Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

"ГІМН ЛЮБОВІ» АПОСТОЛА ПАВЛА

Я не знаю більш сильних і глибоких слів про любов, ніж ті, які сказав апостол Павло в главі 13 Першого послання до коринтян. Ці слова називають «Гімн любові». «Якщо я говорю мовами людськими й їм ангельським, а любові не маю, то я - мідь дзвінка, або бубон гудячий. Якщо маю дар пророцтва, знаю таємниці, і маю всяке пізнання і всю віру, так що можу і гори переставляти, та любові не маю, - то й ніщо. І якщо я роздам усі маєтки свої і віддам тіло на спалення, та любові не маю, - немає мені в тому ніякої користі . Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить . Любов ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується. Бо ми знаємо і пророкуємо; коли ж досконале настане, тоді те, що частинне. Коли я дитиною був, то як дитина говорив , як дитина мислив, як дитина міркував; а як став чоловіком, то відкинув дитяче. Тепер ми бачимо ніби крізь тьмяне скло, приблизно, тоді ж лицем до лиця; тепер розумію частинно, а потім пізнаю, як і пізнаний . А тепер перебувають ці три: віра, надія, любов, але любов з них більше »(1 Кор. 13).

Любов понад усе, вона вища від всіх духовних дарів, - говорить апостол Павло. Шлях любові - це шлях кращу!, тобто шлях, який перевершує дію всіх духовних дарів в тому випадку, якщо ми користуємося цими дарами без любові, яка покликана координувати і гармонізувати використання дарів.

У нашого повсякденного життя словом «любов», як правило, позначається почуття (емоція). Коли, наприклад, кажуть, що Іван любить Марію, то мають на увазі певний більш-менш глибоке почуття, яке Іван відчуває до Мар'ї.

Апостол же описує любов не як почуття, не як емоцію. Він показує її прояв у дії, говорить про те, як надходять люблячі. По суті словом «любов» апостол описує святе життя, яку виробляє в нас повнота Святого Духа.

Подолання любов у нас - завжди від Духа Святого, Справжня любов диктує мотиви наших вчинків і пояснить їх. Перебування в стані справжньої любові - це найважливіша характеристика зрілого християнина, характеристика святого. А до святості покликані всі ми, тобто всі ми покликані до любові.

Павло говорить нам, що любов довготерпеливий, милосердна, безкорислива, правдива, виконана надії, витривала, що не заздрісна, що не горда, що не егоцентрична, тобто не ставить конкретної людини в центр турбот і клопотів.

Але яке час у майбутньому має на увазі апостол, кажучи, що тоді і пророцтва скасуються, і мови замовкнуть, і знання скасується? Звичайно ж, час після другого пришестя Ісуса Христа.

Любов - це живий динамічний центр, який збирає, координує, організовує і регулює духовні дари. Любов направляє дію духовних дарів, орієнтує їх дію на служіння ближнім во славу Господа. Можна сказати, що любов - це необхідна і достатня умова правильного користування духовними дарами. Дарування марні, якщо ними користуються без любові.

Вищий вид любові - це любов до Бога, яка виявляється насамперед у нашій любові до ближнього. Воз любові до Бога неможлива і справжня любов до ближнього. Апостол Іоанн стверджував: «Хто каже:" я люблю Бога ", а брата свого ненавидить, той неправдомовець; Бо хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить» (1 Ін . 4:20). Будь справжня любов - це, в кінцевому рахунку, любов до Бога.

Якщо любов до Бога керуватиме нами, нашим серцем, то ми будемо святими і не зможемо здійснити гріховного, тобто неправильного вчинку. Саме тому святий Августин дає таку рекомендацію для повсякденного життя: «Люби Бога і роби, що хочеш».

Чому саме любов вище всіх духовних дарів? Тому що вона є образом Божим, подобою нашого Творця, бо «Бог є любов, і хто перебуває в любові, перебуває в Бозі, і Бог у ньому» (1 Ів. 4:16).

Духовні дари тимчасові, вони діють лише в земному , тимчасове світі і зберігають своє значення лише до другого пришестя Ісуса Христа. Коли Ісус повернеться до нас, віруючі знайдуть інші дари, які, мабуть, будуть нескінченно перевершувати відомі нам духовні дари, про які апостол Павло пише в Першому посланні до коринтян: слово мудрості , знання, віра, дар зцілень, дар чудотворення, дар пророцтва, дар розрізнення духів і т. д.

Про дарах ж, які віруючі знайдуть після другого пришестя Ісуса, апостол написав такі слова: «Не бачив того око, не чуло вухо, і не приходило те на серце людині, що приготував Бог люблячим Його »(1 Кор. 2:9).

І пророцтва, і знання дозволяють лише частково проникнути в істину, тому вони втратять будь-який сенс, коли істина відкриється нам у всій повноті і абсолютної всецелостності.

