Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Анрі Корбен. ІСТОРІЯ ісламської філософії, 2010 - перейти до змісту підручника

3. Віра і розум

Окрім питання, дозволеного за допомогою атомістской космології, ашарізм зіткнувся і з іншою проблемою, а саме проблемою співвідношення між вірою і розумом. Тут ашарити не змінили свою звичку протистояти обом крайнощів: підходу мутазилитов, які не бажали визнавати нічого крім розуму і раціональних доводів і підходу буквалістів, які не бажали навіть говорити про цей предмет. Якщо визнати мутазілітское тезу, що виставляє людський розум як абсолютного арбітра, як в практичній, так і в духовній сфері, простий віруючий може задатися питанням: "Чому я повинен обов'язково виконувати релігійний Закон?" Мутазіліт безсумнівно відповість, що релігія обов'язкове для мас внаслідок етичних і соціальних причин, тому що людство в цілому не здатне прийти до самостійного розрізнення добра і зла. Нехай так. Але, коли свідомий індивідуум досягає своєї зрілості, чому він повинен брати на себе релігійні зобов'язання? Адже він сам в міру свого персонального досвіду здатний дізнатися істину і діяти відповідно до неї ..

Таким чином, і ті, для кого крім людського розуму нічого не існує, і ті, для яких він - все, закінчують однаково - відділенням розуму від віри. Мутазіліти відкидають релігійну віру, тому що свідомий індивідуум в ній не потребує; буквалісти, зі свого боку, відкидають розум на тій підставі, що він не потрібний у релігійному житті, для якої потрібно тільки віра.

Але тоді чому Коран пропонує обдумування і міркування? Чому він спонукає наш інтелект до зосередження на релігійних об'єктах: божественному існуванні, божественне провидіння, одкровенні і т.д.?

Ашарізм прагнув слідувати серединному шляху між двома крайнощами, намагаючись визначити область, призначену для панування розуму, і область, зарезервовану за вірою. Якщо правда, що одна і та ж духовна реальність може сприйнята і розумом і вірою, то, тим не менш, в кожному конкретному випадку мова йде про один із способів сприйняття, які не можна ні змішувати, ні підкоряти один іншому, ні обгрунтовувати один іншим.

Якщо порівняти ашарізм з пророчою філософією або шиїтським гнозісом, ми отримаємо картину повну контрастів. У битві з мутазилитами і буквалістами ашарізм не виходить за межі їхнього власного поля. На цьому полі неможливо відкрити висхідні перспективи Тавіля і перехід від Захіра до Батін. У цьому полягає контраст між раціональної діалектикою Калама і тим, що ми визначили як Хікмат ілахійа (теософія), Ірфан (містичний гнозис), ма'' Рифат калбійа (сердечне пізнання), тобто тією формою свідомості, для якої кожен пізнавальний акт є формою самопізнання. Розглядаючи рішення, дане Ашари, дилемі про сотворення або нестворення Корану, складається враження, що порив цього богослова не досягає своїх цілей.

Але чи могло бути по-іншому? Для знаходження правильного рішення потрібно було підняти всю профетологію, поглибивши поняття "часу" і "події". Тим часом деякі шиїтські автори вже дали нам зрозуміти, що ашарітскій атомізм є запереченням опосредующих причин, які роблять профетологію неможливою.

