Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяХрестоматії з філософії → 
« Попередня Наступна »
Гольдберг М. Американські просвітителі. Том 1., 1968 - перейти до змісту підручника

Вічність і нескінченність бога доводять вічність і нескінченність його творіння і провидіння

Вічність і нескінченність бога необхідно увазі вічність і нескінченність творіння і провидіння. Припущення, ніби правлепіе або провидіння нескінченного істоти локально, прямо суперечить нескінченності його могутності і доброти, так само як творіння в часі суперечило б його вічності. Складна ідея бога містить ідею його провидіння, подібно до того як складна ідея короля включає в себе ідею підданих чи поняття про батьків - поняття про нащадку. Представляти собі короля без підданих, батьків без нащадків або бога без провидіння так само химерні, а існування попереднього творінню провидіння - так само фантастично, як і будь-яке з попередніх припущень; адже при такому положенні не могло б бути істот або створінь, якими керують або про яких дбають, і, стало бути, не могло б бути і попереднього творінню прояви мудрості, могутності і доброту (а це те ж саме, що провидіння), що виключило б вічне провидіння і тим самим вічне буття бога. Адже немає ніякого сумніву, що вічне прояв цих божественних досконалостей-абсолютно невід'ємна ознака буття бога, оскільки воно робить його тим, що він є, а саме вічно діяльним, провіденціальним і милостивим істотою. Тому якщо безсумнівно те, що бог вічний і бескопечен, то таке ж і його творіння.

241

9 Замовлення N ® 444. Том 1

Можуть заперечити, що бог був одвічно щасливий в самому собі, не потребував в послугах створених їм істот і тому провів попередню вічність, користуючись тими атрибутами, котрі він знайшов за потрібне проявити в подальшій вічності; але необхідно прийняти в міркування, що якби у божественного розуму була достатня підстава не проявляти своїх досконалостей або провидіння у попередній вічності, то, діючи послідовно, бог не проявив би їх і в подальшій вічності.

'Справді, якщо припустити, що у бога могло бути підстава для бездіяльності у попередній вічності, то воно повинно було залишитися дійсним і надалі, оскільки вічне і нескінченне основа повинна бути одвічно однаковим. У людей прийнято говорити, що задум - це півсправи, але нескінченний розум, в якому не може додатися роздуми або досвіду і досконалості якого завжди залишаються незмінними, не може не діяти одвічно однаково на одних і тих же підставах. А так як передбачуване творіння в часі повинно було мати божественне схвалення, а підстава і здатність здійснити його мали бути вічно у бога, то, значить, це не могло не породжувати вічно одного і того ж слідства, а саме вічного творіння і провидіння.

Далі, якщо і можна припустити, що творіння і провидіння почалися в часі, то все ж при розгляді їх усіх разом вони містять або мають на увазі будь-яке реальне досконалість чи перевага, а звідси необхідно випливає, що до ери творіння бог був недосконалий; справді, якщо в передбачуваному творінні і провидіння в часі було якийсь прояв досконалості, то слід припустити, що бог був позбавлений цієї досконалості у попередній вічності, а нестача або відсутність досконалості в бога прямо суперечило б його буттю . Це мало б місце однаково як. У попередній, так і в подальшій вічності, і тому ми робимо висновок, що творіння і провидіння повинні бути вічними.

