Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяІсторія філософії → 
« Попередня Наступна »
Людвіг Фейєрбах. Історія філософії. Том 1., 1974 - перейти до змісту підручника

§ 93. Єдність духу і тіла, як і взагалі ідеальних і матеріальних об'єктів

Ідея є поняття духу, яке він утворює тому, що він мисляча істота.

Ідея по природі існує раніше за інших видів мислення, бо решта види, як любов, прагнення, припускають ідею улюбленого, бажаного предмета, але буття ідеї не передбачає буття іншого способу мислення.

У богу необхідно існує ідея як про свою сутність, так і про все, що необхідно випливає з його сутності, бо бог може мислити нескінченне нескінченними видами і способами, або, що те ж саме, утворити ідею своєї сутності і всього, що з неї випливає. Але все, що бог може, необхідно; так що існує така ідея, а саме тільки в бога. Але ця ідея бога, з якої нескінченне випливає нескінченними способами, тільки єдина, подібно до того як існує єдина субстанція.

Але ідеї окремих речей повинні міститися і полягати в нескінченній ідеї бога так, як формальна дійсна сутність окремих речей або самі окремі речі містяться в атрибутах бога.

Формальне буття, тобто власна сутність ідей (як ідей), має своєю причиною бога, оскільки він мислиться як мисляча сутність, а не під іншим атрибутом. Це означає: ідеї як атрибутів бога, так і окремих речей мають своєї виробляє причиною чи не ці свої предмети або сприйняті речі, а самого бога як мислячу сутність.

Тому види і способи кожного атрибута мають своєю причиною бога, оскільки він розглядається під тим атрибутом, властивості або способи якого вони представляють, а не під іншим. Бо кожен атрибут мислиться безпосередньо через себе самого. Тому види і способи атрибута містять поняття свого, а не іншого атрибута і мають причиною бога, оскільки він розглядається лише під тим атрибутом, модуси якого вони представляють. Звідси випливає, що формальне буття, власна сутність тих речей, які не є визначеннями або видами і способами мислення, випливає з природи бога не тому, що він пізнав і мислив їх раніше, але тому, що об'єкти ідей випливають зі своїх атрибутів таким же чином і з тією ж необхідністю, з якої ідеї випливають з атрибуту мислення.

Порядок і зв'язок ідей тотожні з порядком і зв'язком речей. Звідси випливає, що здатність мислення бога дорівнює його здатності дії, тобто що все випливає формально (як власний дійсний об'єкт) з нескінченної природи бога випливає так само об'єктивно (як духовний об'єкт, як ідея) в бога з ідеї бога, в тому ж порядку і тієї ж зв'язку.

Мисляча і протяжна субстанція є саме одна і та ж субстанція, яка розглядається то під одним, то під іншим атрибутом. Таким чином, і певний вид і спосіб протягу і ідея цього виду і способу є одна і та ж річ, але виражена в двох різних формах. Наприклад, дійсно існуючий коло і ідея цього кола, яка також існує в бога, є одна і та ж сутність, що розуміється виходячи з різних атрибутів. Тому ми можемо розглядати природу під атрибутом протягу, або атрибутом мислення, або яким-небудь іншим атрибутом - ми завжди знаходимо один і той же порядок або зв'язок причин, тобто ми завжди знаходимо ті ж речі в тій же послідовності. Бог лише тому становить причину ідеї, наприклад, Kpyra,. оскільки він є мисляча істота, а причину кола - оскільки він є протяжне істота, що формальне буття, або сутність, ідеї кола може бути зрозуміле лише через іншу ідею або вид мислення як через свою найближчу причину, а ця в свою чергу через іншу і так далі до нескінченності. Таким чином, ми можемо і повинні, оскільки речі розглядаються як види мислення, порядок всієї природи, або зв'язок причин, висловлювати тільки через атрибут мислення, оскільки ж вони розглядаються як види і визначення протягу, порядок всієї природи може і повинен розумітися нами тільки через атрибут протягу.

Перше, що складає дійсне буття і сутність людського духу, є не що інше, як ідея дійсно існуючої речі. Саме об'єкт цього поняття, що становить сутність людського духу, є тіло або певний, дійсно існуючий вид і спосіб протягу і нічого більше. Тому всі речі в природі одухотворені, але в різних ступенях. Бо про всяку речі необхідно існує в бога ідея, причиною якої є бог. Але поняття тіла, яке є сам дух, або душа, або утворює його буття, є пряме, безпосереднє поняття; і звідси виходить відмінність, яка існує між ідеєю, наприклад, Петра, складовою сутність його власного духу, і ідеєю того ж Петра, яку має про нього інша людина, наприклад Павло. Бо перша ідея безпосередньо виражає сутність тіла Петра і містить в собі існування лише до тих пір, поки сам Петро існує; а друга висловлює більше тілесні властивості Павла, чому сутність Петра;

тому дух Павла, поки існує такий стан його тіла, може уявляти собі Петра присутнім, якщо навіть сам Петро не існує.