Потрібно визнати, що ашарізм вижив після стількох запеклих атак критиків, завдяки тому, що в ньому втілилося самосвідомість сунітського Ісламу. І саме це призвело до того, що філософія ніколи не відчувала себе в сунітської ортодоксії "як у себе вдома". Мутазіліти є сучасником шиїтських імамів (учні яких провели не одну дискусію з мутазілітское докторами). Ашари народився в той рік, коли почалося "мале приховування" 12-го Імама (873г.). Він помер у Багдаді кількома роками раніше Кулайні, великого шиїтського богослова, який пропрацював в цьому місті давдцать років. Імена цих двох вчителів символізують дуже різні шляхи. Ті шляхи, якими пішла філософія в шиїтському і сунітському ісламі.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " 3. Віра і розум "
  1. Фома Аквінський (1225-1274)
    віра? Області віри і розуму різні, проте віра і розум не виключають один одного. Віра і розум узгоджуються між собою у своїх відповідних областях істини. Так, розум не може довести істину догми Трійці, але він може показати, що ця істина не є неможливою, з чого випливає зробити висновки і відповісти на запропоновані заперечення. ? Якщо розум не в змозі осягнути всі істини,
  2. ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
    віра, совість) Ідеалісти 198 Ідея (ідеї) 197 - зв'язок 398 - вроджені 482 - прості і складні 162 - і істина 228, 398 Ідолопоклонство 234 Істина 72, 85, 203, 260 - і оману 101, 236 - і брехня 309, 310 - і Священне писання 390 - і суперечка 175 - і чудеса 389 (див. знання, ідея, природа , розум) Католики 384 (див. протестанти) Якості 192 - приховані 208, 209 Квакери
  3. § CLX Про те, що люди, які стверджують, що зіпсованість вдач викликана ослабленням віри, применшують злочини, замість того щоб показати, як вони жахливі
    розум змушений повірити в те, що повідомило нам одкровення бога про гріхопадіння Адама. Віра в це дуже необхідна; і для релігії корисніше, ніж прийнято думати, доказательст-во того, що зіпсованість людей так жахлива, що тільки особлива благодать святого духа могла б подолати цю зіпсованість, а без такої благодаті абсолютно все одно, чи бути атеїстом або вірити у все канони, затверджені
  4. Ірраціоналістіческая філософія
    розуму; алогічне, неінтелектуальних, протилежне і суперечить розуму. Ірраціональне - це такі явища реальності, які принципово недоступні раціональному пізнанню, несумісні і несумірні з можливостями розуму. Ірраціоналізм трактується у двох значеннях: у широкому сенсі, як філософське ідеалістичне течія (напрямок), що обмежує можливості раціонального
  5. § CXLIII Які ж принципи можна вивести зі сказаного?
    Віра в релігію не керує поведінкою людини, якщо не рахувати того, що ця віра часто вельми здатна збудити в його душі гнів проти тих, хто дотримується інших поглядів, страх, коли виникає передчуття загрозливою небезпеки, і деякі інші подібні пристрасті; особливо ж віра здатна порушити разючу завзяття, коли мова йде про виконання зовнішніх обрядів, завзяття,
  6. предметний покажчик
    віра в духів 137, 138 , 229 - 231 - тварини 163, 164 Душа 253, 264, 278 - безсмертя 76, 80, 110, 162, 171 - вища і нижча частина 176 - матеріальність 170, 171, 268 - порятунок 75, 120, 122 - і бог 127 -129, 349 - і відчуття 255, 256, 328 - і тіло 163, 1,66, 167, 169, 170, 210, 274, ЗІ5, 357 Диявол 173, 336, 337 Єретики 69 Природний стан 143, 296, 297
  7. Про природу віри і в чому віра полягає
    віра в Ісуса Христа і його Євангеліє зображується як головна умова вічного спасіння людства. «Дізнавшись, що людина виправдовується ділами Закону, але тільки вірою в Ісуса Христа, і ми увірували в Христа Ісуса, щоб нам виправдатися вірою в Христа, а не ділами закону, бо ділами закону не виправдається ніяка плоть» [Гал., Гл. 2, ст. 16]. І ще: «Бо коли ти устами своїми сповідувати
  8. М.Д. Купарашвілі, А.В. Нехаєв, В.І. Розмова, Н.А. Черняк .. Логіка: навчальний посібник М.Д. Купарашвілі, А.В. Нехаєв, В.І. Розмова, Н.А. Черняк. - Омськ: Изд-во ОмГУ, 2004. - 124 с., 2004
