияволу». Подібні люди, сатаністи, безсумнівно існують. Глибокий, принциповий вибір не Бога, а сатани, здійснюється в серці людини: «Сказав безумний у серці своїм: нема Бога» (Пс. 13:1). Чому вони здійснили свій страшний, душепогібельний, вибір - це дуже непросте питання.

Але мова йде не про ці відступників від Бога, а про атеїстів першого роду, про атеїстів, так би мовити, «за звичкою», які знайшли свої «атеїстичні переконання» в радянській школі, в радянській державі , що оголосив себе атеїстичним і прагнув насильно пропагувати поверхневі атеїстичні забобони як у школах, так і у вищих навчальних закладах.

Подібних атеїстів більшість, і якщо їх попросити обгрунтувати заперечення ними Бога, швидше за все, вони, не роздумуючи, скажуть, що «наука довела - Бога немає».

У зв'язку з атеїстичної аргументацією подібного роду мені пригадується один чудовий розповідь письменника Бориса Житкова. Я прочитав це оповідання дуже давно, більше сорока років тому, так що при його переказі я, можливо, спотворюючи деякі деталі. Це розповідь про те, як маленькому хлопчикові дуже хотілося познайомитися з крихітними, симпатичними чоловічками, що жили, як йому здавалося, в радіоприймачі. Він всіляко намагався простежити за ними, вловити момент, коли вони виходять з репродуктора, адже він знав, що великі, справжні люди не сидять вічно у своїх будинках. Але йому ніяк не вдавалося застати чоловічків зненацька. І тоді він прийшов до висновку, що вони хитрі й спостережливі, і виходять тільки тоді, коли він спить.

Нарешті, зневірившись, він зламав радіорепродуктора і, звичайно ж, до свого великого розчарування, ніяких чоловічків не виявив.

Цей хлопчик не був дурний і не зробив звідси «глибокодумно» виведення, що відсутнє також і якої б то не було джерело голосів з репродуктора. Потім він, звичайно, дізнався в школі, що джерелом цих голосів є радіохвилі.

Наскільки ж наївні цієї дитини ті дорослі дядьки й тітки, які, не маючи досвіду безпосереднього споглядання Бога, як Творця навколишнього світу і Промислителя про нього, самовпевнено заявляють на цьому «підставі», що «Бога немає ». По суті ж вони надходять подібно герою оповідання Житкова: «зламують» навколишній світ, тобто вивчають науковими методами його пристрій, але не «знайшовши» безпосередньо Творця світу, роблять безапеляційний і логічно необгрунтовану висновок, що цього Творця немає.

Саме таким «наївним» людиною був, наприклад, Генеральний секретар ЦК КПРС Микита Сергійович Хрущов, коли заявив, що тепер, після польоту Юрія Гагаріна в космос, ми можемо точно сказати, що Бога немає, бо Гагарін його там не бачив. Точно таким же «наївним» є будь-яка людина, який заявляє, що, оскільки вчені не бачать Бога ні в мікроскоп, ні в Телескоп, «Бога немає».

І наскільки ж мудрішими і духовно глибше цих «заперечувачів» існування Бога, цих наївних атеїстів є будь-який, можливо навіть малоосвічена, Людина, яка, безпосередньо спостерігаючи красу і чудову організованість оточуючого нас світу, з цього прямого спостереження робить єдино правильний висновок: безсумнівно, існує Вища Початок, яка створила цю красу. Видиме говорить про невидимий, спостережуваний нами світ з вищим ступенем переконливості говорить нам про Творця нашого світу, про Бога. Це чудово висловив апостол Павло словами: «Невидиме Його, вічна сила і божество, від створення світу через розглядання творінь видимі» (Рим. 1:20).

Так, крихітних чоловічків в радіоприймачі немає, але радіохвилі, які він сприймає і передає, безсумнівно, існують. Ці радіохвилі передаються через радіоприймач і сприймаються нашим слухом. Так, Бог невидимий ні в мікроскоп, ні в телескоп, але Його дії видно в нашому світі всюди і ясно сприймаються духовно чуйними людьми. Люди, які мають «очі духу» і володіють духовним зором, ясно бачать, сприймають Бога. А тілесними очима побачити Бога, звичайно ж, неможливо - не варто й намагатися ... Про це говорить Біблія: «Бог є дух ...» (Ін. 4:24); і Його «ніхто з людей не бачив і бачити не може» (1 Тим.

6:16).