Любов за своєю природою всеосяжна і всепроникна, тому вона переживе все земне і пребуде вовіки.

На завершення скажу трохи про сенс 12-го вірші з глави 13 Першого послання до коринтян: «Тепер ми бачимо ніби крізь тьмяне скло, приблизно, тоді ж лицем до лиця; тепер розумію частинно, а потім пізнаю, як я пізнаний ». Апостол говорить: і цієї ЖИТТЯ ми БАЧИМО небесне як би в тьмяному дзеркальному відображенні, туманно і невизначено, а і життя майбутнього віку нам дано буде побачити Бога« обличчям до обличчя ».

До речі, те, що в російській Біблії переведено з оригінального грецького тексту Послання словами: «бачимо ніби крізь тьмяне скло», точніше було б перевести словами: «бачимо як би в туманному дзеркалі».

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна" "ГІМН ЛЮБОВІ» АПОСТОЛА ПАВЛА "
  1. Від автора
    гімн "Bayan Ko" ("Країна моя"), написаний понад півстоліття тому, стає "хітом десятиліття" 292. У 1983-1984 рр.. філіппінський читач знайомиться з новими книгами Ніка Хоакіна ("Печера і тіні") і Франсіско Сіоніля Хосе ("Меса"). Ці романи? нагадування про "революцію знизу", начебто назревавшей, але так і не доконаний на рубежі 60-х? 70-х років, як і про те, що реальність
  2. психографічну творчість Елліни Глазунової
    апостола Павла, ярого гонителя християн, пізніше нібито прийняв цю віру і проповідував вчення Христа , якого не бачив в очі; ж) участь в арешті і екзекуції над Ісусом двох легіонерів, один з яких, по книзі, був високого зросту, інший - коротун. Насправді виявилося, що легіонер Марк Петроній був високим чоловіком, а інший мав кличку Малюк, і навіть шолом постійно
  3. 4.2. Історичні форми суб'єктного конституювання порядку суспільства
    апостола Павла, Псалтир, Книгу Іова та деякі інші ... Таємні ... глибини віри не можна усюди всім викладати. Бо не всюди і всім вони зрозумілі ... і тому ... простак і невіглас да не посміють стосуватися висот писання і проповідувати іншим »33. Контролюючи зміст текстів, керівництво церкви контролювало тим самим і світогляд віруючих, впорядкованість і ефективність тих інститутів, які
  4. Можливості вдосконалення правовиховного впливу народної педагогіки
    апостола Павла до римлян: Коли погани, що не мають Закону, з природи чинять законне, вони, не мавши Закону, самі собі закон: вони показують, що справа закону у них написано в серцях. Правовиховна сила впливу цього закону в тому, що він є загальним надбанням усіх людей; це закон розуму, який орієнтує кожної людини у виборі добра; знання добра має не просто
  5. 3. Фактори формування та руйнації особистості
    апостола Павла пройшов через століття трудової етики, ставши одним з принципів соціалізму. Цей принцип і в майбутньому забезпечить соціальну справедливість і рівність особистостей. У гуманістичному суспільстві основою формування та розвитку особистості стане творчу працю, можливий при здоровому способі життя. У гармонійному розвитку особистості особливе місце серед факторів і верств соціального середовища займає
  6. Про опір злу силою
    гімн смертної кари ». Разом з тим Бердяєв визнає, що у своїй книзі Ільїн сказав багато безсумнівно вірного про Толстого ». Архієпископ Анастасій (Грибановський) в листі до Ільїну 16/29 грудня 1925 засудив статтю Бердяєва в «Шляху» і підкреслив, що її автор «не захотів скільки-небудь серйозно заглибитися в поставлене Вами трагічний питання і дав себе захопити і навіть засліпити почуттю
  7. РОСІЙСЬКА ЛІТЕРАТУРА ОЧИМА І. А. ІЛЬЇНА
    гімн радості крізь усі страждання, гімн очевидності крізь усі лякаючі земні страхи, гімн перемоги над хаосом ». Саме Пушкін, укладає Ільїн, дав нам можливість відчути «блаженство завершеною форми, її влада, її зиждущийся силу, її спасительність. Він дав нам можливість і підставу, і право вірити в покликання і в творчу силу нашої батьківщини, благословляти її на всіх її шляхах і прозрівати її
  8. ПЕРЕДМОВА
    апостола Павла: «Дивіться, браття, щоб ніхто вас не звів філософією та марною оманою за доданню людським, за стихіями світу, а не за Христом» (Кол. 2:8). Спробуємо розібратися, від якої філософії застерігає нас апостол ... Чи всяка філософія негідне з християнської точки зору? Іншими словами, чи всяка філософія являє собою порожній омана? Слово «філософія»
  9. СИЛА ЛЮБОВІ
