Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяПершоджерела з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг Н.М.. Американські просвітителі. Вибрані твори в 2-х томах / том 2, 1969 - перейти до змісту підручника

[СІЛЛАБУС ОЦІНКИ ГІДНІСТЬ УЧЕНОГО ІСУСА ХРИСТА У ПОРІВНЯННІ З ВЧЕНІ ІНШИХ МОРАЛІСТІВ] Т. ДЖЕФФЕРСОН - Б. РАШУ 1

21 квітня 1S03 р.

При порівнянні етики освічених народів античності, євреїв і Ісуса не слід приймати до уваги ні збочення розуму серед стародавніх, тобто ідолопоклонство і марновірство простого народу, ні збочення християнства освіченими людьми з числа його послідовників.

Розглянемо неупереджено моральні принципи, яких дотримувалися найбільш важливі напрямки античної філософії і їх окремі представники, особливо Піфагор, Сократ, Епікур, Цицерон, Епіктет, Сенека, Антонін.

I. Філософи. 1. Їх настанови ставилися головним чином до нас самих і до управління тими пристрастями, які, будучи неприборканої, призводять до порушення спокою духу 3. У цій області філософії вони воістину були великі.

2. У розробці нашого боргу по відношенню до інших вони були короткі і недосконалі. Вони, звичайно, мали на увазі коло близьких і друзів і проповідували патріотизм, або любов до своєї країни в цілому, як найперший обов'язок; що стосується наших сусідів і співгромадян, то вони вчили справедливості, але навряд чи розглядали їх у сфері доброзичливості. Ще менше вони впроваджували світ, милосердя і любов відносно наших побратимів або охоплювали доброзичливістю все людство. II.

Євреї. 1. Їх системою був теїзм (deism), тобто віра тільки в одного-єдиного бога. Але їх уявлення про нього і його атрибутах були принизливими і несправедливими.

2. Їх етика була не тільки недосконала, але часто суперечила голосу розуму і моральності, оскільки це стосувалося зв'язку з тими, хто нас оточує; вона була відразливою і антигромадської щодо інших націй. ^ Тому вони найвищою мірою потребували реформації. III.

Ісус. При такому положенні справ у євреїв з'явився Ісус. Його походження покрЬіто мороком; його стан бідне, освіти у нього не було; його природні дані великі; життя його праведна і чиста; він був лагідний, доброзичливий, терплячий, твердий, безкорисливий і велично красномовний.

Примітна та невигідність положення, при якій з'явилося його вчення. 1.

Подібно Сократу і Епіктет він сам нічого не писав. 2.

Але на відміну від них він не мав Ксенофопта або Арріана 10, які писали б для нього. Я не називаю Платона, який лише використовував ім'я Сократа, щоб приховати примхи свого розуму. Навпаки, всі освічені люди його країни, наділені владою і багатством, були проти нього, оскільки його праці підривають-вали їх переваги; описувати його життя і вчення довелося неосвіченим і неосвіченим людям, які також писали по пам'яті, і то лише через багато часу після того, як відбулися події. 3.

Слідуючи долю всякого, хто намагається просвітити і реформувати людство, він рано став жертвою заздрості і комбінацій вівтаря і трону, будучи близько тридцяти трьох років; його розум, не досягнувши ще вищого ступеня своєї сили, так само як і курс його проповідей, які тривали щонайбільше три роки, не дали можливості розвинути всю систему моральності. 4.

Тому доктрини, які він дійсно викладав, виявилися в цілому недостатніми, і тільки уривки того, що він дійсно вимовляв, дійшли до нас перекрученими, неправильними і часто незбагненними. 5.

Вони були спотворені ще більше послідовниками схізматізма, які знаходили інтерес в софістиці і перекрученні простих доктрин, яким він навчав, переносячи на них містицизм грецьких софістів, заплутуючи тонкими хитросплетіннями, затемнюючи їх [сенс] жаргоном аж до того, що добропорядні люди відкидали всі з огидою і дивилися на Ісуса як на обманщика.

Незважаючи на всі ці несприятливі обставини, майбутня перед нами моральна система Христа, будучи пов'язана зі стилем і духом багатих [думкою] фрагментів, які він залишив нам, є найбільш досконалою і піднесеною з усіх тих, які коли-небудь проповідувалися людиною.

Питання про те, чи був він божеством або перебував у безпосередньому зв'язку з ним, як стверджують одні з його послідовників і заперечують інші, не відноситься до даної теми, оскільки я оцінюю лише гідності, внутрішньо властиві його вченню. 1.