Тому єдність духу з тілом полягає в тому, що тіло є безпосередній об'єкт душі.

Тому все, що є в тілі, об'єкті поняття, що становить самий дух, є також в дусі, і все, що відбувається в тілі, відбувається також у дусі або сприймається ним. Так як сутність духу полягає лише в тому, що він є поняття дійсно існуючого тіла, здатність ж речі є не що інше, як її сутність, то здатність пізнання духу тягнеться лише на те, що містить в собі ідея тіла і що може бути виведено з неї.

Ідея всякого стану людського тіла або всякого виду і способу, яким на нього діють зовнішні тіла, висловлює водночас природу зовнішнього і людського тіла. Тому з сутністю свого тіла дух одночасно сприймає сутність вельми багатьох тел. Але ідеї, які ми маємо про зовнішні тілах, висловлюють більш властивості нашого тіла, ніж зовнішніх тел. Втім людський дух сприймає не тільки стану (враження, визначення) тіла, але також і ідеї цих станів. Але дух пізнає сам себе, лише оскільки він сприймає ідеї станів свого тіла. Він також не сприймає зовнішнього тіла як дійсно існуючого інакше як через ідеї станів свого тіла. Так як дух є лише пряме поняття тіла, то з цього необхідно випливає, що, чим краще і сильніше об'єкт духу, т. о. тіла, тим краще і сильніше і дух. Про людське дусі в бога також існує зрозуміле або ідея, яка випливає з бога таким же чином і ставиться до нього точно так само, як ідея чи поняття людського тіла. Ця ідея духу (свідомість) тим же способом пов'язана з духом, як дух з тілом.

Дух і тіло, таким чином, один і той же індивід, який розглядається то під атрибутом мислення, то під атрибутом протягу. Точно так само ідея духу і самий дух суть одна і та ж річ, одна і та ж сутність, яка мислиться під одним і тим же атрибутом, саме атрибутом мислення.