    Викладається повний курс дисципліни «Логіка» у відповідності з державним освітнім стандартом. Для студентів Омського
  9. Глава XII ПРО ТЕ, ЩО МИ ПІЗНАЄМО ЧЕРЕЗ ВІРУ, ЛЮДСЬКУ АБО БОЖЕСТВЕННУ
    віра також буває божественної або людської. Божественна віра не може ввести в оману, тому що Бог не може ні обманювати, ні обманюватися. Людська ж віра здатна вводити в оману, бо всяка людина, як сказано в Писанні, є лжец32 і, крім того, ті, хто запевняє нас, що щось істинно, можливо, самі перебувають в омані. Але, однак, як ми вже відзначили
  10. ІСТОРІЯ І ЗДОРОВИЙ сенс
    віра не могла не позначитися і на розумінні історії. Насамперед розум розглядався в цю епоху відносно до природного і корисному. Розумна здатність прирівнювалася до природних здібностям, а розум ставав концентрованим виразом «людської природи», метонимическим позначенням єства. Критика з позиції розуму приводила до вимоги «природного» 312. Апеляція до
  11. 7. ПРОБЛЕМА СПІВВІДНОШЕННЯ ВІРИ І РОЗУМУ
    віра є вищий акт волі, а воля має відоме першість перед розумом, тим не менш, Августин схильний був наполягати на єдності віри й пізнання. «Розумій, щоб міг вірити, і вір, щоб розуміти» - писав він. Звідси, в общем-то, і виростала позиція схоласта, яка вже у Ансельма Кентерберійського отримувала чітку форму: credo ut intelligent (вір, щоб розуміти). Віра є витік і мета
  12. Бог і знання
    віра? Чому стародавні письмена так важливі? У пошуках прихованого сенсу реальності? Що ж існує? ? Логіка і пошуки сенсу У період занепаду Римської імперії і протягом усього Середньовіччя Бог був всюди. На всьому Середземномор'ї й у всій Європі люди вірили в єдиного, всемогутнього і благого Бога. Але хоча ця ідея і замінила грецьке і римське язичництво, вона не змогла замінити
  13. Негативно-розумна форма логічного.
    Розуму, але у відриві від розуму. Роль розуму полягає в тому, що він бачить суперечливість реальних предметів, яка на щаблі розуму ігнорується і пригнічується формально-логічним визначенням. Проте розум, що не спирається на розум, виявляється нездібний охопити протиріччя як цілісність особливого роду. Предмет як би "розщеплюється" через внутрішню суперечливість, тому що
  14. РОЗУМ І ВІРА ЗГІДНО Паскаль?
    Віра залежать від милості божої і в цьому сенсі не можуть виходити з простого рішення людини, можна принаймні переконати його в необхідності поміркувати про хиткість існування, про своє «жалюгідному» бутті без Бога. Для Паскаля, відповідно до догмою про первородний гріх, людська природа є природою занепалої, яка може бути відкуплена тільки воскресінням Христа. Паскаль
  15. ПАРАДОКС ВІРИ
    Серен К'єркегор? Життя і праці Серен К'єркегор створив більшу частину своїх творів під псевдонімами (Жоанн де Сіленсіо, Костянтин Константіус, Йоханн Клима-кус, Анти-Клімакус ...). Народившись в Копенгагені в 1813 р., він вів замкнуте життя самотнього мислителя. Його студентське життя перервана через духовної кризи, потім послідувала смерть його батька в 1835 р. Проте він відновлює свою
  16. РОЗУМ І ЗДОРОВИЙ СЕНС
    РОЗУМ І ЗДОРОВИЙ
  17. II. Форми релігійної свідомості
    віра, тобто впевненість в тій мірі, в якій вона є у вірі, або в тій мірі, в якій це знання бога є почуття і в почутті. Це відноситься до суб'єктивної сторони. Друге - об'єктивна сторона, зміст. Форма, в якій бог насамперед є для нас, це - споглядання, уявлення і, нарешті, мислення як таке. Отже, перше є свідомість бога взагалі, свідомість того, що
  18. Філософське розуміння свідомості
    розуму (Нуса) Анаксагора. Відособленість буття «самого по собі» від буття сприйманого почуттями. Буття «саме по собі» як душа речей. Філософська значимість навчання Платона про ідеї. Душа і тіло у Аристотеля. Співвідношення понять форма і ентелехія. Душа і розум. Бог як уособлення духовного світового початку. Обожнювання духовних здібностей людини і її незбагненна сутність.
© 2014-2022  ibib.ltd.ua