    апостола Павла написано, що з споглядання видимого світу ми пізнаємо невидимого Бога: «невидиме Його, вічна сила і божество, від створення світу через розглядання творінь видимі, так що нема їм виправдання (Рим. 1:20). З цих двох абсолютних істин слід, що життя створеного Богом світу, суть цього життя - є відображення Божої любові, яка сама є
  10. «Теологічна теорія
    апостола Павла до римлян , - бо немає влади не від Бога, існуючі влади від Бога встановлені »». Згідно теологічної теорії творець всього сущого на Землі, в тому числі держави, - Бог, проникнути ж у таємницю божественного задуму, збагнути природу і сутність держави неможливо. Не торкаючись науковості даної, заснованої на агностицизм посилки, відзначимо, що теологічна теорія не
  11. . УКРАЇНСЬКА КОЗАЦЬКА Державність після смерті БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО
    Смерть Богдана Хмельницького Дуже позначені на державному становіщі України. Відразу виник ряд ВАЖЛИВО політічніх проблем, что Вимагай негайного розв'язання. Чи буде Україна самостійною державою? Яку займатіме теріторію? Яке місце в державі посідатімуть Суспільні стани и верстви? Всі ЦІ питання вінікалі и раніше, альо сильна и Владніл рука гетьмана їх полагоджував. Особливо загострілася
  12. ІМЕННІЙ ПОКАЖЧИК
    Авдіснко Михайло (роки н. И см. невід.) - Український революційний діяч, член ЦК УСДРП. У 1918 р. - Член групи незалежніків. У 1919 р. разом з цією Груп увійшов до Всеукраїнського ревкому для збройної Боротьби проти більшовіцького Уряду X. Раковського. З 1920 р. - Член ЦК УКП. У 30-х роках - репресованій. 118, 122 Андрієвська Ольга (роки н. И см. невід.) - Член Української партії
  13. Християнство
    апостоли (апостол - "посланець", "посол") , переходили з общини в общину. Апостолів християни називали "посланцями Божими", а себе - братами і сестрами, ніякої ієрархії посад громади не знали. Але проповідників, які могли послатися на те, що самі слухали учнів Ісуса, залишалося все менше, на зміну усним переказом стали приходити записи священних текстів. У I в. в деяких громадах
  14. Сепаратні руху
    апостола Павла і насамперед його заклик: "Не трудящий та не їсть!" Поступово ідеологія павликиан наближалася до маніхейство. Вони оголосили сатанинським творінням всі державні інститути, в тому числі і церква. Павлікяани відкидали шанування Богоматері і святих, хрест вважали символом прокляття, бо на ньому був розіп'ятий Христос, не приймали ікон і церковної обрядовості, не визнавали таїнств
  15. Феодор Студит (749-826)
    апостола Павла і насамперед його заклик: "Не трудящий та не їсть!" Поступово ідеологія павликиан наближалася до маніхейство. Вони оголосили сатанинським творінням всі державні інститути, в тому числі і церква. Павлікяани відкидали шанування Богоматері і святих, хрест вважали символом прокляття, бо на ньому був розіп'ятий Христос, не приймали ікон і церковної обрядовості, не визнавали таїнств
  16. Абеляра (Abelard, Abaillard) Петро
    любові ». Для аудиторії А. не було таємницею захоплення вчителя. Він став недбало ставитися до викладання, «повторюючи на лекціях відлуння колишніх слів». Якщо він складав вірші, то це «були пісні любові, а не аксіоми філософії». «Обдарована талантом слова і співу, - пише йому згодом Елоїза, - ви змусили звучати на всіх устах ім'я Елоїзи» ... Незабаром Елоїза відчула себе матір'ю. Побоюючись гніву дядька,
  17. ЛІТЕРАТУРА
      апостол убогості і любові. - М., 1908. Гер'е В.І. Західне чернецтво і папство. - М., 1913. Місто в середньовічної цивілізації Західної Європи. - М., 1999. Т. 1 - Й; М., 2000. Т. III-IV. Міська культура. Середньовіччя і початок нового часу. - Л., 1986. 70.Городская життя в середньовічній Європі. - М., 1987. 71 .. Грачов В.П. Сербська державність в X - XIV ст. - М., 1972. Григулевич І.Р.
  18. 1.1. Перша усобица на Русі, князювання Володимира Святославовича
      апостоли, бо тут пророки передрікали? ", не знаючи, що пророк сказав:" І назву не моїх людей людьми моїми "; про апостолів же сказано:" По всій Землі розійшлися мови їх, і до кінця всесвіту - слова їх ". Якщо і не були тут апостоли самі, проте вчення їх, як трубні звуки, лунає в церквах по всій всесвіту: їх вченням перемагаємо ворога - диявола, топчучи його під ноги, як потоптали і ці два
© 2014-2022  ibib.ltd.ua