Так, бачити Бога тілесними очима неможливо, але зустрітися з Ним, подібно до того як з Ним зустрівся апостол Павло (тоді ще Савл) на шляху в Дамаск, цілком можливо. Є багато найвищою мірою достовірних свідчень про подібні зустрічі. Наведу свідоцтво нині є здоровим митрополита Антонія (Сурожського). Він розповідає про той час, коли йому було чотирнадцять років, і він наполегливо відкидав Бога.

Справа відбувалася у Франції в тридцяті роки в російській післяреволюційної емігрантському середовищі. Майбутнього митрополита оточували віруючі люди, які вперто переконували його, що Бог існує. І ось одного разу, щоб остаточно «перевірити і покінчити з цим», він попросив у мами Євангеліє, замкнувся в своєму кутку, подивився на книжку і виявив, що євангелій чотири, а раз чотири, то одне з них, звичайно, має бути коротше інших . Ось як про це розповідає сам Антоній: «І так як я нічого доброго не очікував ні від одного з чотирьох, я вирішив прочитати найкоротший. І тут я попався; я багато разів після цього виявляв, до чого Бог хитрий буває, коли Він розташовує Свої мережі, щоб зловити рибу; тому що ... Марк писав саме для таких молодих дикунів, як я, - для римського молодняка. Цього я не знав, але Бог знав ... І ось зі мною трапилося те, що буває іноді на вулиці, знаєте, коли йдеш - і раптом повернешся, бо відчуваєш, що хтось на тебе дивиться ззаду. Я сидів, читав і між початком першої і початком третьої глав Євангелія від Марка, яке я читав повільно, тому що мова була незвичний, я раптом відчув, що по той бік столу, тут, варто Христос ... І це було настільки разюча почуття, що мені довелося зупинитися, перестати читати і подивитися. Я довго дивився; я нічого не бачив, не чув, почуттями нічого не відчував. Але навіть коли я дивився прямо перед собою на те місце, де нікого не було, у мене було те ж саме яскраве свідомість, що тут варто Христос, безсумнівно. Пам'ятаю, що я коли відкинувся і подумав: якщо Христос живий варто - значить, це воскреслий Христос. Значить, я знаю достовірно і особисто, в межах мого особистого, власного досвіду, що Христос воскрес і, значить, все, що про Нього говорять, - правда ».

