Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяТелеологія → 
« Попередня Наступна »
Карпунін В. А.. Християнство та Філософія, - перейти до змісту підручника

«ДРУК» первородного гріха

Дуже часто атеїсти (ті, хто заперечує існування Бога) і агностики (ті, хто вважає , що ми в принципі нічого не можемо ні стверджувати, ні заперечувати щодо Бога) говорять, що найістотнішим відмінністю наукових теорій від християнського віровчення є те, що наукові доктрини перевірятися досвідом, а найважливіші біблійні істини, наприклад творіння світу Богом, гріхопадіння перших людей, воскресіння Ісуса Христа, не підлягають науковій, дослідної перевірки. Втім, іноді вони схильні робити виняток, але лише щодо деяких історичних фактів, які дістали своє відображення в Біблії. Наприклад, вони цілком можуть сказати, що Содом і Гоморра дійсно існували і були зруйновані «природним» катаклізмом, тому що на дні Мертвого моря були виявлені руїни цих міст. Але ні атеїсти, ні агностики ні в якому разі не погодяться з тим, що причиною їх руйнування був гнів Божий, який покарав жителів Содому і Гоморри за їх злочинну розпусна поведінка. Вони можуть навіть погодитися з тим, що, швидше за все, існувала людина Ісус, але Він ніяк не міг воскреснути, бо воскресіння неможливо з точки зору науки. Думка про те, що Ісус воскрес, з їх точки зору, - не більше ніж міф.

Біблійна доктрина первородного гріха, заснована на оповіданні Біблії про гріхопадіння перших людей, - теж не більше ніж міф, який неможливо перевірити науково. На цьому прикладі я постараюся довести, що деякі з найважливіших християнських доктрин цілком можуть бути перевірені науковими методами.

Як перевіряються наукові теорії? Якими методами вчені встановлюють, що та чи інша теорія застосовна до реальної дійсності? Зазвичай вони це роблять шляхом логічного виведення з розглянутійтеорії тих чи інших фактів реальної дійсності. Цей шлях називається поясненням і пророкуванням фактів дійсності.

У разі пояснення ми логічно виводимо з розглянутої (перевіряється) теорії вже відомі факти. А в разі передбачення ми виводимо ще невідомі факти.

Якщо теорія витримує подібну перевірку, то вчені говорять, що дана теорія відображає реальну дійсність, тобто викладає деяку істину про світ. Так, наприклад, класична механіка Ньютона, яку всі ми вивчали в школі, вважається перевіреної (тобто істинної) науковою теорією, оскільки вона добре пояснює і передбачає видимі руху тіл у навколишньому світі, з її допомогою ми можемо з великим ступенем точності обчислювати зміни місць розташування тіл у просторі з плином часу.

Загальна логічна схема пояснень і передбачень, на основі якої ми визнаємо, що та чи інша теорія дійсно істинна, така: ми припускаємо, що дана теорія відображає дійсність. У цьому випадку з неї повинні логічно слідувати певні факти. Далі ми ставимо якісь експерименти, здійснюємо ті чи інші спостереження. В результаті переконуємося в тому, що з перевіреній теорії слідують вже відомі факти, або в тому, що з неї випливають досі невідомі факти. Потім робимо висновок, що наша теорія успішно пройшла дослідну перевірку, тобто її претензії на істинність цілком обгрунтовані.

Таким же чином йде справа з біблійною доктриною первородного гріха. Це твердження говорить нам, що людина, яка в минулому добровільно відпав від Бога, повинен виявляти у своєму житті постійну і навряд чи переборні власними силами (тобто без допомоги Божої благодаті) тягу до гріха. І це дійсно так. Всі ми, кажучи дещо архаїчним стилем, удобосклонни до гріха. Іншими словами, якщо вірна біблійна доктрина первородного гріха, то всі ми повинні бути удобосклонни до гріха; але всі ми, дійсно, удобосклонни до гріха; отже, біблійна доктрина первородного гріха підтверджується на досвіді!

Всі ми удобосклонни до гріха в нашому минулому, в сьогоденні і, на жаль, в майбутньому, аж до нашого смертного години. І суто власними силами, тобто без допомоги Божої благодаті, нам не вибратися з засмоктує нас трясовини гріха!

