Головна
Аксіологія / Аналітична філософія / Антична філософія / Антологія / Антропологія / Історія філософії / Історія філософії / Логіка / Метафізика / Світова філософія / Першоджерела з філософії / Проблеми філософії / Сучасна філософія / Соціальна філософія / Середньовічна філософія / Телеологія / Теорія еволюції / Філософія (підручник) / Філософія мистецтва / Філософія історії / Філософія кіно / Філософія науки / Філософія політики / Філософія різних країн і часів / Філософія самоорганізації / Філософи / Фундаментальна філософія / Хрестоматії з філософії / Езотерика
ГоловнаФілософіяФілософія (підручник) → 
« Попередня Наступна »
Ж. М. Бесс А. Буассьер. Філософія: короткий курс - М: ACT: Астрель. - 156, 2005 - перейти до змісту підручника

ЛЮБОВ ДО БОГА?

Життя і спадщина Блаженного Августина

Народившись в 354 р. в Тагасте (Північна Африка), Августин жив у смутний період історії. Це був період занепаду Риму, поширення християнства супроводжувалося зростанням числа сект і розколів. Августин отримує виховання в забезпеченій середовищі, а його мати стає християнкою. Один час цікавиться манихейством (релігією, яка розглядає Добро і Зло як дві вічні непримиренні сили), він відкриває для себе філософію неоплатонізму. У 386 р. Августин переходить в християнство і приймає хрещення. У 396 р. стає єпископом Гиппона, міста, де він і помер у 430 р. До цього періоду належать його великі праці: «Конфесії» (396-397), «Про Трійцю» (399-419), «Град Божий» (411-426). Його величезна спадщина справляло значний вплив протягом усього Середньовіччя і в більш пізній час.

У XVII столітті послідовниками Блаженного Августина проголосили себе янсеністи, до нього часто звертався Паскаль. ?

Роздуми про вечіості Бога

Цим міркуванням Блаженний Августин завершує в одинадцятій книзі «конфесій» свій знаменитий аналіз часу людини.

«Але« ваше співчуття коштує більше, ніж всі життя », і ось моє життя є не що інше, як марнотратство; і« ваша права підібрала мене »в моєму Господі, Сина людини, Посередника між Вами, хто є єдиний, і нами, яких багато, Посередника в багатьох речах і через багато засобів, щоб «через нього я прийшов до Того, хто через нього прийшов до мене», і, звільнившись від минулих днів, я зберу всі своє буття для продовження вашого Єдності ».

«Забувши минуле, не розсіювалися на речі майбутні і минущі, його слухає тільки існуючому», саме не в розкиданості, а в поєднанні всіх моїх сил я повинен відшукати «пальму небесного призначення»; там «я почую голос вашої похвали і співатиму вашої радості », яка не приходить і не проходить.

Нині «мої роки протікають в квилінні», а ви, моє заспокоєння, про Господи, Отець мій, ви - вічні. Але я, я розпорошився в часі, порядок якого мені не відомий; безладні зміни будуть розривати мої думки і мою душу до самої її глибини до тих пір, поки я не перелити в вас, очищений і розм'якшений на вогні вашої любові ».