Таке вражаюче і найвищою мірою достовірне свідчення митрополита Антонія про його зустріч з іншим Христом у тридцяті роки в Парижі.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " ПОБАЧИТИ БОГА! "
  1. Загадкові випадки з життя К. Е. Ціолковського
    побачити Бога у вигляді простої фігури, хреста або людини ». Через деякий час, пише Хлєбніков, це збулося. Одного разу, сидячи на ганку в будинку свого тестя, він розглядав біжать хмари і роздумував про свої ідеї. Саме тут це і сталося. «Раптом бачу, - оповідає вчений, - у південній стороні не дуже високо над горизонтом хмара у вигляді правильного чотирикутний хрест. Форма
  2. Глава пя-тая. ПРИСТРІЙ ДЕРЖАВИ
    побачити їх взаємозв'язок і взаємодія, зрозуміти, чому політико-правова теорія, вивчаючи протягом століть держава, виділила, саме такий зміст форми держави. Насамперед треба відзначити, що в теоретичному осмисленні держави особливе місце дію-вітельно займає форма правління, оскільки саме вона визначає, хто і як здійснює державну владу в державно
  3. Глава дев'ята. ТЕОРІЯ ПРАВА ЯК ЮРИДИЧНА НАУКА
    побачити методологічне значення цього при вивченні правових об'єктів або, навпаки, при його ігноруванні. Саме в цьому зв'язку стають зрозумілими твердження про соціальної цінності таких станів суспільства, як стабільність, сталий громадське політичну рівновагу і т.п. І навпаки, неврахування все посилюються процесів ускладнення суспільного життя, їх штучне спрощення привели в
  4. 1. 2. Військова діяльність Володимира Мономаха. Княжі міжусобиці на Русі на рубежі XI - XII століть. Повстання 1113 в Києві
    побачити його, бо людям неможливо бачити єство ангельське, як і Мойсей великий не зміг бачити ангельського єства: бо водив його днем стовп хмари, а вночі стовп огню, але це не стовп водив їх, але ангел йшов перед ними вночі і вдень. Так і це пророкувало деякий явище, якому належало бути і яке збулося на другий рік, бо чи не цей ангел був вождем на чужинців і
  5. 2. РОСІЙСЬКА ПРАВДА Великої редакції (ПО Троїцькому I списку) ПЕРЕКЛАД
    побачити у нього в роті кров, до того ж будуть свідки, то (платити) 12 гривень штрафу і за зуб гривню. Якщо хто вкраде бобра, то (платити) 12 гривень. Якщо буде розрита земля або (залишаться) ознаки лову або мережу, то (слід) або шукати в верви злодія, або платити штраф. Якщо хто знищить знак власності на борті. Якщо (хто) знищить знак власності на борті, то (платити) 12 гривень.
  6. А. В. ЛогіновК історико-філософський ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ТЕРМІНА "АНТРОПОЛОГІЯ"
    побачити їх у прозорості слів. Де дискурсія наявності, там сополагается і розташовуються уявлення, там з'єднуються і расчленяются речі. Високе покликання класичної мови завжди полягало в тому, щоб побудувати «картину», будь то природничо мова, звід істин, опис речей або ж енциклопедичний словник "(6). Проте в" загальній дискурсії "(класичної дискурсії) місця для
  7. 1. повчань Ахтоя, СИНА Дуауфа, своєму синові піопіо.
    побачити світло. [Робить стріли.] Робить стріли - йому зовсім погано, коли виходить він у нагір'ї. Велико належне їм на (?) осла свого для робіт ... Виходить він на дорогу ... Досягає він удома свого ввечері, будучи стомленим від ходьби. [Гонець (?).] Гонець (?) виходить у нагір'я, відмовивши майно своє дітям своїм, боячись левів і азіатів ... коли він у Єгипті ... " Досягає він удома свого ввечері,
  8. Закони вавілонського царя Хаммурапі
    побачити супостата [його] царства, нехай визначить йому як долі життя, яка подібна смерті. Нехай Адад - владика достатку, зрошувач небес і землі, мій помічник - позбавить його дощів з небес [і] водопілля з джерел; нехай погубить його країну голодом і нуждою; нехай він люто гримить над його містом і перетворить його країну в [наносний] пагорб потопу. Нехай Забаба - великий витязь,
  9. ФІЛОСОФСЬКІ ПІДСТАВИ АНАЛІЗУ ДОСВІДУ
    побачити в них щаблі еволюції духовного досвіду. До основних теоретичним постулатам концепції «всеєдності» відносяться ідея постійної присутності абсолютного, надбуття або сверхсущего в структурі сущого, так само як і в кожній конкретній одиничної речі, й ідея духовного вдосконалення людини, яка доходила до визнання можливості досягнення нею досконалості (у кожному конкретному варіанті
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ДУХОВНОГО ДОСВІДУ В ДУХОВНОЇ АНТРОПОЛОГИИ
    побачити у вченні Палами про духовний досвід рассудочно пізнаються істини про Бога, то треба буде визнати, що це вчення логічно суперечливо, і всі критичні аргументи та докази проти нього з боку томістського західного богослов'я незаперечні; але в тому й річ, що вчення паламітов про Божественні енергіях, прилучення до яких складає суть духовного досвіду, наповнена не
  11. ЕВОЛЮЦІЯ ДУХОВНОГО ДОСВІДУ
    побачити в діяльності розуму діяння Бога всередині нас. Думка Екхарта про те, що сутність Бога як чистого буття складається з ідей і що за допомогою віри сверх-ственное знання перетворюється в знання логічне, стала для Гегеля відправною. У повному згоді з цим містичним розумінням він показав у своїй системі, що віра, яка веде людину до злиття з Богом, не обмежується сферою почуттів і
  12. ФІЛОСОФСЬКИЙ СИМВОЛИЗМ ЯК МЕТОДОЛОГІЯ ПІЗНАННЯ СУЩНОСТИ ДУХОВНОСТІ
      побачити демаркаційну лінію між духовністю і бездуховністю. Духовність в строгому і чистому сенсі є розсуд в явищах світу божественних енергій, вміння відрізняти їх духовним зором, незважаючи на їх невіддільність від чуттєвого в символі. Таке розуміння змушує висловити парадоксальну, на перший погляд, думка про досконалої бездуховності східних релігій. Зрозуміло,
  13. 1.4. Інший в контексті розуміння - нерозуміння
      побачити і зрозуміти багато чого, з того, що в природному своєму стані не бачилося, - наситити, згустити світ, концентрувати його зміст. Добре, коли цей чужий - праведник. А якщо ні, якщо, навпаки, він є щось погане, або вузьке, обмежене істота. "Розсуне" Чи горизонт новими смислами і збагатиться чи розуміння, виявиться чи є сенс? Здавалося б - ні, нічого не може дати
© 2014-2022  ibib.ltd.ua