Ми буквально щодня переконуємося в справедливості доктрини первородного гріха.

Лише люди, засліплені гріхом, можуть цього не бачити! Сама ця засліпленість, на мій погляд, є підтвердженням доктрини первородного гріха!

Дослідне підтвердження доктрини первородного гріха, на мій погляд, не менш надійно і переконливо, ніж підтвердження будь-якої фундаментальної фізичної теорії - механіки чи Ньютона або релятивістської механіки, тобто теорії відносності Ейнштейна.

Найяскравіше підтвердження тому знаходимо в зізнаннях апостола Павла, який у Посланні до римлян слізно журиться про конфлікт між своїм духом і плоттю: «... не розумію, що роблю: тому що не те роблю, що хочу, а що ненавиджу, те роблю. Якщо ж роблю те, чого не хочу, то погоджуюся з законом, що він добрий, а тому вже не я це виконую, але живе в мені гріх. Бо знаю, що не живе в мені, тобто в плоті моїй, добре; бо бажання добра є в мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу. Доброго, якого хочу, не роблю, а зло, якого не хочу, роблю. Якщо ж роблю те, чого не хочу, вже не я роблю те, але живе в мені гріх. Тож знаходжу закон, що, коли хочу робити добро, зло лежить у мені. Бо за внутрішнім чоловіком маю задоволення в Законі Божому в членах моїх бачу інший закон, проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріха, що в членах моїх (Рим. 7:15-24).

Я переконаний, що все сказане апостолом є істина від першого і до останнього слова. Підозрюю, що не тільки я, але й ви, дорогі читачі, виявите свою удобосклонность до гріха, щонайменше до гріха в своїх думках і задумах, тобто удобосклонность, принаймні, до уявного гріха. Наша душа несе на собі чітко виражений відбиток печатки первородного гріха - гріха наших прабатьків, тобто нами ж в нашому минулому вчиненого гріха, бо всі ми згрішили під Адама і Єву.