Нарешті, якщо ми допустимо, що творіння мало початок, то, значить, початок мали і моральне правління [бога], і прояв божественних досконалостей, які повинні бути співвічні богу, а звідси випливає, що буття і існування бога також мали початок, що зробило б його залежним від якоїсь раніше існуючої причини і спростувало б його вічність, самосуществованіе і-незалежність, як про те вже говорилося. Тому ми повинні визнати вічність творіння і провидіння, а це те ж саме, що вічне зусилля або действование; а так як цей акт не був і не міг бути поступовим або досконалим у часовій послідовності, а являв собою одне просте зусилля вічного і неосяжного досконалості, наповнене безмежним діянням, то він відкривав вічне і нескінченно широке поле для прояву божественного провидіння.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " Вічність і нескінченність бога доводять вічність і нескінченність його творіння і провидіння "
  1. Про вічність творіння
    вічності і нескінченності бога, ми можемо довести, що творіння також має бути вічним і нескінченним. Якби воно не було вічним, то не могло б бути і вічного прояву тих божественних атрибутів і досконалостей, кои необхідним чином складають бога. Припустити, що бог самосущий і вічний, але що він не діяв до якоїсь певної епохи або періоду, коли він, як вважають, приступив до
  2. Зауваження з приводу розповіді Мойсея про творіння
    вічності і нескінченності бога, як то доводилося вище. Можуть заперечити, що неосяжність навколо всієї земної кулі до краю Моїсеєва «неба і землі» була одвічно заповнена творінням, провидінням і добротою, але що частина простору, що охоплюється Мойсеєвим поданням про «небо і землю», була до ери початку творіння (що, згідно хронології іудеїв, відбулося менш шести тисяч років тому)
  3. ХТО СТВОРИВ БОГА?
    Вічності. Але що таке вічність? Як її описати? Які її характеристики? Думаю, що повні відповіді, які розкрили б для нас суть вічності, неможливі. Вічність, як «місцеперебування» Бога, незбагненна для нас. Про вічність ми можемо говорити лише в образній, метафоричній формі і тільки про те, що нам в тій чи іншій мірі відкривається розумом. Так, наприклад, ми можемо сказати, що якщо під
  4. Про вічність і нескінченності бога
    вічності і нескінченності бога. Питання про тоАм, як з'явився бог, суперечить його буття як бога; адже це означає припустити, що бог стався і залежить від якоїсь раніше існуючої причини, тобто вважати, що за своїм характером оп кінцеве і залежне істота. Але якщо ми подумки простежимо ланцюг раніше існуючих причин, наскільки вистачить людської системи рахунку, то все ж будемо настільки
  5. § 5. Що таке релігійний символізм?
    Вічності, передує собою існування тимчасового матеріального світу, що виступає наслідком його ідеально продуманого плану - провидіння. Провидіння складається з ідей - думок Бога, що визначають зміст і закон існування майбутніх речей матеріального світу. Матеріально-природна організація світу стає відображенням духовного плану божественних ідей. А це означає, що кожна річ чи явище
  6. § 4. У яких стосунках перебуває Бог з Небуттям?
    Нескінченністю і їх могутністю - стає зразком досконалості для всього того, що може в ньому виникнути. Отже, Небуття виступає зразком для наслідування буттю. Саме тому, що Небуття зовсім, а що виникає в ньому буття - недосконале, перший виступає метою, а друге - засобом. Тоді виникає питання: можливо, Небуття і є сам Бої? Дійсно, Небуття і Бог - це
  7. ГЛАВА I ІДЕЯ ТВОРІННЯ
    вічності світу. За Філону, «матерія», з якої складається світ, не сотворена, творіння ж світу полягала лише у формуванні окремих речей. Це вчення про вічність матерії і про сотворення окремих речей розхитував, звичайно, поняття творіння - Бог є у Філона (як Деміург у Платона в діалозі «Тімей») лише «художником» світу, сама ж основа світу (матерія) вічна. 2. Це вчення Філона
  8. Про вічність і нескінченності божественного провидіння
    вічності, яким воно може бути у вічності наступної. З цього теологічного міркування про творіння і провидіння бога випливає, що ціле, яке ми нме-нуем природою,-а ото те ж саме, що досконалим чином впорядковане творіння, - було одвічно пов'язано воєдино творцем відповідно (С однієї і тієї ж славної іцелью , а саме з проявом божественної природи, наслідком чого
  9. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
    вічність 224, 229, 233, 238, 241, 243, 244, 246, 248, 259 - всевідання 258-260 - всемогутність 71, 272, 273 - докази буття 223 - моральне правління 276 - передбачення 258, 268, 269, 272 - провідепіе 226, 227, 237, 239, 241, 246-248, 251, 253, 257 , 269, 274-276, 278 - і благо (добро) 71, 257, 277, 279 - і рух двісті третій зло (несправедливість) 263, 264, 321
  10. Про буття бога
    вічністю бога, як і саме час, взагалі не має міри, як це покаже подальша аргументація щодо вічності і нескінченності бога. Але, незважаючи на те що послідовний ряд причин не може бути простежено до самосущей або вічної причини, проте він служить незмінним і вирішальним доказом буття бога. Справді, послідовна ланцюг причин, розглянута в її
  11. Недосконалість знань у Ісуса Христа несумісне з його божественністю; із зауваженнями про з'єднання в іпостасі божественної і людської природи
    вічності, що передувала цьому передбачуваному з'єднанню, у зв'язку з чим божественна природа повинна була змінити свого вічного тотожності. Він не міг би бути тим же богом, яким він був до свого з'єднання з людською природою. Справді, якщо передбачається, що з'єднання тієї й іншої природи не справило змін до божественної сутності, то буде протиріччям називати його
  12. Людська свобода, діяльність і відповідальність не можуть мати вічних наслідків - ні хороших, ні поганих
    вічності і що випробуванням вони будуть піддаватися вічно. Припущення, ніби нам навіки зумовлено щастя чи нещастя залежно від дій або справ, скоєних у цьому тимчасовому житті, несумісне з моральним правлінням бога і з поступово придбавалися і зверненими до минулого знаннями людського розуму. Бог не дав нам влади увергнути себе у вічне горе і смерть. Людська
  13. Р) Кінцівка з точки зору рефлексії,
    нескінченного. Ця протилежність приймає різні форми. Виникає питання: які ж ці форми? У точці зору, заснованої на рефлексії, наявна звільнення від кінцівки, однак і тут справжня нескінченність виступає лише у вигляді знятої кінцівки. Встає, отже, питання: чи може рефлексія вважати кінцеве як у собі нікчемне (Nichtige), або вона йде не далі, ніж
  14. § 4. Як Бог ставиться до світу?
    Вічність і нескінченність можуть існувати паралельно зі світом, який має як початок свого існування в часі і просторі, так і своє завершення. Панентеістіческое ставлення Бога до світу, як правило, користується креационистской концепцією творіння останнього з Ніщо (ex nihilo), чий підхід залишає людині можливість божественного досконалості, якщо він перейметься ідеєю, що його
  15. Борг позбавити людство від забобонів і оман і благі наслідки цього
    бога і свій обов'язок перед ним; а це необхідно накладає па філософів, які вірять в добрі властивості людської природи, обов'язок спробувати спільно, всіма законними, мудрими і розсудливими способами звільнити людство від невігластва і помилок, освітивши уми, повідомляючи їм великі і піднесені істини щодо бога, його провидіння і боргу людей вести високоморальну життя, яке не
  16. § 1. Що є Бог?
    Вічність. І, нарешті, тілесно-почуттєві здатності свідомості людини, перебуваючи в моральній сфері, хочуть зробити людину, подібно богу, всеблагим. Таким чином, з обмеженого часом і простором свідомості людини народжується досконалий образ нескінченної божественної особистості, яка, перебуваючи в тих леї сферах, що у людини, відрізняється від останнього як кількістю, так і
© 2014-2022  ibib.ltd.ua