Він виправив теїзм євреїв, зміцнюючи їх у вірі в одного-єдиного бога і даючи їм точне уявлення про його атрибутах і правлінні. 2. Його моральні доктрини, що відносяться до ближніх і друзям, більш чисті й досконалі, ніж самі правильні доктрини філософів і тим більше ніж доктрини євреїв; вони значно перевершують як ті, так і інші відносно філантропії по відношенню до всіх, а не тільки до близьких, друзям, сусідам і співвітчизникам; він усіх збирає в одну сім'ю, скріплену любов'ю, милосердям, світом, спільним бажанням п загальної допомогою. Розвиток цього головного [вчення] переконує в особливому перевазі системи Ісуса над усіма іншими. 3.

Положення філософії і єврейського кодексу звернені тільки до вчинків [людей]. Він же звертався до серця людини, створював свій суд в його думках і очищав води в першоджерелі. 4.

Він наполегливо вчив доктринам майбутнього стану, в якому євреї або сумнівалися, чи не вірили в нього, і користувався цим вченням дієво, як важливим спонукальним мотивом, додатково до інших мотивів моральної поведінки.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " [СІЛЛАБУС ОЦІНКИ гідність ученого ІСУСА ХРИСТА У ПОРІВНЯННІ З вчені інших моралістів] Т. ДЖЕФФЕРСОН - Б. Рашу 1 "
  1. Нове Одкровення. Життя у Христі
    Перше Одкровення Сверхтварного Творця, дане Мойсею і пророкам, принесло з собою ідею Царства Божого як зміст світового життя взагалі і зокрема - зміст особистого життя людини. Ідея ця і знайшла вираження в суспільстві ізраїльському. Її основою був Завіт Бога з людьми і виникала з цього Закон. З настанням належного, покладеного часу постало зі Спасителем Нове
  2. [ПРИНЦИПИ ІСУСА] Т. ДЖЕФФ ЕРСОН - Д. АДАМ СУ1
    Монтічелло. 12 жовтня 1813 Дорогий сер ... Для того щоб порівняти моральні принципи Старого і Нового завітів, буде потрібно ретельне вивчення першого, відшукання у всіх його книгах моральних приписів та їх здійснення протягом його історії, а також принципів, які вони доводять. Для того щоб оцінити їх по справедливості, повинна бути досліджена як коментар до
  3. [Я ТЕЖ Епікуреєць] Т. ДЖЕФФЕРСОН - У. шортах
    31 жовтня 1819 Я теж епікуреєць, як ви говорите про себе. Я розглядаю справжні доктрини Епікура (а не приписувані йому) як містять все раціональне в філософії моральності, що Греція і Рим залишили нам. Епіктет, правда, дав нам те, що було доброго у стоїків; все інше з їхніх навчань було лицемірством і гримасою. Наклеп на Епікура і спотворення його доктрин були їх великим
  4. Глава VI
    Наскільки, до речі сказати, велике невігластво тих, хто приписує цю первісну вигадку мусульманам! Адже при самому зародженні християнства васілідіане21 отріцалі222, що страждав сам Христос, і стверджували, що замість нього був розп'ятий Симон з Кі-рени. До них керінфіане, а потім карпократпаіе22 (не згадуючи більш тих, хто стверджував, що Ісус був звичайною людиною) теж вважали, що
  5. Кара за гріх і нагорода за доброчесність, коли незабаром вони зачіпають розум, не можуть існувати самі по собі (have no positive existence), незалежно від пороків гріха і достоїнств чесноти; з поясненням викладається в Писанні догмату про поставленні
    Ті, хто вірить в догмат про поставлення, безсумнівно, повинні виходити з припущення, що акт (гріхопадіння Адама осудним ето нащадкам, ледь вони народжувалися на світ. Бо до того часу їх настільки ж мало можна було назвати винними або невинними, як і неіснуюче істота. Таким чином, якщо ми визнаємо, що Христос прийняв муки в спокутування гріха і що (гріх Адама був вменен ето прямим нащадкам,
  6. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи
    Те, що Ісус Христос не був богом, виявляється з його власних слів, коли, кажучи про день страшного суду, він заявляє: «Про день же той чи про годину, ніхто не знає, ні ангели небесні, ні син, але тільки батько »[Марк., гл. 13, ст. 32]. Це рівносильно відмові від усяких домагань на божественність і відвертому визнанню, що він знає не все, по порівнює своє розуміння з розумінням людини і ангелів:
  7. Про страх смерті І ПРО ПАМ'ЯТЬ СМЕРТНОЇ
    Все живе боїться смерті - і люди, і тварини, і рослини ... Я думаю, що навряд чи хто-небудь буде сумніватися в тому, що ми , люди, боїмося смерті. Бояться її і тварини: мені говорили, що коли корову ведуть на бойню, вона плаче, за її доброї морді течуть сльози. Складніше повірити в те, що рослини бояться смерті. «Як рослини можуть боятися смерті, - запитає читач, - адже їм буквально нічим
  8. Примітки