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " «ДРУК» первородного гріха "
  1. Християнство
    первородного гріха, що цілком відповідало його характеру релігії рабів і пригноблених".); християнська етика, звернена до нижчих класів суспільства, підкреслювала моральну цінність особистості, незалежну від політичного або соціального становища людини, і в цьому виявлялася її демократичність; проголошуючи самоцінність людської особистості, а не колективних суб'єктів типу родини, роду,
  2. Піфагореїзм
    первородного гріха змушена була втілюватися в різні тілесні істоти, тобто не тільки в тіла людей, а й в тіла тварин (ідея оборотничества). З піфагорейської школою тісно пов'язували ідеї заходи і порядку, деякі античні автори навіть приписували їй введення мір і ваг. Світ піфагорійці ділили на надлунний (космос) і підмісячний (земний). У першому, панує порядок і числа, а в другому -
  3. Закони вавілонського царя Хаммурапі
    первородного сина Еа, панування над усіма людьми, возвеличили його серед Ігігов, Вавилон назвали його високим ім'ям, зробили його могутнім серед частин світу і заснували в ньому вічне царство, фундамент якого готується, як небеса і земля - тоді мене, Хаммурапі, турботливого князя, що вшановує богів, щоб справедливість в країні змусити сяяти, щоб знищити злочинців і злих, щоб сильний
  4. § 2 Моральні підходи до проблеми сенсу життя в російської філософії
    первородного гріха) не тільки в сфері істини, краси, а й у моральній сфері, так як є джерелом морального самовдоволення. Дійсно розвивається в моральному відношенні той, хто любить моральну чистоту, але не ставить для себе завданням досягти особистого абсолютної досконалості. На це, пише Тарєєв, можна заперечити наступне: людина, розвиваючись і вдосконалюючись, уникаючи
  5. 2.3. «ПРОБЛЕМА СОКРАТА» У «НОВІЙ ФІЛОСОФІЇ»
    первородного гріха. Xотя люди і не винні у злочині, скоєному титанами, їх природа приречена залишатися двоїстої, оскільки в смертному тілі, як у темниці, міститься частка божественного дихання - безсмертна душа. Крім містичної течії з його прагненням до вічності, було й інше - філософсько-раціоналістичне, катували-шееся, на думку Н.М. Бахтіна, «... звести всі
  6. ВСТУП
    первородного гріха та обрання відкритого Євангелієм шляху в царство небесне; марксизм бачив сенс життя в побудові світлого майбутнього, комуністичного суспільства. Телеологія як філософія сенсу розглядає, по-перше, розуміння сенсу взагалі, по-друге, питання про доцільність світу, життя та історії. Ці завдання і визначають структуру монографії. Пропоноване в даній монографії
  7. ФЕНОМЕН праведнічества
    первородної гріховності, а світське свідомість називає недосконалістю. Саме по собі недосконалість не є злом. Останнє починається з переконаності у власній непогрішності, яка властива не тільки багатьом персонажам прози 1970 - 1980 - х років, але їх реальним прототипам - «діячам» з Мінводгоспу, спускайтеся даремно мільярди народних рублів на здійснення грандіозних за неефективності
  8. РОСІЙСЬКА ЛІТЕРАТУРА ОЧИМА І. А. ІЛЬЇНА
    первородний гріх ». За допомогою художніх образів Ремізов зображує загальнолюдську трагедію, яка лежить в основі всього земного існування, суть якої в роз'єднаності людей, в відокремленості їх від« єдиного буття в Бозі ». За цю відокремленість і мучиться людина, сповнений він страхом і жалістю, і таким бачить його Ремізов. Порівняно з творчістю Мережковського і Буніна відчувається, що
  9. ДОБРО І ЗЛО
    первородний гріх - «батьки скуштували заборонений плід, а у нащадком оскома ... »." Але як ви виправдаєте, - звертаються атеїсти до християн, - землетруси, тайфуни і тому подібні лиха, в яких гинуть і отримують каліцтва невинні тварини? Останні, до речі сказати, не володіють свободою волі, не вчинили «первородного гріха» - за що ж вони-то страждають? .. Величезна кількість лих,
  10. Про зловтіхи
    первородного, Адамову, гріх, бо всі ми згрішили під Адамі. Гріх відпадання від Бога живе в нашому серці, саме цей гріх являє собою корінь всіх видів зла, що твориться людьми, в тому числі і корінь зловтішних почуттів. Чим я можу підкріпити це твердження? Деякої «аналогією з тим, як у науці зазвичай підкріплюють гіпотезу про існування того чи іншого безпосередньо не спостережуваного,
  11. РЕІНКАРНАЦІЯ
    первородний гріх і його наслідки. Апостоли, задаючи Ісусові запитання: «чи він (тобто сліпонароджений) згрішив, чи батьки його? », Мали на увазі наступне:« Первородна чи гріховність є причиною його сліпоти або особисті гріхи його батьків? »Ми знаємо, що на всіх нас відбивається як первородний гріх Адама і Єви, так і особисті гріхи наших безпосередніх батьків. Вже сама наша смертність
  12. ДУШЕВНІ ХВОРОБИ
    первородним гріхом. Виявивши моторошну темряву в своїй душі, людина, якщо він не просвічений світлом Христовим, впадає в паніку. Саме ця паніка приводить його до захворювання, ввергає його душу в хаос божевілля. Але, підкреслюю, це вкиненому душі в хаос психічної хвороби відбувається лише в тому випадку, якщо душа даного людини не просвещена світлом Христовим! Якщо ж в душу входить світло Христове, то
  13. БОЖА ПЕДАГОГІКА: КРОК ЗА КРОКОМ ..
    Первородного гріха. Ось ці глибокі, справедливі і застосовні до всіх нас слова апостола Павла: «Не розумію, що роблю; бо не то роблю, що хочу, а що ненавиджу, те роблю. ... Знаю, що не живе в мені, тобто в плоті моїй, добре; бо бажання добра є в мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу. Доброго, якого хочу, не роблю, а зло, якого не хочу, роблю. Якщо ж
© 2014-2022  ibib.ltd.ua