Августин Блаженний. Конфесії, книга XI, глава XXIX

Блаженний Августин ФІЛОСОФИ

НАПРЯМКИ

« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна" ЛЮБОВ ДО БОГА? "
  1. 1. Національний характер
    любов до Бога і до правди Божої. Соборність органічно поєднувалася з общинним ладом життя, виховує в російській людині колективізм, почуття товариства, взаємопідтримки і взаємовиручки. Однак перебільшувати цю обставину не слід, так як зворотним боком общинних порядків було придушення індивідуальності, споконвіку теж притаманною росіянину. Суперечливість російського характеру, про
  2. Візантія в VIII-X ст.
    Любов до мудрості; істинна ж мудрість є бог: тому любов до бога є істинна філософія. Філософія поділяється на теоретичну і практичну; теоретична - на богослов'я, фізіологію і математику; практична - на етику, економіку, політику. Візантійські богослови вчили поданням про смерть як "підготовчого етапу" на шляху до справжньої свободи "народження у вічності". При "кінцевому
  3. БЕРНАРД Клервоського
    любов до Бога відкривала, по Бернарду, рятівну істину. Через любов до боголюдині,« немовляті омріяного », або любов до св. Діві Марії, культ якої Бернард прищепив цистерціанцям і сприяв його розвитку в Західній Європі, людина сходить до духовної любові до незримого Бога, містичного шлюбу душі зі словом. Містичний екстаз злиття з Богом сповнює людини любов'ю і дає йому
  4. 1. Національний характер
    любов до Бога і до правди Божої. Соборність органічно поєднувалася з общинним ладом життя, виховує в російській людині колективізм, почуття товариства, взаємопідтримки і взаємовиручки. Однак перебільшувати цю обставину не слід, так як зворотним боком общинних порядків було придушення індивідуальності, споконвіку теж притаманною росіянину. Суперечливість російського характеру, про
  5. Трикутник кохання
    любов у вигляді трикутника, кожен кут якого відповідає одному з невіддільних від любові її властивостей. Не може бути трикутник без трьох кутів і не може бути істинної любові без трьох наступних властивостей. Перший кут трикутника любові те, що кохання не торгується [виділено тут і далі автором - Б. Д.]. Де є бажання отримати щось натомість, там не може бути справжнього кохання; вона
  6. § 3 метафізика-етичний діалог совісті та відповідальності як феномен сенсу життя людини
    любов не тільки те , до чого потрібно прагнути, але і те, що є, іманентно людській природі. І все ж вона тут несе на собі відбиток ідеалу, підспудно мислиться неможливість його повної реалізації на Землі. Ідеал любові етично достовірний, насамперед, як норма; його реальні втілення лякають неповнотою, зумовленої неможливістю розчинити всього себе в іншому - улюбленому. Трагедія
  7. § 4 Методологічні висновки та рекомендації для освоєння матеріалу 2 розділу
    любов до Бога, до себе і до інших людей. Структурно-змістовна аналогичность совісті і відповідальності обумовлена тим, що вона конкретно експлікує органічний зв'язок побутового та буттєвого плану моралі як етично дійсного і
  8. 8.2. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЛЮДСТВА У XXI в. (ГЕОПОЛІТИЧНІ ПРОГНОЗИ)
    любов до Бога правіше інших цінностей. В Америці ж пуритани оголосили, що розбагатіти - значить продемонструвати, що ти - Божий обранець. Іншими словами, робити гроші - благородно і навіть хвалитися багатством - етично. До 2025 р. з США будуть рахуватися? У нинішній час світова система лібералізується всюди і змінюється співвідношення сил: в США - застій, в Європі - занепад, в Азії - підйом.
  9. Любов.
    любовь128. Або, наприклад, в ході сеансу ЛСД-тера-ПІІ пацієнтка пережила містичні переживання і ясно зрозуміла, що «суть життя є любов» 129. На цьому ж наполягав Л. Н. Толстой, а С. Л. Франк говорив навіть про релігію любві130-. І. А. Ільїн вважав, що без любові прожити людині неможливо, тому що, по-перше, життя обрушує на людину занадто багато факторів, з яких треба
  10. 2. Витоки біоетики