    1Плотін (204-270) - грецький філософ, засновник неоплатонізму. Його філософія ще більше посилила дуалізм Платона між світом ідей і дійсним світом. 2Керінф - єгипетський іудей, засновник в I ст. по Р. X. секти керінфской в Малій Азії. Вчив, що Бог Старого Завіту і Бог Нового не один і той же і що Ісус Христос - проста людина. 3Сатурніл (пом. в 125) -
  9. Про природу віри і в чому віра полягає
    У всьому Новому завіті віра в Ісуса Христа і його Євангеліє зображується як головна умова вічного спасіння людства. « довідавшись, що людина виправдовується ділами Закону, але тільки вірою в Ісуса Христа, і ми увірували в Христа Ісуса, щоб нам виправдатися вірою в Христа, а не ділами закону, бо ділами закону не виправдається ніяка плоть »[Гал., гл. 2, ст. 16]. І ще: «Бо коли ти устами своїми
  10. Розробка варіантів педагогічного рішення і вибір кращого з них
    Хороше рішення, як правило, не те, яке перший приходить в голову. В будь-якій справі можливих рішень, як правило, багато, але тільки одне буває найкращим, і його треба знайти. Правило розробки декількох варіантів педагогічного рішення. Щоб обрати найкраще рішення, треба мати, з чого вибирати. Корисно на початку позначити крайні варіанти, наприклад найрадикальніше рішення і
  11. Глава IX
    Щоб розглянути це обставина самим ясним чином, слід врахувати, що ебіонитів називали Павла відступником від закону і відкидали всі його послання, вважаючи, що вони виходять від диявола і самозванця. Це відзначається у Орігена 229 і Евсевія230, які показують, що Єпіфаній (свідоцтва якого ми наведемо нижче) не є ні єдиним, ні першим, ні самостійним автором,
  12. Школа Гребля
    Прагнення збільшити кількість проміжних істот між Богом і тілесними об'єктами проявилося вже в учня Гребля Амелія, який виділяв три іпостасі Нуса - суще, що має і відящее7. Однак більш талановитим філософом був Порфирій тирський (233 н. е.. - після 301), який став учнем Гребля в Римі в 263 році. Я вже згадував, що Порфирій склав життєпис свого вчителя; крім
  13. 1. Поняття честі, гідності та ділової репутації
    Честь - це соціально значуща позитивна оцінка особи з боку громадської думки. Гідність - це самооцінка особою своїх моральних, професійних та інших якостей. Таким чином, честь є ніби мірилом гідності громадянина або організації. Ділова репутація - це склалося громадську думку про професійні достоїнства і недоліки особи (громадянина або організації).
  14. Глава V
    Але, шановний пане, нарешті, повністю зневірившись отримати коли- небудь кращі відомості, я вирішив, що, замість того щоб збирати додатковий матюкав, мені краще було б пролити світло на саме євангеліє, перекладене на італійську якимось відступником, а може бути, для якихось відступників, бо в ньому видно сліди швидше всього мусульманської писемності. Принаймні знання деяких
  15. 6.1. Як порівняти задоволення?
    В англо-американському культурному колі період 1870 - 1970 рр.. займає особливе місце в ІПМ . У цей час звалилася традиційна ПФ. Нагадаємо, що в 1956 р. був висловлений вердикт: «Так чи інакше, в даний час політична філософія мертва» Ч Процес її занепаду тривав майже сторіччя. Головна проблема традиційної політичної думки - спосіб виробництва і розподілу благ . Ця проблема була
  16. ОЛЕКСАНДРІЙСЬКА БОГОСЛОВСЬКА ШКОЛА І ЗБЛИЖЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ВІРИ З ідеалістичної філософії
    Тенденції зближення християнства з елліністичної філософією посилювалися з перетворенням християнства в релігійно-ідеологічну систему, яка виправдовувала експлуататорський лад. Ця лінія проявляється, зокрема, у сучасника Тертуліана Тита Флавія Климента (Клемент Олександрійський-ок. 150-219), який заснував в Олександрії в III столітті християнську богословську школу. Її метою було
  17. РЕЗЮМЕ
      Оцінка персоналу здійснюється для визначення відповідності працівника вакантної або займаної посади. Оцінка потенціалу передбачає експертні характеристики різноманітних якостей, знань і умінь працівника і проводиться фахівцями. Оцінка індивідуального вкладу дозволяє встановити якість, складність і результативність праці конкретного робітника або службовця. Самооцінка
  18. ЧИ Є В ЖИТТІ ЩАСТЯ?
      Чи можемо ми бути щасливі, поки живемо на землі? Навряд чи, - відповідає цар Соломон в «Книзі Екклезіаста» (далі йде цитата у перекладі С.Аверінцева): Бо, доля синам людини і доля худобі - Одна і та ж їм доля: Як тому вмирати, так вмирати і цим, І одне диханье у всіх, і не краще худоби осіб: Бо всі - марноту. Всі туди ж іде, Все - з пороху, і вернеться все знов до пороху, Хто
© 2014-2022  ibib.ltd.ua