Проте ні тіло не може визначати духу до мислення, ні дух - тіло до спокою, чи руху, або до чого-небудь іншому.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " § 93. Єдність духу і тіла, як і взагалі ідеальних і матеріальних об'єктів "
  1. ЧАСТИНА I РОЗДУМИ Про будову людського тіла і духу, ПРО ЇХ взаємного зв'язку і взаємовпливи
    ЧАСТИНА I РОЗДУМИ Про будову людського тіла і духу, ПРО ЇХ ВЗАЄМНИХ зв'язки і взаємні
  2. § 24. Перехід від Бекона до Гоббсом
    єдності. Це мислення настільки ж нудно, одноманітно, сухо, як механічна операція, настільки ж індиферентно і сліпо, як випадок, або зовнішня, механічна необхідність; воно байдуже до різного специфічного змісту речей, нівелює всі, тобто, не розрізняючи і навіть заперечуючи всяке розходження , простягає на всі об'єкти певні закони або категорії, що мають силу лише всередині
  3. 3. Об'єкти цивільних правовідносин
    як будь-яка людська діяльність, діяльність суб'єктів цивільних правовідносин, в результаті якої виникають, здійснюються і виконуються суб'єктивні цивільні права та обов'язки, не може бути безпредметною. Вона завжди спрямована на існуючі матеріальні і ідеальні блага або на їх створення. 1 Найбільш детальний аналіз категорії правонаступництва в цивільному праві міститься
  4. § 67. Зняття суперечностей духу і природи і їх критика
    єдність духу і матерії. Але тут не виходить справжньої єдності. Поняття духу і матерії абсолютно різні; все тілесні визначення зводяться до протягу як їх загальної сутності; а всі духовні акти або визначення зразок бажання, почуття, уяви мають спільної сутністю мислення, уявлення чи свідомість. Але акти тіла не мають нічого спільного з актами духу; мислення як загальна сутність
  5. ЄДНІСТЬ матерії і духу - ОСНОВНИЙ ЗАКОН-ФОРМУЛА-КОД ВСЕСВІТУ
    єдності онтології, логіки і теорії пізнання
  6. ПРОБЛЕМА ІДЕАЛЬНОГО
    як джерело творчості. Взаімосоотношеніе свідомого і несвідомого в самореалізації
  7. III. Релігія одкровення
    духу, і явище є такою, якою дух є в собі і для себе самого. Поняття релігії стало в релігії предметним для самого себе. Дух, який є в собі і для себе, тепер у своєму розкритті не має більше перед собою одиничних форм, визначень самого себе, не знає більше про себе як про дух в якої визначеності, обмеженості, але тепер він подолав ці обмеження, цю кінцівку і є
  8. § 72. Сутність духу та ідеї
    духу полягає в мисленні, як сутність матерії полягає лише в протязі. Воля, уяву, почуття суть лише різні модифікації, визначення (види) мислення так само, як різні форми матерії, як вода, вогонь, дерево, суть лише різні модифікації протягу. Можна уявити собі дух, який не має почуттів, фантазії, навіть волі, але уявити собі дух, який не мислить, так само неможливо,
  9. § 70. Введення і перехід від Декарта до Мальбраншем
    єдність. "Хоча ми єдині з самими собою, але ми залишаємося і залишимося незбагненні нам самим, поки не побачимо себе в бога". Про вишукуванні істини. Причина цієї темряви, як виявиться, лежить в іншому місці. Втім, у ставленні до душі, пли до духу, Мальбранш взагалі вельми темний, по видимому не зовсім усвідомивши питання навіть для себе самого. Тому тільки можливо і необхідно, що ми бачимо всі речі в бога. Бо
  10. 6. Резюме. Інформаційний детермінізм і тези про марксизм 1)
    єдність, або тотожність, матерії і духу, в сучасному науковому пізнанні. Інфи універсальні як найбільш прості елементарні клітини наукового пізнання, в яких представлений инвариантно відтворений на всіх рівнях організації структурний код цілісності системи. Інфи - елементарні одиниці розвитку «пізнання цілісних систем». Нецілісне пізнання обходиться без них. Цілісне ж пізнання
  11. 1. Поняття об'єкта цивільних правовідносин
    як це, зокрема, робить Цивільний кодекс). Як відомо, об'єктом правового регулювання може бути тільки поведінка людей (їх діяльність), а не самі по собі різноманітні явища навколишньої дійсності, наприклад речі або результати творчої діяльності. Тому вважається, що саме воно і складає об'єкт цивільних правовідносин, тоді як речі та інші матеріальні і
  12. Перехід до наступної частини
    єдності цих обох його моментів є абсолютний дух. Визначеність одного боку відповідає іншій стороні, вона є всепроникна загальна форма, в яку поміщена ідея і яка водночас становить щабель у тотальності її розвитку. Що ж до ступенів реалізації, то в попередньому викладі було вже встановлено те загальне розрізнення, згідно з яким дух відповідно до
  13. XVII. Надприродні діячі як причина епілепсії та конвульсій, марення і божевілля, хвороби і смерті
    єдиним можливим припущенням; але навіть і там, де є очевидні антецеденти, все-таки втручання демонів ще ймовірно. Незграбний крок товариша, який призвів його до падіння в прірву, або політ списа, спрямованого прямо в його серце, досить імовірно обумовлювався втручанням злобного духу ворога. § 127. Ці висновки є цілком заможними, якщо стати на точку зору
  14. § 80. Справжній сенс філософії Мальбранша
    єдність духу чи багатьох духів виступає лише як дух, який сам у свою чергу є особливим духом. Але в той же час він на відміну від інших духів не є одним з багатьох, а є єдиним, що не має собі подібного, і в якості досконалого духу стоїть над іншими як їх єдність, оскільки вони всі однакові перед ним. Тому коли Мальбранш, виходячи з теології, говорить про
  15. § 58. Загальне та більш точне визначення духу
      духу або мислячої сутності, тобто саме пізнання духу, зовсім не може залежати від пізнання чуттєвих речей, про які я ще зовсім не знаю, що вони існують, і що ніщо з того, що я можу сприйняти за допомогою уяви, тобто чуттєвих уявлень, ніщо з усіх чуттєво-представимих речей не належить до поняття духу чи мене самого ". "Тому дух може бути пізнаний сам по
  16. § 3. Тіло - це «храм» або «темниця» для душі?
      єдиною метою людського існування. Тіло ж розглядається як знехтувану знаряддя душі, запити якого вона повинна ігнорувати. Будучи безсмертної, душа продовжує існувати і після смерті тіла, з яким вона не мала нічого спільного. У своєму останньому творі Августин намагається показати, як з'єднуються один з одним непросторових душа і матеріальне тіло. Однак на
  17. Глава перша
      єдності. - 323. 10 Т. е. математичні. - 323. 11 Т. е. з них могли б складатися тіла. - 324. 12 Дефініція «тіла» включає в себе поняття «площині», «лінії» і «точки», але не навпаки. - 324. 1 Див 991 а 14 - b 8. - 325. 2 Т. е. оскільки має властивості, здатні стати предметом вивчення тієї чи іншою наукою. - 325. 3 Рух у просторі (а з видів цього руху
© 2014-2022  ibib.ltd.ua