    любов до людей і щире співчуття лікарів, провізорів і медсестер до ближнього. Тлумачення цього поняття у філософсько-етичній і релігійній літературі неоднозначно, але головне в ньому безперечно - шанобливе ставлення до людей . Медики йдуть на приватне самопожертву в порятунок людини. Медичний альтруїзм як морально-етичний принцип професійного дії проявляється абсолютно у
  11. ПРОРОК ПРАВОСЛАВНОЇ КУЛЬТУРИ
    любов'ю до Бога, а не возгоревшейся любов'ю до Бога, не врятуватися вам »(с. 129-130). Національна ідея в публіцистиці Гоголя породжується цим духом християнської любові до Бога, братам своїм, соборним служінням всіх підданих монарху і державі. Життя кожної людини незалежно від його положення в суспільстві повинна бути службою Богові і государеві, а через служіння їм - і всьому народу. З гіркотою пише
  12. 2. Філософія і медицина Середньовіччя
    любов до себе становить основу граду земного. На землі благо і зло (любов до Бога і любов до себе) символізують біблійні персонажі - Авель і Каїн. Держава - створення людське, його мета - тимчасова, воно створено насильством, тримається примусом: «За відсутності справедливості, що таке держави, як невеликі розбійницькі зграї, так само як і самі розбійницькі зграї що таке, як не
  13. ЧУДЕСА
    любов, яких, безсумнівно, дуже багато у світі, - все це від Бога . Тому, якщо ти живеш в Бозі, в глибокому єднанні з нашим Творцем, з люблячим нас Отцем, тобі, безсумнівно, буде дуже добре жити. Це абсолютно не означає, що ти ніколи не будеш сумувати, засмучуватися, страждати. Безсумнівно, будуть і печалі, і страждання, і прикрості, але вони, по вірному слову А. С. Пушкіна, будуть світлі. Вони будуть
  14. іудаїзму і християнства
    любов до Бога і страх перед ним в іудаїзмі не тільки не суперечать один одному, але, навпаки, тісно взаємопов'язані: послідовник іудаїзму боїться Бога саме тому, що любить Його, схиляється перед Ним. Наприклад, ми боїмося зробити що-небудь погане, заборонене нашими батьками, оскільки ми любимо і шануємо їх і боїмося засмутити своїм непокорою, тим самим викликавши їх віддалення від нас. Важливо
  15. "ГІМН ЛЮБОВІ» АПОСТОЛА ПАВЛА
    любов не заздрить, любов не величається , не гордиться, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить. Любов ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується. Бо ми знаємо і пророкуємо; коли ж настане
  16. християнське розуміння СМИСАА ЖИТТЯ: КАТОЛИЦЬКИЙ, ПРАВОСЛАВНИЙ і протестантських ПІДХОДИ
    любов до Бога більше, ніж до себе; і , по-друге, любов до ближнього, як до самого себе. Господь наш Ісус Христос каже: «По плодах їх пізнаєте їх. Збирають виноград на тернині, або фіги із будяків? Так всяке дерево добре родить добрі плоди; а дерево зле плоди худі: не може дерево добре приносити плоди худі, ані дерево зле плодів добрих родити. Усяке
  17. Свобода духу
    любов до Бога. Друга свобода тут розуміється як тожественность з божественною необхідністю. На шляхах заперечення свободи духу завжди підстерігає небезпека спокуситися духом Великого Інквізитора. Католицька і візантійська теократія, подібно атеїстичному соціалізму, схильна до заперечення свободи людини, до примусової організації людського життя в добрі, тобто до отожествление волі з
  18. ГЛАВА VI. Бог, людина і Боголюдина
    любов не може існувати без коханого і люблячого. Народження людини в Бозі є відповідь на Божу тугу. Це є рух від людини до Бога. Вся складність релігійного життя, зустріч та спілкування між Богом і людиною, пов'язана з тим, що є два руху, а не одне - від Бога до людини і від людини до Бога. Якби релігійне життя була заснована тільки на одному русі від Бога до людини, на
  19. Лист друге. Про релігійно-онтологічна основа громадськості
    любов'ю до ближніх полегшувати їх страждання, вносити радість в їх життя. Але це справа любові та допомоги людям не може мати нічого спільного з раціоналістичним зважуванням доль людських, з раціоналістичним порівнювання цих доль і примусовим їх рівнянням. Ваша революційна релігія рівності і є атеїзм, заперечення вищого сенсу світового життя. Вона веде не до творчості кращою і вищого життя,
© 2014-2022  ibib